Cum organizezi un grătar în aer liber. Sfaturi utile, ustensile și rețete pentru grătar

.

Pregătește un grătar în aer liber cu familia și cu prietenii. Distracția este garantată, iar friptura mult mai gustoasă. Află cum să alegi grătarul perfect, ce ustensile ai nevoie pentru un grătar în aer liber și cum să pregătești carnea și alimentele de acasă.

Un grătar în aer liber este cel mai bun prilej vara să aduni familia și prietenii, să recuperați timpul pierdut, să vă distrați și să pregătiți o masă sănătoasă. Poți pregăti grătarul în curte, dar mult mai atractiv ar fi un grătar la munte sau la pădure, în locuri pitorești sau special amenajate pentru o friptură făcută pe cărbuni.

Cum alegi grătarul cel mai potrivit pentru tine

Grătarul de grădină este o investiție importantă, pe care o vei păstra mai mulți ani la rând, și merită să cumperi un produs de calitate.

Grătarul pentru picnic

Grătarul portabil pe care îl iei cu tine la iarbă verde este mult mai ieftin și trebuie să aibă o dimensiune acceptabilă pentru portbagajul mașinii tale. Acest grătar se folosește de obicei cu lemne și cărbuni, dar poți achiziționa și un grătar portabil cu gaz.

Grădarul de grădină

Dacă ai o curte generoasă și organizezi un loc special pentru grătar, atunci poți alege un produs de dimensiuni mai mari, pe care poți pregăti în același timp și câteva porții de mici, cârnați, friptură și legume.

Grătarul de grădină cu lemne și cărbuni se numără printre cele mai populare. Acesta are dimensiuni medii, este portabil și îl poți lua cu tine la un picnic la pădure. Trebuie să știi, însă, că un astfel de grătar se încinge greu și nu poți controla temperatura. Trebuie să supraveghezi în permanență carnea și legumele puse pe grătarul încins, să nu se ardă.

Grătarul de grădină electric se încinge rapid, îți dă posibilitatea să controlezi mai bine temperatura, dar este dependent de sursa de curent electric din casă și consumă mult. Un astfel de grătar se curăță ușor, dar nu îți oferă acel gust și crusta delicioasă pe care o capătă carnea făcută pe grătarul clasic cu lemne.

Grătarul de grădină cu gaz folosește o butelie, se încinge repede și gătește foarte bine carnea și legumele. Îți oferă opțiunea de a controla temperatura, dar nu îți oferă și gustul acela de miros ușor afumat și delicios pe care ți-l oferă grătarul pe lemne.

Ustensile necesare pentru grătar

Odată ce ai ales cel mai potrivit grătar pentru tine, trebuie să cumperi și o serie de ustensile care îți fac munca mai ușoară. Este adevărat că te poți descurca și cu o banală furculiță și cu o spatulă să întorci friptura. Dar sunt mult mai îndemânatice și eficiente ustensilele speciale de grătar, în primul rând pentru că sunt mai rezistente și mai lungi.

Așadar, cumpără un set de ustensile de grătar din inox, de bună calitate, și le vei avea toată viața. Trusa va cuprinde furculițe, spatule, clești și cuțite lungi, cu care poți tăia și întoarce feliile de carne fără să te arzi.

Cumpără brichete, lemne și cărbuni, dacă ai ales un grătar clasic, sau cumpără o butelie portabilă, dacă ai un grătar pe gaz.  

Alte obiecte necesare la grătar

Fie că pregătești grătarul în curte, fie că faci un grătar la pădure, vei avea nevoie de tot felul de tacâmuri și vase utile. Iată o listă care te ajută să știi ce ai de cumpărat:

  • Un set de boluri din plastic sau inox, de dimensiuni diferite, cu capace în care vei transporta carnea și legumele;
  • Boluri pentru salate
  • Farfurii și tacâmuri din inox, din plastic sau din materiale biodegradabile,
  • Un tocător pentru carne și un tocător pentru legume și salată
  • Pahare de unică folosință, de preferat din materiale biodegradabile;
  • Șervețele din hârtie, șervete din bumbac și o față de masă
  • Termosuri pentru cafele, ceaiuri, limonade reci pregătite de acasă.

Obiecte utile de luat la picnic

Cum organizezi un grătar în aer liber. Sfaturi utile, ustensile și rețete pentru grătar

Dacă ești o persoană bine organizată și ai nevoie de un anumit confort, atunci merită să investești într-un set de scaune pliabile și o masă ușoară, pe cadru de aluminiu. Cumpără și o umbrelă de soare sau două, de preferat cu filtru UV, deoarece le vei avea ani de zile ori de câte ori vei merge la picnic sau la mare.

Iată și alte obiecte utile pe care este bine să le iei cu tine, când pregătești un grătar în aer liber la pădure.

  • Pături sau scaune pliante
  • O masă sau mai multe mese mici pliabile
  • Lăzi frigorifice în care vei ține carnea și legumele
  • O pungă cu gheață pentru sucuri și bere
  • Saci de gunoi pentru resturi
  • Mai multe sticle cu apă potabilă, dacă în zonă știi că nu ai o sursă de apă bună

Cum pregătești alimentele pentru grătar în aer liber

Este mult mai practic și mult mai simplu să pregătești toate alimentele de acasă, să le transporți în lăzi sau genți frigorifice și doar să le coci pe grătar la iarbă verde. Așadar, legumele, carnea, cârnații, micii sau frigăruile trebuie pregătite din timp, chiar și cu o seară înainte.

Cum pregătești legumele

Spală bine legumele, fie ele roșii, castraveți, ardei, ceapă sau salată verde. Pune-le în caserole la rece, iar la picnic nu trebuie decât să le tai în bucăți potrivite pentru a pregăti salata proaspătă.

Dacă vrei să gătești legume la grătar, pregătește de acasă: roșii, dovlecei, ardei, vinete sau ciuperci. Trebuie să le speli și eventual să le tai pe jumătate, să le cureți de coajă (dovleceii, ciupercile) astfel încât la grătar doar să le pui pe jar și să se coacă rapid. Nu mai trebuie decât să le presari cu puțină sare sau să le ungi cu puțin ulei aromat.

Cum pregătești carnea

Cu o seară înainte, pulpele de pui sau carnea de porc, ceafă sau mușchiuleț, trebuie ținute în baițuri aromate, făcute din ulei, vin, zeamă de lămâie și diverse condimente după plac.

Carnea pentru hamburgeri se ține la congelator și se pune direct pe grătarul încins.

Frigăruile se pregătesc de acasă, pentru a fi cât mai ușor a doua zi să le pui rapid pe grătar și să le coci în câteva minute. Și carnea pentru frigărui iese mai gustoasă, dacă este ținută peste noapte într-o marinată aromată.

Cum pregătești un baiț delicios pentru carne

Friptura pentru grătar se ține într-o marinată aromată, pentru a fi mai suculentă și mai gustoasă. Altfel, este posibil să faci o friptură uscată și lipsită de gust.

După ce carnea de ține în marinată, a doua zi se poate unge cu un baiț delicios, pentru a fi și mai gustoasă și mai aspectuoasă.

Ingrediente pentru baiț de grătar:

  • Vin roșu
  • Oțet balsamic
  • Ketch-up
  • Sare afumată
  • Piper măcinat fin
  • Cimbru
  • Boia dulce sau picantă

Se amestecă toate aceste ingrediente astfel încât să obții o pastă omogenă, cu care se unge carnea, fie că este carne de pui sau de porc. Folosește vin și oțet în cantități mici, atât cât să obții o pastă consistentă, care se lipește de carne și o face mult mai fragedă și gustoasă pe măsură ce se gătește la grătar.

Alimente și băuturi de luat la grătar

Cum organizezi un grătar în aer liber. Sfaturi utile, ustensile și rețete pentru grătar

Iată și o listă cu diverse bunătăți pe care le poți lua în caserole pentru a le servi înainte de a pregăti friptura la grătar.

  • biscuiți sau pișcoturi
  • sărățele
  • nuci și alune
  • brânzeturi sau cașcaval
  • măsline
  • prăjituri, de preferat fără prea multă cremă
  • fructe proaspete
  • sucuri sau ceaiuri
  • cafea la termos
  • bere
  • vin

Rețete pentru grătar. Fripturi și preparate din carne

carne-carnati-si-frigarui-la-gratar

Pulpe de pui la grătar

Ingrediente:

  • Pulpe de pui (în funcție de numărul de persoane)
  • Zeamă de lămâie
  • Ulei
  • Sare
  • Cimbru
  • Piper
  • Dafin
  • Oregano
  • Boia dulce

Mod de preparare:

Pulpele de pui se spală, se curăță de tulee, dacă este cazul, și se crestează, dacă sunt prea groase.

Se pregătește o marinată din zeamă de lămâie, ulei și condimente după gust.

Se țin pulpele de pui în marinată cu o seară înainte de a fi pregătite la grătar.

A doua zi, se presară cu sare, puțin piper și boia dulce și se frig la grătar în aer liber. Pulpele făcute la grătar cu lemne și cărbuni sunt cele mai gustoase.

Se servesc fierbinți, cu salată de legume.

Ceafă de porc la grătar

Ingrediente:

  • Ceafă de porc porționată (în funcție de numărul de persoane)
  • Ulei
  • Vin roșu
  • Zeamă de lămâie
  • Piper
  • Sare
  • Boia picantă
  • Cimbru

Mod de preparare:

Ceafa de porc se spală și se frăgezește cu ciocănelul pentru șnițele.

Se pregătește o marinată din vin roșu, ulei, zeamă de lămâie și condimente.

Se ține ceafa de porc în marinată cu o seară înainte.

A doua zi, se presară cu sare, piper, boia picantă (opțional) și se frige pe grătar.

Se servește cu muștar, ketch-up și salată de legume.

Frigărui de pui la grătar

Ingrediente:

  • 2 bucăți de piept de pui
  • 3 cepe roșii
  • 2 dovlecei
  • 3 roșii mari
  • 3 ardei grași roșii
  • Ulei, vin alb, zeamă de lămâie
  • Sare, piper, cimbru, oregano

Mod de preparare:

Pieptul de pui se spală și se taie cubulețe pentru frigărui. Se pregătește o marinată din vin alb, zeamă de lămâie, ulei și condimente și se ține carnea în marinată cu o seară înainte.

A doua zi se pregătesc frigăruile. Se taie legumele în felii potrivite și se înfig pe frigărui alternativ bucăți de carne, de ceapă și de legume.

Se ung frigăruile cu ulei, se presară cu sare și se frig la grătar.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton