La ce mai poţi folosi detergentul de rufe

.

Detergentul de rufe este una dintre cele mai bune soluții de curățat din casă. Dar îl poți folosi în diferite moduri, nu doar pentru rufe. Pe unele dintre ele sigur nu le-ai încercat! Iată la ce mai poți folosi detergentul de rufe și cum te ajută să faci economie în gospodărie.

Ce detergent să alegi: pudră, capsule sau lichid?

Detergentul de rufe poate fi un agent de curățare versatil și eficient pentru multe alte obiecte, nu doar pentru rufe, deoarece conține agenți tensioactivi și enzime puternice care ajută la descompunerea petelor și a murdăriei. Dacă te întrebi la ce mai poate folosi detergentul de rufe, noi îți propunem câteva idei care te vor ajuta în gospodărie și vei economisi bani.

Detergentul, fie el pudră sau lichid, poate înlocui o mulțime de produse de curățenie și igienizare, pe care nu trebuie să le mai cumperi! Înainte de toate, însă, trebuie să știi ce detergent este mai bun pentru nevoile tale, ce formulă este mai potrivită între detergentul pudră, cel lichid și cel sub formă de capsule.

Multe gospodine apreciază detergentul lichid pentru că este mai concentrat, scoate mai bine petele și este mai parfumat. Altele, din contră, preferă pudra deoarece are un parfum mai delicat și este mai ieftină. Iată care sunt avantajele și dezavantajele pe scurt între cele trei formule de detergent.

Iată câteva criterii care te ajută să alegi un detergent eficient:

  • Cât de bine scoate petele: Toți detergenții de pe piață se promovează ca fiind cei mai eficienți împotriva petelor, însă secretul stă în concentrația ingredientelor active – cu cât concentrația enzimelor este mai mare, cu atât detergentul va fi mai eficient în eliminarea murdăriei și a petelor.
  • Cât de bine păstrează culoarea hainelor: Există detergenți pentru haine albe, haine negre și colorate. Este important să ții cont de culoare în spălarea rufelor pentru a le păstra aspectul și culoarea o perioadă cât mai mare de timp.
  • Cât de parfumat este: Poți opta pentru un detergent cu un parfum subtil, floral, sau din contră, pentru un detergent cu un parfum puternic, dar trebuie să ții cont că parfumurile sunt de fapt toxice și pot declanșa diverse probleme respiratorii în timp, mai ales în cazul copiilor.
  • Cât de mult costă: Prețul nu ar trebui să fie un indicator decisiv pentru a alege un detergent de calitate. Există detergenți cu un preț exagerat, dar care nu își fac treaba așa cum ar trebui, și detergenți cu un preț mai mic și extrem de eficienți în scoaterea petelor.

Tipuri de detergenți – avantaje și dezavantaje

Tipul detergentului este un alt criteriu ce cântărește mult în luarea deciziei. Fiecare variantă are anumite avantaje și dezavantaje despre care poți citi mai multe mai jos.

Detergentul pudră

Detergentul pudră reprezintă varianta clasică și populară, fiind considerat opțiunea cea mai ieftină. Dezavantajul cel mare este faptul că la o temperatură scăzută a apei se dizolvă mai greu. Un alt lucru pe care ar trebui să îl iei în considerare este faptul că sertarul de dozare din mașina de spălat trebuie curățat mai des din cauza depunerilor de detergent.

Detergentul pudră pro și contra

  • A devenit cel mai ieftin, fiind un detergent clasic, dar încă folosit pe scară largă;
  • Se dizolvă mai greu la temperaturi scăzute;
  • Poate conține particule de înălbitori care pot decolora hainele lăsând pete inestetice după spălare;
  • Nu este recomandat pentru spălarea hainelor în apă rece;
  • Trebuie depozitat într-un spațiu bine aerisit și uscat, ca să nu se umezească;
  • Cu timpul, detergentul pudră se strecoară în diverse compartimente ale mașinii de spălat și formează depuneri greu de curățat.

Detergentul lichid

Detergentul lichid este mult mai eficient decât cel pudră în cazul petelor de grăsime. În această situație, detergentul poate fi turnat direct pe pată înainte de spălare pentru obținerea unor rezultate mai bune. Detergentul lichid se dizolvă rapid chiar și în apă cu o temperatură scăzută, deci ai scăpat de petele de pe haine. În schimb, nu este ușor de dozat, majoritatea femeilor având tendința să folosească mai mult decât este nevoie.

Detergentul lichid pro și contra

  • Se dizolvă mai ușor decât detergentul sub formă de pudră, chiar și la temperaturi joase de 30 sau 40 de grade;
  • Are efect puternic chiar și în apă rece;
  • Este greu de măsurat, fără o măsură specială;
  • Poate fi depozitat oriunde în baie sau cămară, în ambalajul lui original sau într-o sticlă închisă ermetic, la care nu pot ajunge copiii.

Detergentul capsule

Comoditatea este principalul motiv pentru care poti opta pentru detergentul de tip capsule. Bagi hainele în mașina de spălat, arunci o capsulă de detergent și dai drumul la program. Nu mai trebuie să îți faci griji pentru dozarea detergentului.

Capsulele pro și contra

  • Se dizolvă foarte ușor datorită membranei din polimeri care este solubilă în apă;
  • Sunt dozate pentru o singură spălare și de obicei conțin și balsam pentru rufe, astfel că nu trebuie să mai adaugi balsam în plus;
  • Trebuie depozitate în cutia originală, departe de accesul copiilor, deoarece culorile și parfumul capsulelor îi pot atrage să le înghită;
  • Trebuie manevrate cu mâinile uscate pentru a nu deteriora membrana solubilă;
  • Concentrația de parfum poate fi mai mare și deranjantă, chiar iritantă pentru persoanele sensibile.

La ce mai poți folosi detergentul în gospodărie

Fie că alegi detergent sub formă de pudră, detergent lichid sau capsule, îl poți folosi în casă la diverse activități care necesită soluții de curățare și igienizare foarte bune. Noi îți propunem câteva idei la care, poate, nici nu știai că poți folosi detergentul de rufe și erai convinsă că trebuie să cumperi soluții de curățare speciale.

Curăță covoarele

Toate șampoanele pentru covoare de pe piață conțin enzime și substanțe active puternice, care scot imediat petele de grăsime și de noroi. Dar la fel de bine acționează și un detergent lichid de rufe. Poți înlocui oricând șamponul de covoare cu o ceșcuță de detergent lichid. Agită bine soluția și folosește spuma și peria să cureți covorul în mod obișnuit.

Pregătește odorizant de toaletă

Dacă ai în casă detergent de rufe pudră și pastă de dinți, nu îți mai trebuie odorizant de toaletă. Îl poți face singură. Pune detergent pudră într-un castronel, adaugă o pastă de dinți foarte ieftină și amestecă pentru a obține o pastă groasă. Modelează pasta sub formă de bile sau bastonașe și pune-le în suportul pentru odorizant, apoi în interiorul vasului de toaletă. Vei avea un odorizant foarte eficient, care parfumează și degresează toaleta timp de o săptămână.

Dacă nu ai timp să pregătești bile din detergentul pudră, pur și simplu scoate capacul de la vasul de apă și pune la interior o pernuță de detergent. Ea se va dizolva treptat în apă rece și, când vei trage apa, va spăla tot vasul și va lăsa în baie o aromă parfumată plăcută.

Curăță tapițeria

Așa cum un detergent bun scoate petele de pe haine, la fel de bine curăță și tapițeria de pe canapea sau fotolii, dacă este pătată cu grăsime și mizerie. Cel mai bun detergent în acest sens este cel lichid. Pune câteva linguri de detergent lichid într-un recipient cu pulverizator, adaugă puțin oțet și apă călduță.

Agită bine, apoi pulverizează soluția pe tapițerie. Folosește o lavetă să cureți tapițeria și pulverizează detergent lichid cât este nevoie pentru a curăța toate petele. Lasă tapițeria să se usuce câteva zile, deschide bine ferestrele din camera respectivă și evită să mai folosești scaunele sau canapeaua, până nu sunt bine uscate.

Pune capcane pentru dăunători

Folosește câteva cutii de metal de la pateuri, spre exemplu, pune în ele câteva lingurițe de zahăr și detergent lichid de rufe. Pune aceste cutii prin locurile în care ai văzut gândaci, limacși sau furnici. Vor fi tentate să ”guste” din soluția dulce și vei scăpa de ele!

Desfundă țevile

De-a lungul timpului, țevile de scurgere de la baie sau din bucătărie se înfundă din cauza grăsimii, a săpunului care nu se dizolvă complet sau chiar a pastei de dinți. Depunerile rețin apoi firele de păr și ajungi într-o situație în care vor fi mult mai greu de desfundat. De aceea, este bine să cureți țevile periodic, odată pe lună, spre exemplu, cu următoarea soluție:

  • Detergent lichid sau pudră
  • Apă clocotită
  • Oțet

Combină cele trei ingrediente de mai sus și toarnă ușor pe țevi, cât timp soluția este foarte fierbinte. Treptat, oțetul și detergentul vor dizolva depunerile de grăsime, iar soluția fierbinte le va îndepărta.

Înlocuiește săpunul de mâini

Știm că detergentul lichid de rufe este concentrat și nu este recomandat pentru a spăla rufele de mână tocmai datorită faptului că irită pielea. Dar există un truc simplu astfel încât poți folosi detergentul de rufe pe post de săpun lichid pentru mâini. Dizolvă detergentul lichid în proporție de ¼, adică un sfert detergent și trei sferturi apă călduță.

Toarnă soluția într-un dozator obișnuit pentru săpunul lichid și adaugă o linguriță sau două de bicarbonat de sodiu. Agită bine dozatorul și ai obținut un săpun pentru mâini care va îndepărta foarte eficient grăsimea, uleiul, motorina și diverse substanțe dificil de curățat cu un săpun obișnuit.

foto: Shutterstock

Ultima modificare octombrie 11, 2024 9:39 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale