În fiecare iarnă, facturile sunt mai mari și fiecare dintre noi încearcă să facă economie la căldură. Fie că stai la bloc și ai calorifere în apartament, fie că stai la casă și ai centrală sau sobă, trebuie să cunoști câteva trucuri simple care te ajută să faci economie la căldură.
Anveloparea pereților și ferestrele de tip termopan reprezintă cele mai bune soluții să păstrezi căldura în casă și totodată să faci economie la căldură. Facturile la gaze și curent electric se majorează în fiecare an, iar frigul ne costă tot mai scump. Dacă nu reușești să îți izolezi casa din timpul verii și să instalezi calorifere de bună calitate, sobe sau centrale eficiente, poți pune în practică diverse trucuri simple care te ajută să păstrezi căldura în casă.
Ce temperatură este indicată în case pe timp de iarnă!
Auzim tot felul de sfaturi și indicații de la diverși specialiști sau medici despre temperatura optimă din case pe timp de iarnă. Dar fiecare dintre noi se adaptează în felul la frig. Este important să găsești temperatura optimă pentru tine și pentru ceilalți membri ai familiei.
Copiii sunt mult mai dinamici în casă, se joacă, aleargă și se încălzesc mult mai repede, decât părinții sau bunicii. Pentru camera copiilor sau pentru camera de zi unde stau mai multe persoane se recomandă o temperatură cuprinsă între 19 și 22 de grade Celsius.
În camera bunicilor care se plâng de frig și care se adaptează mai greu iarna la temperaturile scăzute este bine să se păstreze o temperatură medie de 21 – 23 de grade Celsius.
Persoanele care suportă mai ușor frigul se vor acomoda ușor la o temperatură medie de 21 – 22 de grade Celsius pe timpul zilei. Noaptea, când ne învelim cu pături și pilote groase, se recomandă o temperatură medie de 19 – 20 de grade Celsius.
Dar aceste temperaturi sunt recomandate pentru casele bine izolate, cu geamuri de tip termopan, de unde nu se pierde căldura. În casele friguroase, neizolate, este greu să faci economie la căldură și să păstrezi o temperatură medie constantă pentru a avea facturi mai mici la gaze și curent electric. Pentru astfel de locuințe, avem câteva trucuri ieftine, dar foarte eficiente pe care le poți citi mai jos.
Trucuri să faci economie la căldură
Aerisește bine caloriferele
Din când în când, este indicat să aerisești caloriferele moderne, care au sistem de aerisire. Dacă nu sunt bine aerisite, caloriferele nu se mai încălzesc uniform și pierzi căldura de care trebuie să te bucuri și pe care o plătești oricum.
Pune folie de aluminiu în spatele caloriferelor sau a sobelor
Trebuie să știi că o casă pierde cel mai mult căldura prin pereți, pe la geamuri și prin acoperiș. Lipește bucăți mari de folie de aluminiu în spatele caloriferelor. În acest fel, căldura pe care o degajă caloriferele se reflectă în casă și este mai puțin absorbită de pereții reci. În loc de folie de aluminiu poți folosi o folie cu bule, care este la fel de eficientă. Vei constata imediat că, în jurul caloriferului, aerul devine mai cald, iar căldura degajată se păstrează mai bine în cameră.
La fel de bine poți îmbrăca peretele din spatele sobei cu folie de aluminiu sau poți monta un panou din sticlă termorezistentă care reflectă căldura în casă. În multe case, sobele de mici dimensiuni pe lemne sau pe gaz sunt mult mai eficiente, decât centralele. Iar pentru a te bucura de căldura lor, este bine ca pereții de lângă sobe să fie bine izolați, inclusiv cu panouri din sticlă.
Izolează bine geamurile și ușile
Cumpără bandă izolatoare pentru geamuri și uși. Pe lângă ramele ușilor și ale ferestrelor se strecoară aer rece de afară. Dacă sunt bine izolate cu bandă adezivă și burete, oprești frigul să mai intre în casă. Poți folosi și perne cilindrice pe care le poți pune între geamuri sau la pragul ușilor, așa cum făceau bunicile noastre. Este un truc simplu, dar foarte eficient!
Lasă soarele să intre în casă ziua
Bucură-te de căldura pe care o degajă soarele, dacă locuința ta este orientată către răsărit sau către sud. Trage perdelele ziua și lasă soarele să încălzească bine ferestrele. Astfel, căldura din casa ta nu se mai pierde.
Pune draperii groase la geamuri noaptea
Dacă ai o locuință orientată către nord sau vest și soarele nu prea ajunge la geamurile tale, este bine să le izolezi cu draperii groase. Așa se păstrează mai bine căldura la interior. Draperiile groase sunt cu atât mai eficiente noaptea, când temperaturile devin negative pe timpul iernii.
Închide caloriferele în camerele nefolosite
Dacă ai o casă generoasă, dar multe camere sunt goale pe timpul iernii, nu merită să le încălzești. Închide caloriferele în aceste camere și păstrează o temperatură plăcută în camerele unde se locuiește permanent.
Monteaza glafuri sau rafturi deasupra caloriferelor
Aerul cald se ridică spre tavan, de aceea glafurile sau rafturile montate deasupra caloriferelor păstrează mai bine căldura în partea de jos a camerelor, acolo unde este de obicei cel mai frig.
Ține ușile închise în camerele încălzite
Oricât de mult ne plac spațiile deschise, dacă vrei să faci economie la căldură, trebuie să păstrezi ușile închise în casă. Dormitoarele sau camera de zi se vor păstra mai calde pe timpul zilei, dacă închizi ușile, căldura nu se va mai risipi pe holuri sau spre anexele casei.
Ajustează temperatura din locuință
Pe timpul zilei, când tu ești la serviciu, iar copiii la școală, ar fi recomandat să lași centrala pe o temperatură mai scăzută în casă, spre exemplu pe o temperatură de 20 de grade Celsius. Iar, dacă ai calorifere, închide-le pe cele mai mari și lasă deschis un singur calorifer în camera de zi, pentru a păstra o temperatură plăcută în casă.
Evită aerotermele sau caloriferele electrice
Aceste aparate încălzesc rapid încăperile de dimensiuni mici, dar nu fac față în camerele de zi sau în dormitoarele spațioase. Vei plăti prea mult pentru o căldură care se pierde repede!
Mai bine investești într-o centrală eficientă și instalezi calorifere în toată casa, și în camere, și pe hol, și pe balcon, decât să folosești surse alternative de căldură care consumă prea multă energie electrică!
Trucuri să păstrezi căldura în casele friguroase
Așterne covoare groase prin casă
Gresia sau parchetul se curăță ușor, sunt elegante și ne dau impresia că păstrează răcoarea în casă pe timpul verii. Dar pe timpul iernii, mai ales dacă ai o casă neizolată sau friguroasă, este bine să așterni covoare groase prin spațiile locuite. Inclusiv la bucătărie este bine să pui un covor din sisal, iar la baie covorașe care absorb umiditatea și țin cald la picioare.
Izolează ferestrele cu folie
Dacă nu ai geamuri termopan și pe la ferestrele tale vechi intră frigul, izolează cu folie cu bule sau cu folie alimentară transparentă. Acestea se lipesc perfect pe geam, dacă sunt ușor umezite cu un burete umed, acoperă crăpăturile și fisurile pe unde intră frigul și păstrează casa mai călduroasă.
Apoi, pune la ferestre draperii groase, care nu vor lăsa căldura să se piardă din locuință, perne cilindrice sau bandă izolatoare cu burete, acolo unde este cazul.
Gătește la cuptor seara
În serile reci pregătește o masă caldă la cuptor. O prăjitură, o plăcintă sau un preparat mai sățios, pe bază de carne, va fi mai gustos la cuptor. Iar căldura pe care o degajă cuptorul, după ce ai gătit, te ajută să îți încălzești casa.
Un cuptor modern, încorporat în mobila de bucătărie, echipat cu ventilator face și mai multă căldură în casă, decât un cuptor tradițional. Indiferent, însă, de cuptorul pe care îl ai acasă, folosește-l mai des iarna și acesta va încălzi bine bucătăria și camera alăturată.
Încălzește patul cu sticle fierbinți
Sticlele cu apă fierbinte reprezintă un remediu de pe vremea bunicilor, dar la fel de bun și azi. Fierbe apă și toarnă în două, trei sticle care se închid etanș. Pune-le în pat, sub pilotă și te vei încălzi în câteva secunde.
Mai moderne și mai practice sunt pernele electrice care se încălzesc ca o sobă și te ajută să încălzești imediat patul rece, dar și atmosfera în dormitor. Dar pernele electrice îți încarcă factura la energia electrică. Sticlele cu apă fierbinte sunt mult, mult mai ieftine!
Rearanjează mobila din camere
Dacă ai dulapuri sau birouri care acoperă parțial caloriferele, ai grijă să le muți când vine iarna și să lași căldura de la calorifere să încălzească bine camerele. În mod normal, orice piesă de mobilier trebuie să stea la 0,5 – 1 metru de calorifere. Astfel, căldura degajată va circula mai bine în întreaga cameră.
Dulapurile masive stau mai bine pe pereții exteriori casei, iar caloriferele este bine să fie montate pe pereții interiori. Dulapurile așezate pe pereții exteriori absorb o bună parte din frigul care pătrunde prin perete și nu îl lasă să răcească atmosfera din cameră. Iar la capul patului este bine să ai o tăblie capitonată cu burete și stofă pentru a împiedica frigul să pătrundă acolo unde dormi.
Folosește lenjerie de pat călduroasă
Iarna folosim plăpumi groase din lână sau din pene și puf sau pilote mai pufoase și mai călduroase. Pe lângă acestea, este bine să folosești și cearșafuri din flanel, care sunt mai groase decât cearșafurile obișnuite din bumbac. Astfel, ele te ajută să te încălzești mai repede în plapumă și păstrează mai bine căldura corpului în timpul somnului.