Specialiștii ne recomandă ca lumina naturală să fie cât mai prezentă în locuința noastră și să folosim, pe cât posibil, o combinație de surse de lumină – atât naturală, cât și artificială. Astfel, putem asigura un mediu interior plăcut și funcțional.
Lumina naturală este benefică pentru sănătate și bunăstare și ne poate influența activitatea și starea de spirit, iar lumina artificială trebuie să fie bine distribuită și ajustabilă în funcție de activitățile desfășurate în fiecare încăpere. De asemenea, este important să alegem surse de lumină care să creeze o atmosferă confortabilă. Ce facem, însă, atunci când poziționarea casei noastre nu ne ajută să avem suficientă lumină naturală? Sau atunci când lucrăm de acasă sau când cei mici sunt nevoiți să-și facă temele?
Specialiștii recomandă ca lumina naturală să fie cât mai prezentă în casa noastră
Dintotdeauna, arhitecții și designerii au recomandat amplasarea birolului/zonei de lucru lângă o fereastră, astfel ca lumina naturală să fie suport pentru lucru. Iar casa, pe cât posibil, este recomandat să aibă cât mai multe puncte cu lumină naturală.
Poziționarea casei sau restricțiile amenajării ne împiedică să respectăm întocmai sfaturile de bază. Așa că specialiștii vin către noi cu recomandări care să ne ajute să avem un spațiu corect luminat. Când nu avem lumină naturală, este important să folosim iluminat artificial adecvat pentru a compensa. De exemplu, intensitatea luminii este un factor care trebuie luat în considerare pentru a adapta nivelul de lumină în funcție de activitățile desfășurate în fiecare moment al zilei.
În funcție de încăpere, este recomandat să alegem diferite tipuri de lumină. O lumină mai caldă pentru spațiile de relaxare, precum livingul sau dormitorul, pentru o atmosferă mai confortabilă și primitoare. Chiar putem avea accente de culoare/intensitate pentru a crea o ambianță optimă.
„Este important să fim atenți nu doar la intensitatea si temperatura de lumină pe care o oferă, ci și la felul în care arată”
În schimb, în bucătărie, unde este necesară o atenție sporită la detalii și o vizibilitate mai bună, poate fi folosită o lumină neutră care ajută la desfășurarea activității. Fără a influența culoarea alimentelor. Pentru zona de birou se optează tot pentru lumina neutră precum lumina naturală care să stimuleze concentrarea. Dar să nu obosească vederea.
Este recomandată utilizarea unei surse principale de iluminat pentru o distribuție generală a luminii în încăpere. Dar aceasta poate fi completată și de diferite lumini de accent, care să evidențieze anumite detalii. Trebuie să luăm în considerare si partea estetică, astfel încât să obținem un rezultat plăcut și, totodată, funțional.
„Pe lângă rolul funcțional, corpurile de iluminat pot reprezenta în sine și obiective decorative. De aceea atunci când le alegem este important să fim atenți nu doar la intensitatea si temperatura de lumină pe care o oferă, ci și la felul în care arată”, a spus Raluca Pavel, arhitect.
De ce nu trebuie să ne limităm la o singură sursă de lumină într-o anumită încăpere?
De reținut este că nu trebuie să ne limităm la o singură sursă de lumină într-o anumită încăpere, ci să folosim tipul de iluminat corect pentru fiecare spațiu din cameră. După ce identificăm, cu ajutorul specialiștilor, spațiile cheie din locuința noastră, acestea trebuie luminate corespunzător, în funcție de intensitate și ton.