Cele mai populare tipuri de orez. Cum se folosesc în bucătărie!

.

Orice tipuri de orez ai folosi, este una dintre cele mai sățioase și gustoase cereale din lume. Orezul este cea mai răspândită garnitură și mulți consumatori preferă orezul cu sos în loc de cartofi sau paste.

Cele mai populare tipuri de orez sunt și cele mai gustoase, folosite adesea la umpluturi și la garnituri cu legume în bucătăria românească. În ultima vreme am învățat să folosim și orezul pentru risotto sau orezul basmati pentru salate.

Orezul, calități nutritive și beneficii

Originar din Asia, orezul este una dintre cele mai vechi cereale cultivate de om, iar cererea pentru tipurile de orez cele mai gustoase este în continuă creștere.

Preparatele pe bază de orez sunt sățioase, ne conferă energie și ne asigură un aport de proteine necesar activităților fizice.

Orezul este sărac în grăsimi, dar are un conținut ridicat de proteine, fibre, seleniu și vitamina B1. Totodată este bogat în acizi grași Omega 6. Orezul mai conține calciu, fier, potasiu, mangan, seleniu, cupru și vitamine precum niacina, acidul pantotenic și tiamina.

Orezul are un rol important în metabolism, reglează digestia și reduce tensiunea arterială, fiind considerat unul dintre cele mai bune alimente pentru cei care sufera de hipertensiune, datorită conținutului redus de sodiu;
Orezul contribuie la prevenirea obezității, deoarece nu conține grăsimi, și este consumat deopotrivă de cei care se feresc de cerealele cu gluten, deoarece orezul nu conține deloc gluten.

Utilizările orezului

Pe lângă faptul că este cel mai consumat aliment după zahăr și porumb, orezul este folosit în multe domenii, nu doar în gastronomie.

Planta de orez denumită științific Oryza Sativa are peste 40.000 de specii, dar numai câteva dintre ele sunt folosite intens în alimentație, în cosmetice sau la fabricarea amidonului.

Iată cele mai importante întrebuințări ale orezului, de la pai, la bob.

  • Consum uman
  • Hrană pentru animale
  • Ingredient în cosmetice
  • Fabricarea suplimentelor alimentare
  • Obținerea de făină de orez
  • Obținerea de amidon
  • Obținerea de zahăr
  • Fabricarea alcoolului
  • Fabricarea hârtiei și a cartonului
  • Împletituri și obiecte decorative din paie
  • Nutreț pentru animale

Orezul natur versus orezul decorticat

Știm astăzi că orezul alb, decorticat este mai puțin hrănitor și sănătos decât orezul parțial decorticat. În funcție de modul în care este procesat, orezul se împarte în:

Orezul natur sau orezul brun

Este un orez parțial decorticat, numit adesea și orez brun. Învelișul necomestibil este înlăturat, dar tot restul bobului rămâne intact, inclusiv straturile sale exterioare de tărâțe și germenul din centru. Orezul brun este o bună sursă de vitamina B, magneziu și cupru.

Orezul brun necesită un timp de gătire mai lung cu aproximativ 10 minute față de orezul alb.

Orezul alb, complet decorticat

Este un orez complet curățat, inclusiv de germeni și de tărâțe. Bobul devine alb, lucios, aproape transparent și foarte dur. Complet decorticat, orezul alb este preferat de mulți consumatori și rezistă mai bine în cămară, dar are mai puține vitamine și calități nutritive.

Tipuri de orez în funcție de mărime

Orezul cu bob lung

Este ușor de recunoscut după bobul alungit, de 5 – 6 ori mai lung decât un bob obișnuit. În această categorie intră soiuri de orez precum Basmati sau Jasmine. Aceste boabe au o textură fermă și dură și se separă în timpul fierberii, dar devin pufoase când sunt bine gătite. Datorită acestor calități, soiurile de orez cu bob lung sunt folosite la salate, la mâncărurile scăzute cu sos sau la pilaf.

Dintre tipurile de orez lung, Basmati este cel mai apreciat datorită gustului deosebit și datorită indicelui glicemic foarte mic. El este recomandat îndeosebi pentru salatele de legume sau co sosuri aromate.

Orezul cu bob mediu

Boabele medii sunt pline, ușor rotunjite, dar de 2 – 3 ori mai lungi decât bobul obișnuit. Ele rețin mai multă apă când sunt gătite, decât orezul lung, și au o consistență ușor gumată din cauza căreia se lipesc unele de altele. Printre cele mai cunoscute soiuri de orez cu bob mediu sunt Arborio sau Valencia ori Camolino, folosite în mod regulat pentru risotto sau paella.

Orezul cu bobul mic

Era soiul de bază și în țara noastră în urmă cu aproximativ 20 de ani, având un bob scurt, rotund și de mici dimensiuni. Când sunt gătite, boabele mici aproape că își triplează dimensiunea, rețin multă apă și devin foarte moi și lipicioase. Acest orez este preferat pentru umpluturile cu carne, pentru ciorbe și pentru dulciurile cu lapte.

Tipuri de orez în funcție de culoare

Iată principalele tipuri de orez diferențiate în funcție de culoarea lor și preparatele pentru care sunt recomandate.

Orezul negru sau orezul sălbatic

Este un tip de orez integral folosit deseori în salate, în supe și este foarte sănătos. Orezul sălbatic are culoarea brună foarte închisă, aproape neagră, este foarte bogat în antioxidanți cu efecte anticancerigene, antidiabet și protejează împotriva bolilor de inimă. Este recomandat persoanelor care suferă de diabet și tuturor celor care țin dietă.

Orezul roșu

Este un tip de orez integral, nedecorticat, al cărui înveliș exterior este roșu. Are un gust ușor mai amărui, asemănător cu al nucilor, o consistență gumată după ce este fiert și este folosit adesea pentru garnituri. Cele mai multe tipuri de orez roșu sunt originare din America de Nord.

Orezul brun

Toate tipurile de orez alb pot avea și variante de orez brun, dacă sunt curățate doar de coaja exterioară și parțial decorticate. Orezul brun poate fi orez lung, orez cu bot rotund sau orez cu bob mic. Orezul brun este un orez mai natural, care păstrează tărâța brun-gălbuie și germenul intact.

Orezul alb

Aproape toate tipurile de orez sunt albe, după ce sunt complet decorticate. Orezul alb poate avea bobul rotund și scurt, bob rotund și mediu sau bob foarte lung cum este soiul Jasmine sau Basmati, așa cum am prezentat mai sus.

Orezul alb este folosit la supe, garnituri și în special la umpluturi cu legume și carne.

Ultima modificare octombrie 24, 2022 11:16 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale