Ce plante se cultivă în luna august în grădină sau în sere

.

Grădinarii pasionați cultivă în luna august o mulțime de plante, de care se vor bucura toamna sau care vor înflori și vor rodi anul următor. Chiar dacă este o perioadă foarte caldă și uscată, vei descoperi o mulțime de plante care se cultivă în luna august în grădină sau în solar.

Cele mai multe legume sau flori care se cultivă în luna august se pot răsădi în a doua jumătate a lunii, când soarele arzător se domolește și nopțile devin mai răcoroase.

Alege spații parțial umbrite în grădină, unde poți pune bulbi de flori sau legume rezistente toamna. Dacă ai solar, atunci lucrurile se simplifică, deoarece în mediul controlat din seră sau solar poți cultiva diverse legume pe care le vei recolta toamna târziu sau anul viitor.

Condiții esențiale pentru culturile din luna august

Verile sunt tot mai toride în sudul țării, unde luna august rămâne o lună fierbinte. Dar în zonele mai răcoroase de deal, în Transilvania sau Câmpia de Vest, culturile din luna august prosperă și poți planta mai ușor diverse legume și flori în grădină în ultima lună de vară.

Iată și câteva condiții pe care trebuie să le respecți pentru a cultiva diverse plante în luna lui gustar.

  • Așteaptă să scadă temperaturile pe timpul nopții sub 15 grade Celsius și diminețile să fie mult mai răcoroase;
  • Alege locuri din grădină parțial umbrite de copaci sau de arbuști decorativi;
  • Așteaptă o ploaie bogată, să unde bine pământul înainte să pui noi răsaduri de flori sau de legume;
  • Așteaptă ca temperaturile din timpul zilei să nu mai depășească 28 – 30 de grade Celsius.

Aceste condiții pot fi îndeplinite în sudul țării în cea de a doua jumătate a lunii august, când este perioada optimă să plantezi bulbii care vor răsări primăvara următoare. În restul țării, unde temperaturile sunt mult mai plăcute, luna august poate fi o perioadă bună pentru diverse legume și flori ușor de cultivat în grădină.

Cum pregătești pământul din grădină înainte de plantare

O ploaie bogată te poate ajuta să pregătești mult mai bine pământul pentru semințe, pentru răsaduri sau pentru bulbii de toamnă. Dacă ploaia se lasă așteptată și pământul din grădină este prea uscat de soare, udă trei zile la rând din abundență, apoi sapă în adâncime.

Adaugă îngrășământ natural bine mărunțit sau compost, dacă ai făcut singură la tine în grădină compost din diverse resturi de legume și plante.

Amestecă bine îngrășământul natural cu brazdele de pământ, mărunțește solul și vei avea un teren bine pregătit pentru însămânțare.

Mai poți adăuga nisip, dacă este un pământ prea argilos, boabe albe de perlit care mențin umezeala, dacă este un pământ prea uscat, sau câteva lopeți de turbă, dacă este un sol demineralizat.

Toate aceste lucrări asigură un substrat de bună calitate, bogat în minerale și nutrienți, care va stimula semințele să germineze mai repede și va ajuta legumele să crească rapid pentru recolta de toamnă.

Cum pregătești solul din seră sau din solar

Cele mai multe legume care se cultivă în luna august se dezvoltă vertiginos și viguros, dacă sunt plantate în seră sau în solar. Și aici trebuie să pregătești solul din timp, să adaugi îngrășământ natural sau compost bine mărunțit.

Se sapă adânc pământul, se curăță de rădăcinile altor legume pe care le-ai recoltat deja, și se pregătește sistemul de udare prin picătură, acolo unde este cazul.

Este foarte important, atât în seră, cât și în grădină, să cureți bine pământul de rădăcinile altor plante care au crescut în zona aleasă. De multe ori, rădăcinile legumelor sau plantelor uscate sunt atinse de boli care se vor răspândi și la noile răsaduri. De asemenea, trebuie să ții cont să nu cultivi roșii pentru gogonele în solul în care au crescut roșiile de vară, ardeii sau vinetele. Este bine să ții cont de rotația culturilor la legume și să cultivi fasole, mazăre sau rădăcinoase acolo unde au fost tomate sau castraveți.

Ce legume se cultivă în luna august

Iată câteva legume care pot fi răsădite în august și care, dacă ai noroc de o toamnă lungă, pot fi recoltate la mijlocul toamnei.

Roșii pentru gogonele

Pune câteva semințe de roșii în solar sau într-un spațiu adăpostit din grădină, unde nu arde soarele la prânz. Dacă pământul a fost bine îngrășat și curățat, semințele de roșii germinează rapid. Trebuie doar să le uzi aproape zilnic în luna august, să crească viguroase. La final de septembrie vei avea câteva roșii mici și verzi pentru gogonelele de toamnă.

Roșiile cherry

Roșiile cresc foarte repede, mai ales dacă este cald și au umiditate ridicată. Dacă vrei să ai câteva roșii proaspete de salată la început de toamnă, poți cultiva la început de august semințe de roșii cherry în ghivece adânci sau direct în grădină, într-un spațiu protejat de soarele arzător.

Seamănă semințele rar, să nu fii nevoită să le răsădești, și păstrează pământul ușor umed până când plantele cresc de o palmă și capătă vigoare. Roșiile vor crește repede și în 3 sau 4 săptămâni vor înflori. Iar dacă luna septembrie este blândă și călduroasă, vor face roșii micuțe și dulci.

Salata verde

Ce plante se cultivă în luna august în grădină sau în sere

Deși este cunoscută drept o trufanda de primăvară, salata verde poate fi semănată și în a doua jumătate a verii. Dacă o semeni în jardiniere largi sau în curte, la umbra altor plante, să fie protejată de soare, va răsări în câteva zile. Și dacă are un pământ bine îngrășat și drenat, amestecat cu nisip, va crește rapid.

Trebuie doar să o uzi aproape în fiecare seară în zilele foarte călduroase. După ce se dezvoltă primele 3 frunze, salata verde trebuie rărită cu atenție și replantată la o distanță de 20 sau 30 de centimetri. În câteva săptămâni poți recolta frunzele mari de la bază pentru salate proaspete.

Fasolea

Cultivă câteva cuiburi de fasole în grădină, într-un spațiu parțial umbrit. Udă bine solul în fiecare zi, dacă sunt temperaturi ridicate, și boabele de fasole vor germina. În câteva săptămâni, vei avea păstăi lungi și verzi, fragede și dulci pe care le poți conserva la congelator pentru iarnă.

Varza

Varza

Răsadurile de varză se cultivă în luna august în sere sau solarii. Varza albă, varza roșie sau varza de Bruxelles se cultivă în mod deosebit din răsaduri, și nu din semințe deoarece nu mai este suficient timp să germineze și să se dezvolte. Dar, dacă ai răsaduri tinere, poți cultiva varză pe care o vei recolta la final de octombrie sau în luna noiembrie, înainte de primele nopți geroase.

Conopida

La fel ca varza, conopida se poate cultiva în luna august din răsaduri. Astfel că, atunci când vei pregăti murăturile de iarnă, vei avea conopidă proaspătă de la tine din curte sau din solar.

Morcovii

Ce plante se cultivă în luna august în grădină sau în sere

Peste iarnă, morcovii pot crește frumoși într-un solar încălzit sau în seră. Pregătește brazde cu îngrășământ și cu mult nisip, răsădește câteva semințe de morcovi și udă-le în mod constant până când vine frigul.

Primii morcovi îi vei culege chiar din luna octombrie, apoi vei avea morcovi proaspeți peste iarnă direct din solar.

Ceapa  

Arpagicul se poate planta în grădină, într-un spațiu parțial umbrit și în luna august. Cu toate că face parte din seria de legume care se cultivă în lunile februarie – martie, dacă vrei ceapă proaspătă peste iarnă, poți semăna arpagic în solar în luna august, în locurile unde ai avut roșii sau castraveți.

Ce flori se cultivă în luna august

Spre mijlocul lunii august, dacă pământul nu mai este încins de soare, mai pot fi cultivate câteva flori, în special florile bienale, care vor înflori anul viitor, dar și câteva soiuri care vor înflori până în luna octombrie.

Flori pentru vara următoare

Ce plante se cultivă în luna august în grădină sau în sere

Mixandre sau micșunele, minunate flori parfumate de vară

Nemțișorii (delphinium), panseluțele, nu-mă-uitamicșunelele sau mixandrele și degețelul (digitalis) se numără printre cele mai frumoase și colorate plante bienale care îți vor decora grădina vara viitoare.

Deocamdată, trebuie să uzi bine straturile unde ai pus semințele, să le rărești, dacă răsar prea dese și să le acoperi în noiembrie cu un strat gros de frunze și mulch, să nu degere.

Flori pentru septembrie – octombrie

crizanteme galbene in gradina

Tot în luna august poți sădi semințe de zinnia (crăițe), într-un spațiu ușor umbrit de câțiva pomi, ca să nu le usuce soarele când răsar. Se udă abundent, dacă sunt temperaturi ridicate pe timpul zilei, și vor crește rapid, astfel încât vei avea flori frumoase spre final de septembrie.

La final de august poți planta răsaduri de crizanteme sau crizanteme deja mature, cu tot cu flori. Dacă le plantezi în locuri parțial umbrite, crizantemele vor rezista la căldura din august și vor prospera toamna oferindu-ți buchete bogate de flori.

Tot în categoria florilor care se pot planta în august intră și helleborus sau spânzul. Este bine să cumperi răsaduri mari și să le cultivi în zonele umbrite ale grădinii, la rădăcina unor copaci sau a unor arbuști decorativi. Spânzul plantat în august sau septembrie va face flori chiar din ianuarie, dacă este o iarnă blândă.

Bulbi de toamnă, flori de primăvară

Ce plante se cultivă în luna august în grădină sau în sere

Toți bulbii care fac flori frumoase se primăvară se plantează la final de august sau în luna septembrie. Se pregătește pământul cu îngrășământ natural, se sapă adânc și se plantează bulbii mai mari la distanțe de 5 cm, iar cei mai mici la distanțe de 2 – 3 cm. Ține cont de faptul că bulbii cei mai mici, de ghiocei sau de crocuși, se plantează câte 3 – 4 într-un singur cuib.

Spre sfârșitul lunii august se plantează bulbii de flori care răsar primăvara precum lalelele, zambilele, narcisele, crocușii, zambilele-struguraș, ghioceii sau crinii. De asemenea, se pot planta rizomii de bujori, care se acoperă apoi cu un strat gros de frunze și mulch să fie bine protejați peste iarnă.

foto: Wikipedia/Hepta.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton