Cum să faci articolele de sticlă să strălucească

.

Geamurile, cabina de duș, veioza de lângă pat, paharele tale preferate, toate articolele de sticlă din casă trebuie curățate și lustruite periodic. Sticla este un material delicat, care se umple de pete și praf foarte repede, cu atât mai vizibile cu cât articolele de sticlă sunt transparente.

Folosim zilnic articolele de sticlă din casă și încercăm să le păstrăm cât mai curate și strălucitoare. Orice pată, orice amprentă, orice urmă de apă se vede imediat pe pahare și farfurii, pe ușa din sticlă, pe oglinzi, pe geamuri sau pe cabina de duș.

Sticla este un material pretențios, delicat și greu de întreținut. Cu toate acestea, ea rămâne mult mai elegantă și apreciată decât plasticul. Este mult mai plăcut să bei un vin bun dintr-un pahar de sticlă, decât dintr-unul de plastic, așa cum este mult mai sigur să păstrezi cafeaua sau ness-ul, mierea și alte alimente în borcane de sticlă, decât din plastic. Multe gospodine preferă tăvile din sticlă termorezistentă, decât tăvile din metal pentru că mâncarea se coace mai bine. Pe cât de des folosim toate articolele de sticlă din casă, pe atât de des trebuie lustruite!

Cele mai frecvente pete care apar pe sticlă

Petele de grăsime

Articolele de sticlă din bucătărie, fie ele farfurii, boluri, tăvi sau căni, se pătează ușor cu grăsime. În acest caz, trebuie curățate cât mai repede. Grăsimea se înmoaie în apă fierbinte cu bicarbonat și detergent, apoi se curăță cu un burete non abraziv. Ulterior, obiectele din sticlă se lustruiesc cu o lavetă moale din microfibră.

Petele de calcar și săruri din apă

Cabina de duș sau cănile în care păstrăm apa mai mult timp se pătează de la depunerile de calcar și sodiu din apă. Acestea trebuie înmuiate cu oțet, și apoi curățate cu un burete nonabraziv și detergent de vase sau cu o pastă de bicarbonat.

Amprentele de pe mâinile noastre

Pe obiectele din sticlă transparentă se văd foarte ușor amprentele noastre. Oglinda din dormitor, ușa de sticlă spre terasă, geamurile sau vazele din cristal se pătează imediat cu grăsimea care este pe mâinile noastre. Amprentele se curăță cel mai ușor cu soluțiile de lustruit geamurile și cu lavete moi. Poți folosi și soluții din ingrediente naturale așa cum este oțetul sau zeama de lămâie, dacă nu vrei să folosești substanțe toxice și iritante.

Petele de praf

Este uimitor cât de repede se vede praful pe articolele de sticlă. În câteva ore după ce ai șters praful din casă, el se vede iar pe măsuța din sticlă din living, pe vitrina din sufragerie sau pe oglinda din hol. Tot ce poți face este să ții la îndemână un pămătuf foarte fin din microfibră și să le ștergi de praf cât mai des. Praful este omniprezent și nu scăpăm de el, orice am face! El poate fi șters cu un pămătuf sau cu lavete din microfibre sau cu soluții speciale pentru geamuri.

Soluții de curățat interzise pentru articolele din sticlă

Suprafața fină și lucioasă a sticlei trebuie păstrată cu grijă și lustruită doar cu lavete sau soluții care nu o zgârie și nu o corodează. De aceea, este bine să știi ce soluții sunt interzise când cureți articolele de sticlă pentru a le curăța în mod corect.

Ține cont de faptul că nicio soluție nu face miracole, dacă ai zgâriat sticla. Articolele din sticlă mătuite sau zgâriate nu mai pot fi salvate, decât cu o polișare profesională, dar și această soluție dă greș uneori.

Soluții de curățat pe care trebuie să le eviți când lustruiești obiectele din sticlă:

  • Bureții aspri sau abrazivi
  • Bureții din inox
  • Detergentul solid pentru vase
  • Tixul sau praful de curățat
  • Sarea fină sau grunjoasă
  • Acetona
  • Diluantul pentru vopsea
  • Soluții de curățat pe bază de amoniac
  • Ziarele și paginile de revistă care lasă urme de cerneală sau tuș și mătuiesc suprafața fină a sticlei

Cum se curăță cel mai ușor vesela din sticlă

Cum să faci articolele de sticlă să strălucească

În orice bucătărie găsim tăvi din sticlă, boluri, pahare, farfurii sau diverse recipiente din sticlă în care păstrăm pastele, orezul sau condimentele. Toate acestea se încarcă de praf și grăsime, se murdăresc de la sosurile și alimentele pe care le preparăm. Iată câteva soluții foarte bune care curăță excelent articolele de sticlă din bucătărie.

Soluție din sare și oțet

Sarea și oțetul se numără printre cele mai bune soluții să cureți vesela din sticlă. Dar sarea nu se folosește oricum, pentru că este abrazivă și mătuiește suprafețele din sticlă. Ea se dizolvă în apă caldă.

Așadar, dizolvă 250 ml de oțet și 3 linguri din sare într-un bol cu 500 ml de apă caldă. Înmoaie în această soluție paharele sau vasele din sticlă și las-o să acționeze o jumătate de oră. Sarea și oțetul vor înmuia depunerile de pe pereții vaselor și le poți curăța ușor cu detergentul lichid pentru vase și un burete fin.

Zaț de cafea

Păstrează zațul de cafea timp de o săptămână, adaugă peste el câteva linguri de oțet și apă atât cât să obții o pastă foarte moale. Freacă interiorul vazelor din cristal, al paharelor și cănilor cu această pastă folosind un burete fin, apoi clătește cu apă caldă.

Alcool sanitar

Pregătește, într-un bol adânc, o soluție din 500 ml apă caldă și 200 ml de alcool sanitar, și lasă la înmuiat paharele din cristal sau alte obiecte de veselă. Alcoolul îndepărtează urmele de grăsime și lasă paharele strălucitoare. Le poți șterge cu o cârpă moale din poliamidă, care nu lasă scame.

Cum lustruiești geamurile casei

Cum să faci articolele de sticlă să strălucească

Cele mai eficiente soluții de curățat geamurile se găsesc la raionul auto. Soluțiile pentru curățat parbrizul sunt mult mai concentrate și dizolvă mult mai ușor murdăria și praful depus pe geamuri, mai ales dacă locuiești într-o zonă intens poluată. Foarte eficiente sunt și soluțiile de curățat geamurile din comerț, dar dacă nu vrei să le folosești, poți prepara acasă soluții foarte bune.

Apă caldă, oțet și detergent lichid

Dacă nu vrei să cheltuiești prea mulți bani pe soluțiile din comerț, următoarea combinație, pe care o faci singură acasă, merge de minune pentru geamurile murdare:

  • 2 căni de apă călduță
  • ¼ cană de oțet alb
  • 1 linguriță detergent lichid de vase

Spală bine geamurile cu această soluție, limpezește-le bine cu apă călduță, înainte să se usuce și, cât timp mai sunt puțin umede, lustruiește bine, cu mișcări energice, folosind lavete uscate din microfibră. Cu această metodă, este imposibil să nu ai geamurile perfect curate!

Apă oxigenată, detergent lichid de vase și alcool sanitar

Pregătește o soluție din:

  • ¼ cană de apă oxigenată,
  • ½ lingură de detergent lichid de vase
  • ½ cană de spirt.

Amestecă totul și toarnă soluția într-un recipient cu pulverizator. Apoi pulverizează soluția pe geamuri sau pe pereții cabinei de duș și las-o să acționeze 15 minute. Pulverizează apoi apă caldă curată și curăță cu un burete non abraziv. Lustruiește apoi cu lavete fine și vei avea geamuri strălucitoare.

Sfaturi utile când speli geamurile

  • Așteaptă o zi înnorată, eventual după ploaie, să speli bine geamurile.
  • Nu le spăla niciodată când este soare și foarte cald afară, pentru că soluțiile de lustruit se evaporă repede și rămân dâre albe pe geamuri.
  • Înmoaie bine mizeria mai întâi cu apă caldă și săpun lichid de vase, apoi limpezește geamurile să fie cât mai curate.
  • După ce se usucă bine, le poți lustrui cu soluția de parbriz sau cu orice soluție pentru geamuri din comerț. Apa și detergentul lichid de vase sunt mult mai eficiente decât apa și oțetul, chiar dacă pe vremuri se folosea mai mult această combinație.

Cum să lustruiești cabina de duș din sticlă

Iată câteva dintre cele mai eficiente soluții de curățare, foarte ieftine și simple, care te ajută să păstrezi pereții din sticlă curați.

Lămâie și sare

Dacă ești adepta soluțiilor ecologice și vrei să folosești cât mai puține chimicale în casa ta, poți curăța cabina de duș cu lămâie și sare extrafină. Folosește o lămâie mare și suculentă, taie-o pe jumătate și presară sare pe fiecare dintre cele două jumătăți, apoi freacă bine zonele cu depuneri de pe cabina de duș.

Insistă până când depunerile de piatră se înmoaie bine de la zeama de lămâie. Apoi lasă lămâia și sarea să acționeze timp de 30 de minute și clătește cu apă fierbinte. La final, lustruiește sticla cu alcool sanitar și lavete moi.

Șampon și burete pentru vase din teflon

Șamponul este un foarte bun degresant. Având în vedere că depunerile de pe cabina de duș conțin și grăsime, șamponul te ajută să le cureți mai ușor.Folosește un burete special pentru vase din teflon, făcut din fire moi argintii care nu zgârie sticla. Freacă bine depunerile de săpun și grăsime cu buretele și câteva picături dintr-un șampon mai ieftin. Sticla se va curăța perfect! Clătește apoi cu apă fierbinte și lustruiește cu lavete de microfibră.

Oțet și lavete curate

Îmbibă bine o lavetă de microfibră cu oțet și curăță depunerile de piatră. Pulverizează oțet pe depunerile de săruri și lasă-l să acționeze aproximativ 30 – 40 de minute. Pulverizează oțet de mai multe ori în acest timp.

Calcarul se va înmuia și îl vei putea curăța cu orice burete fin sau cu lavete. Spală bine cu dușul fierbinte și lustruiește la final cu alcool sanitar.

Trucuri pentru a menține cabina de duș curată

  • Șterge apa și reziduurile d săpun de pe pereții din sticlă după fiecare duș sau măcar o dată pe zi. Poți folosi lavete din microfibră care absorb bine apa și lasă pereții curați.
  • Folosește un ștergător pentru geamuri prevăzut cu o lamă de cauciuc. După duș, curăță apa de pe pereții cabinei cu lama de cauciuc, așa cum cureți și geamurile casei. Cabina de duș se va păstra strălucitor de curată.
  • Lustruiește cabina de duș zilnic sau o dată la 2 – 3 zile cu soluție de curățat geamurile. Astfel, se va păstra curată un timp îndelungat!

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton