Ce NU se curăță cu oțet! Află când este interzis la curățenie oțetul!

.

Oțetul este una dintre cele mai bune soluții de curățenie, practică și ieftină. Dizolvă depunerile de piatră, degresează aragazul, igienizează frigiderul și împrospătează covoarele. Îl folosim foarte des în casă, dar sunt și obiecte, ustensile sau diverse pete care nu se curăță cu oțet. Află de ce!

Ține minte ce obiecte din bucătărie și ce fel de suprafețe nu se curăță cu oțet niciodată! Acidul acetic este destul de puternic și acționează în timp. Dacă îl folosești pentru suprafețe poroase sau pentru obiecte cu finisaj lucios, oțetul va distruge luciul și va decolora materialele.

Cu toate că oțetul este foarte bun la curățenie și igienizează toată casa, există și situații când nu trebuie folosit.

Iată o listă cu diverse suprafețe, obiecte sau ustensile din bucătărie care nu se curăță cu oțet, precum și câteva tipuri de pete care pot arăta mult mai rău după ce le-ai tratat cu oțet.

Vase și ustensile de bucătărie care nu se curăță cu oțet

Vasele din fontă: tigaia, tuciul sau grillul pentru aragaz

Vasele de gătit din fontă de bună calitate sunt apreciate de toate gospodinele. Acestea, însă, trebuie îngrijite cu atenție și spălate doar cu apă caldă și sare.

Chiar dacă ai ars ceapa sau carnea în tigaia de fontă, nu trebuie să o cureți cu oțet sau cu alte prafuri de curțat acide. Oțetul distruge stratul superficial de grăsime care protejează fonta și tigaia ta începe să ruginească.

Citește cum se asezonează și cum se întreține corect tigaia din fontă!

Tacâmurile din inox

Acidul acetic reacționează cu inoxul și lasă pete de culoare închisă. Poate că la primele folosiri nu vei observa o schimbare majoră. Dar, pe măsură ce folosești mai des oțetul să cureți cuțitele din inox, furculițele sau lingurițele, acidul acetic le înnegrește.

Dacă vrei să rămână curate și strălucitoare ca la început, folosește doar detergent lichid de vase și lustruiește-le cu o lavetă moale, să nu rămână pete de apă pe ele.

Tăvile din aluminiu

Fiecare avem prin bucătărie tăvi și forme ușoare din aluminiu pentru blaturi și checuri. În timp, aluminiul prinde o culoare neplăcută, maronie, de la grăsimea arsă. Dar oțetul nu este o soluție să le cureți, pentru că va lăsa pete urâte în urma lui, fiind foarte acid.

Tăvile din aluminiu, cănile sau ibricele din aluminiu se lasă la înmuiat în apă cu bicarbonat și detergent lichid de vase, apoi se lustruiesc cu un burete folosind tot bicarbonat, până se curăță toate urmele maronii.

Suprafețe pretențioase care nu se curăță cu oțet

oglinzile-nu-se-curata-cu-otet
oglinzile-nu-se-curata-cu-otet

Blatul de granit din bucătărie

Dacă ai blat de granit sau din marmură la bucătărie, ai grijă să nu folosești niciodată un acid pentru a-l curăța, nici măcar oțet diluat cu apă.

Acesta pătează și lasă urme permanente, care nu mai pot fi reparate. Acidul acetic pătrunde în porii blatului de piatră, decolorează și pătează. Blatul își va pierde culoarea uniformă pe care a avut-o la început.

Parchetul din lemn sau parchetul laminat

Chiar dacă ne place să folosim puțin oțet pentru a clăti covoarele, după ce le curățăm de pete, nu putem folosi oțetul și pentru parchetul din lemn, cu atât mai mult dacă este dat cu ceară.

Oțetul este suficient de acid pentru a coroda stratul de ceară, stratul de lac sau de vinil care protejează parchetul, fie el din lemn natural sau parchet laminat.

Ar fi bine să eviți să speli parchetul cu orice soluție care conține acid. Folosește soluțiile pe bază de săpun din comerț și apoi șterge imediat urmele de apă.

Podeaua din piatră naturală

Oțetul nu este deloc o soluție pentru piatra naturală, dacă ai podea pe terasă sau pavaj din piatră prin curte. Acest acid nu face decât să lase pete în timp.

Oțetul este recomandat doar pentru faianța și gresia cu aspect lucios. Gresia poroasă ar fi bine să nu se curețe niciodată cu acid acetic.

Oglinzile

Fie ele mici, sau mari, montate pe perete, oglinzile nu se curăță cu oțet. Chiar dacă acest acid este foarte bun și recomandat pentru geamuri, oglinzile se pot strica imediat, dacă oțetul pătrunde în partea inferioară.

Cele mai multe oglinzi sunt căptușite pe spate cu foițe de aluminiu, iar oțetul lasă pete inestetice și le distruge.

Electrocasnice care nu se curăță cu oțet

fierul de calcat
Oțetul poate fi folosit doar pe suprafața tălpii de călcat

Fierul de călcat

Este adevărat că, la interior, în cuva pentru apă a fierului se adună săruri și piatră. Dar fierul de călcat nu se curăță cu oțet! Nu trebuie să pui niciodată oțet în recipientul pentru apă în speranța că acesta va dizolva depunerile de piatră.

Oțetul poate distruge materialele din care este făcut fierul la interior, și anume metalul care căptușește cuva pentru apă. Folosește mai bine apă distilată, ca să nu se mai depună piatra!

Mașina de spălat

Se spune că este bine să pui oțet în compartimentul pentru balsamul de rufe, pentru a igieniza și înmuia mai bine hainele la spălat. Dar oțetul poate afecta garniturile de cauciuc și tamburul din inox al mașinii de spălat. Este mult mai bine să nu îl folosești niciodată în mașină.

După ce scoți hainele bine spălate din mașină, le poți lăsa la înmuiat în apă rece cu puțin oțet. Apoi le poți clăti manual, să scapi de mirosul de oțet.

Ce pete nu se curăță cu oțet

Oțetul nu te va ajuta niciodată să cureți petele greu de scos precum cele de sânge, ciocolată, iarbă sau cerneală.

Pigmenții puternici din cacao, din cerneală și chiar și din sânge pătrund adânc în fibrele materialelor și nu se dizolvă în soluții acide precum oțetul. Din contră, acidul poate ajuta la fixarea lor în material, devenind și mai greu de curățat!

Pentru pete dificile, apelează la o curățătorie chimică sau folosește acasă doar apă călduță și săpun sau un detergent de bună calitate.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton