Cum să-ţi protejezi casa împotriva hoţilor

.

Folosește tehnologia modernă și aplicațiile pentru telefonul mobil să îți protejezi casa împotriva hoților. Nu uita nici de trucurile clasice, care sunt încă foarte eficiente. Noi îți oferim mai multe soluții, vechi și noi, să îți protejezi casa de hoți, mai ales când pleci în vacanță.

Hoții lucrează la pont și vizează case în care pot găsi valori ușor de subtilizat cum ar fi bijuteriile, banii, aparatura și gadget-urile scumpe. Sunt hoți ”profesioniști” care caută anumite case, sunt și hoți care dau spargeri la întâmplare, doar pentru a fura ce găsesc. Analizează cât de bine este apărată casa și ai grijă să îți protejezi casa împotriva hoților, mai ales dacă ai obiecte de valoare!

Instalează un sistem de supraveghere

Sistemele de monitorizare sunt tot mai accesibile și nu trebuie să scoți din buzunar mii de lei pentru a-ți supraveghea casa de la distanță. Solicită serviciile unei firme specializate și montează camere de luat vederi conectate cu telefonul sau cu laptop-ul și cu o firmă de protecție și pază.

Specialiștii în domeniu știu cum să instaleze camere la vedere, dar și camere ascunse, de existența cărora vei știi doar tu. Ei analizează cele mai bune locuri și unghiuri din care poți supraveghea casa video, dar și punctele slabe ale proprietății tale, pe unde ar putea pătrunde infractorii.

Dacă nu îți permiți un sistem complex de securitate, poți monta doar câteva camere de luat vederi în diverse locuri din casă sau din apartament. Prima trebuie să supravegheze ușa de la intrare, o altă cameră este bine să supravegheze ușa secundară din spatele casei sau geamurile din spate, pe unde ar putea pătrunde hoții fără să îi vadă vecinii.

Două, trei camere montate în punctele strategice și conectate la telefonul tău folosind internetul sunt suficiente să poți observa ce se întâmplă cu proprietatea ta când ești plecat de acasă. În acest mod poți supraveghea curtea, ușile de acces și principalele zone din casă direct de pe telefonul mobil, la orice oră.

Gândește ca un hoț

Fiecare dintre noi păstrează câteva lucruri de valoare în casă. Dar știm deja că este riscant să mai păstrăm bani cash, valută sau bijuterii foarte scumpe în casă. Este recomandat să le depozităm într-o bancă de încredere.

În ceea ce privește celelalte obiecte de valoare, aparatura electronică, gadget-urile, roboții de bucătărie, cuptorul cu microunde sunt ușor de furat în câteva minute. De aceea este bine să nu fie la vedere și să atragă interesul unor hoți. Dacă obiectele de valoare se observă ușor din stradă, de pe trotuar, ar fi bine să camuflezi ferestrele respective cu rolete sau jaluzele. Nu lăsa la vedere obiecte foarte scumpe!

Iar dacă ai în curte diverse plante sau tufișuri decorative care camuflează ușile și ferestrele, încearcă să le scurtezi. La adăpostul acestor plante, hoții pot sparge casa și pot intra pe ușă sau pe geam fără să fie văzuți!

Montează mai multe surse de lumină

Investește într-un sistem de iluminat inteligent, cu senzori de mișcare. Plasează luminile în mod strategic la fiecare ușă, de-a lungul curții, la intrarea în casă. Lumina te ajută să îți protejezi casa împotriva hoților. Mulți spărgători renunță să mai atace o proprietate, dacă se aprind imediat lumini puternice și dacă sună o alarmă, de îndată ce intră în perimetrul supravegheat.

Alte trucuri utile să îți protejezi casa de hoți

Cum să-ţi protejezi casa împotriva hoţilor

Montează încuietori performante la ușile de acces în casă.

Montează pe geamuri folii antiefracție, dacă locuiești la parter, la etajul 1 sau la casă.

Lasă un radio să meargă în timp ce ești plecat la serviciu, mai ales dacă lucrezi în ture de noapte și nu mai este nimeni în casă! Hoții vor avea impresia că este cineva în locuință, dacă nu îți cunosc bine stilul de viață și programul.

Lasă una sau două lumini aprinse în casă seara, în locuri de unde pot fi observate din stradă, pentru a da impresia că se află cineva în locuință.

Montează gratii la ferestrele din spatele casei.

Montează un rulou din metal cu sistem antiefracție pentru ușa care dă spre terasă sau pentru ferestrele mari care se deschid către terasă/balcon.

Montează la vedere o plăcuță prin care avertizezi că locuința ta este supravegheată video și monitorizată de o firmă de protecție și pază.

Montează în casă întrerupătoare care pot aprinde lumina de la distanță, de pe telefonul tău mobil, spre exemplu.

Descarcă în telefon o aplicație care poate deschide televizorul smart de la distanță, pentru a da impresia că este cineva acasă.

Încearcă să te împrietenești cu un vecin de încredere, care poate supraveghea casa câtă vreme ești plecat.

Adoptă unul sau doi câini, care pot da alarma imediat ce simt că se apropie un străin de ușă sau că a intrat în curte.

Cum poți ascunde unele lucruri de valoare

Când pleci mai multe zile de acasă, dar nu poți lua cu tine bijteriile sau banii pe care îi ții în casă, încearcă să găsești ascunzători ingenioase.  

Sacul din aspirator

Nu râde! Cine s-ar gândi să îți caute bijuteriile de aur în sacul de la aspirator? Mai bine le prăfuiești puțin, decât să rămâi fără ele. Curăță aspiratorul înainte și pune obiectele mici de valoare în sacul în care se adună mizeria, apoi depozitează aspiratorul într-o debara, în spatele unor cutii, haine vechi, mături sau găleți care să îl camufleze.

O aerisire falsă

Decupează o gură de aerisire în pereții de rigips din debara sau din bucătărie, dacă ai așa ceva în casă. Montează deasupra un capac de aerisire cu șuruburi bine strânse. În interior, pune o cutie cu fund dublu. La vedere, lasă câteva obiecte care nu au cine știe ce valoare, o mica sumă de bani sau bijuterii mai puțin importante. În spațiul ascuns din cutie, pune obiectele de preț, apoi fixează cutia cu șuruburi sau un adeziv puternic.

Ascunzătoare în scări

Dacă ai scări interioare în casă, încearcă să detașezi cu grijă capacul unei trepte și să folosești spațiul interior drept ascunzătoare. Ai grijă să nu lași urme vizibile, zgârieturi sau lovituri de ciocan. Treapta trebuie să arate identic cu celelalte, dar numai tu să știi ce ascunde.

Taburetul din camera copiilor  

Hoții nu stau mult timp într-o casă, pentru a căuta obiectele de valoare, chiar dacă știu că familia este plecată. Și nici nu se apucă să caute obiecte scumpe în camera copiilor. Găsește aici ascunzători ingenioase în cutiile lor cu jucării, în salteaua de pe pat, într-un taburet sau chiar într-o jucărie de pluș ponosită.

Spațiul dintre dulapuri

Dacă ai mobilă modulară și două sau trei dulapuri lipite unele de altele, între ele există totuși un mic spațiu, care nu se vede din exterior. Urcă-te pe scaun și ascunde în acel spațiu un plic cu bani, prins cu un fir foarte subțire de gută de marginea superioară.

Cutii cu vopsea uscată

După ce renovezi casa, nu arunca toate cutiile de vopsea. Păstrează una sau două, lasă-le o vreme să se usuce bine resturile de vopsea din ele și ascunde aici bani, acte sau alte obiecte mici de preț. Pune cutiile la întâmplare în debara printre multe alte cutii și conserve și nu vor fi ușor de depistat.

Apelează la vecinii de încredere

Dacă ai vecini de încredere sau rude care locuiesc aproape de tine, roagă-i să îți primească ”în gazdă” televizorul, calculatorul sau bijuteriile. Dacă ei stau toată ziua acasă, probabilitatea de a fi jefuiți este infinit mai mică.

Cum îți protejezi casa când pleci în vacanță

Când pleci în concediu sau lipsești de acasă mai multe zile la rând, ia câteva măsuri de prevedere să îți protejezi casa împotriva hoților. Si nu uita de asigurarea locuintei in caz de furt si vandalizare!

Evită anunțurile pe rețelele de socializare

Abține-te să anunți pe conturile de socializare că ești în concediu, evită să pui poze din vacanțe, cât timp ești plecat de acasă. Nu se știe niciodată cum ajung aceste informații la persoane care pot da pontul mai departe unor hoți.

Anunță prietenii sau vecinii de încredere

Când pleci în vacanță, ai grijă să știe doar persoanele de încredere, părinții, frații, un prieten sau un vecin de mare încredere, care poate supraveghea discret locuința. Roagă un frate sau un părinte să mai treacă pe la tine pe acasă și să verifice dacă totul este în regulă.

Lasă o lumină aprinsă

Oricât ar părea de ciudat, chiar dacă pleci într-un concediu mai lung, este bine să lași o lumină aprinsă în casă, care poate fi observată din exterior. Spre exemplu, o lumină în bucătărie sau pe holul de la intrare. Azi poți achiziționa ușor becuri cu led care consumă foarte puțin.

Lasă locul de parcare ocupat

În cazul în care pleci în concediu, roagă un vecin sau o persoană de încredere să parcheze în poarta casei tale sau pe locul tău de parcare. Prezența unei mașini sugerează că este cineva acasă și poate deturna planurile unor hoți.

Montează camere de supraveghere

Cumpără o cameră de supraveghere care poate fi conectată cu telefonul tău mobil și monteaz-o astfel încât să ai sub supraveghere intrarea în locuință. Dacă ai o curte mai mare, poți monta camere în unghiurile strategice. Astfel, vei putea observa prin telefon dacă este totul în regulă în casă și în curte, atâta vreme cât funcționează internetul.

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton