Știe toată lumea că bucătăria este sufletul casei, că aici este locul unde se pregătesc bunătățile, dar și locul unde poți face experimente culinare sau unde pregătești surprize pentru cei dragi. Ca să poată îndeplini toate aceste funcții, bucătăria trebuie să aibă câteva funcții esențiale. În felul acesta te vei simți ca un concurent la Masterchef. Primul pas este acela ca bucătăria să fie organizată corect și să ai la îndemână tot ceea ce-ți poate fi necesar.
Zona de lucru
Este unul dintre detaliile esențiale dintr-o bucătărie practică. Zona de lucru este locul unde se pregătesc alimentele. Acesta trebuie să fie un spațiu durabil, rezistent la pete, zgârieturi și care să nu fie afectat de căldură. Este nevoie să fie frumos și economic. În plus, este necesar să se poată curăța și igieniza ușor. Toate aceste condiții trebuie să se regăsească în fișa tehnică pentru blaturi de bucatarie performante. Materialele din care acesta poate fi realizat sunt diverse. Poate să fie piatră naturală, lemn stratificat sau laminat, inox sau beton prefabricat, cu o textură aparte.
Când alegi un tip de blat de bucătărie, ia în calcul câteva elemente importante: greutatea acestuia (cele din piatră sunt foarte grele), ușurința în întreținere (unele materiale au nevoie de o îngrijire specială, pentru a-și menține proprietăție și a nu se păta, cum este cazul celor din inox sau piatră), modul în care se armonizează cu restul detaliilor din bucătărie (blatul poate să fie în ton sau să facă notă discordantă), precum și bugetul disponibil, dar și activitatea însumată din bucătărie (gătești în fiecare zi sau o singură dată pe săptămână?).
Zona de gătit
Plita și cuptorul sunt vitale, iar alegerea lor trebuie făcută cu multă atenție, luând în calcul câteva aspecte care pot face diferența între preparate reușite și dezastre în serie. Prima decizie este dacă alegi o combinație separată de plită și cuptor sau un singur aparat care să le cuprindă pe amândouă. În funcție de asta vei hotărî cu privire la restul detaliilor din bucătărie.
Există avantaje și dezavantaje pentru ambele opțiuni, dar alegerea uneia sau alteia dintre variante trebuie să se facă sau în funcție de stilul tău de a găti. De exemplu, dacă de regulă faci preparate care încep pe plită și se finalizează în cuptor, ar fi mai utilă varianta unui aragaz care să le cuprindă pe amândouă. Dacă pregătești mai des mâncăruri pentru care ai nevoie doar de cuptor, alege varianta celor două piese distincte. De regulă, aceasta din urmă este și mai eficientă în ceea ce privește costurile, dar poate implica mai multe complicații la montarea efectivă și la alegerea pieselor de mobilier.
Indiferent dacă optezi pentru o variantă sau alta, este esențial să decizi forma de combustibil folosită: gaz sau electricitate, pentru că sunt detalii importante în amenajare care depind de acest fapt și care trebuie configurate corect.
Zona de depozitare
Dacă vrei o bucătărie de Masterchef, atunci ia în calcul că spațiile de depozitare trebuie să fie foarte practice, bine organizate și încăpătoare. Este important ca toate cele necesare să fie la îndemână. Zona de depozitare include dulapul cu alimente neperisabile, precum și frigiderul.
Dacă spațiul îți permite, poți amenaja o insulă pentru bucătărie. Poate să fie una fixă, care să cuprindă sau nu spații de depozitare și să aibă și rol de loc pentru luat masa, sau poți alege una mobilă, eventual cu laturile pliabile, pe care să o folosești doar atunci când ai nevoie de spațiu suplimentar.
Este bine de știut că această zonă se construiește în jurul chiuvetei și poate include mașina de spălat vase, gunoiul, compartimentul pentru reciclare și articolele de curățenie.
Respectă triunghiul de lucru
Triunghiul de lucru este un tipar de amenajare pentru bucătărie care și-a dovedit utilitatea și care ajută la planificarea eficientă a spațiilor din bucătărie. Acesta are în cele trei vârfuri ale sale aragazul (plita sau cuptorul, dacă sunt separate, în funcție de ce folosești mai mult), frigiderul și chiuveta. Latura cea mai lungă a acestui triunghi trebuie să cuprindă blatul de lucru.
Triunghiul este un concept care datează din perioada anilor 1940 și a fost elaborat și dezvoltat de Școala de Arhitectură a Universității din Illinois, SUA. Regula s-a dovedit extrem de eficientă și este respectată și azi.
Trebuie spus că în cazul bucătăriilor liniare (când toate cele trei elemente principale sunt amplasate pe o singură parte), principiul este imposibil de aplicat, soluția fiind aceea de a monta în ordine, începând de la intrarea în bucătărie: frigiderul, chiuveta, blatul de bucătărie și aragazul. Între frigider și chiuvetă, dacă spațiul permite, se poate intercala un dulap de depozitare. În bucătăriile pe colț sau cele cu zone față în față triunghiul se formează de la sine.
Toate aceste detalii te vor ajuta să ai o bucătărie frumoasă, funcțională și practică în care nu-ți mai rămâne decât să-ți dovedești calitățile de maestru bucătar.
Sursă foto: unsplash.com
(P) Material publicitar realizat împreună cu Bricodepot