Lenjeria de pat de un alb imaculat este cea mai îmbietoare și confortabilă. Dar cearșafurile albe capătă în timp nuanțe gălbui sau gri, dacă nu au fost spălate corect. Află cum să albești rufele și lenjeria de pat fără înălbitori chimici, cu soluții mai simple și naturale care nu distrug fibrele materialelor.
Multe gospodine apelează la clor pentru a menține rufele albe și cât mai curate posibil. Dar clorul distruge în timp țesăturile și nu este recomandat pentru lână, cașmir, in sau mătase. Află cum să albești rufele fără clor și fără alți înălbitori sintetici, cum să le păstrezi curate mai mult timp și cum să scapi de petele galbene de pe tricourile și cămășile albe.
Ce sunt înălbitorii și care sunt efectele lor
Cel mai cunoscut înălbitor pentru rufe este clorul sau hipocloritul de sodiu, după numele lui științific. Majoritatea detergenților concepuți pentru albirea rufelor conțin clor. Dar sunt și detergenți fără clor, care conțin alte tipuri de înălbitori precum percarbonatul de sodiu sau peroxidul de hidrogen.
Ce efect are clorul asupra rufelor
Clorul pentru rufe sau hipocloritul de sodiu este o substanță lichidă cu proprietăți dezinfectante, igienizante și de albire. Clorul rămâne una dintre cele mai puternice substanțe care poate distruge bacteriile, microbii și mucegaiul și este folosit în multe soluții de curățare pentru baie și bucătărie și în majoritatea tipurilor de detergenți pentru rufe.
Clorul este deosebit de puternic și toxic, de aceea se recomandă să eviți folosirea detergenților cu înălbitor pe bază de clor. În plus, clorul afectează țesăturile albe, mai ales fibrele naturale delicate precum lâna și mătasea. Dacă îl folosești prea des să albești rufele albe, acestea capătă o nuanță gălbuie și arată ponosite, învechite.
La primele folosiri, clorul te ajută să scapi de pete și să păstrezi lenjeria imaculată, dar după câteva luni, ceașafurile sau hainele tale încep să se degradeze.
Percarbonatul de sodiu este o sare foarte eficientă pentru îndepărtarea petelor. În timpul procesului de spălare, această substanță se descompune în oxigen și sodă calcinată având un efect înălbitor și antiseptic. Percarbonatul de sodiu se găsește de cumpărat ca atare și poate fi folosit să albești rufele, fără să mai adaugi clor. El nu conține fosfați, clor sau amoniac, dar este destul de toxic cu pielea și trebuie folosit cu prudență.
Majoritatea detergenților conțin soluții de înălbire acide și agresive cu pielea. De aceea, este bine să citești cu atenție eticheta detergenților și să alegi un produs cât mai delicat cu pielea. Pe de altă parte, toate rufele trebuie clătite de două – trei ori după ce sunt spălate cu detergenți pe bază de înălbitori, deoarece aceste substanțe provoacă iritații ale pielii și căilor respiratorii și pot favoriza apariția unor forme de cancer.
Atenție la eticheta hainelor și la semnul pentru înălbitor
Verifică eticheta rufelor albe cu atenție! Pe multe haine albe, din materiale delicate, vei vedea trecut pe etichetă un triunghi tăiat cu un X. Acest semn îți arată că nu ai voie să folosești înălbitori agresivi precum clorul sau detergenți pe bază de clor. Dacă folosești clorul vei distruge fibrele materialului, iar haina ta va căpăta un aer ponosit și nuanțe de gri.
Pentru aceste haine delicate este mult mai bine să folosești soluțiile de albire mai sigure și mai naturale pe care le poți citi în continuarea articolului.
În schimb, dacă vezi pe etichetă un triunghi simplu, poți folosi clor, dar numai ocazional, în cazul în care are pete foarte greu de scos. Nu abuza de clor și nu încerca să albești rufele cu detergenți concentrați în clor și înălbitori. Cu timpul, rufele tale vor arăta din ce în ce mai deteriorate.
Cum albești rufele fără clor, cu soluții naturale
Apa oxigenată
Peroxidul de hidrogen sau apa oxigenată este un lichid incolor și inodor folosit pentru dezinfectare, albire și igienizare. Dacă vrei să albești rufele, poți folosi apa oxigenată diluată în proporție de 1/3 cu apă caldă. Lasă rufele să se înmoaie bine în această soluție timp de cel puțin 30 de minute sau chiar o oră, dacă au pete persistente.
Apoi spală rufele la mașină cu un detergent pe bază de enzime sau cu un detergent delicat, fără clor. Usucă rufele la aer curat și vor căpăta o nuanță albă imaculată și un parfum proaspăt.
Bicarbonatul de sodiu
Pregătește o pastă moale din bicarbonat de sodiu și tratează cu această pastă toate petele de pe rufele albe. Lasă pasta să acționeze timp de 30 – 45 de minute, apoi pune rufele la înmuiat într-un lighean cu apă călduță și o ceașcă de bicarbonat de sodiu bine dizolvată.
După ce rufele s-au înmuiat încă o jumătate de oră le poți spăla cu un detergent delicat, fără clor. Vei observa că sunt mult mai albe și curate. Folosește această soluție ori de câte ori este necesar sau la fiecare spălare a rufelor albe, deoarece bicarbonatul nu deteriorează țesăturile.
Oțetul alb
Cumpără oțet din vin alb sau oțet alb să albești rufele, dar nu orice rufe. El este recomandat pentru lenjeria de pat, pilote, pături, prosoape, halate, haine din bumbac și din lână.
Diluează oțetul alb cu o cantitate dublă de apă caldă și lasă hainele să se înmoaie 15 minute. Apoi adaugă 50 ml de oțet alb în mașina de spălat și folosește un detergent de bună calitate, pe bază de oxigen activ. Spală rufele în mod obișnuit, în funcție de material.
În mod special lenjeria de pat din bumbac sau puloverele albe se vor păstra frumoase și imaculate, dacă sunt albite cu oțet o dată pe lună.
Boraxul
Pentru curățarea și albirea rufelor se folosește boraxul pentahidrat, o pudră albă cu puternic efect de igienizare și albire. Boraxul este folosit în mai multe categorii de detergenți pentru rufe sau pentru igienizarea bucătăriilor și băilor datorită proprietăților sale antibacteriene și antimicrobiene.
Citește cu atenție instrucțiunile de pe pachet înainte de a utiliza borax. În general, se poate face o pastă moale cu pudra de borax care se întinde pe pete, se lasă să acționeze timp de 30 de minute, apoi rufele se spală la mașină în funcție de materialul lor.
Ai grijă să folosești mănuși de protecție când utilizezi boraxul și, eventual, o mască de protecție pe gură și nas. Boraxul este o substanță naturală, o sare minerală alcalină, cunoscută și sub numele de borat de sodiu. Chiar dacă este naturală, ea este toxică pentru piele și căile respiratorii, de aceea se recomandă să folosești cantități mici și mănuși de protecție.
Cum păstrezi lenjeria și hainele albe mai mult timp
Tricourile, cămășile sau bluzele de un alb imaculat ajung după numai câteva purtări să capete pete galbene la subraț sau nuanțe terne de gri-gălbui. De vină sunt detergenții sau deodorantul antiperspirant, dar și modul greșit în care le speli. Iată câteva sfaturi și trucuri care te vor ajuta să îți păstrezi hainele albe la fel de strălucitoare.
Hainele albe trebuie spălate după una sau două purtări
Nu lăsa transpirația să atace fibra hainelor și să lase pete galbene la subraț. Chiar dacă nu le vezi de la prima purtare, petele care apar de la transpirație, de la sarea și grăsimea de pe corp, se îngălbenesc în timp.
De aceea, este bine să speli hainele albe cu un detergent delicat, fără înălbitori, după prima sau a doua purtare. Este cea mai simplă metodă să le păstrezi curate și imaculate mai mult timp.
Petele trebuie ”atacate” imediat!
Nu lăsa nicio haină albă să stea prea mult timp pătată, să se usuce și abia peste câteva zile să încerci să o cureți. Pentru petele de transpirație pregătește o pastă din apă călduță și bicarbonat, freacă bine petele cu această pastă folosind un burete sau o batistă, și apoi spală haina în mod obișnuit.
Dacă te-ai pătat de înghețată sau de fructe, ține zona pătată sub un jet de apă rece, apoi las-o la înmuiat în apă oxigenată sau folosește un înălbitor delicat. Petele de fructe roșii pot fi decolorate și cu zeamă proaspătă de lămâie, urmând ca apoi să speli haina cu un detergent pe bază de enzime active.
Nu pune niciodată la spălat hainele albe cu cele colorate
Chiar dacă este mai comod să speli toate hainele o singură dată, rufele albe vor ieși gri sau pline de pete din mașină, din cauza celor colorate. Spală-le separat sau spală hainele albe de mână, după ce le lași să se înmoaie o oră sau două în apă cu un strop de detergent. Și alege un detergent de culoare albastră, deoarece pigmentul albastru care se dizolvă în apă face hainele mai albe și nu mai capătă o nuanță gălbuie.
Alte trucuri utile pentru hainele albe
Pentru hainele albe nu folosi niciodată apa prea fierbinte, pentru că le va îngălbeni după câteva spălări și le va face să arate mai vechi decât sunt în realitate.
Nu lăsa niciodată rufele albe la soare prea mult timp. Soarele le îngălbenește și le învechește. Cel mai bine este să le iei de pe sârmă imediat ce s-au uscat.
Pune detergent cu moderație în mașina de spălat și înălbitor de asemenea. O cantitate prea mare va distruge și va îngălbeni fibrele.