La cât timp se dezgheață frigiderul

.

Frigiderul reprezintă unul dintre cele mai importante ajutoare din bucătărie și merită să investești într-un aparat de calitate. Ține cont, însă, și de regulile de întreținere și mai ales de intervalul optim la care se dezgheață frigiderul pentru un consum eficient.

Știai că frigiderul, oricât de modern și inteligent ar fi, consumă mai multă energie electrică atunci când acumulează un strat gros de gheață în congelator sau pe peretele din spate? Mulți dintre noi uităm la cât timp se dezgheață frigiderul și lăsăm gheața să se adune luni de zile, ceea ce va deterioara aparatul, va crește consumul și îi va diminua durata de viață.

Frigiderele sunt aparate electrocasnice rezistente, dar trebuie să ținem cont de regulile lor de întreținere și mai ales de intervalul cel mai potrivit la care se dezgheață frigiderul sau congelatorul, chiar dacă are tehnologia NoFrost (fără gheață).

De ce este necesar să dezgheți frigiderul

Aparatele din generațiile mai vechi au tendința să acumuleze straturi groase de gheață atât pe peretele din spate, cât și în interiorul congelatorului. Iar stratul de gheață se mărește pe măsură ce frigiderul este solicitat tot mai mult.

Pe măsură ce pui mai multe alimente la rece și deschizi mai des ușa frigiderului și a congelatorului, aerul cald care pătrunde condensează și favorizează depunerea unor noi straturi de gheață. Cu cât gheața este mai groasă, cu atât compresorul lucrează mai mult pentru a menține temperatura setată, ca atare frigiderul tău va consuma mai mult curent.

Dacă nu se dezgheață frigiderul la timp și dacă nu îi oferi pauza necesară pentru a relua circuitul de îngheț, aparatul va funcționa defectuos și sunt șanse mari să se strice.

Un alt motiv pentru care este bine să dezgheți frigiderul periodic este igiena. Nu poți curăța și igieniza un frigider plin de alimente, fără să îl scoți din priză și fără să îndepărtezi straturile de gheață.

Chiar dacă zăpada din congelator nu este chiar atât de groasă, chiar dacă frigiderul pare curat, cu timpul se acumulează mirosuri, pete, umezeală care reține tot felul de bacterii și spori de mucegai. Igienizarea frigiderului și a congelatorului este esențială pentru păstrarea alimentelor în cele mai bune condiții și în ultima instanță pentru sănătatea ta și a familiei. Așadar, nu lăsa prea mult timp să treacă până se dezgheață frigiderul și ai grijă să îl igienizezi corect, cu soluții sigure pe care le poți descoperi mai jos.

De ce se formează gheață pe pereții frigiderului

Este firesc să se acumuleze un strat de gheață de câțiva milimetri în congelator, dar gheața pe pereții frigiderului ridică semne de întrebare. Multe gospodine sunt îngrijorate de faptul că se scurge apă sau apare gheață pe peretele din spatele frigiderului, chiar dacă abia au achiziționat un aparat bun.

Pe de o parte, este un proces normal, deoarece apa condensează pe peretele din spate care este cel mai rece. Pe de altă parte, cu cât stratul de gheață este mai mare, cu atât îți indică faptul că frigiderul este uzat sau folosit într-un mod mai puțin corespunzător. Iată principalele motive pentru care vei observa gheață pe peretele din spate:

  • Temperatura ambientală este prea mare: în casă, în bucătărie sau pe hol, acolo unde ții frigiderul, poate că temperatura este prea mare, peste 24 sau 25 de grade, iar compresorul funcționează mai mult pentru a răci frigiderul;
  • Setarea nepotrivită a termostatului: este posibil ca termostatul să fie setat la un grad prea mic, spre exemplu 2 sau 2,5, iar compresorul trebuie să funcționeze mai mult pentru a menține o temperatură rece în frigider; setează frigiderul la treapta 3 sau 3,5.
  • Prea multe alimente umede: dacă ai pus în frigider alimente calde sau alimente umede precum fructele și legumele, gradul de umezeală va crește și se va forma mai multă apă sau gheață pe pereții frigiderului; așteaptă ca mâncarea să se răcească înainte de a o pune la frigider.
  • Garnitura ușii nu mai este etanșă: uneori, umiditatea mare din interior poate fi cauzată și de faptul că garnitura ușii nu mai este etanșă și pătrunde aer cald.

Verifică toate aceste lucruri și setează frigiderul la temperatura optimă pentru alimente, în funcție și de căldura din casă. Nu uita că frigiderul trebuie amplasat într-un spațiu bine aerisit, departe de cuptor, aragaz sau calorifer.

Ce este canalul de evacuare din frigider

În aproape toate tipurile de frigidere există un canal pentru scurgerea condensului în partea de jos, pe peretele din spate. Pe aici trebuie să se scurgă condensul care se formează pe perete. În cazul în care găsești multă apă în frigider, sub lădița pentru legume, înseamnă că respectivul canal este înfundat, iar apa nu se mai scurge așa cum ar trebui.

Folosește un pai de plastic sau din carton cât mai lung, taie oblic vârful, să fie ascuțit și încearcă să desfunzi canalul din spate. De obicei, acesta se înfundă la frigiderele mai vechi din cauza mucilagiului care se dezvoltă în spațiul umed.

Dacă nu reușești să îl desfunzi din interiorul frigiderului, atunci oprește aparatul, scoate-l din priză și uită-te cu atenție în spate. La unele frigidere, există un tub la vedere prin care circulă apa care se scurge de pe pereți. Acest tub trebuie desfundat și curățat. Astfel, apa își va relua circuitul și frigiderul tău va funcționa normal.

La cât timp se dezgheață frigiderul

Un frigider de calitate poate funcționa 10 – 15 ani sau până te plictisești de el și îți iei un alt model. Dar trebuie să știi cum să îl protejezi și cum să îl păstrezi în cea mai bună stare. De aceea, este bine să știi când se dezgheață frigiderul, cât de des și la ce interval de timp pentru a funcționa la parametri din fabrică.

Frigiderele mai vechi, care acumulează un strat gros de gheață în câteva săptămâni, ar trebui dezghețate o dată la 2 – 3 luni sau când stratul de gheață din congelator depășește deja 5 milimetri.

Frigiderele mai noi, mai ales cele cu tehnologia NoFrost pot fi dezghețate la fiecare 4 – 6 luni, în funcție de cât de repede se acumulează gheața în congelator.

În ceea ce privește stratul de zăpadă de pe peretele din spate al frigiderului, cu cât este mai gros, cu atât trebuie să te grăbești să dezgheți frigiderul, să îl cureți și să îi acorzi o pauză.

După dezghețare, orice frigider trebuie să stea în pauză 12 – 24 de ore, să se usuce foarte bine la interior și să își reia funcționarea în condiții optime.

Cum ai grijă de frigiderul tău

Amplasează frigiderul departe de orice sursă de căldură

Bucătăriile de la bloc sunt în general mici și înguste, iar frigiderul este așezat într-un colț mai puțin aerisit. Cel mai bun loc pentru frigider este departe de cuptor și aragaz, departe de calorifer, departe de fereastra prin care pătrunde soarele fierbinte vara. Alege pentru frigider un spațiu mai larg și bine aerisit.

Există azi și frigidere încorporabile, care pot fi încastrate în mobila de bucătărie, dar acestea funcționează pe baza unor tehnologii noi. Frigiderele clasice au nevoie de spațiu, astfel încât să fie evacuată căldura ușor. De aceea, frigiderele clasice se pun la o distanță de 7 – 10 cm față de perete.

Verifică garnitura de cauciuc de la ușă

Ai grijă să verifici garnitura de la ușă, să se lipească foarte bine pe cadrul frigiderului și să nu permită aerului rece să iasă. O garnitură bună va menține temperatura optimă la interior, așa cum ai setat frigiderul. O garnitură rigidă sau deformată va strica frigiderul în timp.

Pe de altă parte, trebuie să știi că, oricât de vechi sau de nou ar fi frigiderul tău, temperatura din interior nu este bine să depășească 4 – 5 grade Celsius. Iar dacă se întrerupe curentul câteva ore, ai grijă să deschizi ușa foarte rar la frigider, pentru a se păstra temperatura rece la interior.

Cum se face dezghețarea și igienizarea

În frigiderele clasice stratul de zăpadă de pe pereții interiori nu trebuie să depășească 3 mm, iar în congelator nu trebuie să fie mai gros de 5 – 6 milimetri.

Frigiderele moderne, cu dezghețare automată, chiar dacă nu acumulează straturi groase de gheață, trebuie și ele oprite și igienizate o dată sau de două ori pe an. Frigiderele se curăță cu o soluție de apă rece cu bicarbonat sau apă rece cu detergent de vase.

Dacă sunt mirosuri persistente, este bine să aerisești frigiderul o zi întreagă și să îl speli cu apă rece și oțet, după ce l-ai degresat cu detergent.

Oricât de bun și modern ar fi frigiderul tău, are și el nevoie de igienizare, deoarece se adună diverse pete, mirosuri și bacterii din alimente. Periodic este bine să ștergi pereții interiori ai frigiderului cu o soluție dezinfectantă pentru a preveni înmulțirea bacteriilor.

Când dezgheți congelatorul, lasă gheața să se topească la temperatura camerei și nu folosi cuțite sau alte obiecte metalice pentru a o desprinde de pe pereții congelatorului. De asemenea, nu este bine să grăbești procesul de dezgheț cu apă caldă sau cu uscătorul de păr.

Așteaptă ca gheața să se topească la temperatura camerei, șterge bine apa cu lavete absorbante și apoi spală bine frigiderul și congelatorul cu apă rece și bicarbonat. Nu folosi niciodată apă caldă pentru a spăla frigiderul!

Ultima modificare decembrie 7, 2024 2:09 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale