Cele mai bune activități de primăvară în familie

.

Antrenează copiii în diverse activități de primăvară în familie care îi ajută să se dezvolte armonios, să învețe lucruri noi și să facă mișcare în aer liber. Când vremea se încălzește, este timpul să petreceți mai mult timp în natură și să alegeți cele mai interesante activități de primăvară în familie.

Zilele sunt pline de soare, florile răsar peste tot, se întorc păsările și natura se încălzește. Este timpul pentru tot felul de activități de primăvară în familie, interesante și pentru copii, și pentru părinți deopotrivă.

Plimbări în natură

Organizează diverse plimbări în natură cu copiii și soțul tău. Ori de câte ori este o zi senină, ieșiți la plimbare în parcuri, în grădinile urbane, în zonele de agrement din oraș.

Luați cu voi trotinete și biciclete, mingii și alte jucării potrivite pentru spațiul liber și profitați de verdeață și de aerul curat. Plimbarea în natură nu înseamnă doar mișcare! Este esențială pentru echilibrul psihic al copiilor, pentru un tonus mai bun și pentru energie.

Picnicuri în zone înverzite

Organizează un picnic surpriză pentru copii, mai ales de Paște, când gătești tot felul de bunătăți. Caută o zonă frumoasă, cu aer curat și iarbă proaspătă și mergi cu copiii să vă bucurați de un picnic împreună.

Învață-i să își organizeze gentuța de picnic cu aperitive și bucate, cu prăjituri și cu sucuri. Nu uitați de tacâmuri, pături, scăunele și masa pliantă, dacă aveți. Este una dintre cele mai frumoase activități de primăvară în familie, iar copiii vor avea ocazia să învețe multe de la părinți, să petreacă mai mult timp împreună cu voi și să se bucure de sănătatea naturii.

Drumeții la pădure, activități de primăvară în familie

Toți copiii sunt fascinați de drumeții, mai ales primăvara când răsar multe plante și se aud multe păsări la pădure. Faceți plimbări în pădurile din jurul orașelor și educați copiii să iubească natura, să protejeze spațiile verzi și să nu arunce resturi și ambalaje oriunde.

Totodată, îi înveți să se bucure de zilele senine și să aprecieze liniștea, aerul curat, beneficiile pe care le oferă pădurea.   

Așa le umpleți o zi întreagă cu activități în aer liber, faceți mai multă mișcare, iar cei mici mai uită de telefoane și de jocuri on-line.

Recunoașterea florilor

Mergeți în grădina botanică, în parcuri sau la pădure și descoperiți florile de primăvară. Învățați-i pe copii să recunoască florile, să le aprecieze frumusețea și să le ocrotească.

Vorbiți-le despre importanța albinelor și a fluturilor, despre toate plantele pe care le întâlniți în cale și despre pomii fructiferi care înfloresc în lunile aprilie și mai.

Copiii care încep să iubească natura și să aprecieze fiecare fir de floare vor fi oamenii frumoși de mâine care vor avea o viață mai sănătoasă și mai echilibrată.  

Recunoașterea păsărilor

Din luna aprilie se întorc tot mai multe păsări din migrație. Ieșiți în natură să le căutați împreună cu copiii. Mergeți la pădure după sticleți, grauri și cinteze, după măcălendri și pițigoi. Căutați rândunicile și berzele în zonele cu lacuri și bălți.

Luați cu voi un determinator de păsări și citiți-le copiilor despre diversele specii care cuibăresc la noi în țară. Pe internet găsiți ușor și cântecele păsărilor pe care le vedeți în natură și multe curiozități despre viața lor și despre migrație.

Munca în grădină

Primăvara este anotimpul perfect să îi învățați pe copii să se ocupe de grădină, chiar dacă nu au decât 4 sau 5 ani. De la vârste fragede, este bine să învețe să planteze flori, să le ude și să le ocrotească. Diversele activități de primăvară din grădină îi ajută să fie mai organizați și mai responsabili. Vor face mișcare alături de voi și vor învăța multe despre flori, despre legume și despre cum se îngrijește o grădină.

Astfel, copiii vor învăța să îngrijească mai bine întreaga gospodărie, vor învăța să lucreze pământul și să profite de ceea ce le poate oferi.

Pentru copii este fascinant să vadă schimbările din curtea cu flori și cu legume de la o zi la alta, să urmărească plantele cum încolțesc, cresc și înfloresc pe măsură ce sunt bine îngrijite.

Plimbări cu bicicleta

Căutați parcuri cu alei largi sau zone special amenajate pentru plimbările cu biciclete și trotinete. Luați biciclete pentru toți membrii familiei, luați și echipamente de protecție pentru copii și mergeți la plimbare.

Ciclismul pentru relaxare îi ajută pe copii să își fortifice plămânii, să își pună în mișcare toți mușchii, să se distreze alături de părinți și să învețe totodată să fie prudenți în trafic. În plus, vor învăța diverse reguli de circulație și vor învăța să aibă grijă de bicicletă și de ei însuși, să evite accidentele și locurile nesigure.

Sporturi în aer liber

Indiferent ce activități de primăvară în familie ai alege, aproape toate implică mișcarea în aer liber. Practicați orice sport cu cei mici, de la fotbal, volei, tenis, ciclism, alergare, mersul pe role sau trotinetă.

Ieșiți cât mai des în parcuri, când zilele sunt însorite, și faceți sport. Copiii vor lăsa câteva vreme telefoanele și internetul sau televizorul, iar sănătatea lor psihică și mentală va fi protejată. Toți copiii sunt fericiți când pot face sport în aer liber cu părinții lor. Se simt încurajați și chiar se iau la întrecere cu tații.

Săriți coarda!

Cu mic, cu mare, cumpărați corzi, mergeți în parc sau în spațiile verzi de lângă casă și învățați să săriți coarda. Este un exercițiu excelent pe care îl pot face și copiii, și părinții.

Doar 10 minute dacă sari coarda, este suficient să pui în mișcare toți mușchii corpului. Coarda are beneficii mari pentru inimă, pentru mușchii de la picioare, pentru echilibru și pentru oxigenarea creierului. Totodată este un exercițiu simplu și amuzant pentru copii care le dezvoltă coordonarea și agilitatea.

În plus, coarda mai are un mare avantaj: este ușoară, practică și ocupă foarte puțin loc în geantă. Nu este nevoie de vreun efort deosebit să iei o coardă cu tine când mergi în plimbare. Iar săritul corzii se învață în câteva minute, spre deosebire de alte sporturi care necesită o practică mai lungă.

Înălțarea unui zmeu

În zilele de primăvară, cu un vânticel călduț, profitați de vremea bună și mergeți în parcuri să înălțați zmee. Le puteți face de cu seara, împreună cu copiii, acasă. Găsiți o mulțime de tutoriale pe net și nu este deloc complicat.

Copiii vor fi încântați să le coloreze, să lipească panglici din hârtie și ochi de balaur. Iar a doua zi, vor fi bucuroși să vadă cum se înalță zmeele pe firul curenților de aer și cum plutesc deasupra parcului.   

Pictura pe pietre

O plimbare pe firul unei ape poate fi un bun prilej să culegeți pietre frumoase și bine șlefuite de râu. Luați de acasă câteva carioci colorate și colorați pietrele găsite. Desenați pe ele flori și stele sau personaje din desene animate.

Copiii le vor colora în fel și chip, deoarece imaginația lor este deosebit de bogată. Apoi construiți un turn din pietre colorate pe malul apei sau luați-le acasă, unde le puteți pune pe terasă sau în ghivecele cu flori.

Colaje din flori și frunze

De multe ori, plimbările în natură sunt un bun prilej ca cei mici să învețe denumirile florilor și ale plantelor populare. Culegeți câteva flori și frunze deosebite și învățați copiii să le preseze în file de carte.

Apoi faceți cu ele mici tablouri de primăvară, lipiți florile și frunzele presate pe cartoane albe și scrieți câteva versuri din cele mai îndrăgite poezii pentru copii.

Vizite la țară sau la ferme cu animale

Una dintre cele mai frumoase activități de primăvară în familie o reprezintă vizita la o fermă cu multe animale frumoase și bine îngrijite.

Va fi o excursie memorabilă pentru copii, mai ales dacă nu mai aveți bunici la țară, în ograda cărora să se joace cu animalele.

Toate pensiunile cu animale sau fermele de animale oferă diverse activități amuzante pentru copii. Ei descoperă animale pe care le văd doar pe internet, învață multe lucruri despre îngrijirea lor și despre comportamentul animalelor prietenoase.

La multe ferme de animale copiii au ocazia să le dea ei singuri hrana, să le mângâie și să se joace cu ele. Au ocazia să vadă grădini de legume, să planteze sau să culeagă singuri tot felul de flori și legume proaspete.

Va fi o zi plină de activități interesante, în care copiii nu se vor plictisi nicio clipă, dar nici părinții. Iar cei mici își pot face noi prieteni!

Lectura unor cărți de primăvară

O altă activitate interesantă în familie este lectura unor cărți despre primăvară, despre flori, fluturi, păsări și despre natură. Și nu doar mama trebuie să se implice! Tata poate și el să citească împreună cu cei mici povești despre animale și flori sau despre albine și fluturi.

Cu atât mai interesantă poate fi această activitate, dacă puteți lua cărțile cu voi la un picnic în familie. După ce se satură de alergat și fac o pauză, copiii pot colora cărți sau pot citi împreună cu părinții despre natura din jurul lor. Așa le este mai ușor să învețe o mulțime de lucruri interesante despre primăvară și despre natură.  

Ultima modificare aprilie 11, 2023 10:36 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale