De ce e bine să nu arunci cojile de ouă. La ce să le foloseşti

.

Păstrează cojile de ouă de fiecare dată când pregătești omletă, maioneză sau ouă fierte. Cojile de ouă sunt o sursă bogată de calciu, atât pentru tine, cât și pentru animale sau pentru plantele din grădină. Iar în gospodărie au o mulțime de utilizări.

Învață să folosești cojile de ouă pentru sănătatea ta, pentru legume și flori, pentru curățenia casei. Ele pot avea o mulțime de utilizări surprinzătoare! Nu te mai grăbi să le arunci la gunoi! Nu trebuie decât să le speli și să le lași să se usuce la temperatura camerei. După ce aduni o cantitate mai mare, o poți folosi în diverse moduri în bucătărie.

Cum se păstrează cojile de ouă în mod corect

Spală cojile de ou de urmele de albuș care pot rămâne în interior. Albușul capătă un miros neplăcut, dacă nu este bine spălat, și există riscul să mucegăiască. De aceea, trebuie să faci un mic efort și să speli bine cojile de ouă pe care vrei să le păstrezi.

De fiecare dată când faci o omletă, ouă prăjite, maioneză sau o prăjitură, inclusiv ouă fierte… păstrează cojile. Spală-le bine cu apă rece și pune-le la uscat pe șervete de hârtie, într-un spațiu bine aerisit sau la soare.

După două zile, poți măcina foarte fin cojile folosind robotul de bucătărie. Cojile mărunte sau pudra din coji de ouă sunt foarte folositoare în bucătărie și vei descoperi utilizări la care, poate, nu te-ai gândit niciodată.

Cojile de ouă, bune pentru sănătate

Știi deja că poți pune cojile de ouă în hrana găinilor de curte, dar și la rădăcinile legumelor sau florilor din curte. Calciul, magneziul și sodiul din coaja oului sunt sănătoase pentru plante, pentru animale și inclusiv pentru tine. Coaja unui ou de mărime medie conține 700 mg de calciu și cantități mai mici, dar însemnate de magneziu, fier, sulf, fosfor, sodiu, potasiu, zinc, gelatină și colagen. Este important să reții că toate microelementele din cojile de ouă pot fi absorbite de organism, acestea fiind sursele cele mai sigure de calciu natural și proteine ușor de asimilat.

Macerat de coji de ouă în suc de lămâie

Cojile de ouă sunt recomandate persoanelor care au deficiențe de calciu și săruri minerale. În acest sens, poți să pregătești și tu o combinație de suc de lămâie și coji de ouă pe care să o folosești mai ales primăvara și toamna pentru un aport mai mare de calciu în alimentație.

Folosește coji de ouă bine spălate și bine curățate de membrana albă din interior. Pune apa la fiert într-un ibric și scufundă cojile de ouă bine spălate în apa clocotită timp de un minut, pentru a distruge eventualele bacterii care pot fi în coajă. Lasă-le să se usuce la soare, apoi mixează-le la robot pentru a le mărunți foarte, foarte fin, aproape ca o pudră.

Pune o linguriță din pudra obținută într-un borcănel și adaugă zeama de la două lămâi. Lasă amestecul să se macereze timp de două zile la frigider. După ce ai obținut un macerat fin, îl poți folosi în diverse combinații pentru un aport mai mare de calciu. El nu mai are deloc gust de coajă de ou, astfel că poate fi combinat cu diverse alimente pe care le consumi zilnic. Poți adăuga câte o jumătate de linguriță la:

  • salate de verdețuri și ridichi,
  • sucuri din fructe naturale,
  • iaurturi cremoase,
  • plăcinte cu brânză,
  • înghețată de casă sau din comerț,
  • Smoothie cu lapte și fructe.

Ce beneficii are pentru sănătate

Principalul scop pentru care este bine să prepari și să consumi combinația de suc de lămâie și coji de ouă este aportul de calciu și săruri minerale, dar și de vitamina C. Coaja de ou conține aproape în întregime (95%) cristale de carbonat de calciu (CaCO3), iar coaja de la un ou mediu poate oferi de două ori doza de calciu zilnică recomandată pentru un adult, fiind una dintre sursele alimentare cele mai bogate în calciu. Pe lângă calciu, coaja de ou mai conține fluor și stronțiu, minerale care ajută metabolismul osos, întăresc oasele și stimulează creșterea cartilajelor.

Pudra din coji de ouă și cafea  

Te-ai gândit să pui vreodată pudră din coji de ouă în cafea? Ei bine, se practică. Spală cojile bine de orice urmă de albuș, lasă-le să se usuce și mărunțește-le foarte fin până ajung o pudră fină. Această pudră poate fi adăugată în cafea cu puțin zahăr, când fierbe la ibric. Cafeaua devine mai puțin amară, capătă un gust mai dulceag și tu beneficiezi de un plus de calciu natural, care este ușor absorbit de organism.

Cum să folosești cojile de ouă pentru legume și flori

De ce e bine să nu arunci cojile de ouă. La ce să le foloseşti

Uscate și bine mărunțite, cojile de ou pot fi folosite în grădină, în straturile cu legume și flori, sau direct în ghivecele cu plante de interior.

Hrană pentru plante

Sărurile minerale pe care le conțin cojile sunt benefice pentru sănătatea plantelor. Ele se vor elibera treptat în sol, pe măsură ce uzi plantele sau după o ploaie bogată.

Presară coji de ouă mărunțite pe lângă roșii, castraveți și ardei, pe lângă trandafiri și florile din grădină. Sapă ușor pământul și apoi udă din abundență. Cojile de ouă pot fi adăugate și în pământul din ghivece. După ce sapi ușor la suprafață, pudra din coji de ouă pătrunde în pământ și apoi se dizolvă treptat pe măsură ce uzi plantele.

Datorită acestui aport de minerale din cojile de ouă, legumele și florile tale vor crește mai viguroase, mai frumoase și vor face roade mai mari. Ba chiar spun unii grădinari că roșiile și ardeii grași capătă un gust mai dulce, dacă le pui la rădăcină în fiecare an coji de ouă.

Scut împotriva melcilor

Combină coji de ouă mărunțite grosier cu nisip și presară acest amestec în jurul straturilor cu legume sau cu flori, unde observi că apar melci și limacși. Este una dintre cele mai bune soluții naturale pentru a-ți proteja plantele delicate din grădină de atacul melcilor.

Nisipul și cojile cu muchii ascuțite împiedică melcii să mai ajungă la frunzele plantelor. Presară un strat generos de nisip și coji de ouă în jurul lor și le vei proteja. Împrospătează acest strat protector după fiecare ploaie.

Pudra din coji de ouă, excelentă pentru animalele de casă

Când sunt bolnave, animalele de casă au adesea probleme cu stomacul și fac diaree pe stres. Poți folosi puțină pudră fină din coji de ouă pe care să o adaugi în hrana lor preferată. Calciul și celelalte microelemente din coaja de ou ajută în caz de diaree.

Utilizări inedite în bucătărie

Vei fi surprinsă să descoperi că poți folosi cojile de ouă în gospodărie la curățenie sau la anumite aparate electrocasnice. Iată câteva sfaturi utile!

Ascute lamele blender-ului

Adună cojile de la mai multe ouă, curăță-le bine și pune-le într-o pungă la frigider. După ce au înghețat, pune-le în blender și adaugă puțină apă. Pornește blender-ul și cojile vor ascuți lamele dacă acestea au început să se tocească și nu mai taie suficient de bine legumele.

Curăță râșnița de cafea

Pudra foarte fină de cafea rămână în spațiile mai greu de curățat ale râșniței. Nu poți ajunge la ea, fără să te tai. Dar poți folosi coji de ouă bine spălate și uscate. Pune pur și simplu cojile mari în râșniță, pornește mașina și las-o să funcționeze aproximativ un minut.

După ce oprești mașina, vei observa că interiorul de inox este mult mai curat, urmele de cafea au dispărut, iar cuva aproape că strălucește ca nouă.

Curăță țeava de scurgere din bucătărie

Sfărâmă grosier câteva coji de ouă și lasă-le să se scurgă împreună cu apa pe țeava chiuvetei. Cojile vor antrena bucățile mici de alimente, coji de legume sau firimituri care rămân blocate pe scurgere. Nu vei desfunda țevile de la prima încercare. Dar, dacă folosești această soluție de mai multe ori pe săptămână, vei observa că apa se scurge mult mai ușor, semn că se desfundă țeava. În plus, cojile de ouă împreună cu detergentul de vase dislocă și antrenează inclusiv depunerile de grăsime din scurgere.

Curăță grăsimea din oale

Folosește cojile de ouă mărunțite grosier ca pe un burete abraziv pentru a curăța grăsimea arsă din cuptor, din tăvi, cratițe și alte oale în care ai gătit mâncăruri grele. Presară un strat generos de coji mărunțite, adaugă și o pastă de curățare sau detergent de vase și freacă bine folosind un burete. Vei observa cât de ușor se curăță grăsimea și chiar arsura neagră.

Curăță tocătoarele din lemn

Știm cât de repede se pătează tocătoarele din lemn cu legume și carne. Nu este recomandat să le cureți cu detergenți sau clor, pentru că substanțele toxice pătrund în fibra lemnului și apoi ajung în alimentele tale. Cel mai bine este să le cureți cu soluții naturale așa cum este zeama de lămâie, sarea grunjoasă și cojile de ouă. Pregătește o pastă abrazivă din cele trei ingrediente și freacă bine tocătoarele folosind un burete.

Spală bine la final cu apă fierbinte. Poți folosi chiar apă clocotită pentru a distruge multe bacterii care se dezvoltă în fibra lemnului. Apoi lasă tocătoarele să se usuce bine înainte de a le reutiliza. Vei observa ce culoare frumoasă capătă lemnul după ce este bine curățat cu cojile de ouă!

foto: Pexels.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton