Sunt mai greu de curățat, dar nu este greu să înveți cum se gătesc creveții, atunci când îți este poftă să pregătești singură câteva porții delicioase cu fructe de mare. Iată câteva sfaturi și trucuri utile care te ajută să alegi și să pregătești creveții gustoși.
Dacă ai mâncat de câteva ori creveți delicioși la restaurantele de la mare, probabil vrei să afli și tu cum se gătesc creveții și care sunt cele mai bune combinații de condimente și ingrediente pentru a pregăti aceste fructe de mare.
Aceste mici animale din familia crustaceelor au o carne delicioasă și dulce. Creveții sunt consumați fierți, copți, cu diverse garnituri de orez, legume sau cu sosuri ușor picante și acrișoare.
Creveții sunt bogați în fier și seleniu, conțin proteine și fibre ușor de digerat, conțin acizi grași Omega 3, au un procent scăzut de colesterol și au proprietatea de a regla bătăile inimii și tensiunea arterială. Ei se numără printre fructele de mare cele mai populare și au numeroase beneficii pentru organism. Află cum se gătesc creveții și vei putea pregăti singură câteva rețete delicioase cu ei, sănătoase și ieftine, deoarece nu sunt deloc scumpi.
Creveții proaspeți se strică repede, chiar dacă stau la rece. De aceea, este bine să îi miroși când în cumperi și, dacă au un iz de amoniac, renunță. Înseamnă că au fost aduși de vreo 2, 3 zile și nu mai pot fi consumați în siguranță.
Sunt mai siguri creveții congelați, mai ales dacă sunt importați din țări exotice precum Thailanda. Creveții congelați au și un alt avantaj, deoarece au fost spălați și curățați înainte de congelare.
Cum se pregătesc creveții
Creveții congelați se lasă la dezghețat în apă rece și devin buni de gătit într-o jumătate de oră. Ei se decongelează foarte repede, în comparație cu alte alimente. Nu este recomandat să gătești creveții congelați sau parțial congelați.
În general, se gătesc creveții deja curățați. Dar poți cumpăra și creveți care mai au cochilia și intestinele ca niște firișoare negre vizibile. Acestea trebuie tăiate și curățate cu grijă sub jet de apă rece.
Dacă vrei să pregătești creveții la grătar sau la cuptor, poți lăsa cochilia atașată pentru că astfel se consumă mai ușor. Dacă folosești creveții în diverse preparate cu sosuri, orez sau paste, este indicat să îndepărtezi cochilia.
Cum se gătesc creveții la grătar
Carnea creveților este moale, dulceagă și are un suc aparte cu aromă de ocean. Dulceața lor se păstrează cel mai bine când se gătesc creveții la grătar.
După ce speli bine creveții, le înfigi bețe de frigărui, câte două la fiecare. Un băț se înfige în partea mai groasă a crevetului, iar celălalt spre coada lui. Așa pot fi manevrați mai ușor pe grătar. Sau, dacă le îndepărtezi cochiliile, creveții se fac covrig și se înfig pe un singur băț.
Focul și dogoarea trebuie să fie moderate. Creveții se frig câteva minute pe fiecare parte și se întorc de mai multe ori până se rumenesc. Se pot folosi condimente mediteraneene, oregano și cimbru, alături de lămâie și ulei de măsline, sau condimente mai iuți din bucătăria indiană.
Cum se gătesc creveții la cuptor
Decorticați și curățați corect, creveții se pun în tavă la cuptor cu tot felul de condimente și ierburi aromatice. Se adaugă ulei, lămâie, foarte puțină apă, sos de roșii sau legume suculente precum roșii, ardei, vinete și cartofi. Ceapa le dă gust dulce, iar usturoiul îi face mai delicioși.
Cum se gătesc creveții în tigaie
Este cea mai rapidă modalitate de a pregăti creveți delicioși. Decorticați sau nu, creveții se pun în tigaia încinsă, în care am pus dinainte unt și ulei și câteva felii de usturoi. Se călesc la foc iute câteva minute, se adaugă zeamă de lămâie sau de portocale, sare, verdețuri tocate și piper.
Se servesc calzi cu legume la cuptor, cu paste, cu orez, cu garnituri din cartofi prăjiți sau cu mămăligă, în stilul nostru românesc.