La ce foloseşte gaura din mânerul tigăilor

.

Multe gospodine folosesc gaura din mânerul tigăilor pentru a le agăța prin cămară și dulapuri. Dar gaura din mânerul tigăilor poate avea și alte întrebuințări. Descoperă la ce o poți folosi și multe alte trucuri utile pentru tigăile din bucătăria ta.

Tigaia de omletă, tigaia de clătite, tigaia de friptură… găsim în comerț o mulțime de tigăi pentru diverse preparate, iar gaura din mânerul tigăilor este nelipsită. Mai rar să găsești o tigaie al cărei mâner să nu fie prevăzut cu o gaură alungită sau măcar cu o gaură mică, bună de agățat în cui.

Orice gospodină cu experiență îți poate spune că tigaia este indispensabilă în bucătărie. Se spune că, dacă ai o tigaie pentru sotat și una pentru omletă, ai deja suficiente. Dar nici tigaia pentru clătite nu este de prisos, iar tigaia de tip wok a început să fie tot mai populară pe la noi, folosită pentru a sosuri cu legume sau chiar pentru floricele de porumb.

Tipuri de tigăi și utilizările lor

La ce foloseşte gaura din mânerul tigăilor

Varietatea de tigăi din comerț este atât de mare, încât este imposibil să nu găsim cele mai potrivite mărimi și forme pentru bucătăria noastră.

Tigaia universală pentru prăjit

Tigaia pentru prăjit este esențială în orice bucătărie și îndeplinește o mulțime de funcții. Ea are o formă rotundă, o margine de înălțime medie, ușor înclinată pentru a facilita amestecarea alimentelor și pentru a permite evaporarea mai rapidă a apei.

Tigaia universală este folosită pentru prăjire, rumenire, sotare și încălzire a alimentelor. În ea poți prepara aproape orice, de la omletă, carne prăjită, cartofi prăjiți, legume sotate, șnițele, inclusiv clătite (dacă nu ai tigaie de clătite) sau sosuri. 

Tigaia de clătite

Principala diferență față de tigaia universală o constituie marginea foarte puțin înaltă, de cel mult 8 – 10 milimetri. Tigaia pentru clătite este concepută special cu un perete lateral foarte mic pentru a putea întoarce clătitele în aer și pentru a le scoate mai ușor din tigaie, cu o simplă alunecare.

Tigaia pentru sotat

Cu dimensiuni la fel de mari ca tigaia universală, dar cu pereți înalți, tigaia pentru sotat este concepută pentru a rumenii legumele sau bucățile de carne în ulei și sosuri, astfel încât să nu sară prea multe picături de sos de jur împrejur. De aceea, acest tip de tigaie are marginea perfect verticală, nu înclinată, așa cum o are tigaia universală.

Tigaia pentru sosuri

Cu dimensiuni reduse și o margine foarte înaltă, tigaia specială pentru sosuri este concepută astfel încât să încălzească rapid și uniform lichidele, adică sosurile de diferite tipuri pe care le gătești. În această tigaie, sosurile tale pot fierbe fără teama de a ajunge pe aragaz. Și tot în această tigaie poți fierbe și laptele, dacă nu ai un ibric potrivit.

Tigaia wok

Această tigaie are o bază rotundă, îngustă, cu o margine foarte înaltă și înclinată, aducând aminte de ceaunul bunicilor. Ea este specifică bucătăriilor asiatice și are o bază îngustă pentru a încălzi rapid alimentele. Marginea foarte înaltă ajută la amestecarea și rumenirea rapidă a legumelor, orezului sau a sosurilor cu bucăți de carne, în timp ce sunt amestecate continuu pentru a nu se prăji prea tare.

Tigaia grill

Este o tigaie non aderentă, foarte apreciată de persoanele care preferă să gătească mai dietetic și să frigă peștele sau carnea, fără să adauge grăsime. Tigaia de tip grill te ajută mai ales în dietele de slăbit, dacă vrei să gătești fără ulei. Poți prepara carne, brânză, frigărui sau sandviciuri la grill fără adaos de grăsime.

La ce folosește gaura din mânerul tigăii

La ce foloseşte gaura din mânerul tigăilor

Cele mai multe gospodine folosesc de obicei gaura din mânerul tigăilor pentru a le agăța în cămară sau în dulapurile suspendate. Marea majoritate a tipurilor de tigăi are câte un orificiu în mâner. Agățând tigăile pe peretele din cămară sau într-un dulap, vei obține mai mult spațiu pe rafturi pentru alte vase și vei putea ține în ordine tigăile, în funcție de mărimea lor.

Susține tacâmurile

Dar gaura din mânerul tigăilor are și o altă funcție. Dacă observi că este un orificiu oval, suficient de mare pentru a susține coada unei spatule sau a unei linguri de lemn, atunci aceasta este funcția lui – de a susține lingura cu care amesteci alimentele sau cu care pregătești sosul. În acest fel, picăturile de sos sau de grăsime vor ajunge în cratiță și nu pe blatul de lucru sau pe aragaz.

Dispersează căldura

Nu toate găurile sunt suficient de mari pentru a susține coada unei linguri de lemn sau a unei spatule. Unele au forme diferite, altele sunt prea mici, altele sunt prea late. Puțini oameni știu că găurile din mânerele tigăilor din metal sunt concepute pentru a dispersa căldura.

Cu toate acestea, mânerele din metal știm că se încălzesc puternic, de aceea este necesar să porți mănuși de menaj în timp ce folosești tigaia pe foc.

Oferă stabilitate

Unele tigăi au o gaură în mâner pentru a-ți permite o prindere mai stabilă. Punând degetul mare prin gaură și înfășurând celelalte degete în jurul mânerului, vei obține o prindere mai sigură a tigăii, în timp ce cu cealaltă mână amesteci puternic în sos sau într-un sote de legume.  

Cum alegi o tigaie de calitate

Fie că ești sau nu pasionată de gătit, este bine să cumperi vase de calitate, iar în materie de tigăi este bine să ai în bucătărie două modele de bază: tigaia universală pentru prăjit și tigaia cu margine înaltă pentru sosuri. În funcție de preferințele tale alimentare, mai poți achiziționa tigaia de clătite, excelentă și pentru omlete sau quesadia sau tigaia grill din fontă sau din teflon pentru a găti diverse preparate cu mai puțină grăsime.

Iată și câteva ponturi utile să alegi o tigaie de calitate:

  • Investește într-o tigaie cu un preț mai mare, deoarece va avea viață lungă și va fi ușor de întreținut;
  • Alege o tigaie de mărime medie sau mare, de preferat rotundă, deoarece distribuie căldura uniform;
  • Cântărește tigaia în mână: dacă este un pic mai grea, atunci este o tigaie mult mai bună, decât tigăile ieftine din aluminiu emailat;
  • În ceea ce privește materialele, optează pentru tigăi din teflon, din ceramică sau din inox de foarte bună calitate;
  • Cumpără tigaie de fontă doar dacă ești sigură că o vei folosi frecvent, deoarece fonta este pretențioasă, mai greu de curățat și foarte grea;
  • Tigaia din cupru este foarte apreciată de bucătarii profesioniști, este mult mai scumpă, dar merită investiția;
  • Alege o tigaie cu mâner ergonomic din lemn sau din materiale care nu transferă căldura; evită mânerele din metal sau din tablă obișnuită; și nu uita de gaura din mânerul tigăilor deoarece te va ajuta când gătești, să ții la îndemână lingura sau spatula cu care amesteci în tigaie;
  • Alege o tigaie cu strat non aderent, așa cum sunt tigăile din teflon și cele cu strat de ceramică, acoperit cu un strat subțire din titan;
  • De preferat, alege o tigaie cu mâner detașabil, pe care o poți introduce și la cuptor, să pregătești pizza, spre exemplu.  

Alte ustensile de bucătărie cu funcții puțin cunoscute

Răzătoarea

Principala ei funcție este să răzuiască alimentele solide precum brânzeturile tari, rădăcinoasele sau fructele cu pulpa tare. Dar răzătoarea te ajută să cureți și verdețurile mai rapid.

Spre exemplu, introduce codițele câtorva fire de pătrunjel sau de mărar prin găurile mici și trage pe partea opusă. Astfel vei curăța dintr-o singură mișcare frunzele de pe codițe!

Strecurătoarea

În mod cert, principala ei funcție este să rețină bucățile de alimente, frunzele sau fructele, după ce strecori lichidele. Dar o strecurătoare mare din metal te poate ajuta să gătești la aburi, dacă nu ai un vas special pentru gătitul la aburi.

Pune o oală înaltă cu apă pe foc, pune deasupra o strecurătoare mare cât oala, iar în strecurătoare pune legume sau bucăți de pește sau de fructe de mare. Presară câteva condimente după gust și pune deasupra un capac. Lasă apa să fiarbă atât cât este necesar ca alimentele tale să se gătească la aburi.

Lingura specială pentru spaghette

Multe gospodine au descoperit cât de utilă este lingura specială pentru spaghette, deoarece are o margine dantelată, cu care poți aduna o cantitate mare de paste din oala în care au fiert. Cele mai multe astfel de linguri pentru spaghette sunt prevăzute cu un orificiu în mijloc. Principalul lui scop este acela de a scurge bine spaghettele de apă. Dar mai are un rol ascuns. Orificiul este suficient de larg pentru a cuprinde un mănunchi de spaghette suficiente pentru o porție.

Așadar, dacă nu știi câte spaghette trebuie să fierbi pentru o porție, este foarte simplu să le măsori cu gaura din centrul lingurii.

Râșnița pentru cafea

Râșnița este foarte utilă în bucătărie și poți măcina fin diverse alimente, nu doar boabele de cafea. Cu ea poți măcina nuci, alune și migdale sau bucățile de zahăr brun și biscuiții tari pentru a pregăti un blat pentru prăjiturile fără coacere.

Mixerul vertical

Acest tip de mixer este adesea folosit pentru a pasa fructe și legume și pentru a obține diverse sosuri. Dar mai poate fi folosit și pentru a obține o maioneză rapidă. Trebuie doar să pui în vasul mixerului (acel vas îngust și înalt) două gălbenușuri, două linguri de ulei, două linguri de muștar și să pornești mixerul. Vei obține o maioneză perfectă în câteva secunde.

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton