Cartofii pentru prăjit trebuie să fie crocanți, cartofii pentru copt trebuie să fie mai dulci și mai cremoși. Avem cartofi albi, galbeni sau roșii, cartofi cu coaja subțire și cartofi cu coaja groasă. Sunt tot felul de soiuri în piețe, dar gustul și textura lor diferă.
Unii cartofi sunt mai buni pentru fiert, pentru că se înmoaie imediat, alții sunt cartofii pentru prăjit și alte soiuri sunt mai bune la cuptor pentru că au o aromă anume, foarte delicioasă. Află cum să alegi cartofii după soi și după culoarea lor în funcție de modul în care vrei să îi pregătești.
Cum să alegi cartofii pentru prăjit
Pentru prăjit în tigaie sau la friteuză, cele mai bune soiuri sunt soiuri de cartofi cu pulpa mai tare și coaja mai groasă. Acestea sunt soiurile mai puțin apoase, care se prăjesc imediat, devin crocanți la exterior și moi la interior.
Cartofii pentru prăjit care se fac cel mai bine la tigaie sau la ceaun și rămân crocanți la exterior sunt cartofii roșii cu coaja mai groasă. Dacă vrei să pregătești cartofi prăjiți moi la interior, atunci este bine să alegi cartofii albi cu coaja groasă pe care îi tai felii de aproape un deget.
Dacă vrei să pregătești cartofi copți în coajă, ar fi bine să alegi cartofi albi sau galbeni cu o coajă subțire. Acestea sunt soiuri de cartofi mai bogate în apă, care se coc în suc propriu și au un gust dulce și savuros.
Aceste soiuri sunt recomandate și pentru ghiveciurile de legume pe care le pregătești la cuptor, pentru că se fierb ușor împreună cu legumele de vară precum vinetele și roșiile.
Din aceleași soiuri sunt recomandați și cartofii pentru piure.
Cum alegi cartofii pentru fiert
Cartofii albi cu coaja mai groasă sunt indicați pentru fiert, pentru piure, pentru plăcintele cu cartofi sau pentru ciorbe și supe. Sunt cartofi gustoși, cu pulpa dulce și puțin mai fermă, astfel că își păstrează consistența chiar dacă sunt adăugați la ciorbe. Aceștia sunt și cartofii indicați în dietele de slăbit.
Pentru mâncărurile cu sos, la care cartofii se adaugă după ce ai călit ceapa și carnea, sunt recomandați cartofii albi făinoși sau cartofii cu o tentă mai portocalie și coaja maronie. Acesta din urmă este un soi foarte gustos, care își păstrează fermitatea în tocănițe și sosuri, dar sunt foarte moi și gustoși.
Cum alegi cartofii. Diverse sfaturi și trucuri
Cartofii pentru prăjit roșii sunt buni să pregătești cartofi țărănești la tigaie, cu ceapă roșie și șuncă.
Pentru salata de boeuf, alege cartofii cu coaja roșie mai groasă, pentru că pulpa lor este mai fermă.
Pentru salatele pe bază de cartofi, alege soiurile mai mici, cu coaja roșie, pentru că au o aromă deosebită și o pulpă mai tare.
La supele cremă alege cartofii albi sau galbeni cu coaja subțire, care au pulpa mai cremoasă, mai făinoasă, adică mai bogată în amidon.
Când pregătești cartofii pentru ciorbe sau pentru cuptor ai grijă să aibă toate feliile cam aceleași dimensiuni, să se gătească în același timp.
Când gătești cartofi, pune întotdeauna sare pe ei cât sunt cruzi, pentru că vor fi mai gustoși. Evită cartofii cu coaja colorată puternic în verde, pentru că au o concentrație mare de solanină, substanță care este toxică pentru organism.
Evită și cartofii încolțiți deoarece și aceștia au o concentrație mai mare de solanină și un gust mai puțin plăcut.