Ofertele sunt tot mai generoase când cauți să închiriezi un apartament. Tot mai multe blocuri noi s-au construit în marile orașe, iar un procent semnificativ de apartamente și garsoniere sunt oferite spre închiriere.
Cuprins
- 1 Cum cauți să închiriezi un apartament
- 2 Ce cheltuieli te așteaptă
- 3 Cum alegi zona cea mai bună
- 4 Cum analizezi un apartament oferit spre închiriere
- 5 Discută despre animalele de companie
- 6 Contractul de închiriere
Oferta de locuințe pentru închiriere este de la un an la altul tot mai mare în București și în marile orașe. Cu toate acestea, prețurile nu scad și cu greu găsești să închiriezi un apartament la un preț acceptabil. De aceea, trebuie să fii foarte atent la confortul pe care ți-l oferă casa, mai ales când trebuie să plătești o chirie de peste 1.500 de lei pe lună.
Cuprins
Cum cauți să închiriezi un apartament
Verifică ofertele de pe internet din diverse cartiere ale orașului pentru a face o medie a chiriilor cerute de proprietari. Apoi, încearcă să găsești ceva pe gustul tău, în anunțurile publicate de persoanele fizice. Doar în cazul în care nu găsești o ofertă așa cum îți dorești, poți apela la o agenție imobiliară.
Ține cont de faptul că un agent imobiliar va solicita și un comision pentru munca lui, dar el este util când nu ai timp să cauți chiar tu cele mai bune oferte. Pe de altă parte, un agent imobiliar îți va prezenta exact ce ai nevoie, în zona preferată.
Nu în ultimul rând, apelează la prieteni și colegi de serviciu. Și ei îți pot recomanda pe cineva care dorește să închirieze un apartament.
Ce cheltuieli te așteaptă
Ideal ar fi ca plata chiriei să nu depășească un sfert din venituri, deoarece se mai adaugă plata întreținerii, plata curentului electric și eventual plata cablului pentru televiziune și internet.
În prima lună, majoritatea proprietarilor solicită o garanție egală cu o chirie lunară, în cazul în care părăsești locuința fără să achiți toate datoriile la întreținere.
Când mergi să vizionezi un apartament, verifică listele de cheltuieli de la parter. Acolo vei vedea cât plătește o familie cu doi sau trei membri, în funcție de camere și de spațiu. Așa vei afla cel mai ușor cât costă întreținerea și ce cheltuieli te așteaptă. În plus, poți verifica dacă sunt restanțieri mulți, cu sume foarte mari, ceea ce nu este un indicator prea bun pentru vecinii pe care ți-i dorești.
Cheltuieli mai mari în blocurile noi!
Ține cont de faptul că, în zonele rezidențiale noi, la plata chiriei și a întreținerii se pot adăuga taxe pentru pază, pentru locul de parcare și peisagistică și alte cheltuieli administrative specifice complexului. Este bine să întrebi proprietarul de toate cheltuielile aferente.
Cum alegi zona cea mai bună
În marile orașe, dacă vrei să închiriezi un apartament, ar fi indicat să cauți o zonă în apropiere de locul în care muncești. În calitate de chiriaș ai mai multă libertate să te muți în funcție de serviciu, față de proprietarul care este legat mai mulți ani de casă.
O locuință închiriată în apropiere de locul de muncă îți oferă multe avantaje: plătești mai puțin pe transport, fie că te duci cu mașina personală sau cu metroul/autobuzul, câștigi mai mult timp pentru tine, dormi mai mult dimineața sau poți ajunge acasă în pauza de masă.
Dacă nu găsești o zonă potrivită în apropiere de serviciu, alege o zonă în care să ai aproape cât mai multe magazine, parcuri și mijloace de transport în comun. Nu neglija spațiul verde, curățenia din zonă, accesul facil, posibilitățile de parcare sau vecinătatea unor școli, în cazul în care ai copii.
În Capitală, zonele cele mai bune pentru chirie vor fi mereu zonele de lângă stațiile de metrou și de lângă mall-uri, zonele de lângă parcuri sau blocurile noi, cu apartamente mai spațioase.
Cum analizezi un apartament oferit spre închiriere
În primul rând, încearcă să alegi două, cel mult trei zone în care ți-ar plăcea să locuiești, iar după ce alegi zonele respective, mergi în recunoaștere.
Verifică zona din jurul locuinței
Este foarte important să fie zone curate, civilizate, cu locuri de parcare, cu spații verzi bine întreținute.
Dacă ai găsit un apartament pe care merită să îl vizitezi, verifică și zona din jur și fă o plimbare în jurul prânzului, dar și seara. Astfel, poți observa comportamentul locatarilor, dacă este liniște, dacă este curat în jurul blocului.
De asemenea, este foarte important să fie curat în bloc, să fie spălat pe jos și să fie păstrată ordinea.
Atenție la etaj!
În blocurile vechi, este mult mai bine să închiriezi un apartament la un etaj inferior, între etajele 2 și 5. La aceste etaje sunt mai rar probleme cu apa caldă și căldura.
În blocurile noi, unde ai centrală proprie, poți alege și un etaj superior, dacă ai o priveliște deosebită de la fereastră.
Verifică apartamentul de la instalații, la mobilă
Chiriile sunt mari, iar chiriașii sunt tot mai pretențioși. Nu te jena să soliciți cât mai multe detalii despre apartament când vrei să închiriezi. Întreabă dacă ai mașină de spălat și frigider în locuință, dacă mobila este nouă și modernă, când a fost zugrăvit ultima dată, dacă are balcon, dacă are geam la baie.
În timpul vizitei, verifică robineții, instalațiile de apă și de curent electric, să fie toate funcționale. De asemenea, este bine să verifici și bucătăria, să fie curat totul, iar frigiderul să fie funcțional.
Cere ca apartamentul să fie utilat cu un aparat de aer condiționat performant, care poate oferi și căldură iarna. Va fi util, dacă se întrerupe căldura iarna, iar vara te va scuti de stresul temperaturilor ridicate.
Dacă ai nevoie de așternuturi, perne, pilote, tacâmuri, oale și vase, discută aceste detalii cu proprietarul care ți le poate pune la dispoziție.
Verifică, de asemenea, starea mobilei, calitatea saltelei și curățenia pereților. Nu accepta o casă prost mobilată, neîntreținută și murdară.
Cere informații despre vecini
Nu te sfii să întrebi cine vor fi vecinii tăi, dacă sunt oameni civilizați și liniștiți, dacă au animale de companie, dacă au copii mici, dacă sunt prea tineri și dau petreceri cu prietenii…
Poți verifica și la vizier dacă și-au plătit întreținerea la zi sau au restanțe, deoarece datoriile mari la întreținere spun multe despre o familie.
Discută despre animalele de companie
Dacă ai o pisică sau un câine, în primul rând informează-te dacă proprietarul acceptă animale de companie.
Este mai comod să ai și un balcon bine aerisit în care animalele își pot petrece o parte din timp sau un parc în apropiere, pentru a ieși cu la plimbare cu câinele tău.
Contractul de închiriere
Este în avantajul tău să semnezi un contract de închiriere, deoarece acesta îți oferă o perioadă de unul până la trei ani în care poți locui în apartament fără riscul de a fi dat afară după bunul plac al proprietarului.
În contractul de închiriere pot fi menționate diverse clauze cum ar fi vizitele proprietarului, utilizarea obiectelor din locuință, prelungirea sau finalizarea contractului.
Citește cu atenție contractul și verifică ulterior dacă el a fost înregistrat la administrația financiară.
Ultima modificare ianuarie 4, 2023 3:40 pm