Cele mai multe fructe și legume care nu se păstrează împreună sunt ușor perisabile, dacă nu sunt ținute în condiții sigure. Multe dintre ele au nevoie de temperaturi foarte scăzute pentru a se menține proaspete. Iată cele mai cunoscute fructe și legume care nu se pastrează împreună și cum trebuie depozitate corect.
Legumele și fructele proaspete pot fi puse la păstrare mai mult timp după cules sau după cumpărarea lor. Cu toate acestea, sunt multe fructe și legume care nu se păstrează împreună, în aceleași lădițe sau în același compartiment din frigider. Unele dintre ele sunt perisabile, se strică mai ușor, chiar dacă sunt ținute la rece. Altele au coaja groasă și rezistă bine câteva săptămâni.
Află cât timp pot păstra proaspete legumele și fructele și care sunt condițiile cele mai bune de depozitare.
Cât timp se păstrează legumele proaspete
O regulă simplă spune că poți depozita pe termen lung legumele care cresc în pământ și legumele cu coaja tare. Așadar, rădăcinoasele, cartofii, morcovii sau napii care se dezvoltă în pământ pot fi păstrate cel mai mult timp, în lădițe, într-o cămară rece, într-un subsol bine ventilat și răcoros, departe de lumina naturală și de orice sursă de căldură.
În general, legumele care cresc în pământ pot fi păstrate peste iarnă, timp de 2 – 3 luni la temperaturi scăzute, în întuneric și în spații uscate și bine ventilate. El pot fi ținute în lădițe cu nisip, în cutii de carton perforat.
Legumele cu coaja tare precum vinetele și ardeii se păstrează într-o cămară foarte rece sau la frigider timp de 3 – 4 săptămâni, învelite în șervețele de hârtie care absorb umezeala.
În schimb, legumele cu coaja subțire precum castraveții, dovleceii, păstăile de fasole sau roșiile nu rezistă mai mult de 7 – 10 zile la frigider. Destul de repede se alterează sau mucegăiesc și legumele din familia cruciferelor: varza, conopida, varza de Bruxelles, varza roșie. Acestea pot fi păstrate doar la frigider aproximativ o săptămână.
Legumele cu miros puternic precum ceapa sau usturoiul și care au coaja subțire, dar bine uscată, nu se țin la frigider. Ele se depozitează în cămări sau beciuri bine uscate și ventilate, departe de lumină și căldură.
Cât timp se păstrează fructele proaspete
La fel ca în cazul legumelor, fructele cu coaja tare se pot păstra mai mult timp după cules. Dovlecii, merele, gutuile, sau citricele rezistă mai mult în frigider, decât fructele zemoase, cu coaja mai subțire precum perele, strugurii, prunele, caisele sau piersicile.
Fructele cele mai delicate sunt căpșunele, zmeura, afinele, coacăzele sau murele, alături de fructele de pădure. Acestea trebuie congelate sau conservate sub formă de dulcețuri și compoturi.
Fructele de toamnă precum merele, perele, prunele, gutuile pot rezista mai mult timp proaspete, dacă sunt ținute în spații foarte reci, la 3 – 5 grade Celsius, în lădițe sau coșuri, în beciuri uscate și bine ventilate sau la frigider. Trebuie doar să fii atentă la fructe și legume care nu se păstrează împreună, deoarece unele dintre ele continuă să emane etilenă și după cules și grăbesc coacerea fructelor și legumelor din jur.
Etilena – ce este și cum influențează coacerea fructelor
Etilena, cu formula chimică C2H4, este un gaz incolor, inflamabil, cu miros şi gust dulce. Etilena este produsă în mod natural de fructe și legume pe măsură ce se coc la lumina soarelui. Multe soiuri continuă să producă etilenă și să se coacă după ce sunt culese.
Din punct de vedere biologic, etilena este un hormon vegetal sub formă de gaz, care reglează procesele de maturare la flori, fructe și legume. Cu alte cuvinte, etilena este hormonul care ajută la dezvoltarea florilor și a fructelor și la coacerea acestora. Multe legume și fructe nu sunt comestibile înainte de coacere, sunt crude, au un gust neplăcut și sunt greu de digerat. Pe măsură ce se coc, nivelul de etilenă crește, textura lor devine mai moale, ușor comestibilă, crește și procentul de zaharuri, iar gustul fructelor sau al legumelor devine mult mai bun.
Dar, orice proces de coacere are un punct culminant, când fructele și legumele sunt perfecte pentru consum, urmat de o etapă de degradare în care etilena va accelera procesele de degradare a fructelor. Dacă fructele și legumele nu sunt păstrate în condiții optime și la temperaturi scăzute, pentru a împiedica producerea de etilenă, acestea se vor degrada, se vor deshidrata și vor mucegăi.
Etilena este produsă și pe cale industrială, fiind folosită în diverse procese chimice, în procesele de polimerizare, dar și pentru a grăbi coacerea unor fructe care se culeg mai degrabă crude, decât coapte așa cum sunt bananele.
Legume și fructe care produc etilenă
De obicei, cele mai multe fructe și legume care nu se păstrează împreună sunt cele care produc mai multă etilenă după ce au fost culese. Iată o listă cu diverse soiuri care emană cantități mai mari de etilenă și trebuie depozitate separat de celelalte legume sau fructe.
Merele
Perele
Prunele
Bananele
Strugurii
Pepenii galbeni
Mango
Kiwi
Piersicile
Ceapa
Roșiile
Țelina
Ardeii
Legume și fructe sensibile la etilenă
Alte soiuri de legume și fructe produc mai puțin etilenă, ca atare nu se mai coc după cules. Fructele și legumele din lista de mai jos trebuie lăsate să se coacă în mod natural, la soare, și consumate cât mai repede posibil. Ele nu trebuie depozitate lângă legumele și fructele menționate mai sus, care produc multă etilenă după cules.
Strugurii
Merele
Perele
Kiwi
Lămâile și lime
Avocado
Bananele
Mango
Pepenii galbeni
Piersicile
Nectarinele
Prunele
Caisele
Cireșele
Sparanghel
Brocoli
Varza
Conopida
Castraveții
Vinetele
Salate verde
Ceapa
Ardeii
Cartofii dulci
Fructe și legume care nu se păstrează împreună
Ține cont de listele de mai sus și evită să depozitezi împreună în cămară sau la frigider fructele și legumele cu coaja moale, cu o textură mai delicată sau foarte zemoase. Acestea sunt sensibile la etilena emanată de fructele sau legumele din jurul lor și încep să se strice mai repede.
De obicei, fructele și legumele de toamnă sunt mai rezistente, dar nu trebuie depozitate împreună cu fructe care emană mai multă etilenă.
Iată câteva combinații de fructe și legume care nu se păstrează împreună nici măcar la frigider:
Ceapa, roșii, ardei, castraveți
Ceapa, cartofi, varză, dovlecei
Ceapa, morcovi, rădăcinoase, varză
Roșii, ardei, vinete, castraveți
Roșii, varză, varză de Bruxelles, țelină
Mere, pere, prune, gutui
Mere, citrice, mango, kiwi
Ce legume nu trebuie puse lângă ceapă și usturoi
Fructele nu trebuie să stea niciodată lângă ceapă și usturoi în cămeră sau în frigider. Dar nici alte legume nu este bine să fie depozitate lângă cele două legume cu miros puternic. Spre exemplu, nu este bine să ții lângă ceapă și usturoi următoarele:
Cartofi
Roșii,
Varza
Conopidă
Morcovi
Păstârnac
Verdețuri
Salata verde
ciupercile
Ce legume nu trebuie ținute lângă cartofi
Evită să depozitezi diverse fructe și legume alături de cartofi în aceeași cutie sau în același sac. Cartofii trebuie să fie depozitați singuri, bine curățați de pământ, în cutii de lemn, cutii de carton perforate sau saci de cânepă. Evită să ții vreodată lângă cartofi următoarele:
Ceapa
Varza
Morcovii
Păstârnacul
Țelina
Merele
Perele
Gutuile
Prunele.
Ce fructe nu trebuie ținute lângă mere
Merele sunt fructe deosebit de sănătoase și rezistente. Mulți dintre noi avem obiceiul să cumpărăm toamna târziu cantități mai mari de mere pe care le păstrăm în cămară sau în beci. Dar trebuie să avem grijă să nu ținem niciodată lângă mere:
Pere
Struguri
Prune
Gutui
Banane
Mango
Kiwi
Lămâi
Nectarine.
Puse laolaltă cu unele dintre aceste fructe, chiar dacă sunt ținute la frigider, se vor strica mai repede. Atât merele cât și fructele menționate mai sus emană multă etilenă se vor strica mai repede.
Soiuri de fructe care trebuie ținute la frigider
Fructele zemoase, fructele cu coaja subțire și fructele sensibile la etilenă se păstrează cel mai bine la rece. Unele dintre ele se pot menține gustoase și bune, dacă sunt învelite separat în șervețele de hârtie.
Așadar, fructele de pădure, murele, zmeura, cireșele, vișinele, căpșunele trebuie neapărat păstrate la rece și consumate în 3 – 5 zile.
Citricele bine coapte se păstrează și ele la frigider, altfel încep să mucegăiască.
Pepenii, strugurii, perele, rodiile, prunele bine coapte și mai toate fructele exotice cu coaja moale se păstrează la rece, în șervețele de hârtie sau separate în cutii de carton, în sertarul pentru fructe din frigider.
Soiuri de fructe care nu trebuie păstrate la frigider
Sunt câteva soiuri de fructe care pot fi păstrate în cămară sau la temperatura camerei până se coc pe deplin. Acestea pot fi ținute în afara frigiderului timp de câteva zile, apoi trebuie depozitate în frigider pentru a evita mucegăirea.
Caisele
Avocado
Bananele
Guava
Kiwi
Mango
Pepenii roșii
Nectarinele
Papaya
Fructul pasiunii
Piersicile
Ananasul
Prunele
Gutuile
Cum se păstrează ciupercile
Fragile și delicate, ciupercile trebuie depozitate la frigider timp de cel mult 4 – 5 zile de la cumpărare. Este recomandabil să gătești ciupercile chiar în ziua în care le-ai cumpărat, să nu le păstrezi prea mult în frigider deoarece încep să se înmoaie și își pierd gustul aromat.
Ciupercile trebuie depozitate în frigider, în cutia originală sau în cutii de carton, învelite în șervețele de hârtie. Ține cont să nu păstrezi niciodată ceapă, varză, usturoi, mere, pere, kiwi sau mango lângă ciuperci.
Se știe că textura ca un burete a ciupercilor absoarbe rapid mirosurile de la diverse condimente, legume sau fructe puternic aromate. Așadar, ciupercile se păstrează la frigider, separat de celelalte legume și fructe.