Fierul de călcat rămâne unul dintre cele mai utilizate aparate electrocasnice. Zilnic îl folosim pentru a igieniza și călca rufele. Dar trebuie să știi și cum să cureți fierul de călcat, dacă apar depuneri de piatră și arsură.
Fă-ți un obicei să cureți fierul de călcat și să îl întreții corect, pentru a menține aparatul în cea mai bună stare de funcționare. Chiar dacă este un aparat mai scump, sau unul mai ieftin, pot apărea depuneri de calcar pe orificiile pentru aburi și pete de arsură după câteva săptămâni de utilizare intensivă.
De ce se murdărește talpa fierului de călcat
Oricât de performant ar fi, fierul de călcat poate fi atacat de rugină la interior și de calcar, dacă nu este întreținut corect. Apa pe care o pui în rezervorul pentru aburi poate lăsa depuneri de sare și calcar pe orificiile tălpii, dacă nu este o apă filtrată și dedurizată.
După o vreme, vei observa chiar pe hainele tale firimituri de calcar și, poate, pete de rugină care ies odată cu aburii. Iar petele de rugină pe hainele albe sau pe bluzele fine sunt o adevărată pacoste.
Până și cea mai bună talpă, făcută din materiale inovatoare și non aderente, poate să acumuleze urme de arsură. Balsamul din rufe se lipește de talpa fierului atunci când le calci la temperaturi mari. Scamele se ard, balsamul se arde și el și apare un soi de mâzgă neagră care îți distruge hainele.
De vină mai sunt și hainele sintetice, deoarece țesăturile cu mult plastic în ele se ard mai ușor cu talpa fierului de călcat.
Soluții să cureți fierul de călcat de arsură
Evită pilele, bureții abrazivi sau folia de șmirghel pe care le mai folosesc uneori gospodinele pentru a curăța arsura de pe talpă. Ai grijă să cureți fierul de călcat doar cu soluții și materiale care nu zgârie talpa și nu o deteriorează. În zgârieturi se va acumula rugină și chiar mai multă arsură decât la început.
Granule de sare și foaie de copt!
Presară din belșug sare granulată pe o foaie de copt care rezistă bine la temperaturi ridicate. Pornește fierul de călcat la o temperatură medie, fără aburi și calcă apăsat peste granulele de sare. Insistă până când se curăță toată arsura. Metoda este foarte bună, dacă stratul de arsură este proaspăt și subțire.
Praf de cretă
Mărunțește o cretă albă până când obții o pudră ușor granulată. Înmoaie o lavetă în apă caldă, stoarce bine de apă, presară praful de cretă pe zona cu arsură neagră și freacă bine cu laveta.
Praful de cretă curăță bine arsura lipicioasă, fără să deterioreze talpa fierului de călcat.
Apă caldă și balsam de rufe
Pregătește într-un bol o soluție diluată din apă fierbinte și o linguriță de balsam de rufe. Folosește un burete de vase pentru a înmuia arsura cu această soluție și curăță bine până dispar urmele negre. Soluția este eficientă, când arsura este proaspătă.
Apă oxigenată
Încălzește doar câteva secunde apa oxigenată la microunde și folosește un burete fin să cureți arsura de pe fierul de călcat. Apa oxigenată înmoaie bine depunerile arse, dar trebuie să insiști de mai multe ori. Soluția este eficientă și când stratul de arsură este mai gros.
Pasta de dinți
Folosește pasta de dinți și un burete sau o periuță de dinți pentru a curăța bine arsura. Pasta de dinți este recomandată în special când arsura este proaspătă. Pentru urme vechi și bine întărite de arsură ar fi bine să folosești o soluție de înmuiere cu oțet sau cu balsam de rufe.
Oțet și bicarbonat de sodiu
Încălzește oțetul câteva secunde la microunde și tamponează bine zonele cu arsură folosind un burete. Lasă oțetul să înmoaie arsura cel puțin 30 de minute, tamponând de mai multe ori. Apoi presară bicarbonat și freacă energic cu buretele înmuiat în oțet. Arsura se va dizolva, oricât ar fi de veche, și așa reușești să cureți fierul de călcat și să îl faci ca nou.
Soluții să cureți depunerile de calcar din interior
Fiecare dintre noi folosim acum fiare de călcat cu aburi pentru că sunt mult mai practice și ne ajută să călcăm chiar și cele mai dificile cute. Dar aburul favorizează depunerile de săruri din apă în interiorul rezervorului.
Cu timpul, sărurile de sodiu și calciu din apă ajung în orificiile pentru abur și le blochează, fierul de călcat nu mai dă randament, ba se și strică, dacă nu este curățat periodic.
În plus, depunerile de calcar devin maronii și îți pătează hainele, când se desprind din orificiile fierului.
Oțet și apă caldă
Pentru a preveni depunerile de calcar este bine să ”tratezi” fierul de călcat cu puțin oțet o dată pe lună. Încălzește o ceașcă mică de apă și una de oțet, combină cele două lichide și toarnă în rezervorul fierului.
Încălzește fierul la temperatură medie și lasă-l câteva minute să scoată aburi. Deconectează-l de la priză și lasă-l pe un suport câteva ore să acționeze oțetul care va dizolva calcarul din interior.
Pornește iar fierul și pornește funcția de aburi până când se termină toată apa cu oțet din rezervor. Vei vedea că se desfundă și orificiile din talpă și se elimină multe pietricele de calcar.
Lămâie și apă caldă
În loc de oțet, poți folosi 1/3 zeamă de lămâie și 2/3 apă. Toarnă soluția în rezervor, încinge fierul și pune-l pe un suport deasupra chiuvetei să elimine toți aburii. Repetă operația până când se desfundă toate orificiile. Este o tehnică simplă prin care poți să cureți fierul de călcat fără să îl deteriorezi.
Cum se menține fierul de călcat curat și funcțional
Iată câteva sfaturi legate de folosirea și întreținerea corectă a fierului de călcat. Ține cont de ele, iar aparatul tău va rămâne curat și bun ca în prima zi de funcționare.
respectă temperatura indicată pe butonul aparatului în funcție de materiale: nu călca niciodată lâna sau bumbacul cu o temperatură mai mare, pentru că se ard ușor și îți deteriorează talpa;
folosește apă dedurizata sau măcar apă filtrată pentru rezervor;
folosește soluția din oțet și apă caldă o dată pe lună pentru a elimina eventualele depuneri;
folosește periodic o periuță interdentară pentru a curăța orificiile pentru aburi;
dacă s-a ars materialul pe care îl calci, scoate imediat fierul din priză, pune pe talpă o lavetă umedă și încearcă una dintre soluțiile de curățare de mai sus;
evită apa de la chiuvetă;
evită să lași rezervorul plin cu apă după ce ai terminat de călcat, ai grijă să îl golești de fiecare dată!