Vanilie, scorțișoară, mentă sau arome exotice, lumânările parfumate ne îmbie să le folosim zi de zi și să menținem în casă o atmosferă cât mai plăcută. Dar cât de sigure sunt lumânările parfumate? Ce ingrediente conțin și câte dintre ele ajung în aerul pe care îl respirăm?
Îți place să aprinzi lumânările parfumate seara, în timpul unei băi relaxante sau în timp ce asculți muzică în surdină? Aroma lor delicată te ajută să te destinzi și să alungi stresul de peste zi. Atenție, însă, ce lumânări parfumate cumperi pentru că nu toate sunt sigure din punct de vedere al sănătății. Cu cât sunt mai ieftine, cu atât ar trebui să ridice un semn de întrebare!
Cum se fabrică lumânările parfumate
Lumânările parfumate ieftine sunt la îndemâna tuturor. Cele mai multe costă doar câțiva lei, dar pot avea consecințe periculoase pentru plămânii tăi.
Majoritatea lumânărilor colorate și aromate din comerț este fabricată din parafină, un produs secundar al petrolului. Pentru a fi cât mai parfumate, comercianții folosesc esențe artificiale de parfum care includ tot felul de ingrediente toxice, multe dintre ele chiar cancerigene.
O lumânare din parafină nu va conține niciodată uleiuri esențiale naturale și sigure pentru sănătate. Ea este fabricată cu vopsele și arome pline de substanțe periculoase, între care benzenul și toluenul sunt printre primele pe listă.
Lumânările mai scumpe, realizate din ceară de albine sau din ulei de soia conțin și arome naturale. Uleiurile esențiale din plante precum levănțica, trandafirii, menta, portocalele sau vanilia au anumite beneficii când sunt inhalate și nu prezintă un risc pentru plămâni.
Așadar, fii atentă la eticheta lumânărilor parfumate și nu cumpăra decât produse sigure, din ingrediente naturale certificate. Ba chiar poți căuta lumânări din ceara natură și uleiuri esențiale bio, obținute din plante din culturi ecologice.
Ce riscuri pentru sănătate au lumânările de calitate slabă
Lumânările parfumate ieftine sunt mult mai periculoase decât crezi. Mulți oameni le folosesc ocazional, de obicei de Sărbători, de Paște sau de Crăciun. Dar cine are obiceiul să le folosească mai des și să aprindă un număr mai mare de lumânări pentru a parfuma casa se expune unor riscuri nebănuite.
În general, lumânările ieftine sunt făcute din parafină și conțin toluen. „Expunerea prelungită la concentrații mari de toluen a fost legată de o serie de pericole pentru sănătate, inclusiv efecte asupra sistemului nervos, a sistemului respirator și a creierului în curs de dezvoltare”, afirmă un studiu publicat în Annals of Medicine and Surgery. Așadar, toluenul este periculos pentru sistemul respirator, dar și pentru creier, mai ales în cazul copiilor.
Vopselele folosite pentru colorarea acestor lumânări conțin și ele diferite ingrediente secundare obținute din petrol precum benzenul și benzidina, substanțe dovedite de multă vreme cu potențial cancerigen.
Nu în ultimul rând sunt foarte periculoase parfumurile sintetice folosite pentru aceste lumânări, deoarece prin ardere devin și mai toxice. Chimicalele pe care le eliberează lumânările de calitate slabă sunt iritante, pot provoca inflamații are căilor respiratorii, pot favoriza apariția astmului și chiar a cancerului de plămâni.
Un studiu recent atrage atenția asupra faptului că persoanele care aprind frecvent în casă lumânările parfumate se expun la aceleași riscuri la care se expun fumătorii înrăiți. Specialiștii americani subliniază că aceste lumânări ne pun sănătatea în pericol nu doar când ard, ci și câteva ore după ce le-am stins. Funinginea pe care o degajă, substanțele iritante din parfumuri și coloranții sintetici rămân în cameră și le inhalăm ore bune după ce lumânările s-au consumat. Conform studiului efectuat, fumul de la lumânări conținea plumb, cositor și zinc, reziduri de metale grele care se pot acumula în plămâni.
Cum să folosești în siguranță lumânările parfumate
Mulți oameni cred în beneficiile acestor lumânări și le place efectul lor romantic. Nu toate lumânările parfumate sunt toxice și periculoase pentru sănătate. Ai grijă să cumperi lumânări realizate din ingrediente 100% naturale așa cum este ceara de albine, uleiul de soia, uleiurile esențiale din plante și coloranții naturali, tot din plante.
Folosește lumânări sigure pentru sănătatea ta și nu te expune unui risc inutil folosind lumânări de proastă calitate. Aprinde doar o lumânare sau un număr mai mic, cel mult două sau trei lumânări în camerele de mici dimensiuni precum dormitorul sau baia.
Aerisește bine camera înainte să aprinzi lumânările și nu uita să aerisești timp de câteva minute și în timp ce lumânările ard. Este bine să intre aer curat în cameră și să îți protejezi plămânii.
Ai grijă să nu adormi niciodată cu lumânările aprinse, chiar dacă ele sunt naturale. Riscul de accident este ridicat, în cazul în care lumânările nu sunt supravegheate. Și nu uita să aerisești bine camera și după ce s-au consumat toate lumânările aprinse!
Cum poți face singură lumânări parfumate sigure pentru sănătatea ta
Dacă ești o mare iubitoare de lumânări aromate, încearcă să le faci chiar tu acasă din ingrediente simple și sigure. Nu este deloc greu. Ceara naturală de albine se topește ușor și poate fi combinată cu diverse uleiuri esențiale naturale cumpărate din magazinele naturiste.
Ai nevoie de boabe de ceară naturală de albine, de o sfoară din bumbac din care vei face fitilul și de uleiuri esențiale din flori sau plante aromatice. În magazinele naturiste poți găsi azi tot felul de esențe bio și sigure pentru lumânări. Le poți combina după preferințele tale și poți obține arome delicate sau intense în funcție de concentrația de ulei parfumat.
Folosește o crăticioară din inox pentru a topi ceara, adaugă cel puțin 10 picături din uleiurile esențiale preferate și amestecă bine cu un bețișor de lemn cât timp este ceara fluidă.
Pregătește un suport de lumânare sau un pahar/borcan din sticlă de mici dimensiuni. Ține fitilul de bumbac în mijlocul paharului și toarnă ușor ceara, astfel încât să nu alunece firul de bumbac către marginea paharului. Lasă lumânarea să se întărească la temperatura camerei sau la frigider.
Ori de câte ori lumânările parfumate făcute de tine își pierd o parte din aromă, le poți topi din nou și mai poți adăuga uleiuri naturale din flori. Dar important este să folosești ceară naturală de albine și să nu îți pui în pericol sănătatea cu lumânări din ingrediente sintetice.
Ce beneficii au lumânările parfumate din ingrediente naturale
Lumânările aromate naturale au beneficii diverse și te pot ajuta să te relaxezi după o zi mai dificilă. Parfumurile naturale din plante pot fi benefice și pentru spirit, și pentru confortul tău, dar și pentru căile respiratorii, multe uleiuri esențiale având efect antiinflamator și decongestionant.
Iată cele mai importante beneficii pe care le au lumânările parfumate naturale:
Aromele delicate pe care le difuzează lumânările aprinse îmbunătățesc mirosurile din încăpere; după o zi în care ai inhalat fără să vrei gaze de eșapament, fum de țigară, diverse mirosuri neplăcute de pe stradă, este plăcut să vii acasă și să aprinzi o lumânare aromată care îți parfumează camera cu un parfum delicat de trandafiri, de lavandă sau de vanilie;
Parfumurile naturale de mentă, eucalipt sau cedru îmbunătățesc starea de spirit, te ajută să fii mai atentă și mai destinsă; tot pentru o stare de spirit deschisă și veselă este bine să folosești lumânările cu aromă de portocală sau de vanilie;
Aromele de cedru, ienupăr, pin sau mentă te ajută să te concentrezi mai bine; lumânările cu uleiuri esențiale ușor picante și amărui sunt de ajutor dacă trebuie să îți limpezești gândurile și să te concentrezi asupra unei lucrări importante;
Aromele de trandafir, violete sau lăcrămioare, precum și aroma de cafea te ajută să te relaxezi, dacă ai nevoie de un răgaz pentru tine, să te echilibrezi emoțional și să te calmezi după o zi stresantă;
Aroma de patchouli este cu adevărat deosebită și este recomandată pentru lumânările parfumate pe care le aprinzi când ai o întâlnire romantică; acestea pot fi folosite și pentru o baie lungă, fierbinte și relaxantă;
Esența de lemn de santal sau de lotus este recomandată pentru un somn odihnitor; dacă ai probleme cu somnul, încearcă să îți faci singură lumânări naturale cu esență de santal și aprinde-le cu o jumătate de oră înainte de culcare; apoi aerisește camera timp de 5 minute, să intre aer proaspăt de afară, și pregătește-te de culcare; se spune că aroma de santal te ajută să adormi mai repede și să ai un somn odihnitor;
Lumânările aromate mai au avantajul de a reduce stările de anxietate, stres și depresie; datorită luminii calde și aromelor plăcute pe care le difuzează ele te ajută să alungi gândurile negre și grijile, să te liniștești și să găsești pacea interioară, mai ales dacă le incluzi în ritualul tău de yoga.
Ce alte beneficii au lumânările parfumate:
Constituie un obiect decorativ simplu, dar de efect, alături de un aranjament floral sau alături de obiecte decorative din lemn;
Pot fi folosite la petrecerile în pijamale cu prietenele tale;
Le mai poți folosi când faci yoga sau când repeți exercițiile de respirație care te ajută să te calmezi după o zi obositoare;
Pot fi ținute aproape de icoane sau alături de o candelă cu tămâie;
Pot constitui un cadou deosebit, mai ales dacă sunt făcute chiar de tine din ingrediente 100% naturale.