Ce nu ai voie să depozitezi pe holurile blocului

.

Traiul într-o comunitate restrânsă cum este cea de la bloc ne obligă să respectăm o serie de reguli de bună cuviință și să ne respectăm vecinii. Prin respect se înțelege și faptul că nu ai voie să depozitezi pe holurile blocului lucrurile de care nu mai ai nevoie. Fapta contravine atât bunului simț, dar mai ales legilor de protecție civilă și atrage sancțiuni dure.

Numeroși vecini ignoră cu desăvârșire legile care protejează siguranța și securitatea locuitorilor și a imobilelor în care locuiesc. Puțini știu că legea interzice să depozitezi pe holurile blocului tot felul de lucruri și că poți încasa o amendă usturătoare, dacă vecinii cheamă poliția locală.

Într-un scurt periplu prin blocul în care locuiești sau prin blocurile vecine vei găsi, cu siguranță, tot felul de vechituri depozitate pe holuri. Românii au obiceiul de a scoate lângă ușă sau pe holul care duce la lift ori la ghenă diverse piese de mobilier, măsuțe, cuiere, frigidere stricate, trotinete și biciclete, cutii cu vechituri, rafturi masive care se umplu cu ghivece și plante pe care nimeni nu le mai dorește în casă.

Ori de câte ori renovează cineva un apartament, vei găsi pe hol nu doar praf și mizerie, dar și vechituri pe care nu se grăbește să le arunce. Zile în șir, chiuveta sau toaleta veche, sacii cu moloz sau pungi pline de oale, haine și încălțăminte zac pe lângă ușă, spre disperarea vecinilor care vor curățenie. Aceiași vecini, însă, îndură mizeria și evită să cheme poliția locală, din prea mult bun simț… nimeni nu vrea să se certe cu un vecin abia mutat în bloc, deși sunt destui vecini care știu că este ilegal să depozitezi pe holurile blocului obiecte masive care îngrădesc circulația.

De ce nu este bine să depozitezi pe holurile blocului vechituri

Bunul simț ne obligă să păstrăm căile de acces din bloc curate și libere, să nu afectăm cu nimic libera circulație a vecinilor. Majoritatea blocurilor comuniste, dar și cele mai noi, au holuri foarte înguste şi, dacă pe aceste holuri apar obiecte masive, mobilier, saci cu moloz sau cine știe ce alte vechituri, este de la sine înțeles că circulația este restrânsă.

Nici pe holul de la ghenă nu este bine să depozitezi vechituri și să încurci circulația, mai ales dacă acest hol este conectat cu scara de incendiu. Orice spațiu comun din bloc trebuie să rămână liber și curat, să fie bine luminat și aerisit, dar mai ales ușor de străbătut în cazul în care izbucnește un incendiu sau se cutremură pământul.

Te gândești, poate, că o simplă măsuță cu ghivece pline de plante, aflată pe holul blocului nu are cum să încurce pe nimeni. Ba chiar aduce un strop de verdeață și florile sunt apreciate de toată lumea. Imaginează-ți doar scenariul foarte posibil în care începe un cutremur puternic sau izbucnește un incendiu și zeci de vecini ies în același timp pe holuri, alergând speriați către ieșire să ajungă în stradă.

Orice obiect care le stă în cale îi încetinește, este o piedică periculoasă și din cauza unei simple măsuțe cel puțin un om poate ajunge prea târziu la ușa pe care se poate salva. În cazul unui cutremur, orice întârziere poate fi fatală, iar persoanele rămase în urmă pot fi prinse sub dărâmături.

În cazul unui incendiu, situația poate fi la fel de dificilă. Chiar dacă ocolești flăcările, orice întârziere te obligă să inspiri aer încărcat de fum, ceea ce îți poate afecta căile respiratorii și plămânii pentru tot restul vieții. De aceea, este atât de important să nu depozitezi pe holurile blocului, nici măcar temporar, obiecte masive, mobilier, biciclete sau electrocasnice.

Toate aceste scenarii par desprinse din filme, dar trebuie să fim conștienți de faptul că un cutremur puternic se poate declanșa oricând, mai ales în țara noastră străbătută de 8 falii periculoase. Să ținem cont de faptul că România are un risc seismic major în privința cutremurelor între 6 – 7 grade pe scara Richter, iar zona seismică Vrancea este cea mai periculoasă, cutremurele mari de aici având efecte dezastruoase până la Galați, București sau Ploiești. Din punct de vedere statistic, cutremure cu magnitudinea 6 și peste apar în Vrancea (aproximativ) la fiecare 10 ani, cutremure cu magnitudinea 7 la fiecare 33 ani, în timp ce cutremure cu magnitudinea (peste) 7,5 pot apărea la fiecare 80 de ani.

Aproape toate orașele țării, în care sunt concentrate peste 96% din blocurile construite la noi, pot fi afectate de cutremure deoarece zone seismice active avem și în zonele Făgăraș – Câmpulung,  Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud, Transilvania, Galați, Jibou și râul Târnava, partea de nord și de vest a Olteniei, nordul Moldovei și Câmpia Română.

Conform legilor de protecție civilă, toate căile de evacuare din apartamente trebuie să fie libere pentru a permite deplasarea cât mai rapidă a tuturor locuitorilor în cazul unui dezastru. De asemenea, holurile blocului trebuie să fie libere și pentru intervenția pompierilor, a paramedicilor sau a poliției în cazul unei tragedii. Libera circulație prin bloc ne salvează viața și nu este doar un subiect de discuție între vecini!

Ce spune legea și ce amenzi sunt prevăzute

Așa cum am subliniat pe mai sus, vechiturile depozitate pe holurile blocului nu sunt doar inestetice, sunt obstacole periculoase care pot pune în pericol viețile omenești. În plus, mobilierul vechi poate deveni o ascunzătoare bună pentru gândacii de bucătărie sau pentru gunoaie care atrag rozătoarele.    

Conform articolului 14-L230/2007, toți proprietarii și chiriașii sunt obligați să mențină curățenia și ordinea în dreptul locuinței și în spațiile comune precum holurile, casa scărilor sau ghena. Niciun proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalți locatari.

În plus, legea stipulează destul de clar că, la bloc, se interzice blocarea căilor de acces, de evacuare şi de intervenţie cu materiale care reduc lăţimea şi înălţimea coridoarelor pentru liberă trecere. „Pe casele scărilor, pe coridoare sau alte căi de evacuare ale clădirilor se interzice amenajarea boxelor ori locurilor de lucru, depozitarea materialelor, mobilierului sau obiectelor, …, care ar putea împiedica evacuarea persoanelor şi bunurilor, precum şi accesul personalului de intervenţie.”

Conform legii, se interzice blocarea căilor de acces, de evacuare şi de intervenţie cu materiale care reduc lăţimea şi înălţimea liberă de circulaţie stabilită, conform prevederilor art.110 alin. (1), din Normele generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin O.M.A.I. nr. 163/2007. Prin urmare, nu se permite depozitarea pe căile de evacuare a obiectelor care diminuează gabaritul acestor sau care pot afecta evacuarea (de exemplu: biciclete, cărucioare, mobilă, frigidere, ghivece de flori etc.). Orice încălcare a acestor norme duce la amenzi care pot varia între 500 de lei și 3.000 de lei.

Vecinii care scot pe holurile blocului astfel de obiecte care blochează trecerea pot fi sancționați de poliția locală sau de angajații de la DSP.

Ce trebuie să faci dacă vrei să scapi de vechituri

Evită să scoți pe hol moloz și vechituri, dacă renovezi un apartament. Solicită un container de la primărie, care va fi adus lângă bloc pentru câteva ore în care poți arunca tot ce îți prisosește. Costurile pentru container variază de la un oraș la altul, dar nu sunt mai mari de 250 – 300 de lei, adică doar 10% din amenda pe care o poți lua dacă depozitezi pe holurile blocului tot felul de vechituri.

Selectează cu grijă obiectele de care nu mai ai nevoie și du-le la un centru de reciclare. În toate orașele există acum centre unde poți preda electrocasnice, haine și încălțăminte, oglinzi și geamuri, tot felul de obiecte din metal, plastic și carton. Toate aceste lucruri nu trebuie să ajungă la întâmplare la ghenă, ci ar trebui reciclate responsabil pentru un mediu mai sigur și mai curat.

Alte reguli importante pentru viața la bloc

Așa cum puțini locatari știu că legea interzice să depozitezi pe holurile blocului diverse obiecte care încurcă circulația, și mai puțini locatari știu că nu ai voie să păstrezi în locuință ”substanţe periculoase sau substanţe poluante, deşeuri, precum şi a orice alt material care, prin natura lui sau printr-o greşită întrebuinţare, poate conduce la apariţia unor situaţii periculoase, punând astfel în pericol viaţa şi siguranţa proprietarilor/locatarilor sau integritatea clădirii”, se arată în Ordinul 1058/2019 cu privire la Normele de conduită și bună vecinătate între proprietari.  

Printre substanțele periculoase trebuie să menționăm canistrele sau sticlele cu benzină, motorină sau diverse soluții acide și corozive, ușor inflamabile.

De asemenea, este interzisă depozitarea sau deversarea deşeurilor menajere în alte locuri decât cele special amenajate, conform legislaţiei în vigoare.

Dreptul la liniște

Viața la bloc presupune totodată să păstrezi curățenia în fața apartamentului și totodată liniștea.

Este interzisă tulburarea, fără drept, a liniştii proprietarilor/locatarilor din condominiu prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă.

Este interzisă tulburarea liniştii proprietarilor/locatarilor din condominiu între orele 22.00 – 08.00, 13.00 – 17.00, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Legea face referire deopotrivă la bormașini sau scule de găurit, precum și la instrumentele muzicale sau boxe de intensitate mare, care se pot auzi prin pereți la vecini.

În cazul în care renovezi apartamentul, este de bun simț să anunți vecinii și asociația și să pui un afiș la intrarea în bloc prin care să avertizezi locatarii că vor fi lucrări care vor perturba liniștea. Dar este important pe durata lucrărilor să respecți orele de liniște!

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton