Pliculețele de ceai folosite pot fi păstrate pentru multe alte utilizări surprinzătoare. Nu te mai grăbi să le arunci la gunoi! La poți folosi pentru frumusețea ta, pentru curățenie, pentru flori sau pentru grădină.
Cuprins
- 1 Curiozități din lumea ceaiului
- 2 Cum au fost inventate pliculețele pentru ceai
- 3 Din ce materiale se fabrică pliculețele de ceai
- 4 Ce conțin pliculețele de ceai
- 5 Atenție la ceaiul negru și ceaiul verde!
- 6 Pliculețele de ceai folosite. Trucuri pentru frumusețe
- 6.1 Hidratează tenul
- 6.2 Calmează iritațiile de pe ten
- 6.3 Calmează ochii iritați și obosiți
- 6.4 Redau strălucirea firelor de păr
- 6.5 Spa acasă cu pliculețele de ceai folosite
- 6.6 Calmează arsurile solare
- 6.7 Curăță porii
- 7 Pliculețele de ceai folosite. Utilizări în casă
Descoperă mai multe utilizări pentru pliculețele de ceai folosite, dar și câteva curiozități despre aceste produse care au fost inventate absolut din întâmplare!
Pentru mulți consumatori, pliculețele de ceai reprezintă o invenție genială, foarte simplu de folosit și foarte comodă. Cu toate acestea, adevărații iubitori de ceai evită pliculețele care, spun ei, te împiedică să te bucuri pe deplin de aroma frunzelor de ceai.
Cu toate acestea, cei mai mulți consumatori folosesc ceaiurile la pliculeț, iar multe gospodine au descoperit moduri inedite de a reutiliza pliculețele de ceai folosite.
Cuprins
- 1 Curiozități din lumea ceaiului
- 2 Cum au fost inventate pliculețele pentru ceai
- 3 Din ce materiale se fabrică pliculețele de ceai
- 4 Ce conțin pliculețele de ceai
- 5 Atenție la ceaiul negru și ceaiul verde!
- 6 Pliculețele de ceai folosite. Trucuri pentru frumusețe
- 7 Pliculețele de ceai folosite. Utilizări în casă
Curiozități din lumea ceaiului
Ceaiul este a doua cea mai consumată băutură din lume după apă și nimic nu o poate detrona, chiar dacă băuturile pe bază de cafea cuceresc tot mai mulți consumatori. Planta de ceai este originară din India, naturalizată în China și face parte din familia cameliilor. De altfel, China și India își dispută amândouă descoperirea celor mai importante beneficii ale ceaiului pentru dietă și pentru sănătate.
Ceaiul este o specie perenă de camelie cu flori albe. Numele ei științific este Camelia sinensis. Din aceeași plantă se obține atât ceaiul verde, cât și ceaiul negru, iar culoarea lor diferă după modul de uscare și preparare. Pentru a obține ceaiul aromat, se folosesc doar frunzele și mugurii fragezi.
Cum au fost inventate pliculețele pentru ceai
Până la începutul secolului al XX-lea, ceaiul era adus din China sau din India în saci și se vindea la vrac. Dar, în anul 1904, un antreprenor american inventiv pe nume Thomas Sullivan s-a gândit să le trimită clienților fideli mostre din ceaiul pe care îl importa.
El a pus cantități foarte mici de frunze de ceai în săculeți de mătase și le-a trimis clienților săi drept cadou. Se pare că unii dintre ei au pus săculeții cu ceai direct în apa fiartă și așa au apărut din întâmplare pliculețele de ceai.
Ideea i-a plăcut foarte mult lui Thomas Sullivan care a continuat să confecționeze săculeți cu frunze de ceai. Dar mătasea era scumpă, astfel că a recurs la tifon. Multă vreme, plicuțele de ceai au fost făcute din tifon, până când acesta a fost înlocuit cu hârtie pentru filtru.
Din ce materiale se fabrică pliculețele de ceai
Hârtia de filtru, albă, subțire și delicată este folosită azi pe scară largă pentru a fabrica pliculețele de ceai. Ea își menține textura și proprietățile chiar dacă au fost pliculețele de ceai folosite.
Hârtia de filtru are diferite calități. Există încă plicuțele de ceai făcute din hârtie de filtru în care predomină plasticul, iar acestea reprezintă un pericol pentru mediu.
Dar pliculețele de ceai de calitate sunt adesea făcute din hârtie de filtru biodegradabilă, realizată din celuloză extrasă din fibre lemnoase.
Ce conțin pliculețele de ceai
Inițial, doar frunzele de ceai erau ambalate în aceste pliculețe ușor de folosit. Dar foarte curând, au fost ambalate și plantele medicinale, fructele deshidratate, mugurii de pin sau de salcie sau diverse condimente din care se pot face infuzii.
Toate aceste plante poartă cu ele și urme genetice de la gândacii, omizile sau muștele care au vizitat plantele respective. Plantele sau frunzele de ceai nu sunt spălate înainte de a fi uscate și deshidratate. Ca atare, ele conțin praf, polen de la diverse specii, urme de insecte, diverse bacterii, microbi și microorganisme care ar putea fi periculoase. De aceea, este bine să prepari ceaiul și infuziile cu apă clocotită, pentru a înlătura orice risc.
Pe de altă parte, toate aceste plante din pliculețele de ceai folosite sunt utile nu doar pentru un ceai aromat, dar și pentru multe alte întrebuințări.
Atenție la ceaiul negru și ceaiul verde!
Pliculețele de ceai folosite în care sunt plante medicinale pot fi adăugate în compost sau direct în grădina cu legume. Pliculețele în care sunt fructe deshidratate pot fi folosite pentru frumusețe. Toate pliculețele de ceai folosite pot fi reutilizate în diverse moduri.
Trebuie doar să ții cont de faptul că pliculețele cu frunze de ceai veritabil conțin o cantitate mai mare de taninuri și cafeină și nu pot fi refolosite oricum! Dar noi îți oferim mai multe soluții.
Pliculețele de ceai folosite. Trucuri pentru frumusețe
Fie că bei sau nu ceai zilnic, probabil ai deja în casă o cutie sau două cu pliculețe de ceai. Vei fi surprinsă în câte situații diverse le poți refolosi.
Hidratează tenul
Pliculețele de ceai infuzate în apă clocotită sunt un adevărat balsam pentru tenul uscat și deshidratat. Așteaptă să se răcească la temperatura camerei și apoi aplică-le pe față, mai ales în zonele uscate: pomeți, frunte și eventual bărbie. Pliculețele umede te ajută să îți hidratezi tenul, dacă le ții pe față timp de minimum 30 de minute.
Calmează iritațiile de pe ten
După ce ți-ai făcut un ceai aromat, așteaptă ca pliculețele să se răcorească. Plantele medicinale sau ceaiul verde din aceste plicuțele au efect calmant și antiiritant, iar tu le poți aplica pe față acolo unde persistă zonele roșii. Pliculețele de ceai folosite calmează ușoarele iritații sau roșeața care apare din cauza fardurilor, din cauza oboselii și a stresului.
Calmează ochii iritați și obosiți
Dacă ai tot timpul ochii roșii de la munca pe calculator sau din cauza stresului, poți aplica în fiecare seară pe pleoape pliculețe de ceai folosite, ținute la rece, la frigider. Așadar, nu mai arunca pliculețele după ce îți faci ceai. Păstrează-le într-o caserolă curată, la frigider și refolosește-le pentru frumusețea ochilor tăi.
Redau strălucirea firelor de păr
Adună mai multe pliculețe de ceai verde sau negru și pregătește o infuzie concentrată pe care o poți folosi pentru păr. Se spune că ceaiul verde redă strălucirea firelor de păr. Trebuie doar să torni infuzia într-un lighean și să stai cel puțin 10 minute cu părul la înmuiat în această infuzie, după ce te speli cu șampon și balsam.
Spa acasă cu pliculețele de ceai folosite
Fă o baie relaxantă și pune în apa caldă mai multe pliculețe de ceai, fie ele din plante medicinale, fie din ceai verde sau fructe deshidratate. Aroma plantelor te va relaxa cu parfumul ei delicat, iar pielea ta va beneficia din infuzia de plante.
Calmează arsurile solare
Vara, când stai prea mult la plajă și știi că pielea ta se înroșește imediat, chiar dacă folosești creme de protecție solară, pregătește din timp mai multe pliculețe de ceai și pune-le în frigider. Aplică apoi pliculețele pe zonele cu arsuri solare și, în câteva ore, usturimea se va estompa, pielea va fi mai hidratată, iar pielea se va repara mai repede.
Curăță porii
Când vrei să îți cureți tenul și să elimini micile depuneri de grăsime din pori, fă un tratament facial cu aburi. Pune mai multe pliculețe de ceai verde într-un bol cu apă clocotită și ține fața aproape de aburii aromați. Porii se vor deschide mai ușor și vei putea curăța impuritățile cu ajutorul unor comprese sterile din tifon. Apoi închide porii cu ceai rece sau cu apă termală.
Pliculețele de ceai folosite. Utilizări în casă
Îndepărtează grăsimea
Dacă ai rămas fără detergent de vase, pur și simplu pune câteva pliculețe de ceai folosite în tigaia cu grăsime arsă, toarnă apă fierbinte și așteaptă să se înmoaie. Se pare că taninurile din ceai vor înmuia bine grăsimea și va fi mai ușor să o cureți cu buretele.
Lustruiește mobila din lemn
Dacă ai mobilier de culoare închisă în casă, refolosește pliculețele de ceai pentru a lustrui suprafața mobilei. Stoarce bine pliculețele și lustruiește biblioteca sau biroul. Așteaptă câteva minute, astfel încât culoarea ceaiului să redea frumusețea lemnului, și lustruiește apoi cu o lavetă uscată.
Împrospătează încălțămintea din piele
Încălțămintea din piele naturală capătă un iz neplăcut pe măsură ce este folosită tot mai des. Pentru a preveni acest miros, poți pune din când în când pliculețe de ceai bine stoarse în interiorul pantofilor sau ghetelor. A doua zi, scoate pliculețele, tamponează cu șervețele de hârtie și vei vedea cu timpul că izul neplăcut dispare.
Elimină mirosurile neplăcute din frigider
Când folosești pliculețe de ceai verde aromat sau ceai de fructe, nu le arunca! Pune-le în frigider, pe rafturile cu brânzeturi. Se pare că aceste pliculețe umede vor absorbi mirosurile neplăcute din frigider și vor răspândi aroma lor plăcută de ceai sau de fructe.
Hrănește plantele
Adaugă pliculețele de ceai folosite în compost sau direct în straturile pentru legume și flori din grădină, mai ales în sezonul rece. Când vine primăvara, pliculețele vor fi deja descompuse și vor hrăni plantele cu sărurile și mineralele pe care le conține ceaiul. Dar ai grijă să pui în compost doar pliculețele de ceai făcute din materiale organice, din celuloză. Unele pliculețe de o calitate îndoielnică pot fi făcute din materiale sintetice, iar acestea nu pot ajunge în compost sau în brazdele tale cu legume.
Ultima modificare februarie 2, 2023 10:48 am