Rufele colorate își pierd strălucirea și culorile vii cu trecerea timpului. Unele dintre ele încep să se decoloreze după câteva spălări. Hainele decolorate capătă un aspect neîngrijit și lasă senzația că sunt uzate și vechi, chiar dacă abia le-ai cumpărat de câteva luni.
Află diverse trucuri utile care te ajută să păstrezi rufele colorate la fel de frumoase ca atunci când le-ai cumpărat! Nu ai nevoie de soluții sau detergenți scumpi pentru a menține hainele colorate strălucitoare! Trebuie doar să ții cont de câteva sfaturi legate de achiziția lor și spălarea lor fără să își piardă culorile vii de la început.
Alege haine din materiale de calitate
Îți plac hainele viu colorate, îți place să porți roșu, albastru, portocaliu, roz sau mov sau culori pastelate care îți reflectă personalitatea? Ai grijă întotdeauna să alegi haine de calitate, mai ales dacă vrei să se păstreze în timp la fel de frumoase cum le-ai cumpărat.
Hainele de calitate îndoielnică se vor decolora de la primele 2 – 3 spălări și vor căpăta un aspect uzat. Bluza ta roșie preferată va avea o nuanță spălăcită, poate chiar dungi și pete de culoare inestetice. Hainele ieftine, chiar dacă sunt făcute din bumbac sau lână, sunt vopsite cu vopsele de proastă calitate, care se decolorează imediat, mai ales dacă folosești detergenți puternici și o temperatură ridicată la mașina de spălat.
Încearcă să îți formezi o garderobă de calitate și alege haine bine realizate, cusute impecabil și vopsite cu vopsele rezistente, care nu se decolorează la spălat! Inutil să mai adaugăm faptul că vopseaua de proastă calitate poate fi un risc pentru sănătatea pielii tale, deoarece conține substanțe toxice posibil cancerigene.
Citește cu atenție eticheta hainelor
Eticheta nu transmite doar informații despre materialul folosit pentru haina respectivă. Ea cuprinde diverse simboluri care îți arată cum să speli rufele colorate, la ce temperatură, cum să le usuci și cum să le calci cu fierul de călcat astfel încât să nu se deterioreze.
Nu rupe niciodată eticheta interioară, unde sunt menționate materialul și indicațiile de curățare și netezire. Dacă vreodată pătezi haina respectivă, eticheta este importantă la curățătoria chimică. Asistentele de la curățătorie vor știi cum să trateze petele și la ce temperatură pot spăla haina pentru a preveni decolorarea ei.
Ține cont de tipul de material menționat pe etichetă. La mașina de spălat ai programe speciale pentru rufele colorate delicate cum sunt mătasea, satinul sau cașmirul, ai programe speciale pentru lână, pentru bumbac sau pentru in.
Dacă o haină colorată trebuie spălată la 30 de grade Celsius, ține cont de această indicație și setează mașina de spălat la 30 de grade Celsius. O temperatură mai mare va deteriora fibrele materialului și mai ales culoarea.
Respectă regula culorilor la mașina de spălat
Regula de bază pe care o știe toată lumea spune că este bine să speli hainele colorate în funcție de culorile lor. Spre exemplu, hainele negre, albastre, maro și gri pot fi spălate împreună, dar nu adăuga niciodată printre ele haine mov, roșii sau portocalii.
Ține cont de gama culorilor și nu le amesteca. Rufele de culoare crem, galben deschis sau nuanțe de in ar trebui spălate doar cu cele albe. Hainele roșii se pot spăla cu cele portocalii, dar la temperaturi foarte scăzute. Rufele albastre și cele gri se pot spăla împreună, iar dacă temperatura apei nu trece de 30 – 40 de grade, se pot adăuga și rufele maronii.
Nu spăla niciodată rufele colorate în nuanțe puternice cum ar fi violet, roșu sau albastru împreună cu hainele colorate în nuanțe pastelate.
Atenție ce și cât detergent folosești!
Poate că tu nu folosești clor sau alți înălbitori, dar majoritatea detergenților din comerț conțin substanțe care albesc rufele, pentru a scoate petele și pentru a fi mai eficienți.
Citește cu atenție eticheta detergentului tău obișnuit și, dacă găsești termeni precum hidrogen peroxid, perborat de sodiu sau clor, atunci el este de vină. Din cauza lui, bluzele, fustele sau pantalonii tăi sunt tot mai decolorați de la o spălare la alta.
Caută în comerț un detergent mai blând, fără înălbitori, special conceput pentru rufele colorate. Nu este un simplu moft să folosești detergent special pentru haine colorate. El conține anumite substanțe care dezintegrează pigmenții de culoare care difuzează în apă și previne astfel apariția de pete închise la culoare pe hainele mai deschise.
Ar fi indicat să cumperi detergentul special pentru rufele colorate în formă lichidă, pentru a folosi cantități mici la spălat. Nu adăuga niciodată mai mult detergent decât este necesar, pentru că oricum detergenții de bună calitate sunt suficient de concentrați pentru a spăla și degresa bine orice fel de haină.
Folosește cu încredere sare și oțet!
Sarea, cel mai vechi și eficient conservant din lume, este bună și pentru culorile hainelor tale. La prima spălare a unor tricouri sau pantaloni în culori vii și frumoase folosește puțin detergent și adaugă o linguriță de sare direct în cuva mașinii. Setează mașina la o temperatură medie, de cel mult 30 – 40 de grade Celsius. Sarea are proprietatea de a conserva culorile și previne astfel decolorarea hainelor la primele spălări.
Dacă știi că anumite haine viu colorate se pot decolora puternic de la prima spălare, mai bine le speli de mână cu puțin săpun lichid și apă călduță. Apoi le clătești de câteva ori în apă călduță cu sare și apoi în apă rece.
La fel de bine poți folosi câteva linguri de oțet, mai ales pentru hainele negre, albastre sau mov, care se decolorează mult mai ușor decât cele în culori deschise.
Atenție la temperatura apei!
Hainele de calitate au etichete pe care este de obicei indicată și temperatura maximă de spălare. Dar, având în vedere că detergenții de azi degresează și curăță foarte bine și în apă rece, nu este nevoie să speli rufele colorate la o temperatură mai mare de 40 de grade Celsius.
Dacă sunt pătate cu ulei și grăsimi, tratează petele separat și apoi spală aceste rufe la mașină. Ai grijă ce soluții folosești pentru pete, deoarece poți decolora zona pătată, așa că este bine să citești sfaturile de mai jos!
Soluții pentru rufele colorate pătate de grăsime
Ai grijă cum tratezi petele de grăsime pe hainele colorate! Evită detergenții minune care promit că scot petele de orice fel. S-ar putea să conțină clor sau derivați de clor care decolorează.
Poți apela la 3 soluții eficiente:
Sarea – pune imediat un strat generos de sare pe petele de grăsime, așteaptă ca sarea să se îmbibe de grăsime și spală zona pătată cu apă călduță și săpun de mâini;
Oțet – tratează petele de grăsime cu oțet, lasă-le să se îmbibe bine 15 minute, apoi spală zona pătată cu apă călduță și un săpun delicat de mâini;
Detergent lichid de vase – acest detergent este un bun degresant, dar este delicat cu țesăturile și culorile; pune 2 – 3 pete de detergent lichid de vase pe zona pătată cu grăsime, înmoaie cu puțină apă caldă și freacă ușor cu mâna; repetă acțiunea de două, trei ori până când vezi că petele au dispărut, apoi spală haina respectivă la mașină, la o temperatură medie, în funcție și de indicațiile de pe etichetă.
Întoarce hainele pe dos
Unul dintre cele mai vechi și simple trucuri pentru rufele colorate este acela de a le spăla întoarse pe dos în mașina de spălat. De ce? Hainele se freacă puternic unele de altele în cuva mașinii, iar zonele unde frecarea este mai puternică se decolorează. Astfel pot apărea diverse cute sau pete mai decolorate pe materiale precum bumbacul sau inul.
Blugii, în mod special, este bine să îi speli pe dos. Poate că ai observat că, dacă sunt spălați la mașină în mod normal, fără să fie întorși pe dos, blugii capătă dungi decolorate. Acest lucru indică în primul rând faptul că au fost vopsiți cu vopsele de calitate slabă, chiar dacă te-au costat o grămadă de bani.
De altfel, cam toate hainele colorate de calitate, la care ții foarte mult, trebuie spălate întoarse pe dos. Este o măsură simplă prin care poți preveni decolorarea lor o perioadă lungă de timp, mai ales dacă respecți cu grijă și temperatura de spălare la mașină.
Usucă rufele colorate la umbră
Evită să lași rufele colorate la uscat în plin soare vara. Hainele uscate la aer curat au un miros proaspăt și delicat pe care niciun uscător profesional nu îl poate imita. Este mult mai sănătos și simplu să usuci hainele la aer curat, decât în uscător. Dar în zonele urbane, cu balcoane mici, este mai greu să uscăm rufele pe sârmă și apelăm adesea la uscător.
Dacă usuci totuși rufele în aer liber, ai grijă ca rufele colorate să fie întoarse pe dos și să le pui într-o zonă umbrită, unde nu ajunge soarele la ele. Cu atât mai mult dacă sunt noi și au culori strălucitoare trebuie protejate de soarele arzător al verii. Soarele decolorează și mătuiește culorile strălucitoare. Efectul nu se vede după prima spălare, dar după două sau trei spălări, rufele colorate uscate la soare vor avea culori terne. De aceea este mult mai bine să le usuci la umbră în timpul verii.