Ce faci dacă ești mușcată de o căpușă. Cum să eviți boala Lyme!

.

Fii cât mai prevăzătoare când ieși la iarbă verde și evită zonele în care poți fi mușcată de o căpușă. O parte dintre aceste insecte pot transmite boala Lyme ale cărei complicații neuronale pot fi fatale.

Pășunile de la munte, poienițele de pe dealuri, livezile, ba chiar și zonele de litoral unde ajung tot felul de animale sălbatice sunt zone unde poți fi mușcată de o căpușă. Până și parcurile cele mai îngrijite din orașe sunt infestate de căpușe, dar nu toate aceste insecte sunt cu adevărat periculoase.

Citește și – ADDA a anunțat că se retrage din viața publică. Artista a primit un diagnostic dur din partea medicilor

În România, au fost identificate 27 de specii de căpușe, majoritatea fiind răspândite de vaci, oi și capre în zonele de pășunat. Dar și câinii pot aduce căpușe în curte de prin parcuri sau din zonele de agrement unde îi scoți la plimbare, iar pisicile pot aduce căpușe din vecini, așa cum pot fi infestate cu purici de la alte animale purtătoare.

Căpușele, ce pericole ascund!

Cea mai mare parte a căpușelor este inofensivă pentru om. Sunt insecte parazite, cu un corp turtit și opt picioare care se hrănesc cu sânge, dar preferă blana caldă a animalelor, decât corpul uman.

Din păcate, unele specii de căpușe sunt foarte periculoase și pot transmite bacterii și virusuri fatale. Încă din secolul al XIX-lea, au fost identificate și la noi în țară germeni patogeni foarte gravi transmiși de căpușe precum virusul encefalitei de căpușă, virusul febrei hemoragice de Crimeea-Congo, Francisella tularensis (Tularemia), Rickettsia conorii (Febra butunoasă), Coxiella burnetti (Febră Q), Borrelia burgdorferi (Borrelioza Lyme).

Dar boala care apare mai des după o mușcătură de căpușă este Borrelioza Lyme, transmisă de căpușele din genul Ixodes, cele mai frecvente la noi în țară. Boala poartă numele Lyme, deoarece a fost diagnosticată prima dată în orașul american Old Lyme din Connecticut.

Ce este borelioza Lyme, boala care îți pune viața în pericol

Căpușele preferă căldura și umezeala și se înmulțesc alarmant în zonele cu ierburi înalte, unde găsesc ușor gazdele lor predilecte, vitele și câinii. Persoanele care petrec mai multe ore în astfel de zone riscă să fie mușcate de căpușe, dacă nu iau măsuri de prevenire.

Bacteria Borrelia burgdorferi care declanșează boala Lyme migrează din organismul căpușelor în sângele uman, mai ales dacă ești mușcată de căpușă de mai multe ori și ea rămâne pe corpul tău fără să o simți câteva ore. Conform studiilor medicale, bacteria ajunge în corpul uman după 17 ore, timp în care ea migrează din saliva insectei, dacă aceasta rămâne atașată de locul în care te-a înțepat fără să o descoperi.

Din păcate, mușcătura de căpușă nu este deloc dureroasă în prima fază. O mulțime de persoane care au fost mușcate au descoperit căpușele abia seara, la duș, după ce au petrecut ore întregi la drumeție pe munte sau la un picnic la iarbă verde. De aceea, este bine să îți controlezi gambele, zona inghinală, subrațul, partea inferioară a abdomenului în timp ce te afli la plimbare, acestea fiind zonele de pe corp unde se ascund cel mai ușor căpușele.

Dacă nu depistezi la timp căpușele și ai ghinionul să fii infestată cu bacteria care declanșează boala Lyme, această afecțiune duce la complicații foarte grave, dacă nu este tratată la timp.

  • meningita;
  • paralizie faciala;
  • miocardita Lyme;
  • artrita Lyme;
  • boli autoimune.

Cum să previi mușcăturile de căpușe

Ține minte că aceste insecte parazite pot răspândi virusul encefalitei, boala Lyme sau tifosul, iar mușcătura lor provoacă infecții rezistente la antibiotice. Majoritatea căpușelor pot fi inofensive, dar unele dintre ele pot fi gazdele acestor boli care se pot dovedi fatale, dacă nu sunt tratate la timp.

De aceea, este bine să respecți anumite reguli când ieși la plimbare în zonele de risc:

poartă șosete înalte și încălțăminte închisă pe picior;

pulverizează ulei de levănțică puternic parfumat pe glezne și pe gambe, deoarece aroma acestuia îndepărtează insectele;

poți folosi și uleiul de mentă, de eucalipt sau de citrice, mai ales pentru copiii mici, care este posibil să fie alergici la parfumul de lavandă;  

Nu te așeza direct în iarbă, mai bine folosește o pătură sau o saltea subțire din izopren;

Verifică des picioarele, brațele sau abdomenul, mai ales în cazul copiilor, dacă se joacă în iarbă.

Ce să faci dacă ai fost mușcată de o căpușă

Ce faci dacă ești mușcată de o căpușă. Cum să eviți boala Lyme!

Căpușele pot fi recunoscute ușor după corpul lor rotund, plat, după cele 8 piciorușe și mai ales după modul în care își înfig tot capul sub piele, să sugă sângele. Din păcate, mușcătura lor nu doare la început, pentru că injectează sub piele o substanță care amorțește zona.

Cum îndepărtezi căpușa cu o pensetă

Dacă ai descoperit o căpușă pe corp, picură pe ea o picătură de ulei esențial de mentă, lavandă sau eucalipt… dacă ai la tine. Apoi prinde cu grijă tot corpul căpușei cu o pensetă și trage ușor afară, să nu rămână capul înăuntru. Pune insecta într-un recipient închis ermetic pentru investigații ulterioare. Dacă insecta nu a fost infectată cu bacteria boreliozei, nu este nevoie de tratament.

Mergi apoi la primul spital, să îți fie dezinfectată rana și să primești îngrijirile medicale specifice. Nu curăța rana acasă, pentru că riști să te infectezi mai rău! Aplică doar puțină betadină și cere sprijinul celui mai apropiat medic.

Cum îndepărtezi căpușa cu un băț de chibrit

Se pare că toate căpușele sunt înnebunite după mirosul de fosfor. Pune imediat un băț de chibrit lângă insectă și apasă ușor lângă capul ei. Căpușa își va extrage singură capul din piele și se va urca pe bățul de chibrit. Este cea mai ușoară metodă să scapi de ea, dacă ai fost mușcată de o căpușă.

Odată ce ai scăpat, dezinfectează zona cu spirt sau betadină și mergi la un cabinet medical să fie curățat locul de veninul și saliva pe care le injectează căpușa sub piele.

Ține minte!

Nu apuca insecta cu degetele să o smulgi brutal și să se rupă capul de trup.

Nu strivi căpușa cu degetele, pentru că riscul de infectare va fi mai mare.

Nu îi da foc cu un chibrit cât este atașată de pielea ta.

Evită remediile băbești de genul benzină sau ulei, pentru că nu o deranjează cu nimic. Fosforul este cel mai sigur.

Cum evoluează rana dacă ai fost mușcată de o căpușă

Dacă ai observat căpușa atașată de corp abia seara sau chiar a doua zi, situația poate fi destul de gravă. Poți avea norocul să fie o insectă care nu transmite nicio bacterie periculoasă. Dar, de cele mai multe ori, aceste insecte parazite transmit diverse boli.

Îndepărtează cu grijă căpușa înfiptă în piele, spală rana cu apă și săpun, aplică betadină. În câteva ore, zona se va înroși și va începe durerea. Trebuie să apelezi la ajutor medical!

Dacă nu primești tratament și îngrijiri medicale de urgență, peste câteva zile, zona devine tot mai dureroasă, se colectează puroi, apar febra, frisoanele, durerile articulare și musculare.

În câteva săptămâni, există riscul să apară paralizia facială, tulburările de echilibru și de memorie, specifice bolii Lyme. Peste 10% dintre pacienți sunt afectați cardiac, iar tulburările neurologice lasă sechele grave. Nu este de glumă cu această boală! De aceea, este necesară intervenția de specialitate de urgență.

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton