În Săptămâna Mare toate gospodinele se pregătesc pentru curățenia de Paște 2025. Află cum să începi curățenia, ce etape să respecți și ce trucuri te ajută să ai o casă impecabilă înainte de sărbătoare! Curățenia de primăvară sau curățenia de Paște 2025 te ajută să scapi de vechituri, să fii mai ordonată și să te pregătești cu energie pentru sezonul cald!
Cuprins
- 1 Ce spune tradiția despre curățenia de Paște
- 2 Cum organizezi curățenia pe etape
- 2.1 Aruncă vechiturile și lucrurile inutile
- 2.2 Începe de sus în jos
- 2.3 Spală perdelele și curăță covoarele
- 2.4 Curăță salteaua și canapelele
- 2.5 Ocupă-te de bucătărie
- 2.6 Ocupă-te de baie
- 2.7 Ocupă-te de balcon
- 2.8 Spală toate ușile din casă
- 2.9 Igienizează întrerupătoarele
- 2.10 Lustruiește oglinzile
- 2.11 Spală plantele de interior
- 3 Trucuri și sfaturi utile să lustruiești geamurile și sticla de la duș
- 4 Trucuri de curățenie utile în bucătărie și baie
- 4.1 Soluție pentru lustruit
- 4.2 Soluție pentru depunerile de calcar
- 4.3 Soluție de curățat întreaga bucătărie
- 4.4 Soluție pentru o cadă imaculat de albă
- 4.5 Soluție împotriva mucegaiului
- 4.6 Soluție pentru vasele din sticlă sau porțelan
- 4.7 Soluții pentru petele de pe covoare
Curățenia de Paște 2025 este mai mult decât o obligație înainte de sărbători, este un ritual prin care îți primenești casa, schimbi aerul și împrospătezi întreaga energie benefică din locuință.
Curățenia de primăvară sau curățenia de Paște este de bun augur nu doar pentru familie, pentru copiii și spațiul în care locuiți, ci și pentru spiritul tău, pentru optimismul și energia de care ai nevoie la începutul unui nou sezon. Până și astenia de primăvară este alungată, dacă te apuci de curățenie, așa că… spor la lucru!
Cuprins
- 1 Ce spune tradiția despre curățenia de Paște
- 2 Cum organizezi curățenia pe etape
- 2.1 Aruncă vechiturile și lucrurile inutile
- 2.2 Începe de sus în jos
- 2.3 Spală perdelele și curăță covoarele
- 2.4 Curăță salteaua și canapelele
- 2.5 Ocupă-te de bucătărie
- 2.6 Ocupă-te de baie
- 2.7 Ocupă-te de balcon
- 2.8 Spală toate ușile din casă
- 2.9 Igienizează întrerupătoarele
- 2.10 Lustruiește oglinzile
- 2.11 Spală plantele de interior
- 3 Trucuri și sfaturi utile să lustruiești geamurile și sticla de la duș
- 4 Trucuri de curățenie utile în bucătărie și baie
Ce spune tradiția despre curățenia de Paște
În vremurile biblice, curățenia casei înainte de marea sărbătoare Pesah era obligatorie în familiile de evrei. Cu o săptămână înainte de Paștele evreilor, femeile făceau curat în toată casa, ajutate în gospodărie și de bărbați.
Și tradițiile noastre spun că trebuie să începem curățenia de Paște 2025 în prima zi din Săptămâna Mare. Conform obiceiurilor, în Lunea mare trebuie scoase afară din casă toate covoarele și așternuturile, bătute bine și lăsate să se aerisească la soare. Femeile continuau să spele rufele și să deretice întreaga casă, în timp ce bărbații se ocupau de ogradă, de livadă și de orătănii.
Curățenia de Paște este un ritual prin care îl onorăm pe Dumnezeu și prin care ne pregătim, mai curați și mai bucuroși să primim Lumina Învierii. Ea ne ajută să ne curățăm casa, dar și pe noi înșine pentru că este un ritual care alungă necazurile, relele, vechiturile și face loc bucuriei, speranței și luminii.
Cum organizezi curățenia pe etape
Iată care sunt principalele etape pe care ar trebui să le urmezi, pentru a face curățenie eficient. Încearcă să îți organizezi timpul liber astfel încât să poți face curat în întreaga casă sau în zonele cele mai frecventate, unde este nevoie de igienizare și împrospătare.
Aruncă vechiturile și lucrurile inutile
Cele rele să se spele… spune o vorbă înțeleaptă. Fă curețenie în primul rând în debarale, dulapuri și sertare, dacă este necesar. Pune deoparte lucrurile de care nu mai ai nevoie și încearcă să le donezi. Aruncă vechiturile la un centru de reciclare!
Așa începe curățenia de Paște 2025, deoarece în zilele noastre trebuie să fim mai conștienți de poluarea pe care o generează fiecare lucru pe care îl cumpărăm și fiecare activitate.
Începe de sus în jos
Șterge bine de praf partea de sus a dulapurilor, ramele ușilor și ale ferestrelor. Apoi spală geamurile!
În orice cameră a casei ai începe curățenia, după ce debarasezi lucrurile inutile, șterge mai întâi praful de pe rafturi și dulapuri, apoi ocupă-te de covoare și de parchet.
Aspiră, spală bine podelele și lustruiește parchetul din lemn natural cu soluții speciale.
Spală perdelele și curăță covoarele
Dacă pe vremuri bunica se chinuia singură să spele perdelele de mână, noi avem la îndemână curățătoriile chimice. Trimite perdelele, draperiile, covoarele și păturile la curățat. Astfel, munca ta va deveni mult mai ușoară, iar curățarea chimică va scoate multe pete dificile.
Până și pernele sau pilotele folosite peste iarnă este bine să fie curățate profesional măcar o dată pe an, înainte de Paște.
În caz că vrei să le cureți singură, vei găsi aici trucuri eficiente să speli perdelele și să cureți covoarele ca noi!
Curăță salteaua și canapelele
După ce ai îndepărtat așternuturile vechi, ocupă-te și de salteaua de pe pat. Aspiră bine de praf sau firimituri saltelele, canapelele și fotoliile tapițate. După ce le aspiri bine, încearcă să le ștergi cu o lavetă moale înmuiată în această soluție:
- ¼ litru de apă oxigenată,
- ¼ ceașcă de praf de copt
- o lingură de detergent lichid de vase.
Amestecă aceste ingrediente într-un bol și toarnă apoi soluția într-un recipient cu pulverizator. Pulverizează soluția pe pete și insistă asupra celor mai dificile sau asupra celor care au căpătat un miros greu.
Folosește o lavetă să freci ușor petele pentru a intra soluția cât mai bine în saltea. După ce cureți bine, lasă salteaua sau tapițeria să se usuce complet toată ziua, cu ferestrele larg deschise, să intre soarele!
Ocupă-te de bucătărie
Multe dintre noi ne rezervăm o zi întreagă pentru a ne ocupa doar de bucătărie. Începe cu dulapurile suspendate și apoi cu cele de la bază, spală bine toate vasele și tacâmurile, ordonează paharele, cănile și farfuriile.
Lustruiește cuptorul, frigiderul, chiuveta sau roboții pe care îi folosești zilnic. Apoi spală ferestrele și schimbă fața de masă cu una mai colorată și mai veselă, în ton cu primăvara.
Ocupă-te de baie
Baia ne ia și ea ore întregi, când vrem să facem curățenie temeinică. Curăță bine cada, lavoarul și vasul de toaletă cu soluții anticalcar și de igienizare. Cel mai bun truc este să pulverizezi soluțiile de curățenie și să aștepți cel puțin 30 de minute să acționeze, pentru a curăța mai ușor depunerile de piatră sau de murdărie.
Continuă cu sticla de la cabina de duș și apoi cu faianța și gresia. O baie cu adevărat igienizată nu se oprește doar la o toaletă curată. Spală bine pe sub chiuvetă, pe sub dulapuri și în spatele mașinii de spălat unde se adună multe scame și praf.
Schimbă prosoapele și pune pe rafturi altele curate, proaspăt spălate sau noi.
Ocupă-te de balcon
Nu uita de balcon sau de terasă, după ce termini curățenia de Paște 2025 în întreaga casă. Spală bine podeaua, curăță geamurile sau balustrada, vopsește pereții dacă au fost expuși la ploi și ninsoare.
Este timpul ca balconul tău să devină un spațiu de relaxare cât mai plăcut pentru sezonul cald, cu plante și decorațiuni cât mai colorate sau stilate, în funcție de stilul în care ai amenajat casa.
Spală toate ușile din casă
Chiar dacă este o treabă migăloasă, este bine să speli cu apă și detergent toate ușile din casă și să igienizezi mânerele. Dacă speli ușile de două ori pe an, înainte de Paște și de Crăciun, este suficient să se mențină curate aproape tot timpul anului.
Igienizează întrerupătoarele
Folosește alcool medicinal să cureți bine de pete întrerupătoarele, mânerele de la geamuri, mânerul ușii de la frigider etc. Toate acestea sunt obiecte pe care le folosim de mai multe ori pe zi și se încarcă de grăsime și mizerie.
Lustruiește oglinzile
Dacă ai oglinzi mari pe hol, în baie sau în living, nu uita să le cureți folosind o lavetă moale din microfibră și soluții speciale pentru sticlă sau pur și simplu apă și oțet.
Spală plantele de interior
Odată ce faci curățenia de Paște 2025, trebuie să te ocupi și de plantele care au adunat o grămadă de praf peste iarnă. Poate că în sezonul rece le-ai neglijat, dar acum este bine să le cureți pentru a îndepărta bine tot praful.
Plantele mari și cele cu frunze puternice s-ar bucura de un duș cu apă călduță. Plantele cu frunze mici și delicate pot fi curățate cu o perie moale. Curăță-le bine, schimbă pământul dacă este necesar, și scoate-le în balcoane, pe pervazul ferestrelor sau pe terasă.
Trucuri și sfaturi utile să lustruiești geamurile și sticla de la duș
Dacă nu vrei să cheltuiești o grămadă de bani pe soluții scumpe din comerț, următoarea combinație, pe care o faci singură acasă, merge de minune pentru geamurile murdare:
- 2 căni de apă călduță
- ¼ cană de oțet alb
- ½ cană de detergent lichid de vase
Spală bine geamurile cu această soluție, limpezește-le bine cu apă călduță, înainte să se usuce și, cât timp mai sunt puțin umede, lustruiește bine, cu mișcări energice, folosind lavete uscate din microfibră. Cu această metodă, este imposibil să nu ai geamurile perfect curate în preajma sărbătorilor.
Dacă ții neapărat să lustruiești geamurile cu hârtie, ca pe vremea bunicii, alege hârtia pergament pentru împachetat. Mototolește bine o bucată de hârtie în palme și apoi freacă bine geamurile, după ce au fost spălate. Dar cele mai bune materiale pentru lustruit sunt lavetele din microfibră, care nu lasă dâre de apă și nici scame.
Trucuri de curățenie utile în bucătărie și baie
Uneori, este bine să folosim soluții de curățenie cât mai simple pentru a igieniza casa. Soluțiile din comerț, pline de substanțe iritante, care persistă zile întregi în casă, ne afectează pielea și sistemul respirator fără să ne dăm seama.
Soluție pentru lustruit
Bunica folosea întotdeauna aproximativ jumătate de litru de apă călduță, un pahar mic de oțet, jumătate de pahar mic de alcool sanitar și câteva picături de ulei esențial de mentă, pentru a împrospăta atmosfera din casă. Cu această soluție lustruia geamurile și oglinzile de la șifonier, dar poate fi folosită și pentru faianță sau pentru dulapurile lucioase din bucătărie.
Soluție pentru depunerile de calcar
Deja se cunoaște foarte bine acest sfat, iar soluții de curățenie mai ieftine ca oțetul nu există. Nu trebuie să cumperi soluții anticalcar scumpe. Este suficient să lași orice obiect pe care s-au depus săruri de calciu și sodiu la înmuiat în oțet câteva ore și piatra se va curăța foarte ușor cu un burete abraziv, fără să freci. Poate că celelalte soluții acționează mai repede, dar mirosul lor și ingredientele pot fi toxice pentru pielea ta și pentru plămâni.
Soluție de curățat întreaga bucătărie
Combină oțet alb cu zeamă de lămâie și apă și curăță cu ea orice suprafață din bucătărie. Inclusiv masa pe care mănânci, frigiderul, robotul de bucătărie, dulapurile în care ții alimentele sau faianța, chiuveta sau tacâmurile. Nimic din această soluție nu este toxic și nu va dăuna sănătății. Este ieftină, ușor de făcut și lasă un parfum proaspăt în toată bucătăria.
Soluție pentru o cadă imaculat de albă
Puțin detergent lichid este suficient să menții cada din acril sanitar frumoasă ani la rândul. Trebuie doar să o cureți frecvent și să nu lași să se depună grăsime, săpun și sărurile din apă.
Mai poți curăța cada și cu șampon sau gel de duș, folosind un burete fin de corp, nu un burete abraziv pentru vase.
Soluție împotriva mucegaiului
Înălbitorul pe bază de clor este unul dintre cei mai puternici dezinfectanți din casă, fiind suficient de concentrat pentru a distruge cea mai mare parte a bacteriilor și virușilor. Va fi de mare ajutor în zilele obositoare când faci curățenia de Paște, pentru că dizolvă rapid grăsimea și toate depunerile.
Trebuie să fii precaută când folosești clorul, să îți pui mănuși și mască de protecție, deoarece clorul este ușor volatil și afectează căile respiratorii, pielea și ochii. De altfel, se recomandă să folosești clorul întotdeauna diluat cu apă și să deschizi larg ferestrele când faci curățenie cu această substanță.
Înălbitorul te scapă definitiv de mucegaiul care apare în spațiile umede, pe pereții îmbibați de apă, la rosturile dintre plăcile de faianță sau la instalațiile sanitare.
Combină apă și înălbitor în părți egale într-un recipient cu pulverizator și stropește bine în locurile cu mucegai. Lasă soluția să acționeze câteva ore, apoi spală cu o perie și așteaptă să se usuce. Plăcile de faianță vor fi mai albe și mucegaiul o să dispară.
Soluție pentru vasele din sticlă sau porțelan
Când speli vesela din sticlă sau porțelan, vazele sau chiar lustra, folosește o linguriță de clor de rufe, o linguriță de detergent lichid de vase și 300 ml de apă caldă. Nu uita să porți mănuși, ca să îți protejezi pielea. Cu înălbitor, vei vedea că vasele vor fi mai strălucitoare după ce le clătești și le usuci.
Soluții pentru petele de pe covoare
NU poți face curățenia de Paște 2025, fără să te ocupi de covoare. Dacă vrei să le cureți singură, trebuie să știi că detergentul cel mai eficient să scapi de petele de grăsime de pe covoare și tapițerie este detergentul lichid de vase. Nu este nevoie să cumperi soluții sofisticate și scumpe din comerț.
Tamponează petele de grăsime cu apă caldă și detergent de vase, iar acesta va degresa fibrele din țesătura covoarelor. Clătește bine zona pătată cu o lavetă bine umezită în apă caldă și încearcă să ștergi de mai multe ori, până se curăță bine detergentul.
Nu lăsa zona umedă să se usuce. Imediat după ce ai spălat cu apă simplă, folosește oțet. Pregătește într-o ceșcuță 2 linguri de oțet cu 30 ml de apă caldă și tamponează bine unde au fost petele.
Apoi absoarbe excesul de apă cu un prosop moale sau cu șervețele de hârtie. Lasă covorul sau tapițeria să se usuce la temperatura camerei.
foto: Shutterstock
Ultima modificare aprilie 3, 2025 7:52 pm