Jumările de porc sunt de nelipsit de pe mesele îmbelșugate ale românilor, luate cu familia și prietenii. Cum le prepari și când le consumi?
Pe cât de îndrăgite sunt aceste jumări de porc, pe atât se tem unii oameni de ele și de cât de sănătoase sunt ele de fapt pentru consum. În realitate, ele sunt unul dintre alimentele cele mai eficiente când vine vorba de a te trata rapid de starea de mahmureală de după petrecerile unde s-a consumat alcool în exces.
Mahmureala vine cu dureri de cap, greață și alte stări neplăcute. Un „remediu” din popor este zeama de varză. Însă și jumările de porc sunt un leac care merită încercat. Grăsimea din ele ajută la absorbirea alcoolului din organism, astfel încât te vei simți mai bine în scurt timp.
Din fericire, jumările de porc se fac foarte ușor. Ai nevoie doar de slănină de porc, sare și ceapă, după cum arată Impact. Bucățile de slănină se lasă în apă cu sare. Apa trebuie schimată la câte două sau trei ore, până când slănina este curată. La final, aceasta se scoate și se șterge de excesul de apă, apoi se taie cubulețe mai mari.
Într-o cratiță cu fundul gros, deasupra unui foc moderat, se adaugă bucățile de slănină. Se amestecă, pentru ca jumările să se topească uniform, iar untura care se formează se scoate ocazional. Când s-au topit suficient, jumările se scot și se pun într-o sită, pentru a scăpa de grăsime în exces. Peste ele se pune sare grunjoasă după gust.
Când untura s-a scurs, se pune slănina la topit din nou. Bucățelele de jumări de strecoară din nou de untură cu ajutorul unei site. În untura răcită, se pun două jumătăți ale unei cepe, și se lasă așa câteva ore. Untura o poți depozita ulterior în borcane, pentru a o folosi cu alte ocazii, după cum sugerează pofta-buna.com.
Jumările se consumă cu moderație. Deși ele sunt utile în tratarea mahmurelii, nu sunt un deliciu prietenos cu metabolismul uman, astfel încât moderația este cheia.