Cum să cureţi şi să faci să strălucească toaleta

.

Vasul de toaletă adună o mulțime de bacterii și microbi, iar umiditatea și aburii calzi din baie îi ajută să prolifereze. În orice casă, toaleta, baia și bucătăria trebuie să fie periodic igienizate și scrupulos curățate. Iată cum să cureți și să faci să strălucească toaleta și cum să menții o curățenie exemplară timp îndelungat.

Baia este un fel de carte de vizită pentru o gospodină. Dacă toaleta, chiuveta și dușul strălucesc de curățenie în fiecare zi, este de apreciat! În casa respectivă, domnește curățenia! Dar nu avem timp chiar în fiecare zi să frecăm și să lustruim baia sau bucătăria. De aceea, trebuie să aplici mici trucuri de curățenie care te ajută să păstrezi baia și toaleta curate și igienizate timp de câteva zile. Iată cum să cureți corect și să faci să strălucească toaleta și toate celelalte obiecte din baie.

Ce pericole se pot ascunde într-un vas de toaletă

Ai învățat să eviți să te așezi pe vasele de toaletă din băile publice, pentru că știi cât este de periculos să te infectezi cu tot felul de bacterii și ciuperci de piele. Dar trebuie să fii atentă cu baia de acasă, să o igienizezi periodic, să faci să strălucească toaleta, pentru că și acasă la tine se pot înmulți bacterii periculoase.

Este uimitor cât de mulți microbi transportăm cu noi, pe mâini, pe pielea întregului corp, dar și în intestine. Un adult poate constitui gazda unui kilogram de microorganisme, de la bacterii, fungi, ciuperci, virusuri și adesea paraziți care trăiesc în mare parte în intestin. 

Mai multe studii asupra digestiei și bolilor digestive au stabilit că microbii din intestin constituie între 25% și 54% din materiile fecale umane. În consecință, mulți dintre noi putem fi purtătorii unor agenți patogeni periculoși care se transmit foarte ușor folosind toaleta. Este vorba de bacteriile Campylobacter, Enterococcus, Escherichia coli, Salmonella, Shigella, Staphylococcus, Streptococcus și Yersinia – dar și virusuri precum norovirus, rotavirus și virusul hepatitelor A și E.

Ai putea spune că, dacă în locuința ta nu este nimeni bolnav, atunci nici la toaletă nu ajung microbi periculoși. Cu toate acestea, membrii familiei pot folosi toalete publice, pun mâna pe diverse obiecte din spațiul public și din mijloacele de transport care pot fi infestate. Poți primi musafiri care pot avea probleme intestinale sau boli de piele… de aceea, este bine să fii precaută și să cureți periodic chiuveta și vasul de toaletă.

Cât de des trebuie igienizată toaleta

O curățenie generală în baie ar trebuie să facem în fiecare săptămână. Dar vasul de toaletă și podeaua necesită o atenție sporită.

Toaleta ar trebui curățată cel puțin la 2 – 3 zile, iar colacul igienizat zilnic cu șervețele sau soluții antibacteriene.

Podeaua din baie trebuie și ea spălată cel puțin la 2 – 3 zile cu soluții de igienizare, mai ales dacă se obișnuiește să se intre cu încălțămintea de afară în baie sau dacă ai câini care nu sunt de fiecare dată bine curățați pe labe, după ce vin de la plimbarea din parcuri.

Foarte mulți microbi și agenți patogeni sunt aduși acasă de pe stradă. Trecem pe lângă ghene, piețe, fastfood-uri unde pavajul este plin de mizerie, ne plimbăm pe alei printre blocuri unde, adesea, câinii de companie își fac nevoile… lumea în care trăim este o lume microbilor!

Ustensile de curățenie pentru baie

Găsește un loc în baie unde să ții o găleată și toate ustensilele care te ajută la curățenie. Pentru a face să strălucească toaleta, chiuveta și cada, vei avea nevoie de un mic arsenal:

  • Mănuși de menaj pentru protecția mâinilor
  • Bureți aspri pentru a curăța depunerile de piatră
  • Perii de toaletă
  • Perii aspre pentru depunerile de rugină
  • Lavete din microfibră
  • Șervețele dezinfectante și antibacteriene
  • Soluții de curățare și igienizare pe bază de clor
  • Clor pentru rufe
  • Alcool sanitar
  • O sticlă cu oțet
  • O sticluță cu apă oxigenată

Cum se curăță toaleta corect

Echipată cu mănuși, apoi înarmată cu bureți și perii, cu soluții de igienizare și clor, primul pas este să cureți foarte bine toaleta, nu doar colacul, ci și sub colac și chiar în spatele vasului de wc.

Așadar:

  • Toarnă în vasul de toaletă soluțiile speciale care descompun depunerile de piatră și rugină și așteaptă câteva minute să acționeze;
  • Curăță bine vasul de toaletă pe dinafară, inclusiv în spatele lui, folosind o lavetă îmbibată în soluții de clor sau alcool sanitar;
  • Curăță bine interiorul vasului, să dispară urmele de piatră;
  • Curăță bine pe sub marginea toaletei, pe acolo pe unde curge apa din bazin; este o zonă invizibilă în care se depune calcar și se înmulțesc tot felul de mucegaiuri și microbi;
  • Curăță bine cu clor, alcool sanitar sau șervețele antibacteriene colacul și capacul de wc;
  • Șterge la final cu o lavetă curată să rămână vasul de toaletă curat, igienizat și uscat.

Cum faci să strălucească toaleta

vas toaleta

Vasul de toaletă este fabricat din porţelan, care este un material la fel de ușor de igienizat precum sticla și care, dacă este corect curățat, ajunge să strălucească. Suprafaţa lui porțelanată nu este poroasă, nu este aderentă şi rezistă bine la uzură. Cu toate acestea, se depune piatră și se acumulează bacterii și mucegaiuri, dacă nu este curățat temeinic săptămânal.

Iată câteva soluții excelente și ieftine cu care poți să faci să strălucească toaleta:

Oțetul

Banalul oțet este un ingredient minune care distruge foarte multe bacterii și face să strălucească sticla, ceramica și porțelanul. De aceea este recomandat și pentru vasul de toaletă. Dacă observi că au apărut pete gălbui în interiorul vasului, toarnă o cană de oțet și lasă oțetul să acționeze o oră.

Oțetul dizolvă depunerile de calcar și de săruri din apă și omoară peste 90% dintre bacteriile cunoscute. După ce oțetul a dizolvat petele, folosește o perie aspră de toaletă să cureți bine interiorul, apoi trage apa. Vasul de toaletă va străluci de curățenie! Nu mai trebuie decât să pui un deodorant de calitate care va menține vasul curat în următoarele zile.

Clorul

Este cel mai puternic dezinfectant pe care îl poți folosi în casă, mai ales în baie și bucătărie. Deschide fereastra, toarnă 20 ml de clor în vasul de toaletă și așteaptă 30 de minute. înarmată cu mănuși și perie, curăță apoi bine interiorul vasului și apoi trage apa. Va fi impecabil.

Folosește o lavetă înmuiată în clor să cureți și marginea vasului de toaletă, peretele exterior, inclusiv capacul și partea din spate. O igienizare cu clor este recomandată o dată pe săptămână, cel mult la 10 zile.

Bicarbonat de sodiu și sare grunjoasă

Pregătește o ceșcuță de bicarbonat, în care mai pui o lingură de sare grunjoasă. Toarnă bicarbonatul cu sare în vasul de toaletă și așteaptă 30 de minute. Freacă bine interiorul cu o perie, folosind apa cu bicarbonat de pe fundul vasului. Apoi igienizează colacul și marginea vasului cu alcool sanitar, clor sau cu șervețele dezinfectante.

Astfel vei face să strălucească toaleta! Dacă o igienizezi corect în fiecare săptămână sau la 3 zile, nu va mirosi niciodată urât, iar suprafața porțelanului va rămâne albă, lucioasă și curată.

Detergent lichid și apă oxigenată pentru colacul toaletei

Păstrează la îndemână un recipient cu pulverizator în care poți combina apă, un pic de detergent lichid și apă oxigenată sau doar apă și alcool sanitar. Cu această soluție poți igieniza colacul toaletei zi de zi!

Lasă capacul toaletei înainte să tragi apa

Învață toți membrii familiei să lase capacul toaletei, înainte de a trage apa, și nu după ce au tras deja apa. De ce!

Jetul de apă vine cu o forță care pulverizează o mulțime de picături minuscule de apă din toaletă pe podea și pe toate obiectele din jur, pe hârtia igienică, pe prosoape, pe chiuvetă. Iar picăturile de apă antrenează tot felul de bacterii și microspori de mucegaiuri. Nu ai vrea ca bacteriile din toaletă să ajungă pe prosoape și periuța de dinți! Așadar, ține cont de acest sfat simplu: lasă capacul de toaletă înainte de a trage apa!

Chiar dacă toaleta este igienizată în mod repetat, este bine să eviți orice risc pentru sănătate și să înveți copiii să pună capacul imediat după ce au folosit toaleta și apoi să tragă apa!

Igienizează corect ustensilele de curățenie

Periile, bureții și lavetele pe care le folosești pentru a face curat în baie și pentru a curăța mai ales vasul de toaletă, trebuie și ele igienizate după fiecare folosire. Cea mai bună și rapidă soluție pentru a le dezinfecta este o soluție pe bază de clor.

Pune 30 ml de clor de rufe într-o găleată sau într-un borcan înalt, adaugă un ibric de apă și pune toate periile și bureții în soluția de clor. Lasă-le acolo timp de 2 – 3 ore. Apoi scoate-le și lasă-le să se usuce bine.

Nu uita niciodată să igienizezi peria de toaletă. Ea adună cele mai infecte resturi și începe să miroasă puternic, dacă nu este curățată periodic, cel puțin de două ori pe săptămână. Poți păstra peria de toaletă într-un suport înalt, în care poți pune un pahar de apă cu detergent lichid și alcool sanitar. Astfel, peria se va menține mai mult timp curată și nu va răspândi mirosuri neplăcute.

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton