Se spune adesea despre cartofi că au devenit a doua pâine a românului. Cartofii nu ne lipsesc din meniu și nici din cămară. Iar toamna ne facem adesea provizii, dar trebuie să știm cum se păstrează cartofii pentru iarnă, astfel încât să nu încolțească și să nu se strice.
Cuprins
- 1 Cum alegi cartofii pentru iarnă
- 2 De ce nu se țin cartofii la frigider
- 3 În ce condiții se păstrează cartofii pentru iarnă
- 4 Sfaturi utile de care trebuie să ții cont
- 4.1 Folosește plante aromatice
- 4.2 Evită pungile și sacii din plastic
- 4.3 Verifică starea cartofilor periodic
- 4.4 Curăță nisipul în exces
Cartofii se numără printre cele mai rezistente legume, care pot fi depozitate vreme de câteva luni. Dacă respecți cele mai simple reguli despre modul corect în care se păstrează cartofii pentru iarnă, te poți bucura de gustul lor proaspăt timp de aproape șase luni.
Dar trebuie să ții cont de faptul că nu orice cartof poate fi depozitat pe termen lung și nu orice soi de cartofi va rezista din toamnă până la vara viitoare. Și, nu în ultimul rând, trebuie să ții cont de faptul că aceste legume nu se țin la frigider. Află de ce și care sunt cele mai bune soluții să depozitezi cartofii peste iarnă.
Cuprins
Cum alegi cartofii pentru iarnă
Lunile octombrie și noiembrie sunt întotdeauna lunile cele mai bune să cumperi cartofi pe care vrei să îi depozitezi peste iarnă. În această perioadă a anului, apar pe piață cele mai multe soiuri de cartofi rezistente la frig.
Așa cum știm, cartofii noi, cartofii cu o coajă subțire sau cartofii roșii sunt mai puțin rezistenți la frig. Aceștia sunt cartofi dulci, plini de amidon și de apă, care se înmoaie după câteva săptămâni și nu vor rezista prea mult timp în cămară.
Soiurile văratice și soiurile de cartofi cu o coajă subțire nu se depozitează peste iarnă. Acești cartofi se consumă cât mai repede sau se curăță, se taie felii și se depozitează la congelator.
Dacă vrei să alegi cartofi pentru iarnă, trebuie să cumperi soiuri albe sau galbene, cu coaja mai groasă. Acestea apar pe piață de obicei toamna târziu și sunt ușor de recunoscut după coaja lor groasă, pe alocuri noduroasă.
Merită să îți faci provizii de cartofi pentru lunile reci de iarnă, chiar dacă se găsesc ușor de cumpărat în orice supermarket, în orice moment al anului. Așa cum știm, iarna prețul lor crește și există șanse să se dubleze din lunile ianuarie – februarie.
Dacă ești o gospodină cumpătată și ai un spațiu adecvat unde se păstrează cartofii pentru iarnă în condiții bune, este recomandabil să cumperi o cantitate mai mare. În funcție și de consumul în familie, românii cumpără în medie între 30 și 50 de kilograme de cartofi pentru iarnă.
Alege cartofi cu pulpa mai tare, cu o coajă groasă și rezistentă. Aceștia sunt în general cartofii albi, recomandați pentru prăjit. Uită-te cu atenție la ei să fie curați, fără pete de mucegai, să nu aibă muguri încolțiți și nici zone verzi, unde se dezvoltă solanina care este toxică.
Cartofii atinși de mucegai, loviți sau înverziți pe alocuri, se curăță bine, se spală și se alege partea bună, care poate fi păstrată la congelator. Cartofii buni, curați și sănătoși se păstrează peste iarnă în condiții destul de stricte, pentru a se menține proaspeți până în lunile martie – aprilie.
De ce nu se țin cartofii la frigider
Doar cartofii noi se păstrează la frigider, deoarece sunt plini de apă și se strică repede. Chiar și în aceste condiții, păstrați în sertarul pentru legume din frigider, cartofii noi trebuie consumați în câteva zile.
Dar frigiderul nu este locul în se păstrează cartofii pentru iarnă! Soiurile de toamnă, cartofii cu coaja groasă și pulpa tare, se depozitează în cămări, pivnițe sau pe holuri reci și întunecoase. În niciun caz în frigider.
Dacă pui câțiva cartofi la frigider și uiți de ei, vei observa după câteva zile că încep să se strice. În frigider, umiditatea este ridicată, iar acest lucru duce la deteriorarea cartofilor care au nevoie de un spațiu rece, bine ventilat, dar uscat, cu o umiditate relativ scăzută.
În plus, în lada din frigider, cartofii pot fi așezați lângă alte legume care favorizează răspândirea mucegaiului. Cartofii se strică mai ușor, dacă sunt ținuți lângă ceapă, roșii sau castraveți.
În ce condiții se păstrează cartofii pentru iarnă
Ideale sunt cămările reci și beciurile bine aerisite. Dar, dacă stai la bloc, poți amenaja un colț întunecos, bine aerisit și ferit de soare pe balcon. Dacă balconul este bine aerisit zi de zi, în pofida frigului de afară, și dacă păstrezi cartofii la întuneric, în mod sigur ei se vor menține proaspeți aproximativ 2 – 3 luni.
La beci sau într-o cămară rece, orientată către nord, cartofii se pot menține buni de consum până la 6 luni. Dar iată și în ce condiții se păstrează cartofii pentru iarnă, deoarece temperaturile scăzute din cămară nu sunt suficiente!
Este important ca spațiul de depozitare să fie bine aerisit, întunecos și igienizat. La începutul toamnei, se recomandă să cureți foarte bine cămara sau beciul, să nu existe mucegai pe pereți, spații umede și insalubre. Poți folosi o soluție din apă și clor pentru a spăla bine rafturile și pereții.
De asemenea, trebuie să ții cont de faptul că lumina, căldura și umiditatea vor favoriza încolțirea, iar cartofii se deshidratează și își pierd gustul bun. Așadar, nu trebuie deloc să ajungă lumină la cartofi, deoarece stimulează tuberculii să germineze și se produce solanina, acea substanță care înverzește coaja cartofilor, dar care este toxică.
Iată și condițiile de bază din cămară sau din beci:
- Temperatura ideală trebuie să fie cuprinsă între 3 – 5 grade
- Umiditatea nu trebuie să depășească 85 – 90%
- Lumina trebuie să fie aproape inexistentă
- Spațiul trebuie să fie bine aerisit
Folosește pungi de hârtie
Tuberculii de cartofi sănătoși, fără pete și mucegaiuri, pot rezista toată iarna într-o cămară răcoroasă sau într-un balcon închis, unde nu există pericolul să înghețe în nopțile geroase.
Dacă îi cumperi la sac, este bine să îi scoți la aer și să îi pui pe rafturi în cămară, în straturi despărțite cu hârtie de ziar sau hârtie de copt.
Sau îi poți pune în pungi mai mari de hârtie, într-un colț foarte rece din balcon, direct pe ciment. Câte 5 – 6 cartofi în fiecare pungă se păstrează foarte bine, fără să fie prea înghesuiți, pentru că este important să nu îi strivești.
Folosește coșuri de nuiele sau lădițe de lemn
Alte soluții foarte bune prin care se păstrează cartofii pentru iarnă sunt soluțiile de depozitare din lemn și anume lădițele sau coșurile împletite. Se pun cantități potrivite de cartofi în coșuri sau lădițe, astfel încât cei de la bază să nu fie striviți, apoi aceștia se depozitează în pivnițe, beciuri sau cămări unde nu ajunge deloc lumina.
Lemnul lasă cartofii să respire și previne umezeala. Coșurile împletite sunt recomandate pentru păstrarea cartofilor și în balcoanele reci, dar trebuie acoperite cu ziare, astfel încât să nu ajungă lumina la cartofi. Coșurile din nuiele lasă legumele să se usuce și să fie bine aerisite, fără să se deshidrateze.
Folosește rumeguș
Rumegușul curat din lemn este o soluție foarte bună pentru a depozita cartofii pe termen lung în balcoane sau în cămările de lângă bucătărie, dacă nu ai pivniță. Pune cartofii în lădițe de carton sau de lemn și presară rumeguș între straturile de cartofi.
Rumegușul previne înmuierea cartofilor și apariția mucegaiului, deoarece absoarbe o bună parte din umezeală și păstrează tuberculii uscați și sănătoși.
Sfaturi utile de care trebuie să ții cont
Mulți gospodari știu că se păstrează cartofii pentru iarnă cel mai bine între straturi de ziare sau în lădițe de carton ori de lemn. Dar unii dintre ei folosesc și câteva trucuri moștenite din bătrâni, care se dovedesc la fel de eficiente și în ziua de azi.
Folosește plante aromatice
Pentru a preveni mucegaiul și pentru a ține departe gândacii sau rozătoarele, cartofii se acoperă cu ramuri de pin, cu ramuri de molid sau cu buchețele de mentă uscată. Aceste plante parfumate emană uleiuri esențiale care resping tot felul de dăunători și țin departe mucegaiurile.
Evită pungile și sacii din plastic
De cele mai multe ori, cumpărăm cartofii ambalați în săculeți din plastic. Cartofii nu se păstrează niciodată în plastic, nici măcar în săculeții perforați. Evită pungile din plastic și sacii din plastic, chiar dacă sunt biodegradabile. În materialele plastice, cartofii se umezesc și se strică în câteva zile. Singurii saci în care poți depozita cartofii sunt cei din rafie, deși există riscul ca tuberculii din mijloc să se strice!
Verifică starea cartofilor periodic
De fiecare dată când se păstrează cartofii pentru iarnă în cantități mai mari, trebuie să verifici tuberculii odată la 10 – 14 zile. Verifică mai ales cartofii de la baza lădițelor sau a coșurilor. De asemenea, verifică bine cartofii aflați în mijlocul grămezilor.
Dacă observi musculițe care zboară în jurul cartofilor și simți un miros de gunoi putred, deja ai cartofi stricați undeva în mijlocul grămezilor. Aceștia trebuie îndepărtați imediat, iar cartofii care au luat contact cu ei trebuie curățați cu hârtie sau cârpe uscate.
Curăță nisipul în exces
În cazul în care observi prea mult pământ pe anumiți cartofi, ai grijă să cureți cu hârtie sau cu ziare. Pământul nu trebuie spălat sau îndepărtat complet. Nu se spală niciodată cartofii care se pun la păstrare peste iarnă.
Dar este recomandat să cureți nisipul sau pământul în exces, deoarece aici se pot dezvolta bacterii, mucegaiuri și viermi. Cartofii trebuie să aibă coaja curată și bine uscată înainte de a fi puși la păstrare în cămară sau în beci.
foto: Shutterstock
Ultima modificare noiembrie 9, 2024 11:11 am