Cum scapi de mirosul neplăcut de la chiuveta din bucătărie

.

Pare simplu să arunci zațul de cafea, uleiul folosit sau resturile de mâncare la chiuveta din bucătărie. Așa apare mirosul neplăcut de la chiuvetă, care poate persista zile în șir, mai ales dacă  țevile se înfundă.

Evită reparațiile costisitoare și ai grijă să păstrezi scurgerea de la bucătărie în condiții bune. Mirosul neplăcut de la chiuveta din bucătărie este o adevărată pacoste și poate să reziste săptămâni în șir, dacă nu repari scurgerea sau dacă nu desfunzi țevile în mod regulat.

Nu este suficient doar să speli chiuveta din când în când. Adevărata cauză a mirosului este pe țeava de scurgere, iar apa și detergentul de vase nu sunt suficiente pentru a îndepărta materiile care blochează scurgerea.

De ce apare mirosul neplăcut din chiuvetă

Păstrează în condiții cât mai bune chiuveta de la bucătărie și mai ales scurgerea. Spre deosebire de lavoarul din baie, la chiuveta din bucătărie aruncăm adesea resturi de alimente, cafea, ulei și chiar șervețele, considerând că un simplu jet de apă poate îndepărta toate aceste materii. Dar toate țevile de scurgere au coturi în care se depun treptat grăsimile, resturile alimentare și alte obiecte pe care le aruncăm din greșeală la chiuvetă.

Iată care sunt principalele cauze pentru care apare mirosul neplăcut de la chiuveta din bucătărie.

Resturile de alimente și grăsimile

Trebuie să știi că resturile alimentare încep să mucegăiască și emană un miros neplăcut, mai ales dacă nu folosești chiuveta timp de câteva ore. Cel mai adesea, mirosul neplăcut se simte dimineața la prima oră, dar și după amiaza, dacă nu ai mai deschis robinetul de câteva ore.

Ai grijă să eviți să mai arunci la chiuvetă ulei folosit, coji de legume sau de fructe, mâncarea stricată și diverse resturi de prin borcane și sticle. Toate acestea formează dopuri pe scurgere, fermentează, intră în putrefacție și emană un miros fetid.

Scurgerea înfundată sau defectă

Dacă ești o gospodină atentă și nu arunci resturi alimentare la chiuvetă, o cureți periodic cu detergent, dar tot apare mirosul neplăcut, este posibil ca scurgerea să fie defectă. În acest caz, poți folosi o perie tubulară lungă pentru a încerca să cureți țeava de scurgere. Iar dacă este defectă, tot ce poți face este să apelezi la un instalator care va verifica scurgerea și va remedia situația.

Sifonul defect

Uneori, mirosul neplăcut de la chiuveta din bucătărie poate veni din cauza sifonului defect. Și în acest caz, vei avea nevoie de un instalator pentru a remedia problema.

Se întâmplă uneori, mai rar însă, atunci când lipsești foarte multă vreme de acasă, mai ales vara, ca sifonul să se usuce complet. Când nu mai rămâne apa în sifon, pătrund mirosurile neplăcute de la canalizare până în bucătărie.

Ce lucruri nu trebuie să arunci la chiuveta din bucătărie

Cum scapi de mirosul neplăcut de la chiuveta din bucătărie

Păstrează chiuveta de la bucătărie curată și spală-o cu detergent de vase în fiecare zi, după ce speli vasele. Odată pe săptămână, este bine să cureți scurgerea cu o perie specială, îngustă și lungă, sau cu substanțe speciale care pot dizolva depunerile.

Pentru a preveni mirosul neplăcut de la chiuveta din bucătărie, trebuie să ai grijă să o păstrezi curată și să eviți să mai arunci la scurgere următoarele lucruri:

Coji de ouă 

Oricât ar fi de mici, cojile de ouă pot înfunda scurgerea și pot forma dopuri împreună cu alte alimente, împiedicând apa să se mai scurgă bine. Aruncă întotdeauna cojile de ouă la gunoi sau usucă-le și folosește-le în compost.

Firimiturile de pâine

După ce strângi masa, se adună întotdeauna firimituri de pâine pe care mulți dintre noi avem tendința să le aruncăm în chiuvetă. Dar acestea se vor lipi de țeava de scurgere, împreună cu grăsimile și vor bloca apa.

Făina

Când pregătești un aluat, pe masa de lucru rămâne întotdeauna făină pe care o curățăm cu buretele de vase și de obicei o aruncăm la chiuvetă. La fel ca în cazul firimiturilor de pâine, resturile de făină se transformă în dopuri lipicioase, în care se opresc și alte resturi, generând mirosuri neplăcute în bucătărie. Mai bine cureți făina de pe masă cu un șervețel și o arunci la gunoi.

Uleiul uzat 

Uleiul și grăsimile sunt cele mai frecvente substanțe care înfundă canalizările. Uleiul uzat, untura folosită sau sosurile grase din tigăi nu trebuie aruncate la chivetă. Ideal ar fi să le duci la un centru de colectare și reciclare, dar în ultimă instanță trebuie să le cureți cu un șervețel de hârtie și să le arunci la gunoi.  

Laptele sau iaurtul

Știai că în Marea Britanie este o infracțiune să arunci laptele sau orice alte produse lactate în chiuvetă sau pe orice scurgere? Datorită grăsimilor și din cauza faptului că aceste produse se alterează foarte repede, ele sunt o problemă majoră pentru instalații.

Pastile expirate

Indiferent dacă au expirat sau nu, medicamentele, unguentele, tincturile sau pastilele nu ar trebui aruncate în chiuvetă. Substanțele chimice din aceste medicamente ar putea ajunge, în cele din urmă, în apa freatică și apoi în apa potabilă. Acestea pot fi reciclate, dacă te adresezi unei farmacii care le colectează.

Zațul de cafea 

Zațul fin pare că se duce repede pe scurgere, dar el se lipește de țevi, lucru care pot provoca blocarea conductei. Zațul de cafea nu este ușor împins de apă. Poți folosi zațul de cafea pentru florile din ghivece sau pentru compostul din grădină.  

Diverse semințe și boabe 

Semințele de susan, spre exemplu, sau boabele de orez necesită mult timp pentru a se descompune, iar acestea se pot acumula în țevi și pot bloca filtrele. Din cauza lor, vei fi nevoită să chemi un instalator să curețe scurgerea. Este mult mai indicat să le arunci la gunoi sau în compost.

Resturi de carne și oase 

Chiar dacă sunt de mici dimensiuni, ține cont că resturile de carne intră în putrefacție, dacă rămân blocate pe scurgere, și emană mirosul neplăcut de la chiuveta din bucătărie. Cele mai mirositoare sunt resturile de peste.

Alimente bogate în amidon

Resturile de paste, macaroane sau orez conțin mult amidon care absoarbe apa. Dacă arunci la chiuvetă bucățele mici de spaghete, spre exemplu, acestea se vor umfla mai mult cu apă și vor bloca scurgerea, generând mirosuri fetide.

Alimente bogate în fibre 

Bucățelele de legume fibroase precum țelina, sfecla, cartofii, morcovii blochează foarte ușor scurgerea și favorizează depunerile care încep să mucegăiască și să miroasă foarte urât.

Șervețelele din hârtie 

Nu compara șervețelele din hârtie cu hârtia igienică. Doar cea din urmă este concepută pentru a fi dizolvată în apă. În mod surprinzător, în cazul prosoapelor de bucătărie de hârtie pot trece două săptămâni până la o lună pentru a fi dizolvate și descompuse. Mai mult, ele vor acumula grăsimi și resturi în acest timp, ceea ce poate provoca blocarea conductei.

Soluții pentru a îndepărta mirosul neplăcut de la chiuvetă

Așa cum știi deja, chiuveta din bucătărie se înfundă foarte ușor cu resturi de alimente, cu grăsime sau zaț de cafea. Folosește o sită deasupra scurgătorului să împiedici resturile de mâncare și firimiturile să ajungă în scurgere și ai grijă, săptămânal, să cureți scurgerea cu o perie cilindrică. În acest fel, vei reuși să elimini și mirosul neplăcut de la chiuveta din bucătărie, dacă acesta vine de pe scurgere și nu direct din canalizare.

Iată cele mai bune soluții să eviți mirosurile fetide

Apă fierbinte și oțet

Grăsimea este principalul inamic al chiuvetei. Ea se depune pe pereții țevilor și reține detergentul solid, zațul de cafea și firimiturile pe care le arunci la chiuvetă. De aceea, este bine să torni apă clocotită cu oțet în scurgătorul de la chiuvetă, în fiecare săptămână, pentru a antrena depunerile de grăsime. Adaugă o ceașcă de oțet la un ibric mare de apă clocotită și toarnă ușor în chiuvetă, să scapi de mirosurile neplăcute pe care le emană țeava.

Apă fierbinte, detergent lichid de vase și zeamă de lămâie

Periodic, este indicat să desfunzi chiuveta cu apă fierbinte și detergent lichid de vase. Toarnă această soluție de 2 – 3 ori pe săptămână în chiuvetă și țevile vor rămâne curate. Adaugă în această soluție și zeama de la o lămâie, dacă simți un miros neplăcut. Vei observa că lămâia va împrospăta chiuveta și va elimina pentru o vreme mirosurile grele.

Bicarbonat și oțet

Presară 50 de grame de bicarbonat de sodiu în scurgerea chiuvetei și toarnă apoi câteva linguri de oțet. Lasă oțetul să acționeze, iar după o jumătate de oră toarnă un ibric de apă fierbinte, care va antrena depunerile de grăsime topite de oțet. Lasă și apa caldă să curgă în jet puternic și țevile se vor desfunda mult mai bine, eliminând mirosurile neplăcute.

Bicarbonat și cola

Dintre soluțiile moderne, cea mai eficientă este combinația dintre bicarbonatul de sodiu și o băutură răcoritoare de tip cola. Presară 3 linguri de bicarbonat pe scurgere și apoi toarnă ușor cola. Lasă bicarbonatul și sucul să acționeze asupra depunerilor de pe țeavă și toarnă apoi apă fierbinte să spele bine toată mizeria. În urma acestei soluții va rămâne un miros plăcut.

Apelează la substanțele chimice din comerț doar dacă situația este foarte gravă, iar mirosurile persistă în pofida soluțiilor pe care le-am prezentat mai sus.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton