Cum se păstrează morcovii pentru iarnă

.

Aromați și dulci, morcovii proaspeți dau savoare multor preparate din bucătăria românească și merită să cumperi cantități mai mari în sezonul rece. Află cum se păstrează morcovii pentru iarnă, fie că ai o casă cu o pivniță rece, fie că trăiești într-un apartament de bloc.

Morcovii sunt delicioși și foarte sănătoși, iar coaja dură și textura crocantă sunt ideale pentru a fi depozitați pe termen lung. Descoperă mai multe metode prin care se păstrează morcovii pentru iarnă, fie că ai la dispoziție un beci, o cămară rece sau doar frigiderul din apartament.

Cât de versatili sunt morcovii

Poate că te întrebi de ce ar merita să faci stocuri de morcovi pentru sezonul rece, în condițiile în care se găsesc și iarna de cumpărat la piață sau în supermarket. Ține cont de faptul că prețul lor poate crește în lunile de iarnă, iar toamna poți face o adevărată afacere dacă vrei să cumperi o cantitate mai mare de morcovi la un preț avantajos.

Dar prețul nu este singurul motiv pentru care merită să cumperi toamna morcovii pentru iarnă. În piețe și la producătorii locali vei găsi toamna morcovi fragezi, dulci și aromați, proaspăt scoși din pământ. În timpul iernii, în supermarketuri se găsesc soiuri de morcovi cu coaja groasă, mult mai duri și lemnoși, unii dintre ei fără niciun pic de dulceață. Aceste soiuri sunt cultivate pentru a rezista mai bine la frig, la transport și la condițiile din comerț. Dar nu sunt soiuri grozave pentru consum. Așadar, caută morcovi buni și dulci de toamnă la producătorii din zona ta și încearcă să pui la păstrare pentru iarnă câteva kilograme de morcovi de bună calitate.

Aceste rădăcinoase aromate sunt folosite în zeci de preparate, de la supe și ciorbe, la ghiveciuri de legume, tocănițe, ardei umpluți, plăcinte cu orez sau cu carne, garnituri de legume coapte în cuptor.

Spre deosebire de multe alte rădăcinoase, morcovii se pot folosi și în deserturi. Poți face cu ei sucuri naturale, prăjituri și plăcinte. Dar este important să folosești soiuri de morcovi foarte dulci și aromați.   

Așadar, fă-ți stocuri de morcovi buni pentru câteva luni de zile și folosește soluțiile de mai jos prin care se păstrează cel mai bine morcovii pentru iarnă.

Cum se aleg morcovii pentru iarnă

În cazul în care culegi morcovii din grădină sau cumperi cantități mai mari din piață, trebuie să alegi morcovii cei mai frumoși și sănătoși pentru a fi păstrați peste iarnă.

Morcovii mai mici, strâmbi, deteriorați, atinși cu sapa sau pătați, pot fi curățați foarte bine, spălați și puși la congelator.

Dar morcovii mari și frumoși se păstrează timp de câteva luni bune la rece, dacă ții cont de sfaturile de mai jos. Spre deosebire de modul în care se păstrează cartofii pentru iarnă, morcovii necesită mai multă umezeală și au nevoie de condiții puțin diferite.

Imediat după ce ai ales morcovii pe care îi depozitezi pe termen lung, trebuie să le tai complet frunzele de la bază, deoarece frunzele se vor hrăni din rădăcină și morcovii se vor deshidrata foarte repede. Frunzele se taie, iar morcovii se lasă timp de o zi să se usuce așezați unul lângă altul pe straturi de hârtie sau carton, într-o zonă bine aerisită și rece din casă… spre exemplu, într-un balcon rece sau într-o pivniță.

Între timp, coaja lor se usucă și se întărește pentru a rezista mai bine morcovii pentru iarnă. Iată și metodele cele mai bune prin care îi poți depozita.

Ține cont de faptul că cele mai bune condiții de depozitare pentru morcovi sunt umiditatea ridicată și temperaturile scăzute. Dacă temperaturile trec de 5 grade Celsius, morcovii încep să încolțească și se dezvoltă muguri de frunze, iar rădăcinile se deshidratează.

Cea mai bună opțiune de păstrare ar fi:

  • Temperatura 0 – 2°C.
  • Umiditate 90 – 97%.
  • Spațiu întunecat.

Cum se păstrează morcovii la frigider

O cantitate mică de morcovi poate fi păstrată la frigider în două moduri. Bine curățați de frunze și de nisip, dar fără să fie spălați, morcovii vor rezista timp de 2 – 3 săptămâni în lada pentru legume. Îi poți înfășura în șervețele de hârtie pentru a preveni orice risc de mucegai.

O altă soluție este un borcan cu apă. Dacă ai mai mulți morcovi mici, îi poți curăța de frunze, îi poți spăla și apoi îi poți pune într-un borcan cu apă rece la frigider. Este bine să îi consumi în câteva zile. Ei pot rezista astfel timp de cel mult 10 zile.

Cum se păstrează morcovii pentru iarnă la congelator

Una dintre cele mai simple soluții este să depozitezi morcovii la congelator, dacă ai suficient spațiu. Morcovii se rad de coajă, se spală bine și apoi se taie rondele sau felii. Se depozitează în pungi alimentare curate, în porții gândite pentru o singură mâncare.

Pungile cu morcovi se pun în congelator în sertarul de jos, special pentru legume, și se păstrează astfel cel puțin un an sau chiar mai mult. Poți face pungi asortate cu rondele de morcovi, cubulețe de țelină, păstârnac sau alte rădăcinoase, în funcție de preparatele pe care le gătești mai des.

Când îi folosești la mâncare, morcovii se adaugă în oală sau în tigaie congelați. Este adevărat că o parte din aroma morcovilor congelați se pierde, dar valorile nutritive rămân neschimbate.

La congelator poți pune și punguțe cu morcovi dați pe răzătoare, în cazul în care vrei să îi folosești pentru o prăjitură cu morcovi sau pentru o garnitură cu orez.

Morcovii rezistă la congelator perioade nelimitate, dar este bine să îi consumi în decurs de un an pentru a te bucura de aroma lor dulce.

Un alt sfat legat de depozitarea în congelator este acela de a fierbe în prealabil morcovii. Curățați și spălați, apoi tăiați rondele sau cubulețe, morcovii pot fi fierți până când se înmoaie puțin. Apoi se pun în apă cu gheață pentru a se răci rapid, se lasă la scurs câteva minute și se depozitează în congelator, în pungi alimentare.

Morcovii fierți și congelați pot fi ușor de folosit la supe, smoothie sau la celebra prăjitură cu morcovi și spumă de ciocolată albă.

Cum se păstrează morcovii în pivnițe sau balcoane

Dacă nu ai suficient spațiu în congelator sau dacă nu deții o ladă frigorifică, poți folosi alte metode pentru a conserva morcovii pentru iarnă. Dar este important să ai o pivniță rece, curată și bine aerisită sau un balcon rece și bine aerisit pe timpul iernii.

Morcovi la nisip

Una dintre cele mai bune metode tradiționale prin care se păstrează morcovii pentru iarnă este o simplă găleată cu nisip. Se pot pregăti găleți sau lădițe cu nisip curat și ușor umezit. La baza găleților se poate pune un pietriș mărunt.

Morcovii se cumpără cu frunze cu tot sau se scot din pământul din grădină cu tot cu frunze și se transferă în gălețile cu nisip. Se pot rupe o parte din frunze, dacă sunt prea multe, dar se lasă 2 – 3 frunze la fiecare morcov pentru a păstra mai bine rădăcinile suculente.

Gălețile sau lădițele cu morcovi se depozitează într-o cămară bine aerisită, într-o pivniță sau într-un balcon rece, unde temperatura rămâne constantă între 5 – 10 grade Celsius. În spațiul respectiv nu trebuie să ajungă deloc lumina naturală, deoarece frunzele vor continua să crească și să consume substanțele nutritive din rădăcini.

Morcovii se așază în nisip de preferat fără să se atingă unul de altul și se verifică din când în când să nu mucegăiască. Dar, dacă este o temperatură scăzută în cămară și pulverizezi puțină apă rece periodic, ei se vor menține hidratați și sănătoși.

Bunicile noastre mai amestecau și cenușă în nisipul din găleată. Cenușa este un bun conservant pentru rădăcinoase, deoarece împiedică dezvoltarea mucegaiului. În acest fel mai pot fi păstrate și rădăcinile de pătrunjel, de țelină sau de hrean cateva luni peste iarnă.

Morcovi la borcan din sticlă

La congelator, morcovii se păstrează un an sau chiar mai mult, la găleată cu nisip umed se pot păstra timp de 3 – 4 luni, dar se mai păstrează morcovii pentru iarnă și la borcane.

Se spală bine un borcan mare de 3 sau 5 litri, se lasă să se usuce și se pune la baza lui în interior talaș curat bine uscat sau cartoane curate, mărunțite. Acestea au rolul de a menține rădăcina morcovilor hidratată, să nu se usuce prea repede.

Morcovii se curăță de pământ cu o lavetă uscată, dar nu se spală. Apoi se așază în borcan lăsând mici spații între ei. Deasupra nu se pune capac, ci o strachină de lut plină cu apă.

Borcanul cu morcovi se depozitează într-un loc cât mai rece și bine aerisit. Astfel, poate fi ținut și în balcon, dar într-un colț ferit de lumină și de soare. Este important ca balconul să fie închis, dar să nu fie încălzit. Într-un balcon închis, riscul ca morcovii să înghețe în nopțile geroase este minim.

Apa din strachină se completează de câte ori este nevoie. Prin această metodă se pot păstra morcovii până la 3 luni, dar trebuie consumați mai repede decât cei ținuți la nisip.

foto: Shutterstock

Ultima modificare noiembrie 12, 2024 2:36 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale