Produsele cu eticheta bio, eco sau organic se înmulțesc în magazine și tot mai mulți clienți le caută. Sunt produse considerate mai curate și mai sănătoase, chiar dacă sunt mai scumpe. Află care sunt beneficiile lor și ce înseamnă termenii eco, bio sau organic.
Cuprins
- 1 Ce înseamnă bio
- 2 Ce înseamnă eco
- 3 Ce înseamnă organic
- 4 Bio, eco sau organic. Există vreo diferență?
- 5 Ce reguli se respectă la procesarea produselor bio
- 6 Ce produse pot fi bio
- 7 Sigla bio pentru statele Uniunii Europene
- 8 Etichete în funcție de țări și producători
- 9 Ce presupune termenul natural?
- 10 Cine poate folosi termenul natural
- 11 Agricultura ecologică – termenul agreat în România
- 12 Sigla bio pentru produsele românești
Mulți consumatori sunt dispuși să plătească mai mult pentru alimentele sau cosmeticele cu eticheta bio, eco sau organic. Pentru ei, cei trei termeni sunt aproape sinonimi și garantează produse de calitate, sănătoase, fără aditivi, fără E-uri sau modificări genetice.
Eco, bio sau organic sunt trei calificative folosite tot mai des în industria alimentară și cosmetică, dar cele trei au semnificații similare. Iată ce înseamnă fiecare punctual.
Cuprins
- 1 Ce înseamnă bio
- 2 Ce înseamnă eco
- 3 Ce înseamnă organic
- 4 Bio, eco sau organic. Există vreo diferență?
- 5 Ce reguli se respectă la procesarea produselor bio
- 6 Ce produse pot fi bio
- 7 Sigla bio pentru statele Uniunii Europene
- 8 Etichete în funcție de țări și producători
- 9 Ce presupune termenul natural?
- 10 Cine poate folosi termenul natural
- 11 Agricultura ecologică – termenul agreat în România
- 12 Sigla bio pentru produsele românești
Ce înseamnă bio
Conform Dicționarului explicativ al limbii române, ”bio” este un element de compunere pentru multe cuvinte din sfera academică și înseamnă ”în legătură cu viața”. Pe măsură ce s-a dezvoltat agricultura ecologică, termenul bio a început să fie folosit tot mai des pentru a exprima ceva natural, curat, ecologic, cultivat sau crescut în condiții ecologice pentru a proteja viața.
Când alegi un produs bio, certificat conform standardelor Uniunii Europene, ai certitudinea că este un aliment sănătos, fără aditivi și ingrediente sintetice. Mai mult decât atât, un produs bio provine din agricultura ecologică prin care întreaga natură este protejată, se reduce masiv poluarea, sunt protejate apele și solul, întregul ecosistem, plantele native și viețuitoarele aflate pe suprafața respectivă.
Ce înseamnă eco
La fel ca și termenul ”bio”, termenul ”eco” este tot un element de compunere care intră în componența cuvântului ecologic. Eco înseamnă mediul înconjurător, iar produsele eco sunt cele care protejează natura și mediul înconjurător din momentul în care sunt cultivate, până în momentul în care sunt recoltate și procesate.
Ce înseamnă organic
Termenul organic poate avea mai multe semnificații, dar în cazul produselor ecologice, el face referire la agricultura organică. Conform definiției propuse de Codexul Comisiei Alimentare, agricultura organică este un sistem de management de producere care promovează și ameliorează sănătatea agro-ecosistemului, biodiversitatea, ciclurile biologice și activitatea biologică a solurilor.
Bio, eco sau organic. Există vreo diferență?
Din perspectiva agriculturii ecologice, termenii bio, eco sau organic sunt sinonimi și reprezintă același lucru: produse ecologice, obținute conform standardelor legale în vigoare și certificate de organismele internaționale abilitate.
Agricultura ecologică își propune obținerea de produse sănătoase, cât mai simple și naturale, fără modificări genetice și care nu au un impact negativ asupra mediului. Alimentele sau cosmeticele etichetate bio, eco sau organic sunt produse, prelucrate, stocate, transportate, manipulate si distribuite in conformitate cu standarde specifice.
- Sunt limitate îngrășămintele chimice, erbicidele și pesticidele;
- Sunt interzise organismele modificate genetic;
- Sunt interzise tratamentele cu radiații ionizante.
În privința creșterii animalelor:
- Hrana animalelor trebuie să provină de la ferme certificate ecologic
- Este interzisă utilizarea hormonilor și substanțelor care stimulează creșterea, producția de lapte sau de ouă;
- Antibioticele și tratamentele sunt folosite în condiții stricte;
- Sunt interzise clonarea animalelor și transferul de embrioni;
- Este promovată reproducerea naturală, dar este acceptată însămânțarea artificială;
- Animalele sau păsările trebuie să aibă acces la spații verzi în aer liber sau pășuni.
Ce reguli se respectă la procesarea produselor bio
Pentru a obține o certificare bio, eco sau organic, producătorii trebuie să folosească doar materie primă din fermele ecologice, deja certificate.
Alimentele sau produsele finite trebuie să conțină cel puțin 95% ingrediente ecologice sau bio.
Sunt foarte strict limitate aditivii alimentari (coloranți, arome, conservanți – și acestea trebuie să fie de origine organică), și ingredientele neecologice cu funcții principale tehnologice și organoleptice și a micronutrienților și auxiliarilor tehnologici, astfel încât aceștia să fie utilizați în cea mai mică măsură și doar în cazul unei nevoi tehnologice esențiale sau în scopuri nutriționale speciale.
Producătorii care doresc să obțină un certificat ecologic trec printr-un proces amplu, care se întinde pe mai mulți ani, și sunt supuși unor controale și teste riguroase. Timp de cel puțin doi ani, fermierii sau producătorii care vor să obțină certificarea pentru produse ecologice, trebuie să își supună activitatea mai multor vizite de inspecție care verifică deopotrivă calitatea produselor, dar și calitatea solului, a apei, a hranei pentru animale, deoarece toate aceste componente trebuie să fie la rândul lor ecologice.
Producătorii se pot adresa unor organisme naționale de certificare (pot fi găsite pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale), dar și internaționale. Potrivit legislației, utilizarea termenilor eco, bio sau organic, fără a avea o certificare aprobată este interzisă.
Ce produse pot fi bio
- fructe;
- legume;
- lactate;
- ouă;
- hrană pentru bebeluși;
- cereale;
- produse de panificație;
- produse din carne și mezeluri;
- sucuri;
- ceai;
- cafea.
Sigla bio pentru statele Uniunii Europene
Această siglă este cea mai cunoscută de către consumatori. Sigla bio reprezintă un dreptunghi verde, în care apare imaginea stilizată a unei frunze conturată de 12 steluțe.
Aceasta este sigla BIO agreată de toate statele Uniunii Europene, este obligatorie pentru produsele alimentare preambalate și este însoțită de indicarea locului de origine al materiilor prime agricole.
De asemenea, alături de siglă trebuie să găsești pe etichetă codul organismului de inspecție și certificare, precum și mențiunea „Agricultură UE” (UE Agriculture) sau „Agricultură din afara UE” (Non-EU Agriculture).
Etichete în funcție de țări și producători
Termenii bio, eco sau organic sunt sinonimi, dar sunt folosiți diferit în unele state. Termenul ”bio” este folosit mai des în Italia, mai ales pentru alimente. Termenul ”eco” este preferat de către producătorii din Marea Britanie, iar în America sau Canada este preferat termenul ”organic”.
Termenii diferă de la un stat la altul în funcție de legislația în vigoare. Ca atare, pe rafturile magazinelor din România vei găsi tot felul de produse etichetate cu bio, eco sau organic în funcție de țara lor de proveniență.
Iată ce termeni sunt folosiți în diverse state ale lumii unde se produc din ce în ce mai multe produse bio sau ecologice.
- Romania: ecologic/ agricultură ecologică
- Canada: organic
- Estonia: organic
- Franta: biologique
- Germania: ökologisch, biologisch
- Italia: biologico
- Olanda: biologisch
- Polonia: ekologiczne
- Spania: ecológico, biológico
- Statele Unite: organic
Multe produse alimentare și cosmetice afișează pe etichetă termenul ”natural”. Dar trebuie să știi că acest termen este doar o ”păcăleală” de marketing. Orice produs care conține ingrediente din surse naturale poate fi considerat natural. Legislația nu prevede acest termen și nu acceptă calificarea produselor drept naturale.
Termenul natural nu înseamnă că ingredientele produsului respectiv provin din culturi organice sau din agricultura ecologică. De asemenea, natural nu înseamnă că produsul respectiv nu conține aditivi, coloranți sau conservanți care ar putea fi periculoși pentru sănătate.
Mulți producători locali, cultivatori de legume sau crescători de animale cu o capacitate foarte mică pot folosi termenul natural. Ei pot cultiva legume în propria grădină fără să folosească pesticide sau pot crește păsări sau animale pe care nu le tratează cu antibiotice sau stimulente, astfel că produsele lor sunt considerate naturale.
Cu toate acestea, fără o certificare din partea organismelor abilitate, ei nu pot folosi termenii ecologic, organic, bio sau agricultură ecologică.
„Agricultură ecologică” este termenul protejat şi atribuit de Uniunea Europeană României pentru definirea acestui sistem de agricultură și este similar cu termenii ,,agricultură organică” sau ,,agricultură biologică” utilizaţi în alte state membre.
Rolul sistemului de agricultură ecologică este de a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman, sprojinind conservarea şi dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de produse agroalimentare proaspete şi autentice, care să respecte factorii naturali şi de mediu.
În perioda de producţie la fermă se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri şi derivatele acestora) a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, a hormonilor sau antibioticelor.
În etapa de procesare a alimentelor se interzice folosirea aditivilor alimentari, a substanţelor complementare şi a substanţelor chimice de sinteză, pentru prepararea alimentelor ecologice. Agricultura ecologică are o contribuţie majoră la dezvoltarea durabilă a agriculturii, la creşterea activităţilor economice cu o importantă valoare adăugată şi la sporirea interesului pentru dezvoltarea spaţiului rural.
Sigla bio pentru produsele românești
Sigla BIO specifică României are forma unui cerc în interiorul căruia sunt literele „AE” (Agricultură ecologică). Această siglă certifică faptul că „cel puțin 95% din ingredientele produsului au fost obținute în conformitate cu metoda de producţie ecologică şi produsul respectă regulile de producţie ecologică”, așa cum specifică legislația în vigoare.
Consumatorii care cumpără produse care poartă sigla naţională ”AE” şi logoul comunitar pot avea încrederea că cel puţin 95% din ingredientele produsului au fost obţinute în conformitate cu metoda de producţie ecologică şi produsul respectă regulile de producţie ecologică. În plus, produsul poartă numele producătorului, al procesatorului sau al vânzătorului şi numele sau codul organismului de inspecţie şi certificare.
Publicul larg care caută mai multe informații despre agricultura ecologică în Uniunea Europeană se poate informa pe site-ul www.ec.europa.eu/agriculture/organic/home_ro
Ultima modificare ianuarie 19, 2023 12:17 pm