Din ce este făcută hârtia de copt. Cât de sănătos este să o foloseşti

.

Te-ai gândit vreodată să citești eticheta unui pachet cu hârtie de copt? Urmărește cu atenție instrucțiunile de pe pachet, iar noi îți vom spune ce conține de fapt hârtia de copt și cum trebuie folosită corect!

Hârtia de copt a devenit indispensabilă în bucătăriile noastre, iar majoritatea femeilor o folosește atât pentru copt, cât și pentru ambalarea alimentelor. Dar câte dintre noi am citit vreodată acele rânduri minuscule cu instrucțiuni despre hârtia de copt?

De fiecare dată când cumpărăm acest produs, ar trebui să fim atente la instrucțiuni și la detaliile menționate pe pachet. Există mai multe tipuri de hârtie de copt, inclusiv o hârtie care se folosește doar pentru ambalarea alimentelor, dar pe care unele femei o folosesc în mod greșit în cuptor.

Iată, spre exemplu, ce putem citi pe un pachet de hârtie de copt, aparținând unui brand foarte popular în România:

  • Poate fi folosită pe ambele părți, pentru orice tip de formă de copt.
  • Straturile sale din silicon previn lipirea prăjiturilor/preparatelor de tăvile pentru gătit.
  • Trebuie utilizată la o temperatură de până la 220°C.
  • Se recomandă acoperirea a cel puțin 80% din suprafața hârtiei cu ingredientele dorite.
  • Potrivită pentru contactul cu alimentele.
  • Potrivită pentru utilizarea la cuptorul cu microunde, frigider sau congelator.
  • Perioada de valabilitate este nelimitată.
  • Precauții: evitați contactul direct al hârtiei cu flacăra sau grătarul încins!

Cum se fabrică hârtia de copt

Pornind de la eticheta acestui produs și de la instrucțiunile pe care le primim, observăm că hârtia de copt este de fapt o hârtie siliconată, care poate fi folosită pe ambele părți. Așadar, hârtia este pulverizată cu un strat fin de silicon pe ambele părți, astfel încât să prevină lipirea alimentelor și scurgerea de grăsime și sosuri în tava de copt.

Pentru fabricarea acestui produs se folosește un tip de hârtie tratată, rezistentă la temperaturi înalte. Cele mai bune produse de acest tip conțin doar silicon, un polimer descoperit din anii 1930 și folosit din ce în ce mai mult în industria alimentară, dar și în medicină, cosmetică sau în produsele de etanșeizare.

Marile beneficii pe care le are siliconul pur sunt capacitățile lui de a respinge apa și grăsimea, de a rezista la temperaturi foarte ridicate, până la aproape 300 de grade Celsius, și de a adera la diferite tipuri de materiale precum hârtia, textilele sau metalele.

Siliconul pur este considerat inert, non toxic și sigur pentru sănătatea noastră. Cel puțin, până în prezent, nu au fost descoperite efecte negative ale acestei substanțe, atâta vreme cât este folosită în mod corect și sigur pentru consumatori.

Însă nu toți producătorii de hârtie de copt folosesc silicon pur. Unele produse de acest gen conțin un silicon în care se adaugă diverse materiale plastice care pot conține bisfenol, BPA sau BPS, substanțe dovedite a fi cancerigene. Doar siliconul pur este sigur în comparație cu plasticul și poate fi reciclat de nenumărate ori, fără să aibă un impact negativ asupra mediului.

Tipuri de hârtie de copt

Poate că ai folosit și tu hârtii de copt de la diverși producători și ai observat că unele dintre ele se ard mai repede în cuptor. Este bine să știi să faci diferența dintre hârtia de copt siliconată și hârtia pergament.

Hârtia siliconată este cea mai rezistentă, are de obicei culoarea albă sau crem, și este mai scumpă.

Hârtia pergament este de obicei de culoare gălbuie sau maronie, este tratată cu anumite substanțe pentru a rezista la temperaturi ridicate, dar nu are rezistența hârtiei siliconate. Ea se va arde mai ușor la copt și poate elibera anumite substanțe toxice.

Este mult mai sigur pentru sănătatea ta să cumperi hârtie siliconată de calitate, chiar dacă este mai scumpă.

Hârtia de copt versus hârtia cerată  

Așa cum știm deja, hârtia de copt se folosește cu succes pentru a coace diverse blaturi, aluaturi, pizza sau biscuiți, fripturi și legume, fără să se lipească de tăvi.

Hârtia de copt siliconată nu este periculoasă pentru sănătate, deoarece siliconul nu pătrunde în alimentele pe care le coci, decât la temperaturi foarte mari, mult mai mari decât cele la care setezi tu cuptorul de acasă.

De asemenea, ea nu schimbă cu nimic culoarea sau gustul preparatelor, din contră ajută la păstrarea unei culori frumoase și apetisante, previne arsurile și păstrează mai bine aroma condimentelor.

Hârtia cerată este cu totul altceva decât hârtia de copt și trebuie să citim cu atenție eticheta produsului. Cele două tipuri de hârtie sunt foarte utile în bucătărie, dar au calități diferite și nu trebuie confundate.

Hârtia cerată poate fi gălbuie sau maronie și este tratată cu parafină pentru a căpăta aspectul cerat. Hârtia cerată de calitate trebuie să aibă un strat de parafină pe ambele fețe.

Principala ei calitate este aceea de a preveni umezirea alimentelor, de aceea este indicată pentru a ambala alimentele și pentru a le depozita în condiții sigure, în cămară sau în frigider.

Unele tipuri de hârtie cerată sunt tratate astfel încât să reziste și la temperaturi mari în cuptor. Citește cu atenție eticheta să vezi dacă hârtia cerată cumpărată de tine este recomandată și pentru cuptor sau nu.

Hârtia cerată care nu este recomandată pentru copt nu se pune în tavă pentru a coace în ea, în schimb se poate folosi drept capac pentru a acoperi un bol cu mâncare la cuptorul cu microunde. Astfel, nu mai sar picături de grăsime și de sos pe pereții cuptorului.

Hârtia cerată mai poate fi folosită și pentru a depozita haine din mătase naturală sau din lână, deoarece le protejează de umezeală, de mucegai și de molii.

Beneficiile hârtiei de copt și utilizări mai puțin cunoscute

Iată cu ce te ajută în bucătărie hârtia de copt siliconată:

  • Previne arderea și lipirea alimentelor de tăvile de copt;
  • Păstrează tăvile curate, nu mai este nevoie să le speli, dacă le îmbraci complet la interior în hârtie de copt;
  • Faci economie la ulei, pentru că nu mai este necesar să ungi tăvile cu mult ulei, așa cum făceau bunicile;
  • Scoți foarte ușor din tăvi blatul de tort sau cozonacii, care nu se mai lipesc de pereții tăvilor;
  • Menține blaturile și foile de prăjituri mai moi în timpul coacerii și previne uscarea lor excesivă, dacă le coci la o temperatură mai ridicată.

Pe lângă aceste calități deosebite, folositoare atunci când coci diverse alimente, hârtia de copt poate avea și alte întrebuințări în gospodărie.

Din ce este făcută hârtia de copt. Cât de sănătos este să o foloseşti

Ambalaj pentru sandviciuri

Dacă îți faci sandviciuri pentru serviciu, împachetează-le în hârtie de copt și leagă pachețelul cu o ață simplă. Astfel, la birou, poți încălzi sandviciul în cuptorul cu microunde, fără să mai folosești vreo farfurie, iar după ce iei masa, hârtia o poți arunca. Servești masa rapid și nu mai este nevoie să speli nicio farfurie sau caserolă.

Conuri pentru alune sau floricele

Când vrei împarți cu prietenii alunele prăjite, floricelele sau semințele, fă conuri din hârtia de copt. Nu trece grăsimea prin ea și nu te murdărești pe mâini sau pe haine. Este ideală pentru micile gustări delicioase când te uiți la film sau când vrei să ronțăi ceva în mașină, la calculator sau la birou.

Protecție pentru cuptorul cu microunde

Hârtia de copt îți salvează cuptorul cu microunde când ai de încălzit un preparat cu sos, omletă sau friptură. Știi că sar stropi de grăsime și de sos prin tot cuptorul, de aceea este bine să ai un capac special din plastic. Dar, dacă nu ai un capac special la îndemână, pune o bucată de hârtie de copt peste omletă și nu mai murdărești cuptorul.

Ambalaj pentru nuci și migdale

Știm deja că miezul de nucă și de migdale este perisabil și, dacă nu este păstrat în condiții optime, începe să mucegăiască și capătă gust rânced. Dar hârtia de copt siliconată, precum și hârtia cerată sunt excelente pentru a păstra nucile și migdalele în condiții bune. Pur și simplu împachetează hârtia de copt astfel încât să obții o pungă, lipește eventual partea de jos cu bandă adezivă, și pune în pungă miezul de nucă. Apoi depozitează nuca într-o cămară rece sau chiar la frigider. Îi vei prelungi valabilitatea cu cel puțin 2 luni de zile.

Protecție pentru alimentele congelate

Folosește hârtia de copt să depozitezi la frigider brânzeturile tari, untul și mezelurile sau friptura. Ea protejează bine alimentele congelate, să își păstreze aroma mai mult timp, astfel încât vor fi la fel de bune ca atunci când le-ai cumpărat și după câteva luni.

Un truc simplu să îmbraci ușor tăvile cu hârtie de copt

Din ce este făcută hârtia de copt. Cât de sănătos este să o foloseşti

Știm că hârtia de copt este destul de rigidă și nu se mulează perfect pe tăvile de copt, cu atât mai puțin pe cele rotunde. Dar cea mai simplă soluție este să umezești tăvile cu o lingură, două de apă și apoi să întinzi și să presezi hârtia de copt pe fundul și pereții tăvilor. Apa nu trece prin hârtia de copt, dar ajută să lipească mai bine hârtia după forma tăvilor.

Cel mai greu mi s-a părut la început să îmbrac tăvile rotunde pentru blatul de tort cu hârtie de copt. Într-o formă rotundă este mai dificil să pliezi hârtia pentru a obține un blat perfect rotund. Dar iată cea mai simplă metodă!

Taie mai întâi un cerc din hârtie după baza tăvii. Taie apoi câte două fâșii de hârtie dreptunghiulare, mai late cu un centimetru față de pereții tăvii. Umezește tava cu puțină apă și lipește cele două fâșii dreptunghiulare pe peretele rotund.

Astfel, vei reuși să îmbraci perfect în hârtia de copt o tavă rotundă și să obții un blat de tort rotund, ca la cofetărie.  

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton