Dovleacul, gustul dulce al toamnei. Beneficii și proprietăți

.

Dovleacul dulce, cu un iz ușor amărui de toamnă, este considerat o delicatesă și folosit adesea pentru preparate mai pretențioase. Pulpa aurie de dovleac este recomandată pentru plăcinte și supe savuroase, dar și pentru beneficiile ei mari pentru sănătate.

Dovleacul plăcintar, dovleacul american, dovleacul dulce sau cel amărui… sunt zeci de soiuri de dovleci în lume, unele care se coc vara, altele care se coc toamna. La noi se consumă adesea dovleacul dulce plăcintar, care se coace în septembrie – octombrie și care poate fi păstrat până la Crăciun pentru câteva preparate tradiționale de iarnă.

Dovleacul, o legumă dulce, iubită de mari și mici

Plăcinta de dovleac, aromată cu scorțișoară, este unul dintre cele mai iubite dulciuri de toamnă. Ștrudelele cu dovleac sunt și ele un desert tradițional deja la noi în țară, foarte îndrăgit de cei mici.

Dar din dovleac se mai pot pregăti și alte preparate savuroase pentru cei care apreciază această legumă. Supa de dovleac este sățioasă și are un parfum anume. Iar dovleacul copt, servit cald, cu vanilie și scorțișoară, este un deliciu în serile reci de iarnă.

La fel ca și morcovul, dovleacul poate fi folosit și la prăjituri, dar și la preparatele cu orez, după ce este fiert înainte.

Origine, cultivare și curiozități despre dovleac

Dovleacul este originar din America de Sud, unde au fost obținute zeci de soiuri, unele dintre ele comestibile, altele folosite doar pentru semințe și câteva folosite doar pentru decor.

În Europa, dovleacul a început să fie cultivat abia din secolul al XVI-lea, iar la noi în țară a apărut puțin mai târziu, prin secolul al XVIII-lea. Gustul lui dulce și catifelat l-a făcut imediat popular printre gospodinele care au creat plăcinte dulci și gustoase cu dovleac.

Cum se cultivă dovleacul

Dovleacul este o legumă puțin pretențioasă, înrudită cu dovleceii și castraveții. Are nevoie de un sol fertil și de mult soare, dar nu este deloc pretențios în ceea ce privește apa.

Dovleacul poate fi semănat la sfârșitul lunii aprilie sau în luna mai direct din semințe selecționate. Se coace în lunile septembrie – octombrie. El se recoltează abia când coaja a devenit lemnoasă și a căpătat nuanțe intense de galben-portocaliu.

Lucruri inedite despre dovleac

  • Un singur dovleac poate avea peste 500 de semințe.
  • Fiecare parte din planta dovleacului poate fi consumată, fie de oameni, fie de animale. Florile, semințele și fructele sunt recomandate pentru consumul uman, iar frunzele și lujerii pot fi folosiți pentru furajele animalelor.
  • Americanii folosesc foarte des la gătit dovleacul la conservă.
  • O ceașcă de cubulețe de dovleac are mai puțin de 100 de calorii și numai jumătate de gram de uleiuri grase.

Dovleacul și soiurile populare în bucătărie

Cheesecake savuros cu dovleac

Există mai multe soiuri de dovleac, dar numai două sunt foarte populare la noi în țară și folosite în bucătărie.

Dovleacul plăcintar, portocaliu, rotund și turtit, cu un gust dulce și aromat, și

Dovleacul lunguieț, gălbui, mai puțin dulce, folosit mai degrabă pentru copt în cuptor sau pentru garnituri cu legume.

Dovleacul plăcintar sau dovleacul rotund este excelent pentru supe și plăcinte. Ca să fie cât mai dulce, este bine să îl alegi mai mic și mai fraged.

În schimb, dacă vrei să folosești dovleacul lunguieț, alege-l pe cel mai mare și mai bine copt, ca să aibă miezul moale.

Coaja trebuie să fie curată, fără pete și să fie foarte tare, să nu o poți străpunge cu unghia. Atunci știi că dovleacul este bine copt și poate fi gătit.

Proprietățile nutritive ale dovleacului

O porție de 200 gr de dovleac conține aproape 40% din necesarul zilnic de vitamina K, betacaroten, vitamina C, alături de folați, niacină, potasiu, fier și vitamina E.

Dovleacul este bogat în vitamine, săruri, acizi benefici și substanțe nutritive, iar semințele lui conțin un procent semnificativ de magneziu, precum și uleiuri grase bune pentru organism.

O porție de 100 gr de dovleac conține:

  • 9 mg de vitamina C
  • 1 mg de vitamina E
  • 7384 UI de vitamina A
  • 200 mg potasiu
  • Betacaroten
  • Niacină
  • Piridoxină
  • Tiamină
  • Săruri de calciu, fier, sodiu, fosfor

Dovleacul. Proprietăți benefice pentru sănătatea organismului

Fruct sau legumă, indiferent cum vrei să îl numești, dovleacul este o adevărată bijuterie a toamnei, bogat în vitamine și minerale, antioxidanți și acizi esențiali care combat procesele de îmbătrânire și degenerare celulară.

Protejează ochii și vederea

Datorită carotenului, dovleacul este excelent pentru protecția vederii și ar trebui consumat cât mai des în sezonul rece, când petrecem foarte puțin timp la soare.

Protejează și menține pielea frumoasă

Tot betacarotenul și vitamina A din dovleac, precum și vitamina E sunt esențiale pentru elasticitatea și tinerețea pielii. Totodată au și un efect de protecție împotriva razelor ultraviolete.

Reduce riscul de apariție a diabetului

Deși este foarte dulce și gustos, dovleacul poate fi consumat în siguranță chiar și de către persoanele care nu vor să consume zahăr. Acizii benefici din dovleac ajută la o bună absorbție a glucozei care este transformată în energie și nu se depune pe vase, așa cum se depune zahărul procesat.

Ține colesterolul sub control

Dovleacul conține un procent foarte mic de grăsimi, iar uleiurile bune din semințele de dovleac ajută circulația sângelui și previn depunerile de grăsimi rele pe artere.

Menține sănătatea rinichilor și a aparatului urinar

Uleiul de dovleac, semințele și pulpa suculentă sunt recomandate persoanelor care au probleme cu rinichii și cu aparatul urinar. Enzimele din dovleac și din semințele lui ajută întregul aparat să se protejeze mai bine de bacterii și îmbunătățesc activitatea prostatei.

Ajută digestia

Ca mai toate fructele pline de fibre și suc, dovleacul ajută și el digestia datorită fibrelor care curăță și reglează tranzitul intestinal.

Reglează tensiunea arterială

Datorită magneziului, fierului, vitaminei C și potasiului, dovleacul consumat regulat ajută la o mai bună reglare a tensiunii în cazul persoanelor care sunt ușor hipertensive.

Cum se păstrează dovleacul peste iarnă

Pulpa dovleacului este ușor perisabilă, astfel că trebuie gătită imediat ce ai răzuit-o. În frigider, o felie de dovleac poate rezista două sau trei zile, dacă este învelită în folie alimentară.

Dovlecii mici și rotunzi întregi pot fi ținuți într-un beci foarte rece sau la congelator o perioadă mai lungă, înfășurați în folie alimentară. Cu ei poți să pregătești o plăcintă delicioasă și pentru masa de Crăciun.     

Ultima modificare septembrie 27, 2021 1:12 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale