Crăciunița, Steaua Crăciunului sau Floarea Crăciunului este cea mai îndrăgită și populară plantă din preajma Sărbătorilor de iarnă. Povestea ei este plină de semnificații, iar planta în sine poate fi ușor îngrijită de orice iubitoare de flori.
Floarea Crăciunului, decorativă prin steaua ei roșie de frunze, este o adevărată plantă magică. Printr-o mică minune, frunzele din vârful plantei capătă o culoare roșie strălucitoare, care ne amintește de bucuria și generozitatea Sărbătorilor.
O plantă cu virtuți terapeutice
Crăciunița face parte din familia de plante Euphorbiaceae și poartă numele științific de Euphorbia pulcherrima sau Poinsettia pulcherrima. Ea este originară din regiunile montane, umede și reci, ale Mexicului și din zonele înalte ale Americii Centrale.
În anul 1828, planta a fost adusă în Statele Unite ale Americii de către ambasadorul Roel Poinsett și ajunge în scurt timp să se bucure de o mare popularitate. Datorită faptului că bracteele din jurul florilor se colorează în roșu la miezul iernii, Floarea Crăciunului a fost asociată cu Sărbătoarea Nașterii Domnului și a devenit unul dintre cele mai apreciate daruri.
Dar planta aceasta avea o valoare deosebită în regiunile ei natale. În Mexic, în Brazilia sau în Peru, Crăciunița era folosită din timpuri străvechi pentru proprietățile ei terapeutice. Din frunzele ei se făceau decocturi care scădeau febra și tratau inflamațiile.
Pe măsură ce planta s-a răspândit în America și apoi în Europa, ea a venit însoțită și de o frumoasă legendă de Sărbători. Se spune că, demult, doi copii săraci au vrut să ducă un dar special la biserică de Crăciun, când era sărbătorită Nașterea pruncului Iisus. Dar copiii nu au găsit nimic pe acasă demn să fie dus la biserică. Ei au început să culeagă diverse crenguțe cu frunze frumoase și verzi, pe care le găseau cu greu fiind luna decembrie.
Alți copii au râs de necazul lor și i-au făcut să plângă. În acel moment, frunzele verzi s-au transformat în steluțe roșii strălucitoare și toată lumea a rămas uimită de miracol. Sufletul pur al copiilor și iubirea lor pentru Iisus le-a arătat tuturor că nu darurile în sine contează, ci credința cea adevărată. De atunci, Poinsettia s-a numit Floarea Crăciunului sau Steaua Crăciunului și a devenit un simbol al iubirii, al generozității și al simplității.
Proprietăți ornamentale
Planta cunoscută sub numele de Crăciuniță este de fapt un mic arbust, care poate ajunge la înălțimea de 1 – 1,5 metri în mediul lui natural. Dar în ghivece, Crăciunița rămâne la o înălțime medie de cel mult 0,5 metri.
Frunzele ei sunt verzi aproape tot timpul anului, dar când se apropie perioada de înflorire, frunzele din vârful tulpinilor, denumite bractee, capătă o frumoasă culoare roșie. Acestea reprezintă avantajul Crăciuniței, deoarece florile sunt foarte mici și lipsite de frumusețe. Multă lume nici nu le observă.
Florile plantei sunt gălbui și foarte mici, grupate într-un buchet aproape insesizabil în mijlocul frunzelor roșii.
Datorită popularității plantei, cultivatorii au reușit să obțină și culori deosebite, folosind diverse soiuri de Crăciunițe. Astfel că Floarea Crăciunului poate avea și frunze crem, albe sau roz.
Când înflorește Crăciunița
Ritmul natural al plantei face ca florile ei să apară iarna, între lunile noiembrie și februarie. Înflorirea este provocată de scurtarea perioadei de lumină. Pe măsură de ziua este tot mai scurtă, de cel mult 10 ore, planta începe să înflorească, iar frunzele din vârf se colorează intens în roșu.
Cultivatorii au observat acest mic secret al plantei și pot forța înflorirea ei mai devreme. Dacă planta este acoperită cu un sac de hârtie timp de 14 ore pe zi și este lăsată descoperită timp de 10 ore, cât este lumină afară, ea poate fi forțată să înflorească la timp pentru a ne decora casele de Crăciun. În această perioadă, planta trebuie ținută la o temperatură medie de 20 de grade Celsius.
Cum se îngrijește Floarea Crăciunului
Crăciunița sau Steaua Crăciunului își va păstra frunzele roșii toată iarna, dacă îi oferi câteva condiții speciale de trai. Nu este foarte pretențioasă, dar trebuie să știi cum să o îngrijești pentru că are micile ei secrete!
Lumina și răcoarea
Pune planta la fereastră, să primească multă lumină şi soare în dimineţile senine de iarnă. Totodată, fereastra respectivă trebuie să fie departe de calorifer, pentru că nu va suporta căldura uscată. Ea are nevoie de un climat ușor umed și de temperaturi de aproximativ 22 – 23 de grade Celsius. Nu suportă căldura în exces, de aceea este bine să aerisești cât mai des spațiul unde stă această floare.
Umiditatea
Pentru a-și păstra frunzele roșii din vârf, ai grijă să aibă mereu pământul umed, dar nu o uda în exces. Dacă se usucă rădăcinile, îi cad imediat frunzele. De aceea, ea trebuie menținută într-un mediu ușor umed și răcoros, într-un balcon bine aerisit.
Fertilizarea
În perioada în care Steaua Crăciunului este înflorită și are frunze mari și roșii, este bine să o hrănești cu fertilizatori în compoziția cărora intră molibdenul. Acest compus ajută la păstrarea culorii frunzelor.
Cum îngrijești Crăciunița după Sărbători
Primăvara, planta face lăstari noi, dar trebuie lăsaţi numai cei mai viguroşi, iar vara trebuie ferită de căldură şi de soarele arzător. În timpul toamnei, trebuie acoperită cu o pungă de hârtie timp de 14 ore pe zi, pentru a determina frunzele din vârf să capete din nou culoarea roşie înainte de Crăciun.
Acest proces, în care planta stă la întuneric mai bine de jumătate de zi, trebuie să înceapă la mijlocul lunii septembrie. Treptat, până în decembrie, frunzele din vârf acoperite cu punga de hârtie vor căpăta nuanțe roșii.
Atenție: Crăciunița conține și otravă!
Crăciunița, ilicele sau vâscul se numără printre plantele decorative de Crăciun cele mai frumoase. Le aducem în casă în fiecare an de Sărbători, dar trebuie să știm și la ce riscuri ne expunem.
Există credința comună potrivit căreia, dintre plantele decorative de Crăciun, steaua roșie sau crăciunița este cea mai otrăvitoare. Circulă diverse legende pe tema aceasta, dar realitatea nu este chiar atât de gravă. Într-adevăr, planta conține o sevă albă consistentă care poate provoca iritații.
Copiii și animalele de companie pot fi atrase de frunzele de un roșu strălucitor ale acestei plante și există teama că pot fi mortale. Crăciunița este toxică, dar într-o măsură redusă. În niciun caz, nu se moare din cauza ei.
Seva plantei va cauza salivație abundentă, posibile usturimi ale limbii și buzelor, dureri de stomac și vomă, dar nu este o plantă letală. Bineînțeles, ideal este ca nici copiii și nici câinii sau pisicile din casă să nu ronțăie planta.