La ce să foloseşti frunzele de dafin în afara bucătăriei

.

Frunzele de dafin veșnic verzi și parfumate au o istorie bogată și utilizări surprinzătoare în tradiția popoarelor meditareneene. Atât de apreciate pe timpuri, faimoasele frunze de laur sau frunzele de dafin pe care le știm azi, încununau tâmplele împăraților, vindecau boli grele și îmblânzeau puterea zeilor.

Frunzele de dafin erau, în cultura antică, simboluri ale victoriei și ale nemuririi, ale prosperității și sănătății. Din cele mai vechi timpuri, frunzele veșnic verzi ale acestui arbust au fost apreciate pentru aroma lor deosebită și se foloseau în ritualuri religioase, dar și în diverse leacuri și ceaiuri vindecătoare.

În zilele noastre, folosim frunzele de dafin mai mult în bucătărie, pentru a da aromă preparatelor din carne, orez sau legume. Ele se disting printr-un gust deosebit, o combinație între cuișoare, nușcoară și plante mentolate. În concentrație prea mare, aceste frunze pot lăsa un gust amar preparatelor, de aceea multe gospodine preferă să le adauge întregi la mâncare pentru a le îndepărta ușor după ce au fiert câteva minute.

Frunzele de dafin: proprietăți nutritive și componente aromatice

Aroma cu totul deosebită a frunzelor de dafin le-a făcut atât de apreciate din cele mai vechi timpuri, dar și rezistența copacului care rămâne veșnic verde. Dafinul (Laurus nobilis) are numeroase subspecii răspândite în bazinul mediteranean, în Asia și America, dar aproape toate speciile au frunze la fel de aromate și populare în bucătărie.

Frunzele de laur conțin în concentrații modeste vitamina C, vitamina A, riboflavina și vitamina B6. Dintre sărurile minerale se disting sărurile de fier, calciu, mangan și zinc.

Dar uleiurile aromatice ale acestor frunze sunt cele mai importante componente. Un procent de 1,3% din compoziția frunzelor o constituie uleiurile parfumate dintre care concentrația cea mai mare o are eucaliptolul. Pe lângă acesta, frunzele de dafin mai conțin geraniol (specific mușcatelor parfumate), linalol și acid lauric.

Datorită acestor uleiuri aromatice și datorită terpenilor, frunzele de laur sunt amărui și sunt mulți consumatori care nu le apreciază gustul, ba chiar consideră că sunt toxice, ceea ce este profund greșit. Frunzele acestui copac sunt benefice și utile atât în bucătărie, cât și în medicina naturistă, în holistică și chiar în industria cosmetică. De la dafin se folosesc deopotrivă și fructele din care se extrage un ulei esențial eficient împotriva durerilor de cap, inflamațiilor și infecțiilor respiratorii. Iar din lemnul de dafin, cu o structură foarte fină, se fac instrumente muzicale.   

Cum se folosesc și cum se depozitează frunzele de laur

La ce să foloseşti frunzele de dafin în afara bucătăriei

Frunzele verzi și proaspete sunt mult mai amărui, decât cele uscate, ca atare se folosesc în cantități foarte mici în diverse preparate, în sosuri pentru paste, garnituri cu legume sau cu orez. Nu se recomandă ingerarea frunzelor verzi, deoarece sunt greu de digerat.

Frunzele uscate sau deshidratate întregi sunt mai puțin amare și au o aromă mai delicată. Ele se folosesc atât în bucătărie, cât și în medicina naturistă sau pentru fumigații.

Pulberea fină din frunzele uscate se folosește adesea pentru infuzii și ceaiuri în diverse afecțiuni ale stomacului sau ale căilor respiratorii.

Frunzele uscate se păstrează în recipiente de sticlă sau în pungi de hârtie și pot rezista până la un an, dacă sunt ținute în spații bine uscate și ventilate.

Frunzele de dafin – virtuți terapeutice

Infuziile și decoctul din frunze de dafin sunt folosite adesea pentru diverse dureri, inflamații și infecții. Din uleiul esențial de dafin se fabrică unguente benefice pentru persoanele care suferă de reumatism și dureri articulare. Iar inhalațiile cu dafin pot alunga migrenele și durerile de cap.

Frunzele de dafin au efecte:

  • Antiinflamator
  • Decongestionant
  • Digestiv
  • Diuretic
  • Emetic (antivomitiv)
  • Calmant
  • Relaxant

Stimulează digestia

Un ceai ușor diluat din frunze de dafin poate ajuta digeestia după o masă copioasă și poate stimula secreția de bilă. Totodată, el combate balonarea și flatulența, dacă te confrunți adesea cu astfel de probleme după masă.

Controlează nivelul zahărului din sânge

Infuziile din dafin sunt recomandate persoanelor cu diabet și celor care au glicemia ridicată. Componentele aromatice din frunzele de dafin se pare că blochează absorbția unui procent semnificativ de zahăr în sânge.

Calmează inflamațiile respiratorii

Inhalațiile cu infuzie de dafin ajută la ameliorarea inflamațiilor la nivelul căilor respiratorii și al sinusurilor. Ceaiul de dafin este recomandat în bronșite, infecții ale gâtului, dureri în piept, gripe și viroze.

Calmează migrenele și durerile de cap

Infuziile de dafin, dar și fumigațiile cu frunze de laur sunt recomandate pentru a calma durerile de cap persistente. Uleiurile eterice din aceste frunze au efect decongestionant, benefic atât pentru căile respiratorii, cât și pentru circulația la nivelul capului.

Atenuează durerile menstruale

Multe tinere se confruntă cu dureri menstruale, iar ceaiul de dafin le este de ajutor, mai ales dacă este combinat cu mentă.

Calmează durerile articulare

Cataplasmele calde cu frunze de laur sunt de ajutor când articulațiile se inflamează și dor. Ele pot fi folosite periodic pentru a calma durerile articulare la genunchi, coate și umeri.

Frunzele de dafin – alte utilizări pentru relaxare, frumusețe și stare de bine

La ce să foloseşti frunzele de dafin în afara bucătăriei

Păstrează frunze de dafin sub pernă

Se spune că aroma de dafin este atât de plăcută și de relaxantă, încât merită să ții câteva frunze sub perna pe care dormi noaptea. Vei inspira parfumul delicat de dafin care ajută la relaxare și la un somn plăcut. Cu acest remediu simplu și ieftin, te vei simți mai calmă, mai liniștită și vei uita de angoasele și sentimentele neplăcute de peste zi.

Pune frunzele printre hainele din dulapuri

Aroma de dafin are numeroase beneficii pentru noi, dar este detestată de insecte, de molii, muște sau gândaci. Dacă știi că există riscul să apară molii și gândaci prin dulapurile cu haine, pune frunze de dafin în săculeți de mătase și vei scăpa de ele. În plus, se va imprima în hainele tale o aromă delicată și ușor mentolată de dafin.

Pune dafin în pantofi, ghete sau adidași

Frunzele de dafin combat mirosul neplăcut de transpirație din încălțăminte. Pune frunze de dafin în pantofii sport sau în ghete, atunci când nu le folosești câteva zile la rând și vei observa că dispare mirosul neplăcut.

Folosește fumigațiile pentru relaxare și meditație

În vremurile antice, frunzele de dafin se ardeau pentru ca fumul lor aromat să alunge spiritele rele, deochiul și blestemele. În zilele noastre, nu mai credem în așa ceva, dar fumigațiile ușoare cu dafin ne ajută să ne relaxăm și să alungăm stresul cotidian. Adaugă și frunze de salvie pentru o aromă mai fină.

Pregătește sare de baie cu dafin

Pregătește o sare de baie aromată cu sare grunjoasă la care adaugi câteva grame de pulbere din frunze de dafin. Presară această sare în cadă, atunci când faci baie. Efectul ei este deosebit: catifelează pielea, înlătură celulele moarte, grăbește vindecarea unor mici iritații și inflamații la nivelul pielii, iar aroma de dafin te relaxează.

Adormi mai ușor cu ceaiul de dafin

Dafinul are o ușoară influență asupra sistemului nervos central și provoacă somnolență, de aceea este bine să îl bei seara. Aromat cu lămâie sau cu scorțișoară, ceaiul de dafin este excelent pentru relaxare și pentru un somn odihnitor. El te ajută îndeosebi după o zi foarte obositoare și stresantă sau după o zi în care ai depus un efort fizic deosebit și simți că te dor toți mușchii. Aroma de dafin este miorelaxantă și te ajută să te odihnești profund.  

Clătește părul cu infuzie de dafin

Dacă te confrunți cu iritații la nivelul scalpului și cu o mătreață persistentă, clătește-te pe cap cu o infuzie din dafin după ce te speli cu șamponul tău obișnuit. Infuzia poate fi făcută din 20 grame de foi de dafin la 2 litri de apă clocotită, se lasă să infuzeze timp de 20 de minute, apoi se înlătură capacul de pe oală și se lasă să se răcească la o temperatură suportabilă pentru pielea capului. Se folosește această infuzie cel puțin timp de 6 săptămâni la rând pentru a vedea rezultate cu adevărat bune.

Pune frunze de laur în portofel

Așa cum romanii credeau pe vremuri că laurul sau dafinul aduce succes, victorie și prosperitate, și în zilele noastre putem să îi oferim aceeași încredere… doar nu ne costă nimic! Pune o frunză de dafin în portofel, în separeul în care ții bancnotele mari. Se spune că dafinul te ajută să câștigi mai bine și să faci economii mai consistente.

Dafinul, insecticid natural

Scapă de fluturi și gărgărițe

Adaugă frunzele de dafin în pungile cu fasole boabe, cu orez sau cu paste, acolo unde știi că pot apărea fluturi și gărgărițe. Aroma puternică și amăruie a dafinului împiedică insectele să îți atace proviziile de boabe și paste din cămară.

Alungă puricii

Pregătește o infuzie concentrată din frunze de dafin și pulverizează soluția în blana câinelui, înainte de a ieși la plimbare. Dafinul ține puricii departe, dacă micul tău patruped ia contact cu animale infestate de purici. Tinctura poate fi făcută din 3 lingurițe de pulbere de dafin la 300 ml de apă clocotită. Se lasă să se răcească la temperatura camerei, se strecoară și se toarnă într-un recipient cu pulverizator. Se folosește în blana câinelui, fără să atingi ochii sau botul.

Foto: Shutterstock/Pexels.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton