Cum să folosești corect aerul condiționat

.

Aerul condiționat a devenit aproape la fel de necesar precum frigiderul, în zilele de vară. În casele și apartamentele încinse de soare, aerul condiționat ne protejează nu doar de caniculă, ci și de complicațiile medicale pe care le generează temperaturile toride. Dar nu toți utilizatorii știu să folosească aparatul de aer condiționat în mod corect, astfel încât să aibă un consum economic și să mențină o răcoare plăcută în casă.

Află cum să folosești corect aerul condiționat, cum trebuie instalate cele două unități ale aparatului, ce temperatură trebuie să setezi în funcție de gradele de afară și cum să cureți filtrele periodic.

Când alegi aparatul de aer condiționat, analizează capacitatea de răcire, în funcție de suprafața de locuit, nivelul de zgomot și consumul. Noile aparate de tip Inverter sunt mult mai eficiente și mai silențioase.

Când vrei să instalezi aparatul de aer condiționat potrivit pentru casa ta, este bine să verifici valorile SEER și SCOP. Aceste valori îți arată coeficientul de eficiență energetică sau performanța energetică și trebuie să știi că, dacă acestea sunt mai mari, atunci consumul aparatului este mai scăzut.

Unde instalezi aparatul de aer condiționat

Un aparat de aer condiționat va funcționa la capacitate maximă numai dacă este instalat corect. Ține cont și de faptul că un singur aparat, indiferent de capacitatea lui, nu va asigura un flux de aer rece constant în întreaga casă. De aceea, este bine să te gândești din timp la două sau mai multe aparate, în funcție de mărimea casei și de poziția camerelor.

Unitatea internă

Unitatea interioară trebuie amplasată cu aproximativ 10 cm mai jos de tavan și într-un loc de unde fluxul de aer să nu bată direct spre pat, spre canapea sau spre birou. Trebuie să ții cont de faptul că furtunul care leagă cele două unități trebuie să fie oblic față de aparatul din interior, pentru scurgerea apei reziduale.

În condițiile în care capacitatea aparatului este direct proporțională cu mărimea camerei, acesta va avea randamentul scontat. Spre exemplu, pentru o suprafață cuprinsă între 15 și 35 mp, este necesar un aparat cu capacitatea de 12.000 btu, iar pentru o cameră de 30 – 50 mp se recomandă un aparat de 18.000 btu.

Unitatea externă

Cea de a doua unitate a aparatului de aer condiționat, care trebuie amplasată în exteriorul casei, trebuie montată cât mai aproape de o fereastră sau într-un loc ușor accesibil. În cazul unei defecțiuni, echipa de intervenție trebuie să ajungă ușor la aparat. Pe de altă parte, unitatea exterioară nu trebuie să fie la o distanță mai mare de 7 metri liniari, în cazul aparatelor clasice, și 15 metri liniari, în cazul aparatelor de tip Inverter. Dacă distanța este mai mare, randamentul aparatului scade și consumă mai multă energie pentru a răcori atmosfera din casă.

Cât te costă aerul condiționat într-o lună de vară

În zilele caniculare, aerul condiționat este cea mai rapidă soluție să răcorești casa și să te bucuri de un confort termic adecvat. Cu toate acestea, pentru mulți dintre noi, aerul condiționat a devenit un lux. Prețul la energia electrică este în creștere, iar consumul de energie crește și el o dată cu temperaturile de afară.

Aparatul de aer condiționat este cel mai mare consumator de energie din casă în lunile de vară, mai ales în perioadele caniculare. Specialiștii în energie susțin că aerul condiționat consumă aproximativ 17% din consumul anual al unei gospodării.

Mulți români folosesc intens aerul condiționat în zilele caniculare, iar consumul de energie într-o singură lună poate echivala cu energia consumată de un frigider economic pe un an întreg. Te poți aștepta ca, într-o lună toridă, mai ales dacă ai casa orientată către apus și soarele încinge pereții după amiaza, să consumi cel puțin 50 – 70 de kw/h doar cu aparatul de aer condiționat, într-o singură cameră.

Dacă și tu ai un consum mare de energie electrică, citește mai jos câteva sfaturi simple care te ajută să folosești corect aerul condiționat și să te bucuri de o temperatură confortabilă în casă.

Menține umbra în casă

Dacă apartamentul sau casa ta stau în soare toată ziua, ideal ar fi să montezi obloane în afara ferestrelor, să păstrezi o umbră răcoroasă în camerele cele mai călduroase. Numai că obloanele exterioare sunt destul de scumpe.

În zilele toride, când soarele încinge sticla geamurilor, acestea pot fi umbrite cu jaluzele, cu draperii sau chiar cu banala folie de aluminiu. Foarte eficiente sunt roletele care au la exterior un strat argintiu ce respinge razele solare, și la interior un strat textil colorat în nuanțe închise pentru a menține umbra în casă.

Dacă te protejezi de căldura care vine de afară, vei menține o temperatură mai scăzută în casă, iar aerul condiționat va funcționa mai rar. Umbra înseamnă consum mai mic de electricitate.

Închide ferestrele și ușile când folosești aerul condiționat

Căldura toridă intră pe geamuri în casă. Trage storurile sau draperiile și închide ferestrele când pornești aerul condiționat. De asemenea, este important să închizi ușile către spațiile din casă unde nu este necesar să fie răcoare.

Aerul rece pe care îl face aparatul se menține mult mai bine într-o cameră în care ferestrele și ușa sunt închise. Cu cât este mai bine izolată camera, cu atât se va menține mai mult timp o temperatură răcoroasă, iar aparatul de aer condiționat va consuma mai puțin.

Setează funcția dry

În limba engleză ”dry” înseamnă uscat, iar aparatele moderne de aer condiționat au această funcție. În zilele foarte călduroase, când trebuie să folosești eficient aerul condiționat, este mult mai indicat să îl setezi pe funcția ”dry” și apoi la temperatura dorită, spre exemplu la 24 sau 26 de grade Celsius. Astfel, aparatul va produce mai puțină umiditate, va ajunge mai repede la temperatura setată și va consuma mai puțin.

Alege temperatura optimă

Constructorii recomandă ca, în zilele caniculare, aerul condiționat să fie setat cu 10 grade mai puțin decât temperatura de afară. Spre exemplu, dacă atmosfera la prânz devine caniculară și ajunge la 35 sau chiar 37 – 38 de grade Celsius, ar fi bine ca în casă să setezi aparatul la 25 – 26  de grade și va funcționa eficient.

Dacă este setat la o temperatură mai mică, va funcționa mai mult timp pentru a răci casa și consumul va crește. O diferență de 10 grade este indicată și pentru consum, dar și pentru organismul tău.

Poate că ești tentat să setezi aparatul pe o temperatură de 18 – 20 de grade Celsius, când te întorci acasă toropit de căldură, dar aparatul va avea un consum foarte mare, iar organismul tău va resimți acut diferența mare de temperatură, ceea ce nu este deloc sănătos.

Setează o temperatură cu numai 10 – 8 grade mai mică decât temperatura de afară, iar aparatul va răci treptat încăperea, lăsâng organismului timp să se acomodeze cu un aer mai rece. În același timp, vei menține un consum eficient și poți lăsa aerul condiționat să funcționeze câteva ore, pentru a te bucura de o atmosferă răcoroasă în casă.

Cum folosești aerul condiționat economic

Ține cont de aceste sfaturi pentru a consuma cât mai puțină electricitate, chiar dacă lași aparatul de aer condiționat să funcționeze mai multe ore pe zi:

  • Curăță filtrele aparatului odată la două luni, deoarece contează foarte mult ca aparatul să funcționeze în stare optimă;
  • Setează o temperatură cuprinsă între 21 și 25 de grade, dacă vrei să răcorești casa mai repede, și lasă aerul condiționat să funcționeze astfel doar 30 de minute;
  • Setează apoi o temperatură cu 3 – 4 grade mai mică decât temperatura de afară, pe prima treaptă a ventilatorului (low fan), și poți lăsa aerul condiționat să funcționeze astfel câteva ore;
  • Spre exemplu, dacă afară sunt 32 de grade la prânz, poți seta aerul condiționat pe 26 sau 27 de grade și diferența îți va asigura un confort termic bun, fără să consume prea mulți kilowați;
  • Aparatul de aer condiționat răcește aerul și elimină umezeala din casă, astfel că nu este nevoie de o temperatură prea scăzută pentru a te simți bine în casă;
  • Cu cât aparatul de aer condiționat este setat mai rece și pe o treaptă superioară de ventilație, cu atât va consuma mai mult!
  • Pune aparatul pe pauză, dacă ai răcorit suficient încăperea, și așteaptă măcar o oră înainte de a-l porni din nou.
  • Folosește un ventilator de podea pentru a distribui aerul rece de la aparatul de aer condiționat, în cazul în care camera este prea mare.
  • Evită folosirea unor aparate care generează căldură, dacă nu ai neapărat nevoie de ele, așa cum ar fi prăjitorul de pâine, plita electrică pentru sandviciuri, cuptorul, televizorul sau calculatorul.

Cum se curăță aparatul de aer condiționat

În fiecare an, este bine să cureți temeinic filtrele din unitatea interioară cel puțin de două – trei ori sau la fiecare două luni, dacă folosești aparatul de aer condiționat și iarna, setat pe căldură.

Scoate aparatul din priză, deschide capacul superior al unității de interior și trage ușor de filtre. Acestea sunt așezate chiar sub capac și sunt confecționate dintr-o sită fină de plastic. Scoate filtrele și spală-le la duș cu apă caldă și detergent lichid sau cu o soluție de apă caldă și oțet.

Aceste filtre au capacitatea de a reține o mulțime de particule fine de carburi, metale și praf din atmosferă. Ele se umezesc în timpul funcționării aerului condiționat, iar umezeala favorizează dezvoltarea mucegaiului și a bacteriilor. Este important pentru sănătatea ta să le cureți periodic.

De asemenea, este important să cureți ventilatorul, dacă acesta este accesibil, cu o lavetă înmuiată în apă caldă și oțet. Și în fiecare an, este bine să soliciți sprijinul unor profesioniști să verifice și să curețe instalația de răcire din unitatea externă.

Foto: ProfiMedia Images

Ultima modificare iulie 1, 2024 4:34 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale