Fructele de pădure – cele mai importante beneficii și proprietăți

.

Dulci și parfumate, fructele de pădure sunt un adevărat deliciu plin de sănătate. Fragii, murele, merișoarele sau zmeura sălbatică au o savoare aparte și un parfum mult mai puternic decât fructele de cultură. Iar beneficiile lor numeroase arată că se numără printre cele mai bogate și sănătoase fructe pe care le putem consuma.

Fructele de pădure încep să se coacă din luna iulie până în octombrie, în zonele sălbatice, la marginea pădurilor masive de stejari sau de brazi, prin luminișuri sau prin pădurile de foioase din zonele de deal.

În fiecare an, în România se culeg peste 6.000 de tone de fructe de pădure, dar cea mai mare parte pleacă la export către cumpărătorii interesați de fructele naturale, bio, crescute în mediul lor natural.

Aproape toate fructele de pădure din flora spontană au fost cultivate de om, iar soiurile hibride se folosesc acum în scop industrial și farmeceutic. Fructele de pădure hibride sunt mai mari, au o producție mai bogată și mai profitabilă.

Fructele de pădure specifice României

Afinele

Fructele de pădure – cele mai importante beneficii și proprietăți

Afinele mici, rotunde, de o culoare albastru-violet, cresc pe pajiștile alpine și se găsesc în zonele de tundră, până la altitudinea de 2000 de metri. Ele se coc în lunile august – septembrie. Sunt fructe dulci, puțin zemoase, dar deosebit de aromate și bogate în vitamine și antioxidanți. Din afine se pregătesc în special gemuri, dar sunt mult mai bune consumate în stare naturală.   

Agrișele

Fructele de pădure – cele mai importante beneficii și proprietăți

Mai rar întâlnite în zonele sălbatice, de obicei la marginea pădurilor de foioase, agrișele au fructe mari, rotunde, de culoare roșie. Ele au un gust ușor acrișor și astringent. Se consumă naturale, fără adaos de zahăr, chiar dacă sunt acrișoare, dar pot fi folosite și la marmelade sau gemuri în combinație cu fructele de pădure mai dulci.

Coacăzele

Fructele de pădure – cele mai importante beneficii și proprietăți

În flora spontană cele mai des întâlnite sunt coacăzele negre, cu boaba rotundă, coaja groasă și un gust dulceag-acrișor. Prin hibridizare au fost obținute și soiuri de coacăze roșii sau galbene. Toate sunt la fel de sănătoase și gustoase și foarte bogate în substanțe nutritive.

Cătina

Fructele de pădure – cele mai importante beneficii și proprietăți

Ușor de recunoscut după bobițele ei portocalii care cresc pe tulpini pline de țepi, cătina este unul dintre cele mai complexe și sănătoase fructe. Cătina se coace începând cu luna august, ca mai toate fructele de pădure. Se recomandă consumul ei în stare crudă cu miere, dar poate fi folosită și pentru sirop sau gem.  Este considerată un fel de ginseng românesc și este mult mai bogată în vitamina C și betacaroten decât multe fructe exotice.

Fragii

Fructele de pădure – cele mai importante beneficii și proprietăți

Mici, delicați și roșii, fragii cresc ascunși sub frunze în luminișurile din pădurile de munte. Sunt, poate, cele mai parfumate fructe de pădure și cele mai greu de găsit în ultimii ani. Sunt plante greu de cultivat în curte sau în culturi industriale pentru că sunt foarte sensibile la schimbările de mediu. De la fragi se folosesc atât fructele, cât și frunzele tinere în scop medicinal.

Fructele de soc

Fructele de pădure – cele mai importante beneficii și proprietăți

Socul crește pe dealurile înalte, pe lângă pădurile de foioase și este un arbust foarte productiv. Poate fi cultivat și în curte, dar și în culturi extinse. Nu este un arbust pretențios și rodește mai bogat de la un la altul. De la soc se folosesc în mod special florile primăvara pentru socată. Iar fructele de soc, care se coc la sfârșitul verii, au un gust amărui, dar pot fi folosite pentru gemuri și dulcețuri cu alte fructe de pădure mai dulci.

Murele

Fructele de pădure – cele mai importante beneficii și proprietăți

Cultivatorii au obținut numeroși hibrizi de mure de grădină, cu fructe mari, care se coc mai devreme, cu tulpini fără spini, dar tot murele de pădure sunt cele mai parfumate. Culoarea lor neagră strălucitoare îți arată când sunt bine coapte și arată cât de bogate sunt în săruri minerale, vitamine și acizi benefici.

Măceșele

Fructele de pădure – cele mai importante beneficii și proprietăți

Foarte răspândite și la câmpie și la deal, măceșele se culeg la sfârșit de vară când capătă o culoare portocalie strălucitoare. Măceșele sunt fructele trandafirului sălbatic care înflorește în aprilie – mai și are flori albe sau roz. Fructele lui sunt destul de tari și mai puțin plăcute la gust în stare crudă, de aceea se folosesc mai ales pentru siropuri și gemuri.  

Merișoarele

Fructele de pădure – cele mai importante beneficii și proprietăți

Aceste fructe mici, rotunde și roșii, deosebit de parfumate, cresc în luminișurile pădurilor alpine. Se găsesc mai des în zonele montane din vestul țării, la o altitudine de 1000 – 1300 de metri. Merișoarele sunt deosebit de apreciate atât pentru gustul lor, cât și pentru bogăția substanțelor nutritive. De preferat să se consume crude, dar pot fi folosite și la dulceață.

Zmeura

Fructele de pădure – cele mai importante beneficii și proprietăți

Deosebit de parfumată, zmeura din flora spontană rivalizează cu fragii în ceea ce privește aroma, cu deosebirea că ea este mult mai dulce. Tufele de zmeură cresc în zonele de deal, la marginea pădurilor de foioase sau prin luminișuri. Se găsesc destul de ușor aproape în toate zonele țării și sunt destul de productive. Fructele sunt rubinii și zemoase, se coc din luna iulie și se consumă îndeosebi în stare crudă, pentru dulceață sau sirop.

Fructele de pădure și proprietățile lor nutritive

Cu cât sunt mai colorate și mai parfumate, cu atât fructele de pădure arată că sunt mai bogate în vitamine, acizi benefici, antioxidanți și săruri minerale. Fie că sunt roșii, negre sau portocalii, aceste fructe sunt mult mai bogate în substanțe nutritive decât multe fructe hibride, din culturi și livezi. Iată care sunt cei mai importanți nutrienți activi din fructele de pădure.

Vitamina C

Este un antioxidant puternic care se găsește în cantități mari în toate fructele de pădure. Vitamina C susține imunitatea organismului, ne reface stocurile de energie, ajută inima și creierul, normalizează tensiunea și circulația sanguină, fizează colagenul în piele și combate acțiunea radicalilor liberi.

Antocianii

Cu cât sunt mai viu colorate fructele de pădure, cu atât sunt mai bogate în antociani. Aceștia sunt antioxidanți cu rol antiinflamator, susțin activitatea cardiacă și circulația sângelui și protejează organismul de procesele accelerate de îmbătrânire. Antocianii se găsesc în procent mai mare în frunctele roșii și negre sau portocalii.

Acidul folic

Este un acid esențial pentru creșterea și dezvoltarea copiilor și pentru efectele benefice pe care le are asupra inimii, asupra creierului și memoriei. Acidul folic contribuie și la producerea serotoninei și îmbunătățește starea de spirit.

Gamă complexă de vitamine

Fructele de pădure conțin toată gama de vitamine esențiale organismului. Vitamina A, betacarotenul, vitaminele B3, B6 și B12, vitamina C, vitamina K și PP. Cu cât se consumă mai multe fructe crude, în stare naturală, cu atât aportul de vitamine este mai bogat.

Săruri minerale prezente în fructele de pădure

Cele mai multe săruri minerale sunt cele de magneziu și potasiu, prezente în toate fructele de pădure menționate mai sus. Ele mai conțin săruri de fier, sodiu și mangan. Toate aceste săruri fortifică organismul și contribuie la dezvoltarea oaselor, a mușchilor, la sănătatea inimii și buna funcționare a tuturor organelor vitale.

Culoarea fructelor de pădure și beneficiile pentru sănătate

Fructele de pădure – cele mai importante beneficii și proprietăți

Cu cât sunt mai colorate, cu atât sunt mai bogate în nutrienți esențiali.

Culoarea portocalie intensă a boabelor de cătină și a boabelor de măceșe arată că sunt forte bogate în betacaroten, vitamina A și vitamina C, precum și săruri de potasiu.

Culoarea roșie intensă a fructelor de fragi, zmeură sau merișoare arată că sunt bogate în vitamina C, vitamina A, antioxidanți benefici pentru inimă, pentru sânge și pentru o memorie de lungă durată.

Culoarea violetă sau neagră așa cum sunt murele, afinele sau agrișele indică faptul că sunt fructe bogate în săruri minerale, vitamina C și antioxidanți care încetinesc procesele de îmbătrânire și degenerare, care mențin energia și tonusul ridicat și totodată imunitatea organismului, apărându-te inclusiv de apariția unor forme de cancer.

Vezi şi dulceață de afine și alte fructe de pădure!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton