Cum să cureţi încălţămintea albă. Trucuri pentru petele dificile

.

Încălțămintea albă are farmecul ei vara. O poți asorta ușor cu stilul tău vestimentar, o poți purta la blugi, la rochii vaporoase sau fuste scurte din pânză. Încălțămintea albă poate fi elegantă, jucăușă și tinerească, dar este și pretențioasă pentru că se murdărește ușor!

Vara purtăm adesea încălțămintea albă, espadrile și sandale ușoare sau teniși din pânză albă. Pantofii sport albi vor fi multă vreme la modă, chiar dacă au apărut tot felul de culori atractive și dinamice.

Încălțămintea albă este mult mai ușor de asortat și are un farmec estival aparte. Însă după câteva zile se murdărește de praf și trebuie să știi cum să o cureți corect, să nu se usuce cu pete gălbui. Noi am adunat cele mai bune sfaturi să cureți încălțămintea albă în funcție de material. Dar înainte de a citi toate trucurile de curățare, citește cum poți proteja încălțămintea de culoare deschisă cât mai mult timp.

Cum protejezi încălțămintea albă

Cumpără un spray pentru pantofii din piele, care protejează împotriva prafului și a ploii. Îl găsești în magazinele de încălțăminte. Folosește-l periodic, din două în două săptămâni pentru a-ți proteja pantofii sport din piele albă, sandalele din piele naturală sau espadrilele din piele. Pulverizează sprayul atât pe suprafața pantofului, cât și pe talpă, mai ales dacă este albă.

Tot în magazinele de încălțăminte găsești și soluții pentru întreținerea tenișilor sau a sandalelor din materiale textile. Sprayul pentru încălțămintea din pânză albă previne depunerea prafului, apariția petelor și a dungilor negre. Merită să investești într-o astfel de soluție, deoarece tenișii tăi preferați se vor menține albi toată vara și îi vei curăța mai rar.

Fie că aplici sau nu spray împotriva prafului și a noroiului, trebuie să cureți zilnic încălțămintea albă imediat ce ajungi acasă. Curăță bine de praf tenișii sau espadrilele cu o perie moale, iar cu o lavetă moale și umedă îndepărtează petele de ploaie sau de praf de pe talpă. Astfel, încălțămintea se va păstra frumoasă mai multă vreme.

Evită să folosești clor

Cei mai mulți detergenți pentru rufele albe conțin clor. S-ar putea să fii tentată să speli la mașină încălțămintea albă din pânză cu detergent obișnuit pentru rufe, pe bază de clor. Dar ar fi bine să eviți acest lucru. Nici detergenții cu clor și nici soluțiile de curățat pe bază de clor, pe care le folosești de obicei la bucătărie, nu sunt recomandate pentru încălțămintea albă, fie ea din pânză sau din piele naturală. 

După prima spălare cu produse pe bază de clor, este posibil ca pantofii tăi să arate foarte bine, aproape la fel de albi ca la început. Dar după două sau trei spălări, clorul va îngălbeni talpa din cauciuc alb și va ataca pânza, care se va îngălbeni și ea. În plus, clorul atacă și adezivul cu care este lipită talpa sau cu care sunt lipite diverse părți ale pantofilor sport. Iar acest adeziv capătă o nuanță galben-cenușie, pe care nu o mai poți decolora cu nicio soluție.

Pe de altă parte, orice detergent cu înălbitor conține mici perle albastre sau verzi care trebuie să se dizolve în mașina de spălat și să accentueze nuanțele de alb. Uneori, însă, aceste mici perle albastre se pot lipi de pânza tenișilor și vor lăsa acolo pete greu de îndepărtat. De aceea, este bine să eviți să speli încălțămintea cu detergent obișnuit pentru rufele albe. 

Unele gospodine susțin că nu este indicat nici să speli încălțămintea în mașina de spălat, deși este foarte comod și multe mașini moderne au inclus un program special pentru încălțăminte. Se pare că pantofii sau tenișii se vor deteriora mai repede și se vor îngălbeni în timp, după câteva spălări. În plus, talpa sau marginile lipite cu adezivi de calitate mai slabă se pot dezlipi și nu vei mai putea purta tenișii tăi preferați. 

Trucuri pentru igienizare și curățare

Încălțămintea albă se pătează ușor, se înnegrește de la praf sau se îngălbenește dacă încercăm să o spălăm cu detergent obișnuit. Este o adevărată provocare să îți păstrezi tenișii albi ca scoși din cutie, de-a lungul verii, sau să cureți talpa sandalelor să rămână albă ca la început. Dar cu trucurile noastre vei reuși!

Cum se curăță încălțămintea albă din piele naturală

Cum să cureţi încălţămintea albă. Trucuri pentru petele dificile

Pielea naturală este cea mai rezistentă și la praf, și la noroi. Dacă porți încălțăminte sport din piele naturală albă, ai grijă să o cureți după fiecare purtare cu o lavetă umedă. Păstrează pantofii curați și tratează pielea naturală cu o cremă incoloră, să se mențină moale și hidratată pentru a preveni crăpăturile.

Pentru a elimina mirosul neplăcut din interiorul pantofilor sport, folosește o pastă densă făcută din bicarbonat de sodiu și apă călduță. Folosește un burete pentru a întinde această pastă pe talpa pantofilor. Las-o să se usuce peste noapte, apoi curăță cu un burete uscat sau cu o lavetă tot bicarbonatul. Poți adăuga în pasta de bicarbonat câteva picături de ulei esențial de mentă, lavandă sau trandafiri, să miroasă frumos.

Bicarbonatul are proprietatea de a distruge o parte din microbii și ciupercile care se pot dezvolta în pantofi din cauza căldurii și a transpirației.

Cum se curăță încălțămintea albă din imitație de piele

Multe materiale care imită pielea pot fi destul de rezistente în timp, mai ales dacă sunt bine îngrijite. Curăță încălțămintea după fiecare purtare cu o lavetă umedă și las-o să se usuce la umbră… niciodată la soare.

Dacă apar pete pe ici, pe colo, de la praf, noroi sau ploaie, folosește o pastă groasă de bicarbonat și apă, aplică pasta cu o perie moale și las-o să acționeze. De asemenea, mai poți folosi pastă de dinți albă. Șterge apoi cu o lavetă umedă și lasă încălțămintea să se usuce la umbră.

Cum se curăță încălțămintea albă din pânză

Tenișii, pantofii sport sau espadrilele de vară, din material alb, sunt făcute din bumbac sau fibre sintetice. Bumbacul absoarbe imediat praful și umezeala și se murdărește cel mai repede. Dar materialele textile pot fi ușor curățate. Problema o constituie adezivii folosiți pentru lipirea acestor materiale, deoarece aceștia lasă urme galbene dacă încălțămintea este spălată cu apă fierbinte.

Așadar, reține un sfat foarte bun: nu folosi niciodată apă fierbinte când speli încălțămintea albă din pânză! Fie că speli încălțămintea de mână sau la mașina de spălat, apa trebuie să fie călduță, să nu depășească temperatura de 30 de grade Celsius.

Poți folosi cu încredere mașina de spălat, dacă ai un program special pentru încălțăminte. Pune tenișii sau espadrilele albe împreună cu un prosop alb uzat sau cu tricouri albe vechi, pe care nu le mai porți. Este important să mai adaugi câteva textile în cuva mașinii pentru a curăța bine încălțămintea și pentru a ajuta la stoarcerea și eliminarea apei.

Fie că speli pantofii la mașină sau de mână, folosește un detergent lichid fără înălbitor. Clorul atacă pânza în timp și mai ales reacționează cu adezivii și materialele plastice din interior, lăsând pete inestetice.

De cele mai multe ori, petele cenușii sau gălbui care apar după ce se usucă pantofii din pânză sunt greu de înlăturat. Poți încerca să folosești următoarele soluții care aplică doar în zonele pătate:

  • Clor
  • Pastă de bicarbonat de sodiu și apă
  • Pastă de dinți albă
  • Apă oxigenată

Se folosește o periuță moale, eventual o periuță de dinți uzată, și se freacă ușor doar zonele pătate cu soluțiile de mai sus. Folosește clor doar în ultimă instanță, când nu mai funcționează nimic altceva. Dar ai grijă să folosești clor diluat, conform instrucțiunilor de pe etichetă, și să îți protejezi mâinile cu mănuși de menaj.   

Trucuri pentru petele dificile

Cea mai bună soluție pentru talpa albă care se îngălbenește este pasta de dinți. Freacă marginea tălpii cu o periuță de dinți veche și cu pastă de dinți albă, indiferent cât este de ieftină. Dacă o cureți periodic, cel puțin o dată pe săptămână, talpa se va păstra albă toată vara.

Dacă au apărut pete galbene pe tenișii din pânză albă, folosește apă oxigenată, pe care o poți cumpăra de la orice farmacie. Înmoaie bine încălțămintea cu apă călduță, apoi folosește un burete înmuiat în apă oxigenată și curăță zonele pătate. Lasă o jumătate de oră să acționeze apa oxigenată, apoi clătește cu apă caldă. Lasă tenișii să se usuce la umbră și, când se vor usca, tenișii vor fi din nou albi.

Petele de iarbă se curăță bine mai întâi cu alcool sanitar, apoi cu o soluție din apă caldă și săpun lichid. La final, tenișii se clătesc cu apă rece și se lasă la uscat la umbră, nu în plin soare, deoarece pot apărea pete galbene pe pânza curată.

Petele cele mai dificile se pot scoate cu o soluție din apă oxigenată și bicarbonat de sodiu. Din cele două ingrediente se face o pastă moale, se aplică doar pe porțiunea îngălbenită și se lasă să se usuce complet. După ce s-a uscat pasta de bicarbonat, se curăță tenișii cu o periuță aspră și curată. Nu necesită clătire! Nu este nevoie să îi mai speli! Se curăță bine cu peria și tenișii vor arăta aproape ca noi!

foto: Pexels.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton