Se întâmplă adesea să vedem cum transpiră geamurile termopan în sezonul rece. Defect de fabricație sau doar o calitate slabă? Află ce este condensul care apare pe geamurile termopan și cum poate fi prevenit.
Cuprins
- 1 Ce sunt geamurile termopan și cum sunt fabricate
- 2 Ce avantaje au geamurile termopan
- 3 De ce transpiră geamurile termopan la interior
- 4 Cum poți preveni condensul din casă
- 5 Ce soluții ieftine ai la îndemână
De îndată ce transpiră geamurile termopan pe interior mulți dintre noi ne gândim că trebuie să le schimbăm. Dar înainte de a face o investiție atât de mare într-un nou set de geamuri, să încercăm să înțelegem de ce transpiră geamurile termopan, care este sursa condensului și cum poate fi prevenită.
Cuprins
Ce sunt geamurile termopan și cum sunt fabricate
Așa cum știm deja, geamurile termopan sunt făcute din două foi de sticlă aflate la distanță de câțiva milimetri una de cealaltă. Ele sunt separate printr-o baghetă de aluminiu și montate într-o ramă de PVC sau de aluminiu cu mai multe camere (spații). Între cele două foi de sticlă se introduce un gaz uscat care asigură o mai bună izolare față de mediul extern.
Puțini oameni știu, însă, cât de importantă este distanța dintre foile de sticlă și cât de important este gazul care este introdus între cele două foi de sticlă. Tâmplăria și sticla folosite pentru geamurile termopan evoluează periodic și apar produse tot mai bune și performante, care ne protejează de frig, de razele UV sau de căldura caniculară din timpul verii.
Geamurile termopan de calitate trebuie să aibă o baghetă de aluminiu la interior de 16 mm grosime. Doar în acest caz se obține un mediu interior suficient de voluminos pentru a izola bine încăperile de temperaturile prea reci sau prea ridicate de afară. Un element important este și adezivul care sigilează bagheta de aluminiu dintre cele două foi de sticlă. Dacă se folosește un sigilant de calitate slabă, cu timpul acesta cedează și vedem cum transpiră geamurile termopan la interior.
Pentru o caltitate deosebită și pentru geamuri care pot rezista o viață este bine să întrebi și de grosimea sticlei, deoarece aceasta trebuie să fie rezistentă la un eventual impact. Cel mai des folosit este geamul de 4 mm, suficient de rezistent pentru ferestrele uzuale ale unei case. Pentru vitrine, terase sau ochiuri de geam de peste doi metri păstrați este indicat să alegi foi de sticlă groase de 6 mm sau chiar tip duplex 3.1.3. Rezistența la efracție poate fi mărită și cu o folie specială antiefracție care se aplică pe interiorul foii exterioare a geamului înainte ca acesta să fie sigilat.
Un alt element important în fabricarea unor geamuri termopan de calitate este feroneria și mai ales armătura interioară care trebuie să fie din oțel zincat cu o grosime de minim 1,5 mm. O feronerie de proastă calitate se va deteriora foarte repede, iar lipsa armăturii va duce în scurt timp la curbarea ramelor și la apariția unor crăpături în pereții din jurul tâmplăriei. O armătură nezincată va provoca pete de rugină pe profilele de tâmplărie.
Ce avantaje au geamurile termopan
Geamurile de tip termopan au înlocuit treptat geamurile cu rame de lemn sau de metal. Avantajele lor sunt deja binecunoscute, mai ales dacă alegem de la bun început geamuri de calitate urmărind criteriile descrise mai sus.
Spre deosebire de alte geamuri, cele de tip termopan oferă:
- izolație termică bună;
- izolație fonică ridicată;
- durată de viață extinsă pe câteva zeci de ani (cele mai bune sunt cele garantate 50 de ani);
- întreținere ușoară, deoarece se spală foarte ușor atât sticla, cât și ramele din PVC;
- tâmplăria nu necesită vopsire sau chituire;
- grad ridicat de siguranță;
- majoritatea sunt reciclabile 100%, fiind corespunzătoare din punct de vedere ecologic.
Geamurile termopan sau cele tripan (cele cu 3 foi de sticlă și două spații interioare) pot avea și alte proprietăți în afară de aceea că păstrează mai bine căldura din casă. Ele pot fi: din sticlă clară sau colorată în masă, reflectivă, antiefracție sau LOWE (securizată, rezistentă la șoc), antiglonț, sablată (curbată), decorativă sau cu rezistență antifoc sporită.
De ce transpiră geamurile termopan la interior
Geamurile termopan constituie o investiție serioasă și ne așteptăm ca ele să izoleze perfect casa de frig și să se comporte ireproșabil. În momentul în care transpiră geamurile termopane pe interior ne punem semne de întrebare despre calitatea lor și deja ne gândim dacă este cazul să facem reclamație la firma de la care le-am cumpărat sau să le schimbăm.
Înainte de a lua măsuri drastice, trebuie să verificăm cum transpiră geamurile termopan, deoarece este o diferență mare între condensul care se depune pe geamuri, în interiorul casei, și condensul sau așa numita ”transpirație” pe care o vedem între cele două foi de sticlă. Cele două fenomene au cauze diferite și trebuie tratate diferit.
Condensul din interiorul geamurilor
Dacă observi picături de apă sau ”transpirație” între foile de sticlă ale termopanului, cauzele sunt mai greu de remediat. Iată care ar putea fi acestea:
- defect de fabricație,
- adeziv de etanșeizare de slabă calitate,
- găuri sau crăpături în ramele PVC, pe unde intră aerul umed,
- crăpături sau spărturi apărute într-una dintre foile de sticlă,
- uzura avansată a geamurilor.
În cazul în care geamurile sunt vechi, de peste 15 – 20 de ani, și au o tehnologie depășită și observi că apare condens la interior care nu se usucă nici când sunt temperaturi ridicate afară, atunci singura soluție este să le schimbi și să achiziționezi geamuri de calitate superioară. De asemenea, dacă una dintre sticle s-a spart, trebuie înlocuită. Și rama, dacă nu este bine lipită și susținută cu o armătură de calitate poate fi reparată sau înlocuită. În acest fel te asiguri că nu mai transpiră geamurile termopan și că izolează casa mult mai bine față de frigul de afară.
Condensul de pe suprafața interioară a geamurilor termopan
Cazul în care observăm condens în interiorul geamurilor, între cele două foi de sticlă, este mult mai rar. În schimb, se întâmplă adesea să vedem cum transpiră geamurile termopan pe interior, de îndată ce vine frigul. Condensul care se formează se poate scurge pe pereți, afectează zugrăveala și favorizează apariția mucegaiului.
Până și cele mai bune ferestre de tip termopan se vor umezi, când temperaturile de afară devin tot mai reci. Dar nu ferestrele în sine sunt cauza pentru condensul din casă, ci gradul de umiditate din locuința ta. Dacă umiditatea din casa depășește un procent de 50 – 60%, atunci aburii calzi se vor transforma în condens pe orice suprafață foarte rece.
În timpul nopților de iarnă, când temperaturile scad tot mai mult, ferestrele devin suprafețele cele mai reci din casă, astfel că încep să se aburească. Cu cât este mai mare umiditatea în casa ta, cu atât vor fi mai aburite ferestrele și va curge apa la propriu pe pereți. Pe de altă parte, geamurile termopan de calitate mai slabă vor transpira mai mult decât cele care au o izolație de calitate ridicată.
Tâmplăria PVC a fost concepută să menţină căldura în interior şi să nu permită frigului de afară să pătrundă în locuinţă. Geamul care este expus la exterior nu se încălzeşte de la căldura din interior. Asta înseamnă că pierderile de căldură din locuinţă sunt minime. Dar în condițiile în care ai multă umiditate în casă, se formează condensul. Rezolvarea vine de la sine: picăturile de apă vor dispărea imediat ce placă de sticlă exterioară se încălzeşte de la soare.
Cum poți preveni condensul din casă
În interiorul locuinţei condensul este favorizate de aburii din bucătărie, de spălatul vaselor şi al rufelor, dar și de prezența oamenilor. Multe activități din locuință, inclusiv oamenii, generează căldură și umiditate în exces. Un exemplu bun de zonă cu umiditate ridicată este baia. Când facem duş, toţi aburii din baie se depun pe suprafeţele mai reci ale încăperii: pe geam, pe faianţă, pe oglindă etc.
Acest tip de condens se formează pe partea interioară a ferestrelor. Deschizând geamul, baia se aerisește, temperatura începe să se regleze, respectiv umiditatea să scadă.
Așadar, transpirația sau condensul care se acumulează pe suprafaţa interioară a geamurilor se datorează umidităţii din aer. Dacă observi condens pe geam, de obicei nu este singurul loc din locuinţă unde se adună picăturile de apă. Toate zonele cu suprafeţe mai reci din locuinţa au de suferit ;i treptat apare mucegai pe ramele geamurilor, pe pereti, pe pervaz.
În casă este indicat să avem o umiditate relativ cuprinsă între 30%-50%, mai ridicată în timpul iernii şi mai scăzută vara.
Factori care provoacă condensul din casă:
- Respiraţia unei familii de 4 persoane produce în medie până la 3 litri de vapori în aer zilnic,
- Atunci când gătim eliberăm în aer cam 4 litri de vapori, umiditate care se răspândeşte în toată casă prin simpla deschidere a uşii de bucătărie,
- Spălatul şi uscatul rufelor sunt alţi factori care produc umiditate,
- Plantele din locuinţă pot fi și ele o altă sursă de condens
- Dacă s-au făcut lucrări de renovare toamna târziu, iar pereţii nu au apucat să se usuce, gradul de umiditate din casa depăşeşte valoarea maximă admisă, de 50-60%.
Ce soluții ieftine ai la îndemână
- Pune câteva pernuțe cilindrice din materiale absorbante la baza ferestrelor, pentru a preveni să se scurgă apa pe pereți și să apară igrasia. Poți folosi prosoape rulate ca niște clătite, poți face singură pernuțe subțiri și cilindrice sau poți folosi lavete din microfibră.
- Dimineața, șterge imediat condensul de pe geamuri și de pe uși cu lavete absorbante și aerisește casa cel puțin timp de 15 minute, chiar dacă este foarte frig afară.
- Montează sisteme de ventilație suplimentare în baie sau bucătărie, pentru a prelua aburii care apar după duș sau după ce gătești.
- Folosește hota ori de câte ori gătești, deoarece pregătirea preparatelor produce cantități mari de aburi.
- Aerisește des în timpul zilei și lasă ușile deschise prin casă, pentru a menține o temperatură cât de cât constantă.
- Investește într-un dezumidificator de calitate.
- Izolează locuința cu materiale performante și montează ferestre termopan cu microventilație.
foto: Shutterstock
Ultima modificare decembrie 20, 2024 10:05 pm