12 legume care se plantează în lunile ianuarie și februarie

.

Cine iubește grădinăritul se apucă de treabă imediat după ce au trecut Sărbătorile de iarnă! Sunt câteva legume care se plantează încă din lunile ianuarie sau februarie în sere, în solarii, dar și în grădinile adăpostite.

Miezul iernii nu este deloc o perioadă moartă pentru cei care se ocupă de grădinărit! Sunt multe verdețuri și legume care se plantează în ianuarie sau februarie.

Grădinarii cu experiență știu că iarna se pregătește pământul, se pun primele răsaduri și se fac planuri pentru cultivarea legumelor de primăvară. Cele mai multe legume se plantează acum în sere și solarii, dar câteva dintre ele pot fi plantate și direct în grădină, dacă vremea se menține blândă și nu vin geruri aspre.

Cum se pregătește pământul pentru legume

Luna ianuarie este potrivită pentru primele lucrări din solarii. Se sapă din nou pământul și se mărunțește foarte bine, se trasează loturile pentru diverse legume și verdețuri și, eventual, se repară instalația de irigare cu picătura.

Cine a presărat din toamnă compost sau îngrășăminte naturale în solar sau prin grădină, la finalul lunii ianuarie, dacă pământul nu este înghețat, trebuie să sape bine și să amestece substanțele hrănitoare.

În solurile mai umede, se poate adăuga nisip curat pentru a deveni mai permeabile. În solurile prea uscate, se poate adăuga gunoi de grajd sau mraniță pentru a le face mai hrănitoare. Aceste lucrări sunt recomandate atât pentru solarii, pentru serele mici, cât și pentru grădini, indiferent ce vrei să cultivi.

Legume care se plantează din luna ianuarie

Poți cultiva câteva legume rezistente la frig, dacă ai o seră mai mică sau un solar. Nu lăsa solarul pustiu, doar pentru că este miezul iernii. Multe semințe pot germina încă din luna ianuarie și tu te poți bucura în lunile martie – aprilie de legume bine crescute.

Arpagicul

12 legume care se plantează în lunile ianuarie și februarie

Una dintre cele mai rezistente și populare legume care se plantează în ianuarie este arpagicul. Pregătește terenul, să fie bine afânat, adaugă și 2 – 3 lopeți de nisip și cultivă bulbii de arpagic la distanță de 3 – 4 degete unul de altul, pe rânduri aliniate strâns.

Bulbii se udă o dată la 3 – 4 zile, în zilele cu soare, când temperatura din solar crește și plantele încep să își dezvolte rădăcini și frunze noi. În luna martie, deja vei putea consuma ceapă verde aromată din grădina ta.

Arpagicul poate fi cultivat spre finalul lunii ianuarie și în curte, dacă iarna este blândă, cu deosebirea că nu se udă decât dacă nu există riscul de îngheț peste noapte.

Morcovii

12 legume care se plantează în lunile ianuarie și februarie

Semințele de morcovi pot fi semănate încă din luna ianuarie în sere și solarii. Pământul trebuie mărunțit foarte fin și amestecat cu nisip și cu perlit. Se delimitează rânduri drepte, la 10 cm distanță fiecare, și se formează mici șanțuri adânci de 2 – 3 cm în care se presară semințele una după alta, la 2 – 3 degete distanță.

Straturile cu semințe de morcovi se udă în mod constant, în timpul zilei, când este soare și temperatura din seră sau din solar crește.

Păstârnacul

pastarnac
pastarnac

Semințele de păstârnac se țin la înmuiat în apă călduță, apoi se seamănă direct în solar, pe rânduri. Se sapă foarte bine pământul și se adaugă îngrășământ, se formează șanțuri mici de 3 cm adâncime și se presară semințele pe rând, lăsând câteva degete distanță între ele.

Se udă semințele de păstârnac odată la câteva zile, când pământul începe să se usuce deasupra. Ele vor încolți în două săptămâni, iar plantele se vor dezvolta în sezonul cald. Păstârnacul se poate recolta toamna, când tuberculii albi sunt bine dezvoltați și aromați.

Varza

Varza

Este una dintre cele mai prolifice legume care se plantează din timpul iernii. Cultivatorii cu experiență plantează răsadurile de varză la finalul lunii ianuarie, dacă este o iarnă blândă. Dacă timpul este prea rece, se amână plantarea pentru a doua jumătate a lunii februarie.

Răsadurile de varză pot fi semănate în solarii mari sau direct în grădină, într-un spațiu însorit și adăpostit. Se udă solul la 10 zile, dacă nu ninge sau dacă nu plouă, și numai în timpul zilei, când este soare și când este puțin mai cald.

Verdețuri care se cultivă în luna ianuarie

Spanacul

legătură de spanac

Pregătește în solar un lot de pământ pentru spanac. Te vei bucura încă din luna martie de frunzele lui fragede pe care le poți folosi în salatele cu trufandale sau în tocănițele cu ceapă verde și cu spanac aromat.

Pământul trebuie să fie foarte bine afânat și amestecat cu puțin nisip. Se presară semințele și se adaugă deasupra lor un strat hrănitor de mraniță bine mărunțită. Spanacul germinează imediat, dacă are zile cu soare și se încălzește atmosfera din solar. Se udă când pământul de deasupra se usucă. Dacă plantele sunt prea dese, se pot rări pe măsură de cresc frunze noi.

Salata verde

12 legume care se plantează în lunile ianuarie și februarie

Dacă vrei să te bucuri de salată proaspătă încă din luna martie, trebuie să o cultivi în grădină sau în solar încă din luna ianuarie. Dacă iarna este blândă, semințele de salată pot fi cultivate direct în grădină și acoperite cu un strat de mraniță și nisip, după care cu un tunel de folie.

Se udă atât cât este nevoie, dacă nu plouă sau dacă pământul este prea uscat. Salata face față și temperaturilor mai scăzute și crește imediat de îndată ce se încălzește afară.

Legume care se plantează în luna februarie

Vremea tot mai caldă din februarie este propice pentru a cultiva mai multe legume și pentru a însămânța răsadurile pentru roșii, ardei sau vinete.

Mazărea

12 legume care se plantează în lunile ianuarie și februarie

Boabele de mazăre pot fi cultivate direct în grădină, în luna februarie, dacă pământul este dezghețat. Se sapă șanțuri, se pun boabele la distanță de 4 – 5 cm fiecare și se acoperă cu un strat de mraniță, apoi cu folie.

Pe măsură ce vremea se încălzește, se descoperă folia și plantele încep să crească pe araci. Se udă pămâtul doar atât cât este nevoie, deoarece mazărea nu suportă solurile umede.  

Fasolea

12 legume care se plantează în lunile ianuarie și februarie

Așa cum cultivi mazărea, poate fi cultivată și fasolea, pentru a culege fasolea verde și fragedă încă din luna aprilie. Fasolea poate fi semănată direct în curte și acoperită cu folie în zilele mai reci din februarie. Pe măsură ce vremea devine tot mai caldă, folia se înlătură și plantele se lasă să crească în voie pe araci.

Cartofii

Plantează tuberculi de cartofi în grădină! Se numără printre cele mai rezistente legume care se plantează în luna februarie. Poți cumpăra tuberculi din mai multe soiuri, galbeni, roz sau roșii, pentru a avea cartofi noi toată primăvară, deoarece acestea se dezvoltă în etape diferite.

Pământul se sapă bine, se adaugă compost și mraniță, dar și o cantitate generoasă de nisip, se formează gropi și se plantează câte 2 – 3 tuberculi în fiecare cuib. Se udă doar dacă pământul este prea uscat.

Ridichile de lună

12 legume care se plantează în lunile ianuarie și februarie

Semințele de ridichi pot fi semănate încă din luna februarie în sere sau în grădină. Se formează șanțuri adânci de 2 cm în lotul delimitat, sepresară nisip, apoi semințele cât mai răsfirate. Se umezește pământul și se udă doar când este necesar.

Pe măsură ce plantele răsar prea dese, ele pot fi rărite și replantate la distanță. Dacă se plantează ridichile direct în curte, se folosește o folie de protecție în nopțile foarte friguroase din lunile februarie și martie.

Usturoi

12 legume care se plantează în lunile ianuarie și februarie

Bulbii de usturoi pot fi plantați încă din luna octombrie și pe tot parcursul iernii. Nici în luna februarie nu este târziu. Îi poți planta și în curte, și în solar, dacă vremea este blândă. Câtă vreme temperaturile depășesc 5 grade noaptea, bubii de usturoi vor rezista și vor germina plante noi.

Alege bulbi sănătoși, ușor încolțiți, de origine românească, de la cultivatori locali. Pământul se sapă și se mărunțește bine, se adaugă compost și se formează șanțuri la distanțe de 5 – 7 cm unele de altele. Bulbii se plantează la distanță de 3 – 4 cm unul de altul și se udă când este necesar.

Hreanul

hrean

Luna februarie este potrivită și pentru cultivarea hreanului, care suportă și zonele mai puțin însorite din grădină și rezistă bine la temperaturile scăzute. Pământul trebuie îngrășat cu humus sau cu gunoi de grajd și foarte bine mărunțit.

Butașii de hrean se cumpără de la cultivatorii specializați și se cultivă direct în grădină, la distanță de 50 – 60 cm unul de altul. Butașii se plantează oblic, cu capătul inferior la o adâncime de 12 – 15 cm, iar cu cel superior la o adâncime de numai 4 – 5 cm.

Hreanul se recoltează toamna, în al doilea an de la plantare. În primul an, cultura de hrean se menține cât mai curată, fără buruieni, și se udă frecvent.

În luna februarie se obțin răsadurile de ardei, tomate și vinete

Cine are solar sau seră se pregătește deja cu răsaduri pentru lunile de vară. În a doua jumătate a lunii februarie, dacă ai solar sau seră încălzită, este timpul să cultivi semințele de roșii, ardei și vinete în răsadnițe cu mraniță. Aceastea sunt primele legume de vară care se plantează din luna februarie.

Sunt recomandate răsadnițele din materiale organice, care se dezintegrează în sol, umplute cu mraniță de bună calitate. Semințele se pun în fiecare răsadniță cu ajutorul unor pensete, câte una sau câte două, se acoperă cu un strat fin de mraniță, se umezesc și se acoperă cu folie. Substratul de menține umed, iar folia se îndepărtează dacă temperaturile depășesc 8 – 10 grade ziua în solar.  

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton