Cum să îngrijeşti plantele de apartament pe caniculă

.

Obișnuite cu temperaturi moderate în timpul anului, plantele de apartament suferă pe caniculă în balcoanele sau camerele încinse de soare. Trebuie să ai o grijă sporită de plantele de apartament pe caniculă și să ții cont de câtă apă are nevoie fiecare specie!

Multe plante de apartament decorative prin frunze sau prin flori provin din zonele tropicale sau subtropicale și ai putea spune că suportă foarte bine temperaturile toride. Dar ele sunt aclimatizate la temperaturile moderate pe care le avem cu toții în apartamente și case. De aceea, trebuie să ții cont de câteva sfaturi pertinente să îngrijești corect plantele de apartament pe caniculă și să nu le lași să sufere de sete!

Multe plante iubitoare de soare așa cum sunt cactușii, ficușii sau orhideele par să fie rezistente la temperaturile ridicate. În realitate, plantele crescute în sere la ghiveci, care ajung în casele noastre, nu mai au rezistența naturală față de razele toride ale soarelui, iar aici poți include chiar și plantele suculente, cactușii sau plantele tropicale cu frunze mari. Nu le poți lăsa direct în bătaia soarelui pe balcon sau la ferestre în zilele caniculare, chiar dacă ele sunt native din zonele cele mai calde ale globului.

Iată cele mai importante sfaturi de care ar trebui să ții cont când îți îngrijești plantele de apartament pe caniculă și mai ales cele mai importante indicii care îți arată câtă nevoie de apă are fiecare specie.  

Asigură o umbră binefăcătoare

Așa cum scriam mai sus, plantele de apartament nu sunt obișnuite să facă față razelor solare directe, ele fiind crescute în spații închise din stadiul de sămânță sau butaș. Așa cum pielea ta suferă de la arsurile solare, când stai la plajă fără protecție, și plantele tale suferă de arsuri solare, dacă le lași expuse în balcoane sau pe terase, în plin soare.

Plantele de apartament pe caniculă suferă cel mai mult dacă sunt ținute lângă ferestrele sau pe balcoanele orientate spre sud sau spre apus. Soarele devine nemilos în zilele toride după orele 12 sau 13 și atacă frunzele, usucă bobocii de flori și crenguțele tinere.

Găsește un loc mai ferit pentru plantele care stau în plin soare, încearcă să le faci umbră cu o jaluzea ușor transparentă, prin care trece lumina, dar nu și razele puternice. Acest lucru este valabil și pentru suculentele sau pentru cactușii care nu au fost aclimatizați la soarele direct și care trăiesc în interiorul casei.

Fă răcoare în casă și pentru tine, și pentru plante

Dacă te-ai simțit vreodată leșinat de căldură, imaginează-ți cum trebuie să se simtă plantele tale, dacă stau în plin soare, la aproape 40 de grade Celsius! Nici frunzișul des, nici apa din ghiveci nu le apără de temperaturile caniculare.

Evită să ții plantele pe balcoane sau la ferestrele încinse de soare. Trage storurile, închide ferestrele pe unde vine căldura toridă de afară, și fă răcoare cu un ventilator sau cu aer condiționat. Dacă tu te simți bine la 22 – 24 de grade Celsius în casă, și plantele tale se vor simți la fel.

Asigură o atmosferă umedă și răcoroasă

Un ventilator cu apă ar fi ideal, mai ales pentru plantele tropicale mari precum ficușii, fitonia, orhideele sau calathea. Dar în lipsa lui, te poți descurca cu un simplu recipient cu pulverizator.

Așadar, pulverizează plantele cu apă rece din belșug, mai ales în după amiezile caniculare. Stropește toate plantele cu frunze mari mai ales. Acestea vor reține mai bine umezeala. Categoric, trebuie să eviți plantele care nu suportă apa pe frunze așa cum sunt violetele africane, dar pe acestea le poți muta lângă plantele mari care rețin apa pe frunze și asigură un microclimat umed și răcoros în jurul lor.

Umiditatea constantă și umbra ajută plantele de apartament pe caniculă. Este important să folosești apă fiartă și apoi răcită și cât mai puțină apă de la robinet care este dură și lasă urme de săruri pe frunzele plantelor, provocând arsuri cu timpul.

Udă bine plantele din ghivece

Cum să îngrijeşti plantele de apartament pe caniculă

De cele mai multe ori, cantitățile mari de apă sunt riscante pentru multe plante la ghiveci, care nu suportă umezeala în exces. Dar apa este vitală pentru plantele de apartament pe caniculă și trebuie să le uzi mult mai des.

Temperaturile ridicate usucă pământul din ghivece mult mai repede, iar plantele care necesitau apă o dată la 3 – 4 zile vor avea nevoie de apă la cel mult 2 zile în perioadele caniculare. Pentru a fi sigură că uzi plantele suficient de bine, trebuie să verifici starea pământului din ghivece cel puțin la două – trei zile. De îndată ce vezi că se usucă partea superioară și se îndepărtează de marginea ghiveciului, este evident că pământul este uscat în profunzime, iar florile tale suferă de sete.

Fii prudentă doar cu plantele care nu suportă multă apă așa cum sunt suculentele, violetele africane, aloe vera, palmierii pitici, orhideele sau planta ZZ adică zamioculchas.

Evită să folosești fertilizatori chimici

Cele mai bune perioade de fertilizare pentru plantele din ghiveci sunt primăvara devreme și toamna. Vara, cu atât mai puțin perioada caniculară, nu este potrivită pentru aplicarea îngrășămintelor chimice.

Fertilizatorii se aplică primăvara, până în lunile mai sau iunie, când apar primele flori sau primele crenguțe noi. În lunile iulie și august este bine să întrerupi fertilizarea plantelor. Temperaturile ridicate reprezintă oricum un stres continuu pentru plantele tale. Tot ce au nevoie este apă și răcoare. Dacă adaugi în apă fertilizatori care obligă rădăcinile și planta unui efort de asimilare și procesare, vei adăuga un stres în plus inutil.

În urma fertilizărilor excesive, este posibil ca plantele tale să crească prea lungi, firave și să nu mai facă flori, bobocii ofilindu-se înainte de a se dezvolta.

Dacă ai fertilizat plantele corect primăvara, nu mai este nevoie de fertilizare pe timpul verii. Poți aplica îngrășăminte chimice toamna doar plantelor care înfloresc în perioada septembrie – noiembrie precum tufănelele sau crizantemele la ghiveci.

Folosește apă cu îngrășăminte naturale să uzi plantele de apartament pe caniculă

Apa de la robinet este bună și nu prea pentru florile din ghivece. Cert este că atunci când miroase puternic a clor nu este indicat să o folosești pentru plante, decât dacă o lași cel puțin 24 de ore într-un recipient fără capac, să se evapore clorul.

Calitatea apei de la robinet diferă de la o zonă la alta. În multe regiuni, apa din sistemul orașelor provine din puțuri de mare adâncime și din izvoare curate, bogate în diverse săruri. O parte dintre ele sunt filtrate, astfel că apa de la robinet va conține mai puține săruri minerale benefice plantelor. Dacă o filtrezi și tu acasă în plus, atunci va fi o apă săracă în nutrienți pentru plante. Dar există soluții să o îmbogățești, fără să te coste mare lucru. Apa de la robinet devine mult mai bună pentru plantele din ghivece dacă este combinată cu apa în care ai fiert ouă, cartofi, morcovi sau țelină. Ține minte să nu adaugi sare în apa în care fierbi aceste alimente. Sărurile de calciu din coaja ouălor, sărurile de potasiu și de magneziu din legume constituie o hrană bună pentru florile tale de cameră.

După ce fierbi legumele sau ouăle, toarnă apa într-un borcan și așteaptă să se răcorească. Apoi o poți combina cu apa de la robinet în proporție de 1/3. Folosește această apă în următoarele două zile, deoarece se poate altera rapid din cauza căldurii.

Apa de la robinet mai poate fi combinată cu ceaiuri din plante. Fierbe cel puțin un litru de ceai de mușețel, ceai de sunătoare sau de tei, lasă-l să se răcească și diluează-l cu trei litri de apă de la robinet. Lasă ceaiul diluat într-un recipient fără capac peste noapte și a doua zi îl poți folosi pentru a uda plantele. Dacă ai loc să îl ții la rece, îl poți păstra proaspăt cel puțin 5 zile.

Evită să schimbi ghivecele

Oricât ar părea de mici și incomode ghivecele în care stau plantele tale, evită să faci vreo schimbare pe timpul verii, în perioadele cu temperaturi ridicate. Schimbarea ghivecelor cu vase mai mari este oportună în lunile februarie – martie, înainte de apariția de noi lăstari sau flori.

O schimbare atât de mare precum cea a vasului și, implicit, a pământului din vas reprezintă un stres greu de suportat de unele plante. Este posibil ca, încercând să faci un bine, să distrugi o floare prea sensibilă. Spre exemplu, violetele africane, crăciunițele, hibiscus sau fuchsia nu vor suporta schimbarea vasului și se pot ofili în câteva zile.

Evită să tai crengile sau frunzele

La fel de stresantă precum schimbarea ghiveciului este și tăierea sau toaletarea plantelor. Este adevărat că plantele de apartament pe caniculă mai pierd câteva frunze, se mai ofilesc unii boboci… dar nu trebuie să intervii drastic cu foarfeca.

Evită să tai crenguțele, chiar dacă par firave, frunzele de la bază sau mugurii fragili. Curăță doar frunzele uscate de la căldură. Așteaptă apoi zilele răcoroase de toamnă pentru a tăia anumite crenguțe sau pentru a corecta coroana unor plante mari precum ficușii sau palmierii.

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton