Idei pentru reamenajarea balconului sau a terasei ca să te bucuri de vară

.

Reamenajarea balconului sau a terasei poate fi unul dintre cele mai frumoase și utile proiecte în sezonul cald. Îți propunem mai multe idei să te bucuri de vară în balcon sau să petreci seri relaxante pe terasă, la umbră și răcoare.

Oricât de mult ai pleca în călătorii pe timpul verii, oricât de mult ai ieși la terase sau prin parcuri cu prietenii, tot acasă petreci mai mult timp. Iar dacă ai un balcon sau o terasă, oricât de mici ar fi, merită să le amenajezi astfel încât să fie o plăcere să îți petreci timpul liber aici.

Reamenajarea balconului se poate face simplu, cu eforturi minime și costuri mici sau chiar gratuit. Depinde foarte mult de imaginația și stilul tău de viață, dar noi te ajutăm cu idei creative și ușor de pus în practică.

Reamenajarea balconului de mici dimensiuni

Balcoanele de la blocuri au dimensiuni modeste, dar sunt soluția noastră cea mai bună pentru a ne conecta cu natura din exterior. Aici putem crește câteva plante decorative, aici putem amplasa o măsuță de cafea sau un șezlong unde să ne petrecem diminețile însorite sau serile calde de vară.

Evită aglomerația

Poate că bunicile noastre foloseau balcoanele pentru murături, dar timpurile acelea au trecut și ar trebui să ne bucurăm de balcoane și terase așa cum au fost ele gândite inițial: pentru relaxare, odihnă și recreere.

Evită să depozitezi tot felul de lucruri inutile în balcon. Evită dulapurile masive, dacă ai un balcon mic. Dacă ai tot felul de lucruri pe care nu le-ai mai folosit în ultimii cinci ani, poate că nici nu mai ai nevoie de ele și le poți dona.

Încearcă în primul rând să debarasezi borcanele goale, cutiile de pantofi inutile, scaunele rupte sau cine știe ce obiecte deteriorate pe care le-ai adunat în balcon. Rolul lui este să îți ofere relaxare. Nu îl folosi drept cămară și depozit.

Zugrăvește în culori deschise

După ce scapi de toate obiectele vechi din balcon, ar fi bine să îi împrospătezi aspectul cu o zugrăveală nouă. Alege culori calde și luminoase, relaxante pentru vară.

Poți folosi alb, dar și nuanțe pastelate de crem, teracotă, nisip, verde mentă sau bleu-turcoaz, în funcție de stilul tău și de stilul în care este amenajat restul casei.

Mobilier de mici dimensiuni

Reamenajarea balconului de mici dimensiuni pentru relaxare presupune și un mic mobilier compact, care se poate plia. Montează două, trei etajere pentru câteva plante și obiecte decorative. Apoi montează o masă rabatabilă de perete. Când nu ai nevoie de ea, se poate strânge pentru a oferi mai mult spațiu în balcon.

Investește într-un scaun balansoar sau în scaune rabatabile din lemn sau din plastic. Sunt ușor de întreținut și pot fi strânse în sezonul rece, când nu mai folosești balconul. O altă calitate a mobilierului de balcon este greutatea lui. Cumpără piese ușoare, care pot fi mutate în funcție de locul tău preferat.

Cele mai potrivite materiale sunt bambusul, aluminiul și PVC-ul, sunt ușoare, se curăță repede cu o lavetă umedă și rezistă la soare sau umezeală.

Amenajarea balcoanelor de dimensiuni mari

Dacă ai la dispoziție un balcon de dimensiuni generoase, organizarea lui într-un spațiu pentru relaxare și activități sportive sau recreative îți aduce mari satisfacții. Împarte balconul într-o zonă de recreere să te bucuri cu adevărat de serile de vară și de aerul proaspăt al dimineții la o cafea bună, dar lasă spațiu și pentru câteva echipamente sportive sau pentru un birou.

Reamenajarea balconului de dimensiuni mari îți oferă suficient loc pentru diverse idei creative:

  • Aici poți pune un birou, dacă lucrezi de acasă, și mai multe plante care purifică aerul așa cum sunt ficușii, mușcatele și lavanda;
  • Poți amenaja o masă pentru micile tale hobby-uri: pictură, lucru de mână, traforaj sau ikebana;
  • Poți monta câteva etajere pentru plante, obiecte decorative și lumânări parfumate;
  • Poți amenaja o banchetă cu perne moi și spațiu de depozitare dedesubt, unde îți poți ține diverse obiecte utile;
  • Poți amenaja un mic spațiu să faci sport, să alergi pe bandă, să pedalezi o bicicletă eliptică sau să faci yoga.

Mobilier ușor și practic

Chiar dacă te bucuri de un balcon mai mare, evită mobilierul greu și masiv. Nu are sens să mai păstrezi masa de la bunica din lemn. Cumpără o măsuță de cafea ușoară, din bambus sau din aluminiu, scaune pliante sau pufuri.

Alege covorașe din sisal, ușor de curățat de praf sau rogojini împletite.

Ghivece de mici dimensiuni

Dacă ești o mare iubitoare de flori și ai un balcon generos, alege totuși plante și ghivece de dimensiuni potrivite. Nu este recomandat să transformi balconul într-o junglă prin care abia te mai poți strecura.

Câteva plante care înfloresc abundent vara, precum mușcatele și petuniile, sau plante ornamentale precum orhideele și crinul păcii sunt suficiente pentru a decora un colț verde. Alege cele mai frumoase flori de vară pentru un balcon deschis, rezistente la soare.

Organizarea unei terase

Idei pentru reamenajarea balconului sau a terasei ca să te bucuri de vară
Arbuștii decorativi și trandafiri dau culoare și oferă umbră pe o terasă însorită

Terasele sunt un adevărat privilegiu și un spațiu exterior ideal pentru zilele calde ale anului. Datorită dimensiunilor generoase, terasa îți oferă șansa de a organiza tot felul de activități plăcute pe timp de vară. Pe terasă ai și ocazia de a invita mai des prietenii la un cocktail sau la un grătar.

Mobilier pentru relaxare

Debarasează toate vechiturile, dacă este cazul, zugrăvește terasa în culori deschise și plăcute, și cumpără mobilier pentru relaxare:

  • Șezlonguri din plastic sau aluminiu
  • Un balansoar sau un leagăn suspendat
  • O masă unde poți servi cina în serile de vară
  • O măsuță de cafea pentru diminețile însorite

Un grătar

Dacă nu deranjezi vecinii și ai un spațiu foarte generos pe terasă, poți monta un mic grătar pe cărbuni sau un grătar electric. Ambele sunt indicate pentru terasă și sunt ușor de folosit. Vei găti adesea pe grătar legume proaspete, ciuperci, pește sau burgeri delicioși.

Umbrar din plante

Pe o terasă de mari dimensiuni poți aduce și plante înalte, arbuști decorativi, lămâi și portocali, leandri sau ficuși care îți pot face umbră.

De asemenea, poți monta o pergolă din lemn pe care poți lăsa să crească în voie diverse plante cățărătoare, trandafiri, hoya, iederă sau floarea de hârtie.

Spațiu de joacă pentru copii sau pentru animale

Tot pe terasă ai suficient spațiu să amenajezi un loc de joacă pentru copii sau animale. Folosește un covor antiderapant pentru copii, un leagan sau un balansoar, un cort, măsuțe și scăunele colorate.

Dacă ai un câine sau pisică, poți amenaja un mic padoc din sârmă, în care poți monta jucării, căsuțe și un dispenser pentru apă și hrană. Aici își poate petrece toată vara câinele sau pisica ta, să se bucure de aer proaspăt și să stea la umbră alături de tine în zilele prea fierbinți.

Soluții pentru umbră

Idei pentru reamenajarea balconului sau a terasei ca să te bucuri de vară
O umbrelă de soare cu protecție SPF poate fi cea mai simplă soluție în cazul unui balcon mic și deschis

Indiferent că ai un balcon de mici dimensiuni sau o terasă generoasă, trebuie să te gândești și la diverse soluții pentru umbră pe timpul verii.

În balconul închis cu geamuri termopan, poți monta rolete opace la geamuri pentru a ține soarele departe sau folii reflectorizante. Sau poți investi în geamuri termopan de bună calitate care reflectă razele soarelui pe timpul verii, sunt așa numitele geamuri pentru patru sezoane, care se comportă diferit în funcție de lumină.

În balconul deschis, poți monta o copertină retractabilă pe care o deschizi când soarele încinge balconul și o închizi seara, când este răcoare. Copertina retractabilă este o soluție excelentă pentru balcoanele deschise de la ultimul etaj, care nu au acoperiș. Materialele din care este făcută sunt solide, rezistente la intemperii, păstrează umbra pe timpul verii și te protejează de ploaie sau de ninsoare pe timpul iernii.

O parte din balconul deschis poate fi umbrită și cu ajutorul plantelor cățărătoare care pot fi dirijate pe suporturi din lemn.

Obloanele din lemn sunt excelente și pentru un balcon închis și pentru balcoanele deschise, care pot fi astfel umbrite vara cu aceste obloane.

Pe terase, pergolele din lemn și copertinele retractabile sunt cele mai bune soluții pentru umbră. 

Soluții împotriva muștelor și țânțarilor

Ulei de lavandă alaturi de ramuri de lavanda
Aroma si uleiul de lavandă, una dintre solutiile naturale impotriva tantarilor pe balcon

Reamenajarea balconului pentru vară presupune și soluții împotriva insectelor care nu ne dau pace în sezonul cald. Țânțarii și muștele pot fi ținute la distanță cu diverse soluții repelente, uleiuri și difuzoare pe bază de citronela.

Montează jardiniere la marginea balconului sau de-a lungul terasei și plantează mentă, lavandă, mușcate din soiul pelargonium, crăițe sau busuioc. Aceste plante aromatice degajă uleiuri volatile pe care țânțarii, muștele sau viespile nu le suportă și vor sta departe de balconul tău.

Soluții pentru răcoare în zilele de vară  

Balcoanele închise se încing în timpul zilelor caniculare. Nici balcoanele deschise sau terasele nu sunt ferite de temperaturile încinse din iulie sau august. Reamenajarea balconului presupune totodată și soluții pentru umbră, dar și pentru răcoare. Iată la ce poți apela:

  • Un aparat de aer condiționat montat în balconul închis îți va face răcoare vara și căldură iarna;
  • Un ventilator de masă
  • Un dezumidificator care ionizează aerul, reduce umiditatea și răcorește este excelent pentru un balcon închis de dimensiuni mai mici.
  • Un ventilator de podea cu difuzor de abur rece
  • Perdele de răcire cu vapori de apă pentru terasă.

sursa foto: www.hepta.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton