Pregătește-te să plantezi flori de toamnă, tot felul de bulbi care vor înflori primăvara viitoare sau butași de trandafiri. Pentru o grădină plină de culoare și parfum tot anul poți planta o mulțime de flori la început de toamnă.
Cele mai frumoase flori de toamnă precum crizantemele, frumoasele aster albastre sau daliile pot fi cultivate în grădină la început lunii septembrie. Dacă le cumperi deja bine dezvoltate și pline de boboci din florării, îți vei umple curtea de culori și parfumuri dulci-amărui.
Alături de aceste flori de toamnă clasice, pe care trebuie să le ai în grădină, lunile septembrie și octombrie sunt cele mai potrivite pentru a înmulți și pentru a planta florile care vor înflori primăvara viitoare. Bulbii de lalele, narcise sau zambile, butașii de trandafiri sau bulbii crini se plantează toamna pentru a înflori bogat anul viitor.
Ce flori de toamnă mai poți cultiva în luna septembrie
Toamna apar în florării ghivecele bogate cu dalii, crizanteme sau steluțe albastre pe nume aster ori panseluțe. Le poți cumpăra în ghivece și le poți transplanta în grădină în locuri parțial umbrite, pe lângă pomii fructiferi sau alți arbuști decorativi. Aceste flori vor rezista nopților din ce în ce mai reci din septembrie și octombrie și te vei bucura de ele până la primele brume.
Crizantemele
Sunt zeci de soiuri de crizanteme în lume, de culori deosebit de variate, de la albe, galbene, roșii, portocalii, până la grena și mov. Sunt specii pitice și specii înalte, crizanteme cu mai multe flori pe o singură tulpină sau cu flori mari, singulare. Crizantemele, cu parfumul lor amărui și dulce de miere, se pot planta în grădină atât primăvara, în luna aprilie, dar și în luna septembrie, când sunt deja bine dezvoltate și au boboci.
Sunt flori delicate și totodată rezistente la frigul toamnei. Au nevoie de un spațiu însorit în grădină și pot fi cultivate din ghivece, când sunt deja bine crescute și înflorite. După ce se ofilesc florile, tuberculii de dalii se scot din pământ, în luna noiembrie, și se păstrează în lădițe cu nisip pentru a fi transplantați în luna aprilie. Daliile au nevoie de mai multă umezeală decât crizantemele.
Aster
Frumoasele aster albastre mai poartă numele de steluțe albastre sau ochiul boului pitic. Ele sunt înrudite cu margaretele și seamănă destul de mult cu margaretele, deosebindu-se doar prin culoare. Aster pot fi cultivate în luna septembrie în grădină, în spații bine luminate și în locuri unde nu deranjează alte plante mai delicate. Aceste flori sunt robuste și se înmulțesc rapid, devenind invazive în doi-trei ani, de aceea trebuie mereu să le ții în frâu rădăcinile.
Panseluțe
Chiar dacă sunt cunoscute drept flori de primăvară sau de vară, panseluțele au o a doua înflorire toamna și rezistă până când cade bruma. Dacă vrei flori pitice, pe lângă bordura casei, cumpără panseluțe deja înflorite la ghiveci și plantează-le în grădină în septembrie.
Flori de toamnă. Sezonul bulbilor
Sunt puține plantele deja înflorite pe care le poți cultiva în grădină toamna, deoarece puține rezistă frigului din timpul nopții sau ploilor reci. Cu toate acestea, toamna este sezonul bulbilor și este perioada cea mai potrivă perioadă să înmulțești diverse flori frumoase pe care le ai în grădină, inclusiv trandafirii.
Bulbii de toamnă vor înflori la primăvară
Toamna poți planta bulbi de ghiocei, muscarii, crocuși, zambile, narcise, crini și lalele. Octombrie este cea mai bună lună pentru plantarea bulbilor de narcise, iar noiembrie este luna cea mai potrivită pentru bulbii de lalele. Bulbii de narcise au nevoie de zilele calde de octombrie să se acomodeze cu terenul, în schimb bulbii de lalele au nevoie de umiditatea lunii noiembrie să tragă seva din pământ până la venirea înghețului.
Pământul trebuie săpat și bine mărunțit, îngrășat cu compost sau gunoi de grajd bine uscat și mărunțit. Bulbii de flori au nevoie de un sol hrănitor pentru a înflori cât mai bogat anul viitor.
Câteva secrete pentru plantarea bulbilor de toamnă
Bulbii de flori cu cât sunt mai rotunzi, mai fermi și mai curați, cu atât sunt mai buni! Bulbii trebuie să fie sănătoși pentru a rezista la îngheț și pentru a face flori frumoase anul viitor.
Ai grijă să nu fie tăiați, rupți, atacați de mucegai sau ciupiți de insecte. Și plantează-i întotdeauna cu partea plată în jos.
Dacă bulbii au o formă mai ciudată și nu ești sigură cum trebuie puși în pământ, plantează-i într-o parte. Mugurele va găsi singur drumul către lumină când vine căldura.
Ca regulă generală, bulbii mici se plantează la 5 – 6 cm adâncime, iar bulbii mai mari precum cei de lalele sau zambile, la 7 – 10 cm adâncime. Ține cont de această regulă și presară apoi un strat gros de frunze călduroase peste straturile de bulbi. La primăvară, vei aduna ușor cu grebla frunzele și vei descoperi primii bulbi încolțiți.
Bulbii de lalele și zambile degenerează de la un an la altul, dacă sunt lăsați în pământ. Este bine să îi scoți în lunile iulie – august, să îi cureți bine și să îi lași să se usuce într-o cămară răcoroasă, în hârtie cerată. În luna noiembrie, îi replantezi și vei avea mereu flori mari ca în serele din Olanda.
Cum se plantează și cum se înmulțesc bulbii de crini
Spre deosebire de bulbii de narcise sau lalele, bulbii de crini sunt diferiți și au un soi de solzi care cresc grupați, dar din care pot fi rupte câteva bucăți pentru a înmulți soiul respectiv.
Bulbii de crini se plantează în grădină în lunile septembrie sau octombrie, în spații însorite, la o adâncime de 6 – 7 cm. Se adaugă compost bogat și se acoperă apoi cu un strat de mulch sau de frunze uscate.
Dacă vrei să înmulțești crinii pe care îi ai deja în grădină, luna septembrie este cea mai bună perioadă. Se alege un bulb mare, cu solzi bine dezvoltați la bază, sănătos și viguros. Se desprind solzii cu grijă, să nu le rupi baza sau rădăcinile atașate de ei.
Solzii se tratează cu soluții de înrădăcinare și se plantează fiecare în ghivece mici, umplute cu un amestec de pământ de flori de calitate, perlit și puțin nisip. Moțul solzilor trebuie să stea afară, la aer. Pot fi folosite și răsadnițe din materiale organice.
Se acoperă cu o bucată de plastic transparent și se țin la căldură peste iarnă. Se udă regulat și se verifică solzii să nu mucegăiască. Până la primăvară, încep să se formeze bulbi noi care vor crește treptat și vor produce flori în al doilea sau al treilea an.
Ce flori mai poți înmulți în grădină toamna
Trandafirii se numără printre cele mai frumoase flori de toamnă, alături de crizanteme și ochiul boului, deoarece florile lor rezistă până la primele zăpezi. Dar toamna este sezonul în care trandafirii pot fi înmulțiți cel mai ușor, alături de bujori, rododendron sau azalee. Iar cele mai simple tehnici sunt butășirea și divizarea tufelor.
Așteaptă să treacă zilele călduroase, iar temperatura în timpul zilei să nu depășească 23 – 25 de grade, altfel butașii se vor altera. De asemenea, este bine să aștepți primele ploi de toamnă care înmoaie pământul și ajută butașii să prindă mai ușor rădăcini.
Cum pregătești pământul pentru butași
Alege un loc bun în grădină, unde nu se adună apa și unde vine soarele dimineața. Sapă solul și adaugă o cantitate mică de nisip și de îngrășământ natural.
Mai poți folosi și biostimulatori pentru înrădăcinare din comerț care vor ajuta butașii să prindă rădăcini înainte de frigul iernii.
Cum tai butașii pentru trandafiri
Caută câteva crenguțe groase și sănătoase, care au înflorit în acest an și taie o bucată de aproximativ 10 – 13 cm din vârf. Butașul trebuie să aibă 3 – 4 frunze tinere în vârf, care trebuie eliminate. Numai una singură este lăsată pe ramură și este tăiată pe jumătate.
Butașul trebuie tăiat oblic, astfel încât să obții o tăietură cât mai lungă pentru a absorbi mai bine umezeala din sol. Se înfig butașii de trandafiri direct în pământul pregătit în prealabil, se lasă câteva degete deasupra solului și se acoperă cu un borcan de sticlă, în jurul căruia se adună pământul.
Cum înmulțești bujorii
Cea mai simplă metodă este divizarea rădăcinilor, dar trebuie să alegi numai plante mature, de cel puțin 4 sau 5 ani. Se scot rădăcinile din pământ cu mare atenție la mugurii florali care s-au format deja de-a lungul verii. Acești muguri sunt rozalii și fragili și se pot rupe ușor.
Se taie o bucată mare de rădăcină care are cel puțin doi sau trei muguri florali și se replantează în alt loc, bine drenat și însorit. Bujorii nu se plantează niciodată la umbră, pentru că nu vor înflori.
Rădăcinile bujorilor se îngroapă la numai 7 – 10 cm adâncime și se mușuroiesc cu pământ și frunze să reziste la ger. Dacă le îngropi mai adânc, vei întârzia înflorirea cu doi sau chiar patru ani.