Evită grăsimile, sucurile și alcoolul dacă ai diaree. Indiferent de cauza ei, diareea este foarte neplăcută și este însoțită adesea de dureri de stomac, de senzația de vomă și disconfort. Dar există câteva alimente foarte bune care te ajută să scapi de diaree, fără alte tratamente.
Cuprins
- 1 Cum faci diferența între diareea acută și diareea cronică
- 2 Din ce cauze poți să ai diaree
- 3 Cele mai frecvente simptome asociate cu diareea
- 4 Ce alimente și băuturi te ajută dacă ai diaree
- 4.1 Pâinea prăjită
- 4.2 Cartofii fierți sau copți în coajă
- 4.3 Orezul fiert
- 4.4 Bananele
- 4.5 Telemeaua de vaci
- 4.6 Morcovii fierți sau copți la abur
- 4.7 Covrigei simpli
- 4.8 Piept de pui fiert
- 4.9 Supa de pui
- 4.10 Mere coapte la cuptor
- 4.11 Ceaiurile din plante
- 5 Ce alimente pot agrava diareea
Dacă ai diaree din senin, de obicei este de vină un virus sau anumite bacterii pe care le-ai luat din alimente, de pe vasele care nu au fost spălate corect, de pe mâinile murdare sau din cauza unui tratament cu antibiotice. Diareea poate fi acută sau cronică și poate avea diverse cauze.
Ea este un simptom neplăcut, de cele mai multe ori însoțit de frisoane și dureri de stomac, dacă este de natură virală. Dar poate fi tratată acasă cu alimente și lichide indicate, fără să fie nevoie de un tratament specific.
Cuprins
Cum faci diferența între diareea acută și diareea cronică
Diareea acută apare din senin, uneori fără dureri, și se poate manifesta la una sau două ore după masă, după o gustare luată pe fugă în oraș sau în timpul călătoriilor lungi. Așa numita diareea călătorului apare din cauza schimbării condițiilor și a stresului.
Diareea acută se tratează ușor, acasă, și dispare singură după două sau trei zile, dacă ții un regim adecvat cu alimentele indicate mai jos.
Diareea cronică este diareea care se agravează după două zile, cu dureri, frisoane, transpirații reci sau chiar cu apariția de sânge în scaun. În acest caz, trebuie să consulți cu medic, să ții regim strict și să bei multe lichide deoarece frecvența mare a scaunelor moi duce la deshidratare. În farmacii, există și săruri speciale care se dizolvă în ceai pentru a combate diareea cronică.
Din ce cauze poți să ai diaree
- Anxietatea și stresul, emoțiile negative puternice sunt factori declanșatori pentru diaree acută care se poate manifesta câteva ore. Aceasta este ușor de controlat prin alimentație.
- Alimente alterate, fructe, legume sau ouă infestate cu E. coli, Salmonela sau alte bacterii care afectează digestia.
- Infecția cu diverse virusuri: rotavirusuri, virusul Norwalk, virusuri ale hepatitei, Cytomegalovirus sau virusuri herpetice.
- Reacții adverse la unele medicamente sau antibiotice.
- Reacții adverse la unele alimente crude.
- Intoxicații cu substanțe chimice.
- Intoleranțe alimentare la gluten sau lactoză.
- Afecțiuni inflamatorii precum colonul iritabil sau boala Crohn.
- Cauze endocrine, renale, digestive asociate cu diverse afecțiuni.
Cele mai frecvente simptome asociate cu diareea
Debutul poate fi brusc și ai o stare generală de moleșeală sau apatie.
- Senzație de greață
- Dureri abdominale
- Frisoane
- Balonare
- Senzația continuă că trebuie să stai pe toaletă
- Lipsa poftei de mâncare
- Deshidratare
- Apariția de mucus sau sânge în fecale.
Ce alimente și băuturi te ajută dacă ai diaree
De cele mai multe ori, episoadele de diaree sunt scurte și se rezolvă cu ajutorul unor alimente ușoare, care normalizează digestia. Chiar și în cazul unor virusuri ușoare, organismul le elimină și diareea poate să dispară după 48 de ore.
Pâinea prăjită
Câteva felii de pâine prăjită pe o plită sau direct la flacăra aragazului ajută imediat în caz de diaree ușoară. În plus, pâinea prăjită reduce și senzația de greață. Se consumă simplă sau cu brânză sărată.
Cartofii fierți sau copți în coajă
Dacă diareea persistă toată ziua, fierbe cartofi și consumă-i simpli, doar cu sare și pâine prăjită. Nu adăuga nici unt, nici ulei, nici brânză grasă.
Orezul fiert
Boabele de orez Basmati sunt mult mai gustoase și se fierb imediat, în 10 minute. Fierbe puțin orez, adaugă un strop de sare și consumă orezul cu pâine prăjită. Vei simți o îmbunătățire a stării tale în câteva ore.
Bananele
Între mesele simple cu cartofi sau orez, poți consuma o banană. Sunt fructe recunoscute pentru normalizarea digestiei în cazul în care ai diaree. Fibrele și amidonul din banane ajută stomacul să combată alimentele alterate care au declanșat diareea.
Telemeaua de vaci
Dacă nu ai dureri de stomac și nu se agravează diareea în 6 ore, poți consuma cartofi fierți la care poți adăuga câteva lingurițe de telemea tare dată pe răzătoare. Sau poți consuma o felie sau două de brânză cu pâine prăjită.
Morcovii fierți sau copți la abur
Datorită amidonului și datorită unor enzime benefice, morcovii fierți sunt ușor de asimilat și reglează activitatea digestivă. Ei te pot ajuta când ai diaree, dacă îi combini cu cartofi fierți sau copți, fără ulei.
Covrigei simpli
Încearcă să consumi covrigei uscați și simpli, fără semințe de mac sau de susan. Covrigeii ajută în caz de balonare și dureri de stomac. Pot fi consumați cu ceai de mentă.
Piept de pui fiert
Dacă a trecut faza acută a diareei, deja te poți alimenta mai bine și poți consuma piept de pui fiert simplu, cu sare. Mănâncă porții mici cu pâine prăjită sau cartofi fierți.
Supa de pui
A doua sau a treia zi după un episod acut de diaree, poți consuma supe simple făcute din carne de pui, cartofi, ceapă și morcovi, fără ulei adăugat și fără condimente care irită stomacul precum piperul. Supa de pui hidratează organismul și îți redă energia.
Mere coapte la cuptor
Pentru o dietă mai bogată, în cazul în care ai diaree mai multe zile la rând, este bine să consumi și mere coapte, fără zahăr sau miere. Merele coapte în
Ceaiurile din plante
Lichidele sunt foarte importante în diaree, pentru a preveni deshidratarea. Ceaiul de mentă este cel mai indicat, recunoscut pentru proprietățile lui antiinflamatorii, antibacteriene și antidiareice.
De asemenea, se recomandă ceaiul neîndulcit de gălbenele care combate balonarea și durerile de stomac sau ceaiul de ghimbir foarte bun împotriva diareei.
În cazul în care suferi de diaree cronică și deshidratarea este un risc, este bine să bei apă cât mai multă, în cantități mici, eventual cu săruri specifice primite de la farmacie.
Ce alimente pot agrava diareea
Evită orice alimente foarte dulci, foarte grase sau sărate dacă ai diaree. Timp de 24 sau 48 de ore nu consuma decât cartofi și pâine prăjită, cel mult două, trei felii de brânză tare și sărată.
Evită următoarele alimente și băuturi:
- Sucurile de orice fel, fie ele naturale sau nu;
- Băuturile alcoolice;
- Mezelurile și carnea, inclusiv carnea de pește;
- Dulciurile, mai ales pe cele cu cremă;
- Pastele făinoase și produsele de patiserie;
- Nucile și semințele;
- Fructele și legumele crude;
- Ouăle;
- Cafeaua;
- Ceaiul verde.
Ultima modificare septembrie 10, 2021 6:32 pm