Când ai verificat ultima dată dacă ai condimente expirate în bucătărie? Sau pungi de făină veche? Când te pregătești de o curățenie generală ține cont și de obiectele pe care nu trebuie să le ții în bucătărie, de la medicamente… la alimente expirate.
Bucătăria este una dintre cele mai folosite încăperi din casă, oricât ar fi de mică. Până și bucătăriile mici au farmecul lor! Multe dintre noi servim cafeaua de dimineață în bucătărie, ascultăm muzică la radio sau să ne relaxăm dezlegând rebus, în timp ce punem o plăcintă delicioasă la cuptor.
Bucătăria este un spațiu unde trebuie să te simți în largul tău și să te simți cu adevărat acasă. Chiar dacă ai o bucătărie spațioasă, nu aglomera blatul de lucru, masa sau dulapurile cu tot felul de lucruri pe care nu ar trebuie să le ții în bucătărie. Păstrează masa liberă, fă ordine în dulapuri, găsește loc pentru condimente pe rafturi și ține ustensilele în sertare. Blatul de lucru și peretele din jurul aragazului nu trebuie să arate ca un bazar încărcat de lucruri inutile. Iată câteva reguli de bază care te ajută să păstrezi bucătăria spațioasă și funcțională, chiar dacă are dimensiuni reduse.
Sfaturi utile să organizezi bucătăria mai eficient
Folosește colțul cel mai îndepărtat de aragaz sau de fereastră pentru a monta aici un dulap de podea, înalt până aproape de tavan. Un astfel de dulap încăpător și plin de rafturi va funcționa ca o cămară și vei câștiga mult spațiu de depozitare.
Lasă spațiu liber în jurul mesei și ai grijă să nu stai niciodată cu spatele la ușă, când stai la masa din bucătărie. Este o regulă feng shui care te ajută să te simți bine într-o încăpere în care gătești și mănânci alături de familie.
Folosește peretele opus ușii de intrare pentru a monta dulapurile inferioare, cu tot felul de rafturi și sertare pentru ustensile, veselă, oale și tigăi și alte obiecte utile în bucătărie.
Folosește polițe suspendate doar în spațiile largi, pentru a nu încărca inutil bucătăria. Este suficient dacă montezi câteva dulapuri suspendate pentru a ține farfuriile și cănile sau condimentele. Cu cât ai mai multe rafturi sau polițe deschise, cu atât ești tentată să depozitezi și să aduni inclusiv lucruri pe care nu ar trebui să le ții în bucătărie.
Folosește fiecare spațiu din bucătărie pentru a crea noi locuri de depozitare, dar ai grijă să nu încarci dulapurile cu lucruri inutile. Poți comanda dulapuri suspendate deasupra chiuvetei sau frigiderului, poți cumpăra o banchetă cu spațiu de depozitare dedesubt, dar și rafturi inteligent croite în interiorul cămării, pentru a depozita cât mai multe. Cu toate acestea, ferește-te să ții în bucătărie lucrurile de care nu ai nevoie.
Tipuri de obiecte pe care nu ar trebui să le ții în bucătărie
În bucătărie avem întotdeauna nevoie de dulapuri mari și spațioase, în care să ținem vesela, paharele, obiectele electrocasnice și o mulțime de ustensile utile, care se adună de la un an la altul. Dar, pentru a menține ordinea și pentru a avea totul la îndemână, ține cont că există obiecte pe care nu trebuie să le ții în bucătărie, nici în dulapuri, nici pe rafturi sau pe blatul de lucru.
Detergenții de rufe și soluțiile de curățat
Avem nevoie de detergentul obișnuit cu care spălăm vasele. Dar detergenții de rufe sau soluțiile de curățat, clorul și pastele abrazive pe care le folosești împotriva depunerilor de piatră și de mizerie trebuie să stea departe de bucătărie. Este bine să le ții într-un dulap din baie sau în cămara de pe hol.
Detergenții nu trebuie să stea niciodată în același loc cu tacâmurile, vesela sau proviziile tale de alimente. Mai ales dacă ai copii mici. Există riscul ca ei să se joace cu acești detergenți, dacă sunt la îndemâna lor, sub chiuveta din bucătărie. Ai grijă să îi depozitezi departe de locul în care mâncați și cât mai sus, unde copiii nu pot ajunge.
Tacâmuri și veselă uzate
Aruncă din bucătărie farfuriile crăpate, cănile ciobite, tacâmurile ruginite sau pătate. Nu se știe niciodată cum se pot sparge în mâinile copiilor și aceștia se vor tăia în cioburi. În plus, toate obiectele stricate, uzate, ciobite atrag energii negative și pot crește riscul de accidente, după cum arată regulile feng shui de amenajare a bucătăriei.
Condimente și alimente expirate
Verifică de două ori pe lună data de expirare a alimentelor și mai ales a condimentelor. Câte dintre noi nu cumpărăm pachețele cu piper, oregano sau pătrunjel uscat și uităm de ele câte un an de zile.
Verifică data de expirare și aruncă tot ce este vechi. Mălaiul și făina veche sunt medii propice pentru molii și fluturi, iar condimentele expirate se pot umple de viermișori.
Medicamente
Chiar dacă îți petreci mare parte din zi în bucătărie și ai nevoie de medicamente la îndemână, nu le ține prin sertarele sau dulapurile din bucătărie. Bucătăria este un spațiu umed, unde se adună aburi și se face mult condens când gătești, mai ales în perioada rece a anului.
Medicamentele își pierd proprietățile dacă sunt ținute în condiții improprii. Substanțele active din medicamente pot fi deteriorate de expunerea la temperaturi mari și umezeală. Și mai există un risc, dacă ai copii mici. Obișnuiți să mănânce în bucătărie, este posibil să considere că pastiluțele tale colorate sunt bomboane și le vor înghiți.
Așadar, medicamentele nu au ce căuta în bucătărie și nici în baie. Ele trebuie depozitate în dormitor sau într-o cămară bine ventilată și răcoroasă, unde nu pot ajunge la ele copiii mici.
Cărțile de bucate
Pare firesc să ții cărțile de bucate și revistele cu rețete la îndemână, lângă aragaz sau prin dulapurile din bucătărie. Dar ține cont de faptul că umezeala și aburii calzi vor afecta hârtia, cărțile se vor îngălbeni în câteva luni și paginile se pot dezlipi.
Găsește loc pentru cărțile de bucate în biblioteca din living și oferă-le un raft separat, dacă ai mai multe.
Textile și covoare pretențioase
Oricât de dragă ți-ar fi bucătăria, nu așterne covoare scumpe și nu folosi fețe de masă din mătase. Bucătăria este un spațiu unde mai tot timpul se face mizerie, sare grăsime pe jos, masa se pătează de la sosuri și legume. Evită covoarele în bucătărie și textilele pretențioase!
Cutii cu alimente descoperite
Chiar dacă sunt alimente uscate precum orezul, zahărul sau pastele, ai grijă să nu le ții niciodată în cutii fără capace. Ele pot împrumuta tot felul de mirosuri de la alte alimente și pot absorbi umezeala specifică din bucătărie.
Zahărul și sarea vor atrage aburii și se vor solidifica, fiind mai greu de folosit. Iar pastele sau orezul riscă să se strice, dacă se umezesc în recipientele deschise. Pot face mucegai, dacă nu ești atentă la modul în care le depozitezi.
Porțelanuri și cristale scumpe
Vesela fină și scumpă din cristal sau porțelan este bine să aibă locul ei special într-un dulap din camera de zi. Dacă le ții în bucătărie, riști să le ciobești sau să le spargi manevrând diverse obiecte în jurul lor.
În plus, există riscul ca alți membri ai familiei să le folosească mai des și să le spargă, la un moment dat. Cristalele scumpe nu ar trebui să le ții în bucătărie, ci într-o vitrină deosebită unde pot fi admirate.
Plante delicate
Există câteva specii de plante iubitoare de umiditate, care pot rezista în bucătărie, oricât de des gătești. Spre exemplu, planta paianjen, ferigile sau asparagus. Dar cele mai multe plante de interior nu vor rezista în spațiul umed și cald.
Plantele delicate nu trebuie ținute la bucătărie, în interior. În schimb, anumite verdețuri pot fi cultivate într-o jardinieră, vara, pe pervazul ferestrei. Pătrunjelul este cel mai rezistent și crește foarte repede, de asemenea rozmarinul, oregano sau menta.
Laptopul sau diverse gadget-uri
Ai grijă să nu uiți laptopul în bucătărie, telefonul, tableta sau alte gadget-uri cu care se distrează copiii tăi. Aparatura electronică fină este afectată de aburi și umezeală. Nu trebuie să le ții în bucătărie și cu atât mai puțin să le încarci la prizele din bucătărie.
Substanțe inflamabile
Ai mare grijă unde depozitezi acetona, diluantul sau gazul. Dacă ai astfel de substanțe în casă, știi deja că sunt ușor inflamabile și reprezintă un mare risc de incendiu, dacă sunt depozitate în apropiere de sursele de foc.
Astfel de substanțe trebuie păstrate în recipiente închise ermetic, într-o magazie sau într-o cămară uscată și răcoroasă, departe de copii sau de animalele de companie care le pot răsturna de pe rafturi.
Bureți sau șervete uzate și murdare
Bureții de vase trebuie igienizați săptămânal cu soluții pe bază de oțet sau detergent lichid de vase. După câteva săptămâni, ei trebuie aruncați la deșeuri plastice. Evită să păstrezi în bucătărie prea mult timp bureții uzați sau lavete și șervete murdare, pătate, folosite luni de zile.
În aceste obiecte se dezvoltă rapid bacteriile, mai ales că spațiul cald din bucătărie le ajută să se răspândească ușor. Ai grijă să păstrezi curate și igienizate șervetele de bucătărie, lavetele și bureții!