Frigiderul este nelipsit din casele noastre și este indispensabil într-o gospodărie bine organizată. Ne ajută să facem economie și să păstrăm alimentele în cele mai bune condiții, dar trebuie să ții cont de temperatura la care se setează corect frigiderul atât pe timpul iernii, cât și vara.
Cuprins
- 1 Igiena și curățenia, esențiale în frigider
- 2 La ce temperatură se setează corect frigiderul, în funcție de temperatura ambientală
- 3 Care sunt locurile cele mai reci din frigider
- 4 Ce temperatură setezi în congelator
- 5 Cum să menții temperatura optimă în frigider
Frigiderul și congelatorul sunt mai mult decât aparate electrocasnice utile în bucătărie. Cu ajutorul lor ai grijă în primul rând de sănătatea ta și a familiei, mai ales dacă ții cont de temperatura la care se setează corect frigiderul.
Consumul de alimente alterate este deosebit de periculos! Trebuie să ai grijă să setezi corect frigiderul vara și iarna pentru a preveni orice risc, alterarea și mucegăirea alimentelor.
Te-ai gândit vreodată că bacterii periculoase precum E. coli, Salmonela sau Listeria, prezente pe salata verde, pe legume sau coaja ouălor, ar putea contamina brânza sau friptura pe care o ții la frigider? Există acest risc, în cazul în care nu știi la ce temperatură se setează corect frigiderul și alegi o temperatură nepotrivită cu scopul de a face economie de energie. Ține cont de faptul că temperaturile scăzute din frigider împiedică dezvoltarea unor bacterii periculoase și îți apără sănătatea. De aceea, trebuie să știi cum să setezi frigiderul și congelatorul, de ce se setează temperaturi diferite iarna și vara și cum trebuie depozitate corect alimentele în frigider pentru a împiedica orice risc de contaminare.
Cuprins
Igiena și curățenia, esențiale în frigider
Multe gospodine consideră că temperaturile scăzute din frigider sunt suficiente pentru a menține alimentele în cele mai bune condiții. Dar sunt anumiți factori patogeni care rezistă în frigider și încep să se înmulțească pe măsură ce aparatul nu mai dă randament și nu mai răcește corect alimentele.
Nu lăsa mizeria și gheața să se adune pe pereții frigiderului sau în congelator. Igienizează periodic frigiderul, spală bine pereții, rafturile și lădițele pentru legume cu soluții pe bază de detergent de vase, bicarbonat sau oțet.
Este recomandat să cureți frigiderul la fiecare două luni și să decongelezi și să cureți congelatorul la fiecare 4 – 6 luni, oricât de moderne și de bune ar fi. Inclusiv aparatele care au tehnologia No-frost au nevoie de igienizare periodică, dearece umiditatea este un mediu propice pentru microbii rezistenți.
După fiecare igienizare, ține cont de temperatura la care se setează corect frigiderul, în funcție de anotimp, de căldura din casă sau de locul în care este amplasat frigiderul.
La ce temperatură se setează corect frigiderul, în funcție de temperatura ambientală
Când achiziționezi un frigider, în manualul de instrucțiuni se arată clar să alegi un loc bine aerisit, ferit de soare și de sursele de căldură din casă și, eventual, un loc cât mai răcoros.
Temperatura din casă și temperaturile de afară afectează deopotrivă buna funcționare a frigiderului. De aceea, este important să știi la ce temperatură se setează corect frigiderul pe timp de iarnă și pe timp de vară.
Dacă temperatura medie din frigiderul tău este de obicei cuprinsă între 3 și 4 grade Celsius, în perioadele caniculare ar trebuie setată la 2 grade Celsius, astfel încât compresorul să facă față temperaturilor mai ridicate din casă și să mențină alimentele în condiții optime.
Pe timp de iarnă, când temperatura din casă nu depășește 20 – 21 de grade Celsius, frigiderul poate fi setat la 3 – 4 grade Celsius sau pe o treaptă medie, în cazul aparatelor care au doar trei trepte de temperatură.
Locul în care este amplasat frigider este și el important pentru modul în care funcționează. Dacă frigiderul stă într-un loc răcoros, bine aerisit și departe de soare, cum ar fi un hol mai rece din casă, atunci temperatura medie poate fi setată la 4 grade Celsius.
În schimb, dacă frigiderul stă în bucătărie, unde gătești adesea, se acumulează aburi calzi, iar vara intră soarele pe geam, atunci ar fi bine să setezi o temperatură între 2,5 și 3 grade Celsius, mai scăzută pe timp de vară.
Vara, temperatura din frigider trebuie să fie cu un grad sau două mai scăzută decât în anotimpul rece. De aceea, este bine să setezi frigiderul la cel mult 3 grade Celsius.
Temperatura ambientală este destul de ridicată și în zilele de iarnă și, ori de câte ori deschizi ușa frigiderului, un aer cald din casă pătrunde în interiorul frigiderului. De aceea, este bine ca frigiderul să fie setat la 3, maximum 4 grade Celsius.
Care sunt locurile cele mai reci din frigider
Păstrează frigiderul curat și ține cont de locul cel mai potrivit pentru fiecare aliment în parte. În funcție de temperatură și de umiditate, alimentele trebuie depozitate astfel încât să se mențină mai multă vreme proaspete și gustoase.
Aparatele moderne îți indică ele temperatura din interior, dar frigiderele mai vechi nu au un termometru la vedere. Poți pune tu un simplu termometru de la farmacie într-un pahar cu apă pe care îl pui apoi în frigider. Verifică termometrul peste 3 ore și vei știi ce temperatură este în frigider.
Chiar dacă setezi o temperatură pentru tot frigiderul, aceasta este diferită în funcție de zonă. Spre exemplu, cel mai rece este pe raftul de jos și pe raftul central, unde este bine să ții brânzeturile, untul și preparatele din carne, precum și mâncarea gătită.
În general, pe raftul superior este mai cald cu jumătate de grad sau un grad, iar aici pot fi ținute dulciurile și fructele care trebuie să stea la frigider. De asemenea, pe ușa frigiderului este ușor mai cald și aici pot fi stocate sticle și borcane cu diverse gemuri și conserve.
Trebuie să mai știi că peștele eviscerat se poate păstra 12 ore pe raftul de jos, la o temperatură medie de 3 – 4 grade, înainte de a fi gătit. De asemenea, carnea tocată sau pulpele de pui negătite pot rezista 24 de ore în zona cea mai rece a frigiderului.
Ce depozitezi pe ușa frigiderului
Locul cel mai puțin rece din frigider este ușa unde se recomandă să depozitezi alimentele cel mai puțin perisabile. Conservele care trebuie ținute la rece, borcanele și sticlele cu diverse sosuri și sucuri pot fi ținute pe ușa frigiderului, în funcție de termenul lor de valabilitate. Lactatele nu trebuie ținute pe ușă, și nici produsele din carne. În schimb, pot fi depozitate ouăle, dar numai în partea superioară, unde temperatura este mai scăzută.
Ce depozitezi pe rafturile inferioare
În partea de jos a frigiderului, unde este cel mai rece, este bine să păstrezi alimentele cu termen scurt de valabilitate. Smântâna, iaurturile, brânzeturile sau mâncarea gătită, care se poate strica ușor, trebuie să stea la temperaturi mai scăzute, iar primele două rafturi de jos sunt cele mai indicate. Tot aici este bine să păstrezi câteva ore carnea crudă, înainte de a o găti.
Ce depozitezi pe rafturile superioare
Mezelurile, untul sau cașcavalul, ambalate în foliile lor protectoare, se păstrează cel mai bine pe rafturile superioare, unde temperatura este de obicei ușor mai ridicată, pentru că aceste alimente nu trebuie să înghețe, ca să nu își schimbe gustul. Tot aici poți păstra fructele cu coaja mai tare precum perele sau strugurii.
Ce depozitezi în cutii și sertare
În partea de jos a frigiderului, se află de obicei două cutii pentru legume și fructe, unde umiditatea este mai ridicată, iar temperaturile constante. Aici poți păstra legumele și fructele proaspete, mai puțin bananele și roșiile, precum și verdeața ca pătrunjelul sau mărarul. Este indicat să pui un strat de șervețele din hârtie în cutii, care să absoarbă apa și să prevină apariția mucegaiului. Astfel, legumele se vor păstra mai multă vreme bune de consum.
Ce temperatură setezi în congelator
În general, congelatorul poate fi setat la o temperatură între -18 și -25 de grade Celsius. Se recomandă o temperatură medie de -19 grade Celsius. Dar, pe timpul verii, când îl folosești mai des pentru înghețată, pentru carne și legume, și deschizi mai des ușa este bine să setezi o temperatură între -19,5 și -20 de grade Celsius.
Folosește un termometru special pentru congelator pentru a verifica periodic dacă aparatul funcționează la temperatura optimă. În cazul în care temperatura din congelator crește și se acumulează straturi mari de gheață, este timpul să fie decongelat și igienizat.
Când decongelezi carne și pește, lasă-le în frigider peste noapte, să reduci cât mai mult riscul de contaminare. Decongelarea la temperatura camerei grăbește dezvoltarea bacteriilor, ceea ce nu este de dorit mai ales în zilele foarte calde de vară.
Cum să menții temperatura optimă în frigider
Așa cum am subliniat mai sus, este bine să știi la ce temperatură se setează corect frigiderul, dar mai ales să ții cont de câteva sfaturi care te ajută să menții temperatura optimă pentru a prelungi viața aparatului.
- Nu lăsa ușa frigiderului deschisă mai mult de 2 minute.
- Nu pune în frigider alimente calde sau fierbinți, luate direct de pe foc.
- Răcește oala cu supă sau tigaia cu tocăniță pe un strat de gheață înainte de a le pune în frigider, mai ales vara, când oalele se răcesc mai greu după ce ai închis focul.
- Nu încărca frigiderul cu tot felul de alimente, cutii sau caserole, legume și fructe puse unele peste altele. Nu toate legumele au nevoie de refrigerare.
- Aranjează alimentele în frigider în funcție de locurile cele mai reci și păstrează ordinea.
Cu aceste sfaturi, vei menține frigiderul mai ordonat, mai curat, mai eficient și din punct de vedere al curățeniei, dar și al consumului de electricitate!
foto: Shutterstock
Ultima modificare decembrie 20, 2024 10:06 pm