Ce este contractul prenupţial şi cum se încheie

.

Contractul prenupțial este o convenție matrimonială care se încheie între doi soți cu ajutorul unui notar. Prin contractul prenupțial, unul dintre soți sau amândoi încearcă să își protejeze bunurile dobândite înainte și după căsătorie, în cazul divorțului.

Contractul prenupțial este luat în discuție mai ales în cazul în care unul dintre soți aduce în căsătorie o situație materială deosebită, proprietăți valoroase, bunuri și economii consistente. În acest caz, el se poate folosi de contractul prenupțial prin care bunurile și averea pe care o dobândește inclusiv după căsătorie sunt clar delimitate de celălalt soț în cazul unui divorț.

Cu toate acestea, o convenție matrimonială poate fi încheiată de către orice persoană care dorește să își apere bunurile în cazul unui divorț. De asemenea, contractul prenupțial este important în cazul în care unul dintre soți are credite imobiliare sau diverse alte datorii și credite.

Ce este contractul prenupțial și când se semnează

Contractul prenuptial sau convenția matrimonială este un document prin care viitorii soți aleg cum vor fi împărțite bunurile dobândite înainte și în timpul căsătoriei, în cazul unui divorț. În termeni juridici se numește convenție matrimonială și se încheie la notar, cu cel puțin 20 de zile înainte de ziua căsătoriei. Aceasta va fi depusă la oficiul de stare civilă împreună cu actele necesare cununiei civile.

Convenția matrimonială poate fi încheiată și în timpul căsătoriei, caz în care intră în vigoare de la data semnării sau de la data stabilită de comun acord de către cei doi soți. Schimbarea regimului matrimonial se poate face după ce a trecut un an de la căsătorie.

Sub ce regim matrimonial poate fi încheiată căsătoria

Regimul comunității legale

În mod obișnuit căsătoria între soți se face sub regimul comunității legale. Acesta presupune că bunurile dobândite în timpul căsătoriei au fost realizate în mod egal, prin urmare la divorț se împart în cote egale, fiecare dintre soți având dreptul la jumătate din bunuri.

Dacă în instanță se dovedește că unul dintre soți a contribuit mai mult, partajarea se reglementează conform dovezilor pe care le poate aduce acesta și anume chitanțe și alte documente doveditoare asupra câștigurilor sale.  

Regimul separației de bunuri

Căsătoria dintre doi soți poate fi făcută și sub regimul separației de bunuri. În acest caz, cei doi viitori soți trebuie să discute din timp și să încheie contractul prenupțial.

Regimul separației de bunuri înseamnă că fiecare soț este proprietar asupra bunurilor pe care le dobândește în timpul căsătoriei, iar în cazul bunurilor luate în comun, fiecare deține o cotă-parte.

Regimul comunității convenționale

Regimul comunității convenționale implică o libertate mai mare cu privire la bunurile celor doi soți. Mai precis, cele dobândite anterior căsătoriei pot deveni comune la cererea lor expresă sau un bun dobândit în timpul căsniciei poate rămâne proprietate individuală. 

Trebuie să precizăm că, în afara unei înțelegeri prelabile dintre soți, în regimul comunității legale, toate bunurile achiziționate înainte de căsătorie sunt bunuri proprii, iar bunurile dobândite ulterior sunt bunuri comune și se împart în mod egal.

Ce este contractul postnupțial

Contractul postnupțial servește acelorași scopuri ca și contractul prenupțial, deși este încheiat de ambii soți după ce sunt deja căsătoriți.

Lipsa unui acord prenupțial sau postnupțial poate duce la un proces costisitor de partajare a bunurilor în care un judecător, și nu soții sau avocații soților, va stabili aspecte importante, cum ar fi împărțirea bunurilor active și pasive, plata pensiei alimentare, întreținerea copiilor, etc. Încheierea unui acord prenupțial sau postnuptial te poate ajuta să îți asiguri bunurile dobândite înainte de căsătorie în caz de divorț.

Cum te protejează contractul pre sau postnupțial

În caz de divorț, regimul matrimonial stabilit prin contractul prenupțial sau contractul postnupțial (convenția matrimonială) va dicta modul în care bunurile sunt împărțite.

În primul rând, un astfel de contract îți protejează bunurile achiziționate individual în timpul căsătoriei și banii adunați, fie că sunt păstrați la bancă, fie acasă.

De asemenea, un contract de acest gen te protejează dacă soțul acumulează datorii din cauza unor afaceri păguboase.

Spre exemplu, dacă un cuplu are un contract prenupțial în care s-a stabilit regimul separației de bunuri, în cazul unui divorț, fiecare dintre soți va păstra bunurile dobândite înainte de căsătorie, precum și cele obținute individual în timpul căsătoriei. De asemenea, dacă un soț are datorii acumulate din afaceri personale, acestea nu vor afecta bunurile celuilalt soț, asigurând protecție financiară și claritate juridică, putem afla de pe site-ul contractprenupțial.ro

Un alt aspect important în ceea ce privește contractul prenupțial este existența unor copii din altă căsătorie. În cazul în care unul sau ambii parteneri au copii dintr-o căsătorie anterioară, o convenție prenupțială poate proteja bunurile care ar putea fi destinate acestora.

Ce acte sunt necesare pentru contractul prenupțial

Pentru cei ce urmează să se căsătorească și vor să întocmească la notar un astfel de contract sunt necesare doar cărțile de identitate. Ei vor comunica notarului și data la care intenționează să încheie căsătoria civilă. Trebuie menționat că ședința la notar poate costa de la 200 de lei pe oră + TVA, iar întocmirea actului în sine poate aduce costuri adiționale care trebuie comunicate soților din timp.

Pentru cei deja căsătoriți, care vor schimbarea regimului și vor un contract postnupțial, sunt necesare actele de identitate, certificatul de căsătorie precum și lichidarea regimului matrimonial printr-un act notarial.

Consimțământul părților se poate face personal sau prin mandatar cu procură autentică, în cazul în care unul dintre soți este în altă țară sau nu este deplasabil.

Mai poate fi modificat contractul prenupțial?

Conform legislației din România, un contract prenupțial poate fi modificat chiar și după căsătorie, cu acordul soților prin încheierea unei noi convenții matrimoniale (contract postnuptial).

Exemplu: dacă soții au inițial un contract prenuptial care prevede regimul separației de bunuri, dar pe parcursul căsătoriei decid că doresc să împartă toate bunurile dobândite după căsătorie, aceștia pot modifica contractul prenuptial printr-o nouă convenție matrimonială, arată contractprenupțial.ro

Cum se împart bunurile dobândite în comun și cele moștenite

Un apartament, o mașină sau bijuteriile valoroase achiziționate înainte de căsătorie rămân bunuri proprii, prin urmare acestea nu fac obiectul partajului în cazul unui divorț.

La divorț se împart doar bunurile comune, acestea sunt considerate cele dobândite din ziua căsătoriei și până la data încetării acesteia. Ele se împart la divorț jumătate-jumătate, însă în cazul în care unul din soți dovedește că a contribuit financiar mai mult la dobândirea acestor bunuri, instanța judecătorească va lua în calcul o redistribuire conform situației arătate.

În cazul în care, în timpul căsătoriei, unul dintre soți primește o moștenire, o donație pe numele său, acesta este bun personal și rămâne cu acest statut și în urma divorțului. Celălalt soț nu are niciun drept asupra moștenirilor, fie ele terenuri, case sau acțiuni.

De menționat că, dacă apartamentul asupra căruia este proprietar doar unul dintre soți, dar acesta devine locuința familiei, atunci proprietarul nu îl poate vinde sau închiria fără acordul celuilalt soț.

Așadar, dacă nu există contractul prenupțial bunurile se împart în mod egal la divorț. În cazul în care există, se va ține cont de ceea ce au hotărât soții de comun acord înainte de căsătorie.

În contractul sau convenția prenupțială ei pot face referire inclusiv la bunurile personale, cele care în mod normal nu fac obiectul discuției în caz de divorț. Altfel spus, soții pot alege să își separe bunurile sau, din contră, să ofere drept asupra bunurilor individuale și celuilalt.

Alegerea aceasta din urmă poate fi făcută și după un an de la căsătorie.

“După cel puțin un an de la încheierea căsătoriei, soții pot, ori de câte ori doresc, să înlocuiască regimul matrimonial existent cu un alt regim matrimonial ori să îl modifice, cu respectarea condițiilor prevăzute de lege pentru încheierea convențiilor matrimoniale”, art. 369, Codul Civil. 

Ce se întâmplă cu locuințele achiziționate prin credit

Sunt numeroase cazurile în care cei doi soți se mută împreună într-o locuință achiziționată anterior căsătoriei de către unul dintre soți, dar pe baza unui credit bancar. În mod normal, legea spune că bunurile cumpărate înainte de căsătorie sunt și rămân doar ale proprietarului de drept. Soțul nu poate avea dreptul la ele. Cu toate acestea, o locuință la care se plătesc rate și după căsătorie devine o excepție de la regulă.

În timpul căsătoriei, se consideră că rata la bancă este plătită de amândoi soții în mod egal. În cazul regimului comunității legale, acest bun, pentru că este achiziționat înainte de căsătorie este al soțului, dar pentru că soția a contribuit la plata ratelor are un drept de creanță. Instanța va stabili conform ratelor plătite cât i se cuvine din apartament.

În contractul prenupțial, în regimul separației de bunuri, atât soțul, cât și soția va fi proprietar exclusiv asupra bunurilor pe care le-a achiziționat înainte și în timpul căsătoriei. În cazul în care se alege regimul comunității convenționale, soții vor alege de comun acord ce bunuri dobândite în afara căsătoriei sau în timpul ei să fie comune și care nu.

Încetarea regimului matrimonial

Fiecare dintre cele trei tipuri de regimuri matrimoniale încetează atunci când are loc desfacerea căsătoriei prin divorț, decesul unuia dintre soți sau al ambilor sau când are loc anularea căsătoriei. Regimul matrimonial se poate lichida în fața unui notar, prin acordul celor două părti sau pe cale judiciară, atunci când există un conflict.

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton