Balconul merită să fie o extensie a casei, cât mai confortabil și plăcut, un spațiu în care să te relaxezi indiferent de vreme. Noi îți oferim câteva soluții ieftine să decorezi balconul, fără să muncești prea mult și fără să aglomerezi spațiul îngust.
Câteva clipe relaxate în balcon, în balansoarul preferat, fac cât o oră de odihnă! Învață să amenajezi și să decorezi balconul astfel încât să te bucuri de un spațiu relaxant, plăcut, liniștit și odihnitor.
Fie că bei cafeaua de dimineață, fie că stai să citești o carte după amiaza sau te delectezi cu un cocktail spre seară, balconul este spațiul care te ajută să evadezi din casă, de la treburile zilnice. Evită să transformi balconul într-o debara plină de borcane sau într-un depozit de vechituri pe care nu le mai folosești niciodată. Încearcă să decorezi balconul astfel încât să te bucuri de un spațiu plăcut, intim și armonios.
Un balcon frumos amenajat, creativ și relaxant poate fi spațiul tău de recreere, dar și spațiul în care îți inviți prietenii la o cafea, mai ales în sezonul cald. Iată câteva idei practice și soluții creative pentru a-ți decora balconul, fără să investești sume mari de bani!
Fă curat în balcon, aruncă tot ce este inutil și vechi și vei constata că este un spațiu mult mai generos decât credeai. Oricât ar fi de mic, merită să decorezi balconul într-un mod cât mai plăcut, iar primul pas este curățenia și zugrăveala.
Alege culori pastelate pentru balcon, mai ales dacă este un balcon aflat la umbră. Poți zugrăvi singură, pentru a cheltui cât mai puțini bani. Poți alege una sau chiar două culori pentru pereții balconului. Spre exemplu, peretele aflat în locul cel mai întunecat poate fi zugrăvit într-o culoare pastelată cum ar fi un galben pai sau un verde mentă foarte deschis. Iar peretele aflat în lumină sau luminat tot timpul de soare poate fi alb, teracotă, bleu sau diverse nuanțe de crem, galben, portocaliu… important este să asortezi culorile cât mai plăcut și creativ.
Ține cont de faptul că nuanțele pastelate de galben, portocaliu și lila pot conferi mai multă luminozitate și senzația de spațiu.
Renovează podeaua
Odată ce pereții au fost zugrăviți, este timpul să te ocupi de podea. Cele mai multe balcoane au doar o simplă podea de ciment. Placarea cu gresie sau parchet presupune costuri mai mari, deși merită în timp.
Dacă vrei să decorezi balconul și să te bucuri de o podea frumoasă, fără costuri mari, ai două soluții ieftine: un linoleum cu aspect de lemn, în nuanțe deschise, sau plăcile autoadezive din pvc care imită gresia. Le poți monta singură sau le poți tăia fără efort pentru a le adapta la dimensiunile balconului tău.
Rolete, jaluzele sau perdele?
Un balcon însorit trebuie să îți ofere umbră pe timp de vară. Dacă balconul este închis, poți monta rolete simple la ferestre sau jaluzele. Ar fi bine să eviți perdelele deoarece îți ocupă spațiu și nu sunt deloc practice în balcon. Se încarcă de praf și sunt greu de întreținut.
Te poți feri de soare cu rolete rezistente la razele ultraviolete, care se spală rapid la duș, când se încarcă de praf.
Sau poți lipi pe geamuri folii transparente reflexive, prin care poți vedea afară, dar care te feresc de razele soarelui. Aceste folii cu protecție solară au diverse nuanțe și modele și se aplică foarte ușor, fiind autoadezive.
Trebuie să mai știi că aceste folii reprezintă o bună izolare a ferestrelor și păstrează mai bine căldura în balcon pe timp de iarnă. Merită să investești în folii de protecție solară, deoarece aduc beneficii și vara, și iarna!
Cum decorezi balconul cu un buget redus
În general, balcoanele sunt spații înguste, astfel că nu trebuie să folosești mobilier mare și scump și nici prea multe obiecte decorative. Iată câteva idei care te pot ajuta!
Alege mobilier pliabil și ușor
Ar fi ideal să folosești un set cu masă și scaune pliabile. Le vei folosi doar când este nevoie. Seturile din aluminiu sau din lemn ușor sunt foarte practice pentru balcoane. Alege mobilier de dimensiuni reduse, care nu te încurcă, dar în care să te simți confortabil.
Rafturi și suporturi
Montează câteva rafturi de mici dimensiuni pentru obiectele de care ai nevoie în balcon. Poate vrei să ai la îndemână obiecte necesare pentru un hobby sau jocuri de societate (o cutie de rummy sau o cutie de table când joci cu prietenii), câteva lumânărele sau lampadare pentru o atmosferă romantică seara sau aparate care te apără de țânțari.
Poți monta și câteva suporturi pentru ghivece, dacă ești iubitoare de flori și plante decorative. Ghivecele pot fi puse pe perete sau pe un raft într-o zonă bine luminată, dar nu în bătaia soarelui.
Covorașe decorative
În cazul în care vrei să maschezi podeaua gri sau să te bucuri de mai mult confort în balcon, poți alege un covoraș practic și ușor de întreținut.
Covorul din balcon trebuie să continue linia de culori din camera de zi, pentru un aspect mai elegant. Dar poate fi și un covor mai colorat, plușat sau pufos, pentru confort și căldură.
Covorul decorativ este un accesoriu ieftin care poate îmbunătăți aspectul balconului, fără să faci schimbări prea mari.
Perne decorative
Dacă ai o bancă de mici dimensiuni în balcon sau câteva scaune mai puțin confortabile, apelează la perne moi și frumos colorate.
Alege culori și modele în funcție de stilul în care ai zugrăvit și ai amenajat balconul. Păstrează un stil armonios, astfel încât să se combine toate elementele pentru un aspect cât mai plăcut, elegant sau creativ, colorat sau jucăuș.
Corpuri de iluminat
Seara, dacă te relaxezi în balcon, ai nevoie și de o sursă de lumină. Poți folosi lumânări în suporturi de sticlă, felinare cu leduri sau o instalație cu leduri. Toate acestea se găsesc ușor și prețurile lor sunt foarte accesibile.
Nu trebuie să investești prea mult în instalații electrice. Este suficient să aprinzi o lumânare și balconul va fi oaza ta de relaxare seara.
Idei practice pentru balcoanele închise
Un balcon închis, ferit de soare sau de vântul rece, este o adevărată extensie a casei. Poți monta aici un mic raft cu reviste, mobilier pliabil și câteva suporturi pentru plante. De preferat sunt plantele decorative care nu cresc foarte mari, cum ar fi orhideele, violetele africane, kalanchoe sau aloe vera.
Poți placa un perete cu un paravan din bambus pentru a conferi textură și căldură spațiului. Poți folosi mici obiecte decorative ieftine cum ar fi borcane colorate pentru lumânări, un calendar cu flori, un ceas creativ.
Sfaturi pentru balcoanele deschise
Balcoanele lăsate în bătaia vântului și a soarelui trebuie totuși protejate astfel încât să nu te bată ploaia sau să nu te ardă soarele. O copertină retractabilă ar fi ideală, dar costul ei este destul de ridicat.
În schimb, poți reamenaja balconul și poți monta un grilaj simplu din lemn în zona cea mai expusă a balconului. Iar în zilele toride, poți aduce în balcon o umbrelă de grădină, cu dimensiuni adecvate. Umbrela îți va face umbră și te va proteja totodată și de ploaie, dacă este cazul.
Montează umbrela într-un suport solid, la marginea balconului, și ancorează bățul de balustradă, să nu o ia vântul, când sunt curenți puternici.
În balcoanele deschise, mai poți beneficia de intimitate cu un ”paravan” din plante decorative precum ficușii sau plantele cățărătoare. Cultivă clematite, iederă sau luleaua turcului în jardiniere adânci. Aceste plante cresc repede și le poți dirija astfel încât să îți ofere umbră.
La marginea unui balcon deschis poți monta mai multe jardiniere cu flori de vară petunii, flori de piatră, mușcate, lobelia sau mentă aromată, care ține țânțarii departe.
O altă soluție din ce în ce mai întâlnită pentru balcoanele deschise, care te ajută deopotrivă să decorezi balconul și să te ferești de insectele sâcâitoare, este plasa de umbră sau așa numita plasă de intimitate. Aceasta are prețuri modice și poate fi montată la marginea balconului, prinzând-o din loc în loc de balustradă.
Soluții pentru balcoanele umbroase
Un balcon în care nu ajunge deloc soarele este un balcon destul de întunecat și răcoros vara. Îl poți zugrăvi în culori deschise și poți folosi mai multe felinare sau lumânări pentru o atmosferă mai caldă în serile de vară.
Dacă ești o iubitoare de plante, dar balconul tău este umbros, poți cultiva câteva flori care se împacă bine cu umbra precum begoniile, clematitele, hortensiile, astilbe, scabiosa sau crinii de vară la ghiveci.
Soluții pentru balcoanele însorite
Balcoanele însorite au nevoie de protecție față de soare cum ar fi roletele cu protecție UV sau plasa de umbrire. Într-un balcon însorit poți cultiva un ficus înalt și alături de el un palmier sau o pachira, care îți vor oferi umbră naturală, fără să mai investești în copertine sau geamuri reflectorizante.
De asemenea, într-un balcon însorit, unde temperatura crește vertiginos în timpul verii, poți face răcoare folosind o instalație care pulverizează stropi foarte fini de apă, ca o ceață. Probabil ai văzut deja astfel de instalații la terase pe timp de vară. Există și modele mai mici pentru balcoane, accesibile ca preț, și foarte eficiente în zilele sau nopțile toride de vară.