Pregătește zilnic mici gustări cu fructe uscate, mai ales în sezonul rece când ai nevoie de mai multă energie și de un aport mai mare de calorii. Merișoarele, curmalele, caisele sau stafidele se numără printre cele mai hrănitoare fructe uscate, gustoase și aromate.
Bogate în antioxidanți, vitamine și săruri minerale, cele mai parfumate fructe uscate au și cele mai multe beneficii pentru sănătate. Sunt gustări sățioase, înlocuiesc prăjiturile când îți este poftă de ceva dulce, iar fructoza pe care o conțin se transformă în mare parte în energie.
Chiar dacă sunt bogate în calorii și zahăr, fructele uscate pot fi consumate regulat în porții mici pentru că aduc numeroase beneficii organismului.
Sunt ușor de digerat și alungă senzația de foame pentru câteva ore
Mențin sănătatea sistemului osos și previn osteoporoza
Îmbunătățesc digestia și previn acumularea de gaze în intestine
Combat stările de anxietate
Măresc capacitatea de concentrare
Susțin performanțele sportive
Reglează nivelul colesterolului
Îmbunătățesc sănătatea inimii
Cele mai hrănitoare fructe uscate
Fructele uscate au un conținut destul de mare de fructoză, deoarece prin extragerea apei, fructele capătă o dulceață mai concentrată. De aceea trebuie consumate cu măsură, dar au multe alte beneficii pentru organism. Urmărește mai jos cele mai populare fructe uscate și nutrienții lor, cele mai importante săruri minerale și vitamine pe care le conțin.
Vitamine: C, E, A, betacaroten, vitamine din grupa B
Bananele deshidratate
390 de calorii
80 g carbohidrați
Săruri minerale: fosfor, seleniu, magneziu
Vitamine: A, E, B3
Cum poți face fructe uscate acasă
Iată câteva motive foarte sănătoase să faci singură fructe uscate acasă:
Le speli și le cureți în mod corect
Folosești fructe de calitate, din surse sigure, fără pesticide
Le deshidratezi prin cel mai simplu procedeu fără adaos de zahăr sau substanțe chimice.
Este mult mai indicat să îți faci singură fructele deshidratate și să folosești fructe sănătoase, crescute în regim bio. Multe fructe uscate din comerț conțin urme de pesticide și conservanți, inclusiv coloranți să arate mai apetisant. Evită aceste fructe și încearcă să îți pregătești singură gustările din fructe deshidratate folosind fie un deshidrator pentru alimente, fie cuptorul tău electric.
Un deshidrator pentru fructe necesită în medie 8 – 12 ore pentru a deshidrata fructele tăiate felii. Acest aparat extrage apa și fructele feliate fără să distrugă enzimele, sărurile minerale și fitonutrienții din fructe.
La cuptorul electric, feliile de fructe trebuie puse pe grătar și pe folii de copt și trebuie uscate cu răbdare la temperatura minimă timp de cel puțin 5 – 6 ore.
Acasă, poți face fructe uscate din orice tip de fructe, fie ele autohtone precum merele și perele sau prunele, fie ele fructe exotice precum kiwi, mandarine sau banane.
Când este bine să consumi fructele uscate
Fructele uscate reprezintă alimente foarte hrănitoare și sățioase care pot fi consumate la micul dejun sau la o gustare în jurul orelor 15.00 – 16.00
Bogate în glucide și fructoză, fructele deshidratate trebuie consumate cu moderație, câte o porție de 50 – 100 gr la o masă. Este bine să le consumi înainte de activități susținute, când ai nevoie de energie și de un tonus ridicat.
Cum să folosești fructele dezhidratate în bucătărie
Fructele uscate pot fi folosite pentru diverse preparate delicioase, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Chiar și persoanele care țin dietă pot consuma unele preparate cu fructe uscate în porții moderate.
Iată în ce preparate poți adăuga fructele deshidratate:
Chec
Cozonac
Plăcinte
Ștrudele
Budinci
Orez cu lapte
Shake de fructe
Sosuri acrișoare pentru carnea de curcan sau de rață
Iaurt
Cum se păstrează corect fructele uscate
Un mare avantaj pe care îl au toate fructe uscate este acela că pot fi păstrate pe termen lung, cel puțin 6 sau chiar 12 luni. Spre deosebire de fructele proaspete care încep să mucegăiască în câteva săptămâni, fructele deshidratate sunt ușor de păstrat mai mult timp. În plus, ocupă mult mai puțin spațiu în cămară.
Fructele uscate trebuie păstrate în pungi de hârtie cerată, în cutii de metal și borcane de sticlă care pot fi închise ermetic. Ele trebuie ținute într-o cămară rece, unde atmosfera este uscată, iar temperatura nu depășește 8 – 10 grade.
Periodic, aceste fructe uscate puse la păstrare trebuie controlate să nu apară mucegai.